ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΖΩΓΡΑΦΙΑ ΠΑΣΙΑ - ΜΠΑΡΜΠΟΓΛΟΥ
"Οξυγόνο" του καλλιτέχνη το όνειρο

Μία ενδιαφέρουσα εικαστική έκθεση φιλοξενήθηκε πριν λίγες μέρες στο δημαρχείο Υμηττού.Με αφορμή το γιορτασμό της ημέρας της Γυναίκας και στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την "8η Μάρτη", διοργανώθηκε αναδρομική έκθεση ζωγραφικής της Ζωγραφίας Πασιά - Μπάρμπογλου.Μία σημαντική εικαστική παρουσίαση, στην οποία η καλλιτέχνης εξέθεσε κυρίως έργα της που έχουν θέμα τους τη "Γυναίκα".

Γεννημένη το 1924 στο Σιδηρόκαστρο Σερρών, σπούδασε στην "Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας" κοντά στον Ο. Αργυρό και το Θωμόπουλο.Ακολούθησαν σπουδές, για δύο χρόνια, στην "Ecole des Beaux Arts de Paris" με δάσκαλο τον J. Souverbie.Παράλληλα με τη ζωγραφική της δημιουργία, η Ζ. Πασιά - Μπάρμπογλου, ανέπτυξε πλούσια δραστηριότητα στο χώρο της εικονογράφησης βιβλίων, αλλά και στο παραδοσιακό χειροποίητο κόσμημα σε δικά της σχέδια. Την καλλιτεχνική της δραστηριότητα συνοδεύει η σεμνή και ακούραστη συμμετοχή της στον αγώνα των γυναικών της χώρας μας, αλλά και των εικαστικών καλλιτεχνών για τη λύση των πολλών σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Στην τωρινή της έκθεση στο δημαρχείο Υμηττού, παρουσίασε κυρίως έργα που είχαν θέμα τους τη γυναίκα. Επίσης, φιλοξενήθηκαν και δύο τοπία, τα οποία χαρακτηρίζονται από την κριτική ματιά της ζωγράφου πάνω σε σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα. Στην πενηντάχρονη εικαστική της πορεία, η γυναίκα κατέχει ένα σημαντικό κομμάτι. Είναι η γυναίκα μάνα, η γυναίκα πλάστης της νέας ζωής, η "βουβή" γερόντισσα της Ρούμελης και της Θεσσαλίας, η αγωνίστρια. Κραυγή διαμαρτυρίας, φωνή ελπίδας και αντίστασης.

"Σε όλα τα έργα", μας λέει η Ζ. Πασιά - Μπάρμπογλου, "υπάρχουν οπτικές εικόνες, βιώματα, από τους ανθρώπους που συναναστρέφομαι, από τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω μας, αλλά και από τις περιοχές που έζησα και ζω. Από την πατρίδα μου τη Μακεδονία, από τη Θεσσαλία, τη Ρούμελη, την Τήνο και την Αθήνα. Πολλές φορές, εικόνες και διαφημίσεις των εφημερίδων αποτελούν το ερέθισμα για τη δημιουργία έργων. Το έργο "Οι δύο κόσμοι" ξεκίνησε από μια γνωστή διαφήμιση. Εγώ βέβαια τη μετέφερα στο τελάρο μου, όπως την ένιωσα. Σε δεύτερο επίπεδο ζωγράφισα το στρουμπουλό παιδάκι της διαφήμισης με άφθονο το γάλα δίπλα του, ενώ μπροστά απ' αυτό, μια μάνα κρατά στα χέρια της το νεκρό σκελετωμένο, από την ασιτία, παιδί της".

"Ελπίδα", "Αναμονή", "Προσμονή", "Πτώση", "Διαμαρτυρία", "Μοναξιά", "Κορίτσι με περιστέρι", "Μητέρα και παιδί", είναι μερικοί από τους τίτλους των έργων της Ζ. Πασιά - Μπάρμπογλου. Τα ιστορικά γεγονότα της εποχής μας, αποκτούν "σάρκα και οστά" στην εικαστική της δημιουργία.

"Ο,τι υπάρχει και γίνεται γύρω μου, μου προσφέρει συγκινήσεις που δεν μπορώ να μην τις εκφράσω μέσω του έργου μου. Εχω ζήσει τον πόλεμο του '40, που ήμουν εθελόντρια νοσοκόμα, τον εμφύλιο όταν βρισκόμουν στην ΑΣΚΤ, το Πολυτεχνείο (...)".

"Ονειρο" ονομάζεται ένα από τα έργα που παρουσίασε η Ζ. Πασιά - Μπάρμπογλου. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει: "Στην εποχή μας λείπει το όνειρο και το οξυγόνο του καλλιτέχνη είναι το όνειρο".

Η. ΜΟΡΤΟΓΛΟΥ

@ Από τις 18 μέχρι τις 30 Μαρτίου στο "Αιολικό" Πνευματικό και
  • Από τις 18 μέχρι τις 30 του Μάρτη στο "Αιολικό" Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Καισαριανής (Κλαζομενών και Βρυούλων) φιλοξενείται έκθεση έργων ζωγραφικής του Ηλία Ριζά.Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από τις 10 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι και από τις 7 μέχρι τις 10 το βράδυ.
@ Μέχρι τις 30 Μαρτίου διαρκεί η έκθεση έργων γλυπτικής και μικρογλυπτ
  • Μέχρι τις 30 του Μάρτη διαρκεί η έκθεση έργων γλυπτικής και μικρογλυπτικής του Βασίλη Δωρόπουλου,που φιλοξενείται στην αίθουσα τέχνης "Μετόπη (Ερεχθείου και Καλλισπέρη 27). Με την ενδιαφέρουσα αυτή παρουσίαση, το κοινό έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την εικαστική διαδρομή του καλλιτέχνη. Από τη δημιουργία του Β. Δωρόπουλου σημειώνουμε το Μνημείο Εθνικής Συμφιλίωσης στην πλατεία Κλαυθμώνος και τα μνημεία Εθνικής Αντίστασης στον Κορυδαλλό και του Γρηγόρη Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη.
Στη γοητεία της μορφής

Εγκαινιάζεται στις 19 του Μάρτη στην γκαλερί "Νέες Μορφές" (Βαλαωρίτου 9), έκθεση έργων ζωγραφικής της Μαρίας Γιαννακάκη.Η καινούρια δουλιά της χαρακτηρίζεται από πλήθος εξπρεσιονιστικών στοιχείων τα οποία δουλεύει συστηματικά, ενσωματώνοντας αρμονικά όλα εκείνα που τη γοήτευσαν στην κινέζικη κουλτούρα, με τις ρίζες του δικού μας πολιτισμού. Η Μ. Γιαννακάκη εκφράζει προσωπικά βιώματα, νιώθοντας την ανάγκη να αφηγηθεί μέσα από νύξεις τις σχέσεις της με τους ανθρώπους, τις αναμνήσεις που γεννά το παρελθόν ή τη σημερινή ζωή της.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στον κατάλογο της έκθεσης: "Το έργο της είναι σημαντικά αυθύπαρκτο καθώς καταφέρνει να παρουσιάσει την ανθρώπινη μορφή με στοιχεία που περικλείουν χαρακτηριστικά μια συναισθηματική αντιπαράθεση. Η Μ. Γιαννακάκη ζωγραφίζει με καθαρότητα και ειλικρινή ουμανιστική αντιμετώπιση ανθρώπινες μορφές. Ο όγκος τους γεμίζει τις επιφάνειες των μεταξωτών υφασμάτων και των χαρτιών με ένα μείγμα τεχνικής και αισθητικής έκφρασης που εξηγείται μέσα από τη γοητεία της ίδιας αυτής της μορφής". Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 21 του Απρίλη.

Εικαστικές συνομιλίες

Μέχρι τις 6 του Απρίλη διαρκεί η έκθεση έργων της Βάλλυς Νομίδου,που φιλοξενείται στην αίθουσα τέχνης "Μέδουσα +1" (Ξενοκράτους 21). Τίτλος της "Σιωπηλά παιχνίδια - Ζητούνται παίχτες επειγόντως".Η καλλιτέχνης επιδιώκει να δημιουργήσει με τα έργα της μια ατμόσφαιρα κυρίαρχα συναισθηματική παρά επιβλητική.

Οπως λέει η Β. Νομίδου: "Οι συγκινήσεις γράφτηκαν πάνω σε μορφές συγκεκριμένες, μικρούς και μεγάλους παίχτες ενός κόσμου βουβού, χάρτινου κι όμως ανθεκτικού και πολύτιμου. Η παρατήρηση είναι πηγή γνώσης. Η σιωπή διεγείρει και διευρύνει τις αισθήσεις. Σ' αυτές τις καταστάσεις αφημένη εδώ και καιρό προστάτεψα τη δημιουργικότητά μου, κράτησα την καρδιά μου δυνατή και ξεθάρρεψα τα μάτια μου".



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ