Σάββατο 16 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΖΩΓΡΑΦΙΑ ΠΑΣΙΑ - ΜΠΑΡΜΠΟΓΛΟΥ
"Οξυγόνο" του καλλιτέχνη το όνειρο

Μία ενδιαφέρουσα εικαστική έκθεση φιλοξενήθηκε πριν λίγες μέρες στο δημαρχείο Υμηττού.Με αφορμή το γιορτασμό της ημέρας της Γυναίκας και στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την "8η Μάρτη", διοργανώθηκε αναδρομική έκθεση ζωγραφικής της Ζωγραφίας Πασιά - Μπάρμπογλου.Μία σημαντική εικαστική παρουσίαση, στην οποία η καλλιτέχνης εξέθεσε κυρίως έργα της που έχουν θέμα τους τη "Γυναίκα".

Γεννημένη το 1924 στο Σιδηρόκαστρο Σερρών, σπούδασε στην "Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας" κοντά στον Ο. Αργυρό και το Θωμόπουλο.Ακολούθησαν σπουδές, για δύο χρόνια, στην "Ecole des Beaux Arts de Paris" με δάσκαλο τον J. Souverbie.Παράλληλα με τη ζωγραφική της δημιουργία, η Ζ. Πασιά - Μπάρμπογλου, ανέπτυξε πλούσια δραστηριότητα στο χώρο της εικονογράφησης βιβλίων, αλλά και στο παραδοσιακό χειροποίητο κόσμημα σε δικά της σχέδια. Την καλλιτεχνική της δραστηριότητα συνοδεύει η σεμνή και ακούραστη συμμετοχή της στον αγώνα των γυναικών της χώρας μας, αλλά και των εικαστικών καλλιτεχνών για τη λύση των πολλών σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Στην τωρινή της έκθεση στο δημαρχείο Υμηττού, παρουσίασε κυρίως έργα που είχαν θέμα τους τη γυναίκα. Επίσης, φιλοξενήθηκαν και δύο τοπία, τα οποία χαρακτηρίζονται από την κριτική ματιά της ζωγράφου πάνω σε σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα. Στην πενηντάχρονη εικαστική της πορεία, η γυναίκα κατέχει ένα σημαντικό κομμάτι. Είναι η γυναίκα μάνα, η γυναίκα πλάστης της νέας ζωής, η "βουβή" γερόντισσα της Ρούμελης και της Θεσσαλίας, η αγωνίστρια. Κραυγή διαμαρτυρίας, φωνή ελπίδας και αντίστασης.

"Σε όλα τα έργα", μας λέει η Ζ. Πασιά - Μπάρμπογλου, "υπάρχουν οπτικές εικόνες, βιώματα, από τους ανθρώπους που συναναστρέφομαι, από τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω μας, αλλά και από τις περιοχές που έζησα και ζω. Από την πατρίδα μου τη Μακεδονία, από τη Θεσσαλία, τη Ρούμελη, την Τήνο και την Αθήνα. Πολλές φορές, εικόνες και διαφημίσεις των εφημερίδων αποτελούν το ερέθισμα για τη δημιουργία έργων. Το έργο "Οι δύο κόσμοι" ξεκίνησε από μια γνωστή διαφήμιση. Εγώ βέβαια τη μετέφερα στο τελάρο μου, όπως την ένιωσα. Σε δεύτερο επίπεδο ζωγράφισα το στρουμπουλό παιδάκι της διαφήμισης με άφθονο το γάλα δίπλα του, ενώ μπροστά απ' αυτό, μια μάνα κρατά στα χέρια της το νεκρό σκελετωμένο, από την ασιτία, παιδί της".

"Ελπίδα", "Αναμονή", "Προσμονή", "Πτώση", "Διαμαρτυρία", "Μοναξιά", "Κορίτσι με περιστέρι", "Μητέρα και παιδί", είναι μερικοί από τους τίτλους των έργων της Ζ. Πασιά - Μπάρμπογλου. Τα ιστορικά γεγονότα της εποχής μας, αποκτούν "σάρκα και οστά" στην εικαστική της δημιουργία.

"Ο,τι υπάρχει και γίνεται γύρω μου, μου προσφέρει συγκινήσεις που δεν μπορώ να μην τις εκφράσω μέσω του έργου μου. Εχω ζήσει τον πόλεμο του '40, που ήμουν εθελόντρια νοσοκόμα, τον εμφύλιο όταν βρισκόμουν στην ΑΣΚΤ, το Πολυτεχνείο (...)".

"Ονειρο" ονομάζεται ένα από τα έργα που παρουσίασε η Ζ. Πασιά - Μπάρμπογλου. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει: "Στην εποχή μας λείπει το όνειρο και το οξυγόνο του καλλιτέχνη είναι το όνειρο".

Η. ΜΟΡΤΟΓΛΟΥ


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org