ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2022
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ «ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ»
Συνεχίζει το πογκρόμ απολύσεων και αντεργατικών μεθοδεύσεων

«Δεν κάμπτεται η ενότητά μας», διαμηνύουν οι εργαζόμενοι, που έχουν στο πλευρό τους εκατοντάδες σωματεία από όλη τη χώρα

Εργαζόμενοι των «Πετρελαίων» σε πρόσφατο συλλαλητήριο στην Καβάλα
Εργαζόμενοι των «Πετρελαίων» σε πρόσφατο συλλαλητήριο στην Καβάλα
Σε 34 νέες απολύσεις προχώρησε χτες η εργοδοσία της «Energean» στα «Πετρέλαια Καβάλας», κλιμακώνοντας την επίθεση στους εργαζόμενους, που από 1η Γενάρη βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, των θέσεων εργασίας και της ασφαλούς λειτουργίας των θαλάσσιων και χερσαίων εγκαταστάσεων.

Θυμίζουμε ότι το «σχέδιο εξυγίανσης του Πρίνου» που προσπαθεί να επιβάλει η «Energean» περιλαμβάνει απολύσεις και αντικατάσταση έμπειρου εξειδικευμένου προσωπικού με φθηνότερους εργολαβικούς εργαζόμενους. Συνολικά έχει απολύσει 62 εργαζόμενους και, με τη στήριξη της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει το πογκρόμ απολύσεων και συνδικαλιστικών διώξεων. Στο πλαίσιο αυτό απολύει εργαζόμενους σε επίσχεση και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων, αξιοποιώντας και τον νόμο - έκτρωμα Χατζηδάκη. Την ίδια ώρα προετοιμάζει και τις προσλήψεις νέων εργαζομένων με τσακισμένα δικαιώματα, προκειμένου να αντικαταστήσει όσους απολύει.

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους δηλώνουν ότι και οι 34 νέες απολύσεις στόχο έχουν να κάμψουν την ενότητά τους, όμως αυτή η προσπάθεια δεν θα περάσει. Είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στις εργασιακές συνθήκες γαλέρας που θέλει να επιβάλει η εργοδοσία και θα κλιμακώσουν την πάλη, στηριγμένοι στην αλληλεγγύη και στη στήριξη που τους δίνουν εκατοντάδες σωματεία από όλη τη χώρα.

ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ: Δεν χωράνε μισόλογα! Να βουλιάξει το Σύνταγμα στις 26 Φλεβάρη

Στο πλάι των εργαζομένων στέκεται η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ, αναδεικνύοντας την ανάγκη να δικαιωθεί ο αγώνας τους και να ανακληθούν όλες οι απολύσεις.

Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Καβάλας σημειώνει ότι το νέο πογκρόμ απολύσεων επιβεβαιώνει αυτό που τονίστηκε στην ομιλία του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Μάκη Παπαδόπουλου στην πρόσφατη εκδήλωση που διοργάνωσε στην πόλη για τα «Πετρέλαια»: «Το κεφάλαιο είναι έτοιμο να διαπράξει κάθε έγκλημα για να πολλαπλασιάσει τα κέρδη του. Αυτός ο αντίπαλος μας καλεί σήμερα να σεβαστούμε τη νομιμότητα και να επιστρέψουμε με σκυμμένο κεφάλι στην κανονικότητα που απαιτεί η δικτατορία του κεφαλαίου. Απέναντι σ' αυτήν την κανονικότητα των εκβιασμών, των απειλών, των συλλήψεων, των απολύσεων, των διώξεων συνδικαλιστών, απαντάμε χωρίς να μασάμε τα λόγια μας: Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη. Δούλοι στον 21ο αιώνα δεν πρόκειται να γίνουμε. Ο αγώνας συνεχίζεται και θα κλιμακωθεί για να μην περάσει καμία απόλυση, καμία διαθεσιμότητα, για να μην περάσουν τα σχέδια εργολαβοποίησης, για να διασφαλιστεί η δουλειά σε συνθήκες ασφάλειας για τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της Καβάλας».

«Σήμερα πια κρίνονται όλοι!», σημειώνει η ΤΕ Καβάλας και θυμίζει ότι «το σωματείο από την Κυριακή με ανακοίνωσή του καλούσε την εργοδοσία για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Χτες στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ οι παρατάξεις των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΧΑ αρνούνταν ψήφισμα στήριξης των εργαζομένων που κατέθεσε η "Λαϊκή Συσπείρωση". Κόμματα και παράγοντες εξαντλούν τη "στήριξή" τους στις εκκλήσεις για "διάλογο". Να ο διάλογος του κεφαλαίου: Απολύσεις!

Μισόλογα δεν χωράνε! Να δικαιωθεί ο αγώνας των εργαζομένων! Να παρθούν πίσω οι απολύσεις και να γυρίσουν όλοι στη δουλειά!

Η ελπίδα βρίσκεται στον ήδη διογκούμενο πανελλαδικό συντονισμό των εργατικών ενώσεων, στην ταξική αλληλεγγύη! Με τους εργαζόμενους των "Πετρελαίων", της ΛΑΡΚΟ, της COSCO, της Ναυπηγοεπισκευαστικής, του "Βαρβαρέσου" μπροστά, να βουλιάξει το Σύνταγμα στις 26/2!

Κεφάλαιο, ΕΕ, κυβέρνηση, αστικά κόμματα να το πάρουν απόφαση! Με τις ζωές και τα δικαιώματα των εργαζομένων δεν μπορούν να παίζουν! Θα το πληρώσουν σκληρά! Ολοι για έναν και ένας για όλους!».

  • Την πλειοψηφία των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση», καθώς απέρριψαν την πρόταση ψηφίσματος για τους εργαζόμενους στα «Πετρέλαια Καβάλας» την οποία κατέθεσε.
ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Στο «πόδι» οι εργαζόμενοι ενάντια στο κλείσιμο και τις χαμένες θέσεις εργασίας

Στάση εργασίας και συγκέντρωση χτες, κλιμάκωση και με συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 26 Φλεβάρη

Στο «πόδι» βρίσκονται οι εργαζόμενοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης για να αποτρέψουν το κλείσιμό της για τουλάχιστον δύο χρόνια με πρόσχημα τον «εκσυγχρονισμό» που έχει προγραμματίσει ο ΟΛΠ (δηλαδή η COSCO), εξέλιξη που καταδικάζει στην ανεργία χιλιάδες εργατικές οικογένειες.

Χτες, οι εργαζόμενοι έδωσαν την πρώτη αγωνιστική τους απάντηση με στάση εργασίας από τις 7 έως τις 9 το πρωί, που έγινε μετά από απόφαση του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών και είχε περισσότερο ενημερωτικό χαρακτήρα. Ανάλογες συγκεντρώσεις έχουν προγραμματίσει τα σωματεία σε όλους τους χώρους της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Στόχος είναι, αν τις επόμενες μέρες δεν έχουν γίνει δεκτά τα αιτήματά τους, και συγκεκριμένα η εξασφάλιση του εισοδήματος των εργαζομένων, η πλήρης και υποχρεωτική εφαρμογή της ΣΣΕ, την Τρίτη 22 Φλεβάρη να υπάρξει κλιμάκωση με 24ωρη απεργία.

Σημειώνεται ότι, ενώ είχε γίνει δεκτό το αίτημα των σωματείων, οι προβλήτες να κλείνουν σταδιακά προκειμένου να συνεχίζονται κανονικά οι ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες και να παραμείνουν στη δουλειά τους οι εργαζόμενοι, ο ΟΛΠ αποφάσισε το ταυτόχρονο κλείσιμο των προβλητών, σχεδιασμός που ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή αφού δεν δίνονται πλέον άδειες σε πλοία για επισκευαστικές εργασίες. Η εξέλιξη αυτή έχει σημάνει συναγερμό σε ολόκληρη τη Ζώνη αφού πρακτικά χιλιάδες εργαζόμενοι πετιούνται στον δρόμο.

Απάντηση και η μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της 26ης Φλεβάρη

Στην απεργιακή συγκέντρωση μίλησε ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, ο οποίος ενημέρωσε τους εργαζόμενους γι' αυτές τις αρνητικές εξελίξεις, επισημαίνοντας ότι έρχονται να προστεθούν στην ακρίβεια που ροκανίζει το εισόδημά τους, στη μη εφαρμογή της ΣΣΕ από όλους τους εργοδότες και την άρνηση του υπουργείου να την καταστήσει υποχρεωτική, όπως και στην επίθεση συνολικά κατά των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων από την αντιλαϊκή πολιτική για να αυξάνονται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Οπως τόνισε, οι εστίες αγώνων που υπάρχουν παντού (ΛΑΡΚΟ, «Πετρέλαια Καβάλας», COSCO, αγρότες) πρέπει να ενωθούν για να δώσουν το σύνθημα του αγωνιστικού ξεσηκωμού. Κλείνοντας κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 26 Φλεβάρη στο Σύνταγμα.

Χαιρετισμό απηύθυνε στους εργαζόμενους ο Δαμιανός Βουδιγάρης, από τη διοίκηση του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ (λιμενεργάτες COSCO), το οποίο βρέθηκε στο πλευρό των εργαζομένων της Ζώνης με μαζική αντιπροσωπεία.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος του ΔΣ του ΕΚΑ, ο οποίος τόνισε ότι οι μεταλλεργάτες της Ζώνης και το σωματείο τους έχουν διαπαιδαγωγήσει πολλές γενιές εργαζομένων στους αγώνες για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Αυτό, πρόσθεσε, θα πρέπει να συνεχίσει να κάνει και τώρα.

Ανέφερε τις συνθήκες μέσα στις οποίες διεξάγεται αυτή η επίθεση σε βάρος των εργαζομένων της Ζώνης (ακρίβεια, ανεργία κ.λπ.) και γι' αυτό θα πρέπει και η απάντηση των εργαζομένων να είναι μαζική και αποφασιστική σε συμπόρευση με τους αγώνες των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, στην COSCO, στα «Πετρέλαια Καβάλας».

«Τα συνδικάτα της Αθήνας», κατέληξε, «κάνουμε πράξη το "Ενας για όλους και όλοι για έναν", θα είμαστε εδώ στον αγώνα σας που ξεκινά, σας περιμένουμε στις 26 Φλεβάρη στο Σύνταγμα». Τη συγκέντρωση χαιρέτισε και ο Γιώργος Καλαμαράς, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΝΗΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ»
Ο αγώνας για την καταβολή των δεδουλευμένων συνεχίζεται παρά την τρομοκρατία

Με 4ωρη στάση εργασίας την Παρασκευή 18 Φλεβάρη και συγκέντρωση αρχικά έξω από την Επιθεώρηση Εργασίας στη Βέροια και στη συνέχεια έξω από την Αντιπεριφέρεια Ημαθίας, δίνουν συνέχεια στον αγώνα τους οι απλήρωτοι εργαζόμενοι της «Ευρωπαϊκής Νηματουργίας Βαρβαρέσος ΑΕ». Ενώ την ερχόμενη Κυριακή, μέσα από Γενική Συνέλευση θα συζητήσουν τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο των συνδικάτων στις 26 Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή, στην Επιθεώρηση Εργασίας θα συζητηθεί εργατική διαφορά για την 7μηνη απληρωσιά των εργαζομένων και την εκβιαστική - εκδικητική επιλογή της εργοδοσίας να προχωρά σε επιλεκτικές πληρωμές σε μερίδα εργαζομένων.

Με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση θυμίζει ότι η εργοδοσία τούς έχει 7 μήνες απλήρωτους, απολύει συμβασιούχους γιατί επέλεξαν να αγωνιστούν, έχει μετατρέψει την αστυνομία σε «ιδιωτική σεκιούριτι», κάνει επιλεκτικές πληρωμές, στέλνει επιπλήξεις και παραπέμπει την εξόφληση των δεδουλευμένων για αν και όταν ...εξυγιανθεί η εταιρεία.

Μάλιστα, μόλις πριν λίγες μέρες επιχείρησε νέο εμπαιγμό, προτείνοντας να πληρωθούν το ποσό των 300 ευρώ τον Φλεβάρη, 600 ευρώ τον Μάρτη και έναν μισθό τον Απρίλη, παραπέμποντας στο ...άγνωστο τα 7 μηνιάτικα που ήδη οφείλει.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει το Σωματείο, «μόνο για το 2022 έχει κλεισμένες παραγγελίες 11,2 εκατ. ευρώ. Από το 2008 έως το 2018 η εταιρεία είχε 250 εκατ. πωλήσεις, και έχει στο πελατολόγιό της όλη την αφάν γκατέ των οίκων του ρουχισμού.

Δεν θα δεχτούμε η εργοδοσία να μας κοροϊδεύει άλλο. Απαιτούμε τώρα να δεσμευτεί η εταιρεία να καταβάλει τα δεδουλευμένα μας, γιατί πρέπει να ζήσουμε!».

Απαιτεί καταβολή των δεδουλευμένων, να παρθούν πίσω οι εκδικητικές απολύσεις, επίδομα 300 ευρώ από τον ΟΑΕΔ, πάγωμα λογαριασμών σε Τράπεζες, δημοτικά τέλη, ΔΕΗ, νερό, χορήγηση αφορολόγητου πετρελαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ