ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /28
Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι & Κοινωνική Συμμαχία»
  • Σήμερα τα συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενάντια στον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό
  • Πρωτοβουλίες έμπρακτης αλληλεγγύης και στήριξης από σωματεία και μαζικούς φορείς
  • Οροι εργασιακής γαλέρας με τους εσωτερικούς κανονισμούς σε μεγάλες επιχειρήσεις. Το παράδειγμα της Jumbo.
  • Ενθαρρυντικά στοιχεία από αρχαιρεσίες σε μια σειρά από συνδικαλιστικές οργανώσεις
  • Στους δρόμους του αγώνα βγαίνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
Δεν θα πληρώνουν οι πολλοί για τα κέρδη των λίγων!

Σήμερα Πέμπτη, στην Αθήνα στις 6 μ.μ. στο Σύνταγμα / Στη Θεσσαλονίκη, στις 6.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου

Με πανεργατικά συλλαλητήρια σήμερα Πέμπτη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, συνδικαλιστικές οργανώσεις, μαζικοί φορείς, εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα διαδηλώνουν ενάντια στον νέο κρατικό προϋπολογισμό. «Δεν θα πληρώνουν οι πολλοί για τα κέρδη των λίγων», ξεκαθαρίζουν και καταγγέλλουν τον προϋπολογισμό, που ισοπεδώνει το εισόδημα και τις ανάγκες του λαού για να εξασφαλίσει νέες παροχές στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 6 μ.μ. στο Σύνταγμα, και στη Θεσσαλονίκη στις 6.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν μαζικά και να διεκδικήσουν μέτρα ουσιαστικής στήριξης του εισοδήματος, αυξήσεις στους μισθούς και ΣΣΕ με κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα, αύξηση των δαπανών για την Υγεία, μείωση της φορολογίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν προχτές Τρίτη σε μια σειρά πόλεις, συνεχίζονται σήμερα, ενώ συλλαλητήρια έχουν προγραμματιστεί σε ορισμένες περιοχές και τις επόμενες μέρες.

Δεκάδες αποφάσεις συμμετοχής

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο σημερινό συλλαλητήριο των συνδικάτων στο Σύνταγμα απευθύνει το ΠΑΜΕ. Αποφάσεις συμμετοχής έχουν πάρει δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Συγκεκριμένα:

Τα Εργατικά Κέντρα Πειραιά και Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.

Οι Ομοσπονδίες Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας, Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ), Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΕΕΑ), Συλλόγων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (ΟΣΕΑΔΕ).

Επίσης, τα Συνδικάτα - Σύλλογοι - Σωματεία που δρουν στην Αττική: Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών (ΕΛΕΠΑ), Οικοδόμων, Τύπου και Χάρτου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας», «Tasty Foods», «ΦΑΓΕ», «EMFI» («ΕΒΓΑ»), Φαρμάκου - Καλλυντικού, Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων, «Athens Marriott», «Grand Resort Lagonissi», «Crowne Plaza», «Intercontinental», «Royal Olympic», «Ζαφόλια», «Stanley», «Novotel», «Σελέκτ Σέρβις Πάρτνερ» αεροδρομίου Αθήνας, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας, Χρηματοπιστωτικού Αττικής, Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ), Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων, Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας, ΟΤΑ, Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα, η Πανελλαδική Ενωση Προσωπικού Ελαιουργοσαπουνοποιείων και Χημικής Βιομηχανίας, Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων, Ηλεκτρολόγων, ΕΛΜΕ Πειραιά, Εργαστηρίου Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα», Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Διοικητικού Προσωπικού Γεωπονικού Πανεπιστημίου, «Mellon», Μισθωτών Δικηγόρων, Ιδιωτικής Εκπαίδευσης «Ο Βύρων», Σύλλογοι Εκπαιδευτικών ΠΕ «Γ. Σεφέρης», Ανατολικής Αττικής «Ο Σωκράτης», Κερατσινίου - Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης», Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», Ηλιούπολης «Μ. Παπαμαύρος», Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα - Σχολεία Ειδικής Αγωγής, Ιδιωτικών Κλινικών συναφών χώρων Αττικής, Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά, Νοσοκομείων «Ευαγγελισμός», «Θριάσιο», ΚΑΤ, ΓΝ Νίκαιας, «Μεταξά», η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων (ΕΤΕΑΕΠ - ΕΤΑΠ ΜΜΕ - ΤΑΥΤΕΚΩ), το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ), το Σωματείο Εργαζομένων σε «Vodafone - 360 Connect» και λοιπές θυγατρικές.

«Διαδηλώνουμε για τις ανάγκες μας», τονίζει από την πλευρά της η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) και καλεί τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση διεκδικώντας την προστασία του εισοδήματός τους.

Στα συλλαλητήρια στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στις άλλες πόλεις καλεί και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Την υποχρηματοδότηση των σχολών και τη φοροληστεία των λαϊκών οικογενειών καταγγέλλει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, που επίσης καλεί στην κινητοποίηση.

Το «παρών» στην κινητοποίηση θα δώσει και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ).

Στη Θεσσαλονίκη

Μέχρι και την τελευταία ώρα συνεχίζονται οι περιοδείες των εργατικών σωματείων στους χώρους δουλειάς, παράλληλα με τις εξορμήσεις και τις άλλες παρεμβάσεις σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του σημερινού μεγάλου συλλαλητηρίου. Στο πλαίσιο αυτό, χτες πραγματοποιήθηκαν εξορμήσεις σε εργοστάσια Τροφίμων, Μετάλλου κ.λπ., εμπορικά καταστήματα και καταστήματα Επισιτισμού, υπηρεσίες, σούπερ μάρκετ, αλλά και σε επιχειρήσεις Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, όπως στον ΟΤΕ του Φοίνικα και στην «Quality Call Sales».

Σε άλλες πόλεις

Συγκεντρώσεις θα γίνουν επίσης:

Σήμερα Πέμπτη:

-- Αγρίνιο, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία.

-- Ηράκλειο, 7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας.

-- Πάτρα, 6.30 μ.μ., στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου.

-- Σάμος, 7 μ.μ., στο Πετροπούλι (συγκέντρωση - συζήτηση στην αίθουσα του Συλλόγου).

-- Κατερίνη, 6.30 μ.μ., σιντριβάνι - πλατάνι.

Αύριο Παρασκευή στην Καρδίτσα, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Το Σάββατο 18/12:

-- Κοζάνη, 11 π.μ., κεντρική πλατεία.

-- Λαμία, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας.

-- Χαλκίδα, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο.

-- Καβάλα, 6 μ.μ., πλατεία Καπνεργάτη.

Τη Δευτέρα 20/12 στη Νάουσα, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Εμπρακτη αλληλεγγύη από εργατικά σωματεία και φορείς

Πληθαίνουν οι πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και ουσιαστικής στήριξης στα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά από σωματεία και μαζικούς φορείς. Με συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, με μέτρα έμπρακτης προστασίας, όπως για να μη μείνει καμιά εργατική οικογένεια στο σκοτάδι λόγω της κατακόρυφης αύξησης των τιμολογίων του ρεύματος, αλλά και με γιορτινές εκδηλώσεις για παιδιά, συνδικαλιστικές οργανώσεις κάνουν πράξη το σύνθημα «Κανένας μόνος - Ολοι για έναν και ένας για όλους».

Πιο συγκεκριμένα:

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής απαιτεί να μη γίνει καμιά διακοπή ρεύματος σε λαϊκό νοικοκυριό, διεκδικεί ρεύμα φθηνό για όλο τον λαό. Καλεί όποιον βρέθηκε εκτεθειμένος στο σκοτάδι από διακοπή ρεύματος να επικοινωνήσει στο τηλ. 6974.010.107. Οπως σημειώνει το ΕΚ, «δεν θα αφήσει καμία οικογένεια στο σκοτάδι. Η πρόκληση να κόβουν το ρεύμα και μάλιστα με θερμοκρασίες μονοψήφιες, δείχνει ότι το μόνο που τους νοιάζει είναι τα κέρδη. Η μη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και ασφάλεια των νοικοκυριών».

Το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης «Καίτη Πανοπούλου» συνεχίζει τη συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης (γάλατα εβαπορέ, ζάχαρη, αλεύρι, ρύζι, τοματοπολτός, όσπρια, λάδι, μακαρόνια, μπισκότα) αλλά και παιδικών παιχνιδιών, καθημερινά (5 μ.μ. έως 6.30 μ.μ.), προκειμένου να διατεθούν σε οικογένειες που έχουν ανάγκη, μπροστά στις γιορτές των Χριστουγέννων.

Η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ) συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, ρούχα και παιχνίδια έως τις 24 Δεκέμβρη στα γραφεία της και σε μια σειρά από περιοχές της Αττικής (Ν. Ιωνία, Περιστέρι, Πειραιάς).

Το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας οργανώνει συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης και καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμβάλουν από το υστέρημά τους για να μη μείνει κανένας μόνος του απέναντι στην επίθεση που δέχονται. Τα είδη που θα συγκεντρώνει είναι: Τρόφιμα μακράς διάρκειας, παιδικές τροφές, είδη καθαριότητας, είδη ατομικής υγιεινής, παιδικά παιχνίδια. Η συγκέντρωση θα γίνεται: Στη Θεσσαλονίκη Δευτέρα και Παρασκευή 6 μ.μ. - 8 μ.μ. στα γραφεία του Σωματείου στον 3ο όροφο του ΕΚΘ. Στο Κιλκίς, Πέμπτη 6 μ.μ. - 8 μ.μ. στα γραφεία του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ στο Εργατικό Κέντρο.

Γιορτές για τα παιδιά

Η ΕΛΕΠΑ και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας διοργανώνουν γιορτή για παιδιά, την Κυριακή 19/12, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του Συλλόγου (Αγ. Φιλοθέης 5Β). Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει στολισμό χριστουγεννιάτικου δέντρου, δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης και παράσταση Καραγκιόζη.

Δωρεάν παραστάσεις Καραγκιόζη για τους μικρούς και μεγάλους φίλους του οργανώνουν το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας και ο Πολιτιστικός Οργανισμός του δήμου Πατρέων, με τη συνδρομή των Πατρινών καραγκιοζοπαιχτών Κώστα Μακρή, Χρήστου Καλπουζάνη, Κωνσταντίνου Λαλιώτη και Μπάμπη Μακρή. Ολες οι παραστάσεις θα ξεκινούν στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο της πόλης και θα παιχτούν από την Τρίτη 21 έως την Παρασκευή 24 Δεκέμβρη.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο συλλαλητήριο

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα παρευρεθεί και θα κάνει δηλώσεις, σήμερα Πέμπτη στις 18.00, στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Οι προσυγκεντρώσεις για τη σημερινή συγκέντρωση ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό, στο Σύνταγμα, έχουν οριστεί στις 5.15 μ.μ. στα εξής σημεία:

Πλατεία Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Ομόνοια: Μαζικοί φορείς των συνοικιών, Σωματεία Συνταξιούχων, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής και οι Ενώσεις αυτοαπασχολούμενων.

Προπύλαια: Σωματεία εργαζομένων σε δημόσια και ιδιωτική Εκπαίδευση, Σωματεία εργαζομένων στα πανεπιστήμια και στα ερευνητικά ιδρύματα, Σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα φοιτητών.

Η ΣΕΑΑΝ και ο Ενιαίος Σύλλογος ΑμεΑ καλούν σε προσυγκέντρωση στις 5 μ.μ. στον πεζόδρομο της Κοραή (στάση μετρό «Πανεπιστήμιο»).

  • Σωματεία της Δυτικής Αττικής δρομολογούν πούλμαν για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο, το οποίο θα αναχωρήσει στις 4.15 μ.μ., από το Δημοτικό Πάρκινγκ Ελευσίνας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ