ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καλεί τις Βρυξέλλες σε διάλογο για τις συνταγές καπιταλιστικής ανάπτυξης

Το πρόβλημα της ανάπτυξης είναι ευρωπαϊκό και πρέπει να συζητήσουμε την αντιμετώπισή του, σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών Τζ. Τρία

ΡΩΜΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ιταλία και Ευρώπη «είμαστε το ίδιο», δήλωσε χτες ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Τζιοβάνι Τρία, εστιάζοντας στις κοινές αγωνίες που μοιράζονται Ρώμη και Βρυξέλλες για την (καπιταλιστική) ανάπτυξη και καλώντας ουσιαστικά στη διαμόρφωση εδάφους για νέο γύρο παζαριών, μετά τις σημαντικές διαφωνίες που έχουν οι δύο πλευρές για τις συνταγές «αντιμετώπισης» του δημόσιου χρέους και ελλείμματος, στο πλαίσιο φυσικά ευρύτερων αντιθέσεων και διαφορετικών προσεγγίσεων για την οικονομική και γενικότερη πολιτική της ΕΕ, αλλά και ανταγωνισμών που οξύνονται ανάμεσα στις διαφορετικές μερίδες του ευρωενωσιακού κεφαλαίου.

Ο Τρία μίλησε για την ανάγκη οι δύο πλευρές να κάνουν διάλογο «με πεποίθηση ότι πρέπει να καθοριστεί η στρατηγική διαχείρισης μεταβατικών φάσεων, σχετικά με την οποία το σχέδιο προϋπολογισμού μάς δίνει διαφορετικές απαντήσεις σε σχέση με το παρελθόν, αλλά απαντήσεις που δεν είναι λιγότερο συμπαγείς ή αξιόπιστες...».

Επιμένοντας ότι οι προτάσεις της ιταλικής κυβέρνησης (των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων «Κίνημα 5 Αστέρων» και «Λέγκα») κινούνται με γνώμονα τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ο Τρία υπογράμμισε ότι «το πρόβλημα των ρυθμών ανάπτυξης είναι (κοινό) ευρωπαϊκό, που πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού, και όχι χωριστά, με "συγκρουσιακούς" τρόπους». Υποστήριξε μάλιστα ότι «η Ευρώπη δεν φαίνεται να κατανοεί την κατάσταση και φαίνεται ανίκανη να υιοθετήσει πολιτικές που θα αντιμετωπίσουν την οικονομική επιβράδυνση...».

Μεταξύ άλλων, το ιταλικό σχέδιο προϋπολογισμού προβλέπει αυξημένες δημόσιες δαπάνες και άλλα μέτρα, που στηρίζοντας το ντόπιο μεγάλο κεφάλαιο γεννούν προβληματισμούς αφενός στους ανταγωνιστές του (που φυσικά δεν θα ήθελαν να ανακτήσουν χαμένο έδαφος τα ιταλικά μονοπώλια), αφετέρου σε όσους φοβούνται τυχόν αλυσιδωτές επιπτώσεις που θα υπάρξουν συνολικά για την Ευρωζώνη και όλη την ΕΕ, στην περίπτωση μη ικανοποιητικής «εξυπηρέτησης» του ιταλικού χρέους.

Στο μεταξύ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε προανήγγειλε συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας ότι θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, «όχι για να συζητήσω τι είδους κυρώσεις θα επιβληθούν, αλλά με αίτημα να μην επιβληθούν κυρώσεις». Επανέλαβε ότι τα βασικά σημεία του ιταλικού προϋπολογισμού για το 2019 δεν θα αλλάξουν, αλλά και ότι η χώρα του «προσβλέπει σε ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο».

Δηλώσεις για την Ιταλία έκανε και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «η ιταλική κυβέρνηση θα δείξει σημάδια υπευθυνότητας» και συμπληρώνοντας ότι η Ευρωζώνη δεν είναι σήμερα σε θέση να χειριστεί άλλη μια μεγάλη κρίση.

33η ΣΥΝΟΔΟΣ ASEAN
«Πασαρέλα» ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων

Από την 6η Σύνοδο ΗΠΑ - ASEAN

Copyright 2018 The Associated

Από την 6η Σύνοδο ΗΠΑ - ASEAN
ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ.--

Η 33η Σύνοδος της Ενωσης Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) έγινε αφορμή για σειρά διακρατικών συναντήσεων. Εκτός από τους ηγέτες των 10 κρατών - μελών (Βιετνάμ, Ινδονησία, Καμπότζη, Λάος, Μαλαισία, Μπρουνέι, Μιανμάρ, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Φιλιππίνες), στην πόλη της Σιγκαπούρης βρέθηκαν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι κ.ά. Οπως συνηθίζεται σε κάθε Σύνοδο της ASEAN, έγιναν και χωριστές συναντήσεις των μελών της με ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα κ.λπ., δεδομένης της «ειδικής σημασίας» που έχει αυτή η σχέση, όπως προσδοκούν και οι δύο πλευρές. Οι μεν εκπρόσωποι των 10 αυτών ασιατικών χωρών εκφράζοντας τις προσδοκίες των αντίστοιχων ανερχόμενων αστικών τάξεων στην προσπάθειά τους να βρουν συμμάχους, οι δε εκπρόσωποι ισχυρών δυνάμεων στο ιμπεριαλιστικό σύστημα επιβεβαιώνοντας την αξία που αποκτά η Νοτιοανατολική Ασία στην προώθηση επενδυτικών αλλά και συνολικά γεωπολιτικών σχεδιασμών.

Ενδεικτικές είναι οι επισημάνσεις του Πενς (που μίλησε και στην 6η Σύνοδο ΗΠΑ - ASEAN). Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος έκανε λόγο για «στέρεα και διαρκή αφοσίωση» των ΗΠΑ στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας και για την «κεντρική θέση» της ASEAN «στο όραμά μας για την περιοχή», και χαρακτήρισε την Ενωση «αναμφισβήτητο και αναντικατάστατο στρατηγικό εταίρο». Επίσης, ξεκαθαρίζοντας ότι η απόσυρση των ΗΠΑ από την Διειρηνική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΡΡ) σήμανε απλά τη διεκδίκηση άλλων, πιο ευνοϊκών για τους αμερικανικούς ομίλους όρων συνεργασίας, τόνισε πως οι ΗΠΑ επιζητούν σύσφιξη εμπορικών σχέσεων με την περιοχή «ελεύθερων, δίκαιων και αμοιβαίων».

Ανακοίνωσε δε την έναρξη μιας «εταιρικής σχέσης για «έξυπνες πόλεις» μεταξύ ΗΠΑ - ASEAN, αναφερόμενος στην ένταξη νέων τεχνολογιών και υπερσύγχρονων συστημάτων παραγωγής σε νεοσύστατα βιομηχανικά και αστικά πάρκα, κάτι που αποτελεί «χαράς ευαγγέλιον» για μεγάλες βιομηχανίες, ειδικά από το χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας.

Αλλά και η Ρωσία αξιοποίησε τις συναντήσεις στη Σιγκαπούρη για να επεκτείνει τη διείσδυσή της στην περιοχή. Ανακοίνωση του Κρεμλίνου για την 3η Σύνοδο Ρωσίας - ASEAN αναφέρει ότι υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης ανάμεσα στην ASEAN και την Ευρασιατική Οικονομική Ενωση (στην ίδρυση και εξάπλωση της οποίας πρωτοστατεί η Μόσχα). Αξιοσημείωτο είναι ότι την τελευταία χρονιά το εμπόριο ανάμεσα στη Ρωσία και τα μέλη της ASEAN αυξήθηκε κατά 35%.

Τέλος, όσον αφορά τις σχέσεις ASEAN - Κίνας, ξεχωρίζει η πρόοδος στην υπογραφή για τη Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP), μια συμφωνία που με πρωτοβουλία του Πεκίνου ενισχύει τα χαρακτηριστικά της συνεργασίας ανάμεσα στα μέλη της ASEAN και όλων των ισχυρών δυνάμεων Ασίας - Ειρηνικού: Κίνας, Ν. Κορέας, Ιαπωνίας, Ινδίας, Αυστραλίας.

Είναι σαφές άλλωστε ότι αν και οι εδαφικές και άλλες διαφορές της Κίνας με πολλές χώρες της ASEAN παραμένουν σημαντικές, το Πεκίνο μελετά αποφασιστικά πώς θα εμποδίσει αντιπάλους του (με πρώτες τις ΗΠΑ) να αξιοποιήσουν αυτές τις διαφορές. Από αυτήν τη σκοπιά, δεν περνά απαρατήρητο ότι το κοινό ανακοινωθέν από τη συνάντηση Κίνας - ASEAN επαναβεβαίωσε «τη σημασία να αναγνωρίζονται τα οφέλη της διατήρησης της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας ως θάλασσας ειρήνης και σταθερότητας...».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Οι Ισραηλινοί υπουργοί Οικονομίας και Εσωτερικών ζήτησαν χτες από τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, μετά την πρόσφατη παραίτηση του υπουργού Αμυνας, Αβιγκντορ Λίμπερμαν, που διαφώνησε με την πρόσφατη συμφωνία «εκεχειρίας» στη Λωρίδα της Γάζας. Το ίδιο 24ωρο, νεαρός Παλαιστίνιος στην Ιερουσαλήμ μαχαίρωσε τέσσερις αστυνομικούς, μετά την ισραηλινή αστυνομική επιχείρηση κατά Μουσουλμάνων προσκυνητών που ήθελαν να μεταβούν στο τέμενος Ακσα, αλλά εμποδίστηκαν από τις κατοχικές αρχές για να περάσει από την περιοχή πλήθος μερικών δεκάδων φανατικών Εβραίων εποίκων.

ΑΓΚΥΡΑ - ΡΙΑΝΤ.-- Η πρόταση του γενικού εισαγγελέα της Σαουδικής Αραβίας για επιβολή θανατικής ποινής σε πέντε άτομα που εμπλέκονται στη δολοφονία του Σαουδάραβα αρθρογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σ. Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη δεν φάνηκε να ικανοποιεί την Αγκυρα. Σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως τα σχόλια του Σαουδάραβα εισαγγελέα έχουν στόχο να συγκαλύψουν τον φόνο του Κασόγκι, προσθέτοντας ότι οι δράστες είναι απίθανο να βρεθούν με την έρευνα που διεξάγει η Σαουδική Αραβία.

ΣΑΝΑΑ.-- Η Σαουδική Αραβία, που ηγείται ιμπεριαλιστικής επίθεσης στην Υεμένη, για να μειώσει τη γεωπολιτική επιρροή του Ιράν στη χώρα, ανακοίνωσε χτες πως προχώρησε σε «εκεχειρία» στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι Χοντέιντα. Προηγήθηκαν υποκριτικές «πιέσεις» Ευρωπαίων και Αμερικανών αξιωματούχων προς τη σαουδαραβική μοναρχία για έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με εκπροσώπους των Υεμενιτών αντικαθεστωτικών Σιιτών Χούτι. Παράλληλα, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση της Υεμένης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα «Mawatana» κατήγγειλε όλες τις εμπόλεμες πλευρές ότι ευθύνονται για τις καταστροφές μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

ΚΑΪΡΟ.-- Δυνάμεις του αιγυπτιακού στρατού και Ενοπλες Δυνάμεις από Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Ιορδανία και Κουβέιτ ολοκληρώνουν σήμερα Παρασκευή διήμερα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με πραγματικά πυρά πυροβολικού, εκτοξευτήρων ρουκετών, αρμάτων μάχης και στρατιωτικών αεροσκαφών στην έρημο Σαχάρα, δυτικά του Καΐρου, κοντά στη στρατιωτική βάση «Μοχάμεντ Ναγκίμπ».

ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Την έναρξη συνομιλιών μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων των υπουργείων Εμπορίου ΗΠΑ και Κίνας στο Πεκίνο επιβεβαίωσαν χτες Κινέζοι αξιωματούχοι. Λίγες ώρες αργότερα, ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου Ζονγκ Σαν δήλωσε ότι το υπουργείο του θα παρέχει «πλήρη υποστήριξη» στην ανάπτυξη των ιδιωτικών επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι συνεισφέρουν κατά 90% στο εσωτερικό εμπόριο, σε ποσοστό 48% στις εξαγωγές και κατά 49% στις επενδύσεις στο εξωτερικό.

ΡΑΜΠΑΤ.-- Ο βασιλιάς του Μαρόκου, Μοχάμεντ ΙΣΤ' και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επιβιβάστηκαν χτες σε βαγόνι της πρώτης υπερταχείας σιδηροδρομικής γραμμής στην Αφρική, γνωστή ως LGV, που θα συνδέσει την Ταγγέρη και την Καζαμπλάνκα μέσα σε 2 ώρες και 10 λεπτά, από 5 ώρες που ήταν έως πρότινος. Το σχέδιο ξεκίνησε το 2011, όταν Πρόεδρος της Γαλλίας ήταν ο Νικολά Σαρκοζί, και κόστισε 2 δισ. δολάρια. Το έργο χρηματοδοτήθηκε κατά 51% από τη Γαλλία, κατά 28% από το Μαρόκο και το άλλο 21% το χρηματοδότησαν από κοινού οι κυβερνήσεις της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Κουβέιτ.

ΗΠΑ
«Επιθεώρηση» στρατευμάτων από τον Μάτις στα σύνορα...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την ανάπτυξη ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων και μελών της Εθνοφρουράς στα νότια σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, σε μία προσπάθεια αποτροπής μεταναστευτικών ροών από χώρες της Κεντρικής Αμερικής, υπερασπίστηκε χτες ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Μάτις.

Ισχυρίστηκε ότι η ανάπτυξη στρατευμάτων έχει μεταξύ άλλων «και πρακτική» αξία, επειδή οι στρατιώτες εξασκούνται... στην εγκατάσταση φρακτών και ενίσχυσης συνόρων. Οπως είπε, οι περίπου 5.800 στρατιώτες και οι 2.100 της Εθνοφρουράς που βρίσκονται στα σύνορα έχουν εντολή παραμονής τουλάχιστον έως τα μέσα Δεκέμβρη, διευκρινίζοντας πως αυτό θα μπορούσε να αλλάξει εάν υπάρξει εντολή παράτασης της αποστολής. Δεν δίστασε να παρομοιάσει την επιχείρηση «ενίσχυσης» της Αρχής Τελωνείων και Συνόρων που διέταξε ο Πρόεδρος Τραμπ με την εντολή που είχε δώσει το 1916 ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Τόμας Γούντροου Ουίλσον για την ανάπτυξη μερικών χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών στα σύνορα με το Μεξικό, έναντι ενόπλων του Μεξικανού στρατηγού επαναστάτη Φρανσίσκο «Πάντσο» Βίλα, όταν αντιμαχόταν τον μισητό δικτάτορα Πορφίριο Ντίαζ. Χαρακτήρισε, τέλος, την επιχείρηση ανάπτυξης στρατευμάτων «δυναμική» και «απρόβλεπτη».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ