ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2012
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ «ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ»
Αδύνατος ο έλεγχος λόγω ευρωπαϊκού Δίκαιου!

Αποκαλυπτική απάντηση του υφυπουργού Οικονομικών στο αίτημα του ΚΚΕ για στοιχειώδη μέτρα ελέγχου της κίνησης κεφαλαίων

Στην κυνική ομολογία ότι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, της ελεύθερης κίνησης των κεφαλαίων, είναι αδύνατος κάθε ουσιαστικός έλεγχος των τραπεζικών καταθέσεων στο εξωτερικό και γενικότερα της εξαγωγής κεφαλαίων, υποχρεώθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, απαντώντας γραπτά σε σχετική Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ.

Η απάντηση του αρμόδιου υφυπουργού δείχνει το μέγεθος της υποκρισίας της κυβέρνησης και συνολικά του αστικού πολιτικού συστήματος, που κόπτονται δήθεν για τη «διαφάνεια» και την πάταξη της διαπλοκής και της φοροδιαφυγής, στο διά ταύτα όμως παραδέχονται ότι κανένας ουσιαστικός έλεγχος δεν μπορεί να γίνει στους ύποπτους για τέτοιες υποθέσεις, στο βαθμό που κάτι τέτοιο αντιβαίνει στο θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ των μονοπωλίων.

Με αφορμή τις διάφορες «λίστες» που περιέφεραν η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ, με εν δυνάμει φοροφυγάδες, που διατηρούν καταθέσεις στο εξωτερικό, το ΚΚΕ σημείωνε μεταξύ άλλων στην Ερώτηση που κατέθεσε:

«Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ έχει καταθέσει επανειλημμένα προτάσεις που έστω θα μπορούσαν να συμβάλουν στον περιορισμό τέτοιων φαινομένων (σ.σ. διαφθοράς και διαπλοκής) ακόμα και σήμερα, γιατί η ριζική αντιμετώπισή τους μπορεί να γίνει μόνο με την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, στα πλαίσια μιας άλλης οργάνωσης της κοινωνίας και της οικονομίας. Αυτές είναι:

-- Ονομαστικοποίηση όλων των μετοχών και των διάφορων τίτλων (ομόλογα, έντοκα γραμμάτια κλπ) και με τη μετατροπή τους από ανώνυμους σε ονομαστικούς.

-- Ελεγχος στην εξαγωγή και εισαγωγή κεφαλαίων από τη χώρα και προς κάθε προορισμό.

-- Κατάργηση του φορολογικού, τραπεζικού, επιχειρηματικού και εμπορικού απορρήτου.

-- Απαγόρευση των λεγόμενων εξωχώριων (offshore) εταιρειών».

Απαντώντας, ο υφυπουργός Οικονομικών απορρίπτει τις προτάσεις του ΚΚΕ, με το αιτιολογικό ότι «η Ελλάδα, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι υποχρεωμένη να λειτουργεί σύμφωνα με το ευρωπαϊκό Δίκαιο και τους κανόνες της ενιαίας αγοράς, περιλαμβανομένων της κίνησης κεφαλαίων και των χρηματοπιστωτικών θεμάτων γενικότερα».

Κοροϊδεύουν το λαό

Επί της ουσίας, ο αρμόδιος υφυπουργός φανερώνει ότι ο ντόρος που στήθηκε γύρω από τη λίστα Λαγκάρντ και άλλες λίστες, ήταν για να αποπροσανατολιστεί ο λαός και να πειστεί για τις προθέσεις της κυβέρνησης να πατάξει τα φαινόμενα φοροδιαφυγής και διαφθοράς. Οπως όμως επιβεβαιώνεται, τέτοια φαινόμενα ανθούν μέσα στο θερμοκήπιο της εξουσίας και της οικονομίας του κεφαλαίου και καλύπτονται πλήρως από την αστική νομοθεσία, θεματοφύλακας της οποίας είναι η ίδια η ΕΕ.

Ο Γ. Μαυραγάνης στην απάντησή του αναφέρει επίσης ότι το μόνο που έκανε η κυβέρνηση είναι να καλεί όσους παρουσιάζουν προσαύξηση της περιουσίας τους «από άγνωστη ή μη σταθερή πηγή» να αποδείξουν την αιτία της προσαύξησης, αλλιώς θα φορολογούνται με ειδική διάταξη.

Ισχυρίζεται ακόμα ότι οι τράπεζες έχουν υποχρέωση να διαβιβάζουν στοιχεία στο υπουργείο σχετικά με τη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό, όταν είναι γνωστό ότι υπάρχουν παρακαμπτήριες οδοί για τη μεταφορά τους, μέσω των οποίων μπορεί κανείς να εξαφανίσει τα ίχνη της όποιας συναλλαγής.

ΣΤΑ 94 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μεγάλη πολιτική και πολιτιστική εκδήλωση στο ΣΕΦ

Την Κυριακή 25/11, στις 6 μ.μ., με ομιλήτρια τη ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα

Μεγάλη πολιτική πολιτιστική εκδήλωση για τα 94 χρόνια του ΚΚΕ διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Αττικής, την Κυριακή 25 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ). Θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ειδικά προετοιμασμένο για το σημαντικό αυτό γεγονός.

Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν και θα χαιρετίσουν από το ΚΚ των Λαών της Ισπανίας, o Χούλιο Ντίαζ, Οργανωτικός Γραμματέας και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕ και από το ΚΚ Τουρκίας ο Κεμάλ Οκουγιάν, μέλος της ΚΕ.

Στη συναυλία θα ακουστούν τραγούδια των Θεοδωράκη, Λεοντή, Λοΐζου, Μαρκόπουλου, Μικρούτσικου, αντάρτικα τραγούδια, τραγούδια γραμμένα την ώρα της μάχης, καθώς και απαγγελίες ποιημάτων. Πρόκειται για μία μεγάλη και ενδιαφέρουσα μουσική παραγωγή, που επιμελούνται μουσικά οι Τάσος Καρακατσάνης και Μανώλης Ανδρουλιδάκης, οι οποίοι έχουν αναλάβει και τη μουσική διεύθυνση.

Συμμετέχουν οι Γεράσιμος Ανδρεάτος, Μανώλης Ανδρουλιδάκης, Γιώργος Γεωργακάκης, Γιάννης Θωμόπουλος, Σύλβια Καπερνάρου, Βασίλης Λέκκας, Αφροδίτη Μάνου, Γιώργος Μεράντζας, Ευγενία Παναγιωτακοπούλου, Μίλτος Πασχαλίδης, Γιώργος Σαρρής, Κώστας Σταυρόπουλος, Θανάσης Χουλιάρας, Τρίφωνο: Ερωφίλη, Γιώργος Περαντάκος, Χορωδία: Εμπρός. Την σκηνοθετική επιμέλεια έχει ο Κώστας Σταματόπουλος.

Εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ
  • Εκδήλωση για τα 94 χρόνια του ΚΚΕ διοργανώνει η ΝΕ Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ, σήμερα Παρασκευή, στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου, στις 6.30 μ.μ.
  • Η Αχτίδα Δυτικής Υπαίθρου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει εκδήλωση για τα 94 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ την Κυριακή 18 Νοέμβρη στις 11 π.μ., στην κοινοτική αίθουσα του Καλοχωρίου με ομιλητή τον Ν. Χριστάνη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΚΟ Ελληνικού διοργανώνει συγκέντρωση - συζήτηση για τα 95 χρόνια απ' την Οκτωβριανή Επανάσταση, τη Δευτέρα 19/11, στις 6.30 μ.μ., στο θεατράκι της οδού Χαλδείας 43, με θέμα: «Σοσιαλισμός: η μόνη λύση στην καπιταλιστική κρίση και τη βαρβαρότητα». Θα μιλήσει η Χριστίνα Τσεντούρου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΚΟΒ Ε' Δημοτικής Κοινότητας Πειραιά διοργανώνει σύσκεψη την Τετάρτη 21 Νοέμβρη, στην αίθουσα Συμβουλίων της Ε' Κοινότητας Πειραιά (Καλλέργη 142, 1ος όροφος), με θέμα: «Πολιτικές εξελίξεις και η πρόταση του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Γ. Τούσσας μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής.
Εκδηλώσεις του ΚΚΕ στο εξωτερικό
  • Στη Βόννη, αύριο Σάββατο, στις 4 μ.μ. στο Restaurant Olive, Bruedergasse 12, με θέμα: «Η καπιταλιστική κρίση, η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ και οι νέοι μετανάστες».
  • Στο Μόναχο, αύριο Σάββατο, στις 6.30 μ.μ. στους χώρους της ελληνικής κοινότητας, με το ίδιο θέμα.
  • Στη Στοκχόλμη, με θέμα: «Η καπιταλιστική κρίση, η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ και οι νέοι μετανάστες» την Κυριακή 18/11, στη 1 μ.μ. στην οδό Pontonjrsgatan 36B (κοντά στο σταθμό του μετρό Fridhemsplan), με ομιλητή τον Κ. Παπαδάκη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.
  • Στο Λονδίνο, παρουσίαση του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ (Β' τόμος) με ομιλητή τον Γ. Γκιόκα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, την Κυριακή 18/11 στο «Marx Memorial Library» (37a Clerkenwell Green, κοντά στο σταθμό Farringdon).
  • Στο Ντίσελντορφ, την Κυριακή 18/11, στις 11 π.μ. στο «Gaststaette Gambrinus», Oberbilker Allee 305, παρουσίαση του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ (Β' τόμος).
ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Περιοδείες σε χώρους δουλειάς

Σήμερα Παρασκευή

-- Στις 8 μ.μ. συγκέντρωση και ομιλία στους εργάτες καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων (Ιερά Οδός) με τον Ν. Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 6 π.μ. συγκέντρωση και ομιλία στους εργάτες Δήμου Αλίμου με τον Γ. Τόλη, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ.

-- Στις 6.45 π.μ. συγκέντρωση και ομιλία στους εργάτες Δήμου Ταύρου με τον Γ. Πέρρο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7 π.μ. συγκέντρωση στους εργάτες Δήμου Ελληνικού με τον Γ. Μαυρίκο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 9 π.μ. συγκέντρωση στο Δημαρχείο Αμαρουσίου με τον Μπ. Αγγουράκη, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτή του ΚΚΕ.

ΑΧΤΙΔΑ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ
Συζήτηση για τις εξελίξεις στις τράπεζες

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 6 μ.μ., ξενοδοχείο «Τιτάνια»

Συγκέντρωση - συζήτηση οργανώνει η Αχτίδα Χρηματοπιστωτικού της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής με θέμα: «Καπιταλιστική κρίση: Ο ρόλος του τραπεζικού συστήματος, οι επιπτώσεις σε εργασιακά, ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα. Η πρόταση του ΚΚΕ». Η συγκέντρωση θα γίνει την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου, 6 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» (Πανεπιστημίου 52). Θα παρέμβει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ