ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2012
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ» ΝΕΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΣ
Επιχειρούν να φρενάρουν τις αγωνιστικές διαθέσεις των νέων

Ανακοίνωση της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ

Από την γενική απεργία στις 18 Οκτώβρη
Από την γενική απεργία στις 18 Οκτώβρη
Το «μανιφέστο» των νεολαίων συνδικαλιστών της Νότιας Ευρώπης, που κρύβει επιμελώς ότι το καπιταλιστικό σύστημα περνάει βαθιά κρίση και για να την ξεπεράσει πρέπει να τσακίσει τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, ενισχύοντας παράλληλα τα επιχειρήματα περί «κακής» και «καλής» διαχείρισης, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Σε μανιφέστο των νεολαίων συνδικαλιστών της Νότιας Ευρώπης κατέληξαν τα νέα φιντάνια της Συνομοσπονδίας των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ), ύστερα από πρωτοβουλία της ανύπαρκτης σε δράση και οργάνωση, νεολαίας της ΓΣΕΕ.

Αφού, λοιπόν, μας περιγράφουν πόσο άδικες θεωρούν τις συνθήκες εργασίας των νέων εργαζομένων, "ξεχνάνε" ότι τα ψήφισαν τόσο η ηγεσία της ΓΣΕΕ όσο και η ΣΕΣ. Εμείς να θυμίσουμε ότι το χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων, το τσάκισμα των μισθών, τα 510 ευρώ μεικτά, η κατάργηση του σταθερού ωραρίου, η ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, η μερική απασχόληση, η απλήρωτη και χωρίς δικαιώματα πρακτική άσκηση, το τσεκουρεμένο επίδομα ανεργίας είναι αποτέλεσμα των κοινωνικών διαλόγων τους, της ενεργητικής στήριξής τους στις πολιτικές φτώχειας των λαών.

Οπως μας ενημερώνουν, η αιτία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εμείς, οι νέοι εργαζόμενοι, βρίσκεται "στην πολιτική της λιτότητας των κυβερνήσεων, στο γεγονός ότι δεν υπάρχει πια κράτος πρόνοιας, ότι δεν γίνονται πια επενδύσεις για την αειφόρο ανάπτυξη των οικονομιών μας", κ.λπ.

Το σύστημα που ευθύνεται για την κόλαση που ζουν εκατομμύρια εργάτες σε κάθε χώρα το βγάζουν λάδι, γιατί το υπηρετούν και το υποστηρίζουν σταθερά. Δε μιλούν για κρίση του καπιταλισμού, αλλά για συμπτώματα και στρεβλώσεις στη διαχείριση. Δεν αναφέρουν πως τα μονοπώλια για να ξεπεράσουν αυτήν την κρίση χρειάζεται να τσακίσουν την εργατική τάξη, ιδιαίτερα τη νεολαία, να πετάξουν στην ανεργία εκατομμύρια εργάτες, να ρίξουν την τιμή της εργατικής δύναμης στα τάρταρα, να τσακίσουν κάθε εργατικό και λαϊκό δικαίωμα.

Η νέα βάρδια του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού αγχώνεται για τη σταθερότητα του συστήματος. Αναφέρουν πως αυτές οι πολιτικές που εφαρμόζονται είναι "επικίνδυνες και υπονομεύουν τη δημοκρατική σταθερότητα". Τρομάζουν στην ιδέα, οι νέοι εργάτες να αντιμετωπίσουν ταξικά τον πόλεμο που μας έχουν εξαπολύσει τα μονοπώλια. Κάνουν ό,τι μπορούν, στο σημείο να ξεθάβουν και τη σφραγίδα της "νεολαίας της ΓΣΕΕ", ώστε να φρενάρουν διαθέσεις, να εκτρέψουν την αγωνιστικότητα των νέων εργατών. Πρωτοστατούν στη στήριξη της ΕΕ και των μονοπωλίων, που χτυπούν αλύπητα τη νέα γενιά και της αφαιρούν το δικαίωμα στη ζωή με δικαιώματα. Το μέλλον της νέας γενιάς δεν μπορεί να είναι ανάμεσα στις μυλόπετρες των μονοπωλίων. Δε διασφαλίζεται με ατομικές προσπάθειες, ούτε με την εναπόθεσή τους στη "φροντίδα" των εκμεταλλευτών της.

Η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ καλεί όλους τους νέους εργαζόμενους σε οργάνωση στα συνδικάτα, στους συλλόγους κατάρτισης, σε μαχητική δράση σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε τεχνική σχολή και σχολή μαθητείας, για να μπλοκάρουμε τα μέτρα. Να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στο συνδικαλιστικό κίνημα, να πετάξουμε έξω τους ανθρώπους της εργοδοσίας, τις ξεπουλημένες ηγεσίες που μας καλούν να σκύψουμε το κεφάλι. Είναι δυνάμεις που σπέρνουν ηττοπάθεια, μοιρολατρία, βρίσκονται στην πλευρά των εκμεταλλευτών.

Καλούμε κάθε νέο εργάτη και εργάτρια, κάθε σπουδαστή-τρια να ΔΥΝΑΜΩΣΕΙ ΤΟ ΠΑΜΕ. Να ενώσει τη φωνή του για την κατάργηση των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων, τη μονομερή διαγραφή του χρέους με έξοδο από τη λυκοσυμμαχία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με άλλο δρόμο ανάπτυξης που στο κέντρο θα βάζει την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών του λαού. Για ζωή με δικαιώματα, για το μέλλον των νέων ζευγαριών. Είναι ο δρόμος που τρέμουν οι βιομήχανοι, η μεγαλοεργοδοσία και οι επιχειρηματικοί όμιλοι σε κάθε κλάδο. Η εργατική τάξη πρέπει να παλέψει για τη ζωή και το μέλλον των παιδιών της και να πάρει μέτρα για την αγωνιστική τους διαπαιδαγώγηση για να ενταχθούν στην ταξική πάλη.

Εμείς έχουμε τη δύναμη. Χωρίς εμάς γρανάζι δεν γυρνά».


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
«Κάν' το όπως ο Ομπάμα»

Ο Αλ. Τσίπρας στην πρόσφατη συνέντευξή του στο αμερικάνικο CNN, είπε ότι «το χρέος δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας. Είναι όλων των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου (σ.σ. Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, αλλά και Γαλλία). Γι' αυτό εμείς ζητάμε μια διεθνή διάσκεψη για το χρέος (...) αυτό λοιπόν που διεκδικούμε είναι μια συνολική ευρωπαϊκή λύση, μια ρύθμιση με διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους όλων των χωρών που έχουν δημόσιο χρέος αυτή τη στιγμή ιδιαίτερα υψηλό»... Λέει όμως ότι αν γίνει κυβέρνηση, με ένα νόμο θα «ακυρώσει το μνημόνιο», θα επαναδιαπραγματευτεί την πληρωμή μέρους του χρέους. Θα το επαναδιαπραγματευτεί ή θα το παραπέμψει σε συνολική λύση στα πλαίσια της ΕΕ ή διεθνούς διάσκεψης; Αυτή η ασαφής πολιτική τοποθέτηση είναι που τον κάνει συνεχώς αφερέγγυο, ανάμεσα σε άλλα πιο σοβαρά ζητήματα, που οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν υπόψη για να μην εγκλωβίζονται σε πολιτικές λύσεις που εμφανίζονται σαν συμφέρουσες για το λαό, αλλά δεν είναι. Ποια είναι αυτά; Πρώτον, ότι επιδιώκει συμμαχίες με κυβερνήσεις καπιταλιστικών χωρών, πρωταρχικά αυτών του «Νότου της ΕΕ», που θέλουν χαλάρωση της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής στα πλαίσια της ΕΕ, προκειμένου να μπορέσουν να εξοικονομήσουν χρήμα για επενδύσεις σε όφελος του κεφαλαίου. Δεύτερον, ότι επιλέγει αυτήν την αστική πολιτική διαχείρισης του χρέους, την εμπλέκει στους οξύτατους ανταγωνισμούς μεταξύ διαφόρων μορφών διαχείρισης που εκφράζουν διαφορετικά τμήματα του κεφαλαίου ακόμη και μέσα στις ίδιες τις καπιταλιστικές χώρες, με αντανάκλαση σε διαφορετικές διεθνείς συμμαχίες... «Πρέπει να πληρώσουν και οι πλούσιοι. Λέω κάτι παρόμοιο μ΄ αυτό που προσπαθεί να εφαρμόσει στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Ομπάμα», είπε.

Μα πιστεύει κανείς ότι ο Ομπάμα ασκεί, έστω και στο ελάχιστο, πολιτική ανακούφισης του λαού και όχι ενίσχυσης του κεφαλαίου; Την ίδια ώρα ο Ομπάμα παρεμβαίνει ανοιχτά στην υπόθεση «χρέος στην Ευρωζώνη» ενάντια στη Γερμανία. Μήπως αυτή η τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν παραπέμπει σε επιλογή ισχυρού καπιταλιστή συμμάχου (ΗΠΑ - που από το καλοκαίρι συζητούν με Ελληνες εφοπλιστές και άλλους) ενάντια σε άλλον καπιταλιστή σύμμαχο (Γερμανία); Εδώ συμπεριλαμβάνεται και η γνωστή κόντρα ΔΝΤ - Ευρωζώνης, ενώ παρεμβαίνουν και άλλες ανερχόμενες ισχυρές καπιταλιστικές χώρες, όπως η Βραζιλία, η Ρωσία, η Κίνα - δηλαδή οι BRICS. Οσο για τη φορολόγηση των πλουσίων, δε φτάνει ούτε για επενδύσεις, γιατί τα έσοδα είναι ελάχιστα σε σχέση με αυτά που απαιτούνται, πολύ περισσότερο δε φτάνουν για «κοινωνική πολιτική». «Πουλάει» όμως τσάμπα «κοινωνική δικαιοσύνη». Και αν το κάνει, δε θα είναι η πρώτη κυβέρνηση. Και ο Α. Παπανδρέου με υπουργό τον Σημίτη στη δεκαετία του '80 έβαλε μεγάλη φορολογία στο κεφάλαιο, άσχετα αν μετά την αφαίρεσε, και ο Γ. Παπανδρέου το 2009 έβαλε την έκτακτη εισφορά. Να λοιπόν γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολιτική διέξοδο που ωφελεί τμήματα του κεφαλαίου.

***

Αλλά δεν είπε μόνον αυτά. Μίλησε και υπέρ των «πιστωτών», δηλαδή των τραπεζών που δανείζουν την Ελλάδα. Αυτών που τους ξορκίζει ως το μεγαλύτερο δεινό για την οικονομία. Αλλη μια αντίφαση στη γραμμή του, που τον κάνει αφερέγγυο. Και το έκανε γιατί ξέρει ότι χωρίς τράπεζες οικονομία δεν μπορεί να κινηθεί. Αυτές έχουν τα κεφάλαια για να γίνονται επενδύσεις. Τι είπε λοιπόν; «Η αλήθεια είναι ότι μία λύση σαν αυτή που εμείς προτείνουμε θα είναι επωφελής τόσο γι' αυτούς που χρωστάνε όσο όμως και για τους πιστωτές. Γιατί έτσι θα υπάρξει δυνατότητα να πάρουν τουλάχιστον ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων τους... αν έχεις κάποιον χρεοκοπημένο, η λύση δεν είναι να του δώσεις περισσότερα δάνεια, που δεν θα μπορέσει ποτέ να επιστρέψει. Η λύση είναι να τον βοηθήσεις να εργαστεί, να παράξει, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να αρχίσει να αποπληρώνει».

***

Είπε ακόμη: «Με ανάπτυξη μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της κρίσης... Και ανάπτυξη δίχως δημόσιες επενδύσεις δεν μπορεί να υπάρξει... δημόσιες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν κι ένα σταθερό περιβάλλον και για τους ιδιώτες επενδυτές. Για να υπάρξει ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, πρέπει να υπάρξουν σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές στην Ελλάδα, τις οποίες φυσικά δεν τις αρνούμαστε. Ομως, η ανταγωνιστικότητα δεν είναι μονάχα συνάρτηση του εργασιακού κόστους. Για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας πρέπει να σταματήσει η διαφθορά, να υπάρξει ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς. Θα πρέπει να υπάρξει ένα καθεστώς ασφάλειας στους επενδυτές».

Η πολιτική ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πολιτική ανάπτυξης των επιχειρηματικών ομίλων. Σαν κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να δημιουργήσει «επενδυτικό κλίμα», δηλαδή συνθήκες κερδοφορίας. Θα κάνει δημόσιες επενδύσεις υπέρ των ιδιωτών επενδυτών. Γι' αυτό και θέλει «κούρεμα του χρέους» και «αποπληρωμή» όταν θα υπάρξει ανάκαμψη, για να υπάρχει χρήμα στα κρατικά ταμεία για επενδύσεις. Αποδέχεται τις αναδιαρθρώσεις, δηλαδή τις αντεργατικές αλλαγές - δηλαδή φτηνούς εργάτες - για να γίνουν καπιταλιστικές επενδύσεις. Να γιατί λέμε καπιταλιστική ανάπτυξη και αναδιανομή δε γίνεται. Είναι άλλη μια αντίφαση στην πολιτική του, αντίφαση του ίδιου του καπιταλισμού. Σταθερό φορολογικό καθεστώς σημαίνει φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο, διαφορετικά ή δε θα επενδύσουν ή θα πάνε αλλού τις επιχειρήσεις, όπως πρόσφατα η ΦΑΓΕ, με λιγότερη φορολογία, λόγω και της ελευθερίας κίνησης κεφαλαίων. Γι' αυτό μιλά για «καθεστώς ασφάλειας στους επενδυτές». Για ποια λοιπόν φιλολαϊκή λύση κάνει λόγο; Είναι απάτη!


Ι.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ