ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2012
Σελ. /28

Φον Φούχτελφουφουτοι

«Καλά Χριστούγεννα»! «Εφεραν» 156,6 δισ. ευρώ - βούτηξαν 202,7 δισ. ευρώ

Παλιά θα «τρώγαμε με χρυσά κουτάλια», επειδή έβαλαν τη χώρα στην ΕΟΚ.

Στη συνέχεια, θα ζούσαμε «ζωή χαρισάμενη» γιατί βάλανε τη χώρα στην Ευρωζώνη.

Αργότερα, θα κατέβαιναν επί της Γης τα ουρί και τα αγγελάκια του παραδείσου, επειδή μας φέρανε το ευρώ.

Τώρα, καθώς για ευνόητους λόγους τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις τις αποφεύγουν, μας λένε ότι τουλάχιστον θα περάσουμε... «καλά Χριστούγεννα» «σούπερ δόση» (όπως έγραφαν προχτές τα «Νέα»), επειδή μετά την ψήφιση του νέου Μνημονίου και του νέου μνημονιακού προϋπολογισμού έρχεται η δόση του δανείου!

*

Τελικά, είναι έως και διασκεδαστικό να παρακολουθείς τον κατήφορο της χρεοκοπίας του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος.

Χωρίς αυτό, βέβαια, να μειώνει στο ελάχιστο τον εξοργιστικό χαρακτήρα της διαχρονικής απάτης που αυτό εκπροσωπεί.

*

Ας δούμε μια ακόμα πλευρά αυτής της απάτης:

Ας θεωρήσουμε ότι είναι ακριβή (παρά τα συχνά μαγειρεμένα και τη μη δυνατότητα να διασταυρωθούν) τα στοιχεία τα οποία εμφανίζουν στον προϋπολογισμό. Από τα στοιχεία αυτά, όπως ισχυρίζονται οι κυβερνώντες (Κρατικός Προϋπολογισμός 2013, Εισηγητική Εκθεση, σελίδα 127) στα τρία χρόνια των Μνημονίων (2010 - 2012) και μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού, τα χρήματα που με τη μορφή των «σωτήριων» δανείων έχουν εκταμιευθεί από την τρόικα στην Ελλάδα ανέρχονται στα 112,6 δισ. ευρώ.

Τώρα, μας λένε ότι έρχεται η αποκαλούμενη και ως «σούπερ δόση». Ας θεωρήσουμε, λοιπόν, ότι όντως θα γίνει η εκταμίευση των 44 δισ. ευρώ, όπως οι κυβερνώντες τα υπολογίζουν.

Σε αυτήν την περίπτωση, αν δηλαδή μέχρι το τέλος του χρόνου εκταμιευτεί το ποσό της λεγόμενης «σούπερ δόσης», το σύνολο των χρημάτων που θα έχουν «έρθει» στην Ελλάδα ως απόρροια των Μνημονίων (σ.σ.: και τα οποία, φυσικά, έχουν έρθει για τους τραπεζίτες και τους κεφαλαιοκράτες και ουχί για το λαό), δε θα ξεπερνά τα 156,6 δισ. ευρώ.

*

Ας πάμε τώρα στο «ζουμί» της υπόθεσης. Και αυτό, το «ζουμί» βρίσκεται πάλι στον προϋπολογισμό (σελίδα 133).

Εκεί, λοιπόν, υπάρχουν δύο πολύ σημαντικοί πίνακες, όπου παρουσιάζεται αναλυτική κατάσταση με τα χρήματα που έχει κατ' έτος πληρώσει ο ελληνικός λαός σε κερδοσκόπους και σε τοκογλύφους αυτά τα τρία χρόνια της μνημονιακής «σωτηρίας».

Τι προκύπτει:

Οτι μόνο για την περίοδο 2010 - 2012, η Ελλάδα - τουτέστιν ο ελληνικός λαός - για τόκους, για χρεολύσια, για εξοφλήσεις εντόκων γραμματίων και βραχυπρόθεσμων τίτλων, για τα χρέη των πλουτοκρατών δηλαδή, έχει πληρώσει στους ντόπιους και ξένους «σωτήρες» το ποσό των 202,73 δισ. ευρώ!

*

Με άλλα λόγια:

Πρώτον: Αυτοί που δημιούργησαν τα χρέη, κατά τη μνημονιακή περίοδο 2010 - 2012, μας «έφεραν» δάνεια 156,6 δισ. ευρώ (σ.σ.: που δεν τα «έφεραν» και όλα, μιας και ακόμα περιμένουμε τα 44 δισ. ευρώ της «σούπερ δόσης», ώστε να περάσουμε... «καλά Χριστούγεννα»). Δάνεια που ένα μεγάλο μέρος τους ξαναγύρισε στους δανειστές και το υπόλοιπο το έφαγαν μεταξύ τους οι πλουτοκράτες.

Δεύτερον: Την ίδια ακριβώς περίοδο, εμείς, ο λαός, τους πληρώσαμε από τους μισθούς, τις συντάξεις, από τα δικαιώματα και τελικά από το αίμα της καρδιάς μας, τοκογλυφικά που ανέρχονται στο ύψος των 202,73 δισ. ευρώ!

Αυτό, δε, το αποκαλούν «σωτηρία» της Ελλάδας!


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Σαν σήμερα

1497 Ο Βάσκο ντε Γκάμα ανακαλύπτει το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, βρίσκοντας διάβαση για τον Ινδικό Ωκεανό.

1918 Η Ουγγαρία ανακηρύσσεται ανεξάρτητη Δημοκρατία.

1933 Αποκαθίστανται οι διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ - Σοβιετικής Ενωσης.

1952 Στις βουλευτικές εκλογές η ΕΔΑ παίρνει 181.185 ψήφους ή το 11,5%.

1967 Κορυφώνεται μια ακόμη κρίση στην Κύπρο. Δυνάμεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, με επικεφαλής τον ίδιο τον Γρίβα, μπαίνουν στο υπό τουρκοκυπριακό έλεγχο χωριό του Αγίου Θεοδώρου. Οι συγκρούσεις γενικεύονται, με τη συμμετοχή τεθωρακισμένων, βαρέων όπλων και πυροβολικού. Το βράδυ της 15ης του Νοέμβρη, οι δυνάμεις του Γρίβα, ο οποίος κινείται βάσει σχεδίου που έχει εγκριθεί προκαταβολικά από τη χούντα της Αθήνας, καταλαμβάνουν τα χωριά Κοφινού και Αγιος Θεόδωρος. Τα γεγονότα της Κοφινού προκαλούν μείζονα κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς η Τουρκία προχωρά σε επιδεικτικές παραβιάσεις του κυπριακού θαλάσσιου και εναέριου χώρου. Στα παρασκήνια έχει ήδη αρχίσει το έγκλημα σε βάρος της Κύπρου, το οποίο ολοκληρώθηκε τον Ιούλη του 1974.

1980 Η πορεία για το γιορτασμό του Πολυτεχνείου δέχεται τη βάρβαρη επίθεση της αστυνομίας. Η 20χρονη εργάτρια Σταματίνα Κανελλοπούλου και ο Κύπριος φοιτητής Ιάκωβος Κουμής χάνουν τη ζωή τους από χτυπήματα κλομπ αστυνομικών, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 150.

«Φαντασία»

Ο κύριος Γιώργος Νταλάρας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News», δήλωσε ότι είναι αριστερός.

Ορισμένες παρατηρήσεις.

Πρώτον, σε αυτήν τη χώρα ουδείς κλήθηκε ποτέ να απολογηθεί, επειδή ενστερνίστηκε και πορεύτηκε υπηρετώντας το δόγμα «είσαι ό,τι δηλώσεις».

Δεύτερον, δε διαθέτουμε «αριστερόμετρο», εντούτοις με βάση τη διασταλτική ερμηνεία των εννοιών (σ.σ.: σκεφτείτε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου όταν ψήφιζε το Μνημόνιο το έκανε όπως έλεγε διότι ήτο... αριστερός) δεν αποκλείεται ο κ. Νταλάρας να είναι μέχρι και... ακροαριστερός.

Τρίτον, πολύ μας αρέσει εκείνο το σπουδαίο τραγούδι του Απόστολου Καλδάρα, το οποίο ερμήνευσε ο κ. Νταλάρας: «Δεν φταις εσύ, η φαντασία μου τα φταίει»...


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

«Τρικυμία»

Στο πλαίσιο του διπολισμού που διαμορφώνεται, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Σίμος Κεδίκογλου, κάτι ήθελε να πει τις προάλλες για το ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να τροφοδοτήσει το χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων μεταξύ κυβέρνησης - αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τι έκανε, λοιπόν; Εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «(ο ΣΥΡΙΖΑ) μαζί με το ΚΚΕ, τα δυο κομμουνιστικά κόμματα (!)» μπλα - μπλα, μπλα - μπλα...

Θα πείτε τώρα - και πολύ σωστά - πως αν όντως ο κ. Κεδίκογλου αντιλαμβάνεται το ΣΥΡΙΖΑ σαν «κομμουνιστικό» κόμμα, τότε το γεγονός αυτό δεν αποδεικνύει παρά την «τρικυμία εν κρανίω» στην οποία έχει περιέλθει ο ίδιος.

Λόγω δε αυτής της «τρικυμιώδους» κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο κ. Κεδίκογλου, ίσως δικαιούται ακόμα και της κατανόησής μας. Και τούτο διότι

«αν ζεις σε ένα ποτήρι, τότε - όπως έλεγε η Αγγλίδα συγγραφέας Τζέιν Οστιν - μια τρικυμία εκεί μέσα είναι ένα πολύ δυσάρεστο πράγμα»...


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Σημίτης

Αυτοί που διαδέχτηκαν τον κύριο Σημίτη, τόσο στο ΠΑΣΟΚ, όσο και στον πρωθυπουργικό θώκο - όπως ο ίδιος τους αξιολογεί στο βιβλίο του - είναι οι υπεύθυνοι για την κατρακύλα της χώρας.

*

Παρατήρηση πρώτη:

Αν θυμόμαστε καλά, στους διαδόχους του κ. Σημίτη, όπως ο Γιώργος Παπανδρέου, το «δαχτυλίδι της διαδοχής» ο κ. Σημίτης τους το πρόσφερε.

Επιπλέον, και ο ίδιος ο κ. Σημίτης, νωρίτερα, σε αυτούς, τους μετέπειτα δικούς του διαδόχους, είχε στηριχτεί (όπως για παράδειγμα στον Γιώργο Παπανδρέου) για να γίνει και εκείνος διάδοχος του Αντρέα Παπανδρέου...

*

Παρατήρηση δεύτερη:

Οσο για τη δική του περίοδο, την περίοδο του κ. Σημίτη, όπου όλα πήγαιναν «πρίμα», εντελώς πρόχειρα, θυμίζουμε:

Την περίοδο Σημίτη το χρέος από 114,6 δισ. ευρώ πήγε στα 201,2 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκε κατά 86,6 δισ. ευρώ.

Την περίοδο Σημίτη είχαμε τα «ωραία» με την «Γκόλντμαν Σακς».

Την περίοδο Σημίτη είχαμε τα πιο «ωραία» με το Χρηματιστήριο.

Θυμίζουμε, τέλος, ότι για τα πεπραγμένα του κατά την περίοδο Σημίτη (δηλαδή κατά την περίοδο του «όποιος έχει στοιχεία να τα πάει στον εισαγγελέα») είναι που ο κ. Τσοχατζόπουλος βρίσκεται στον Κορυδαλλό...


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

«Υπηρέτησα το κίνημα χωρίς προσωπικές επιδιώξεις. ΠΑΣΟΚ ήμουν, ΠΑΣΟΚ είμαι και αυτό δεν το χαρίζω σε κανένα».

Ετσι τα είπε τις προάλλες στη Βουλή ο διαγραμμένος από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης.

Και όσον αφορά αυτήν ακριβώς την επισήμανσή του, δηλαδή πως ήταν και είναι πάντα ΠΑΣΟΚ, το μόνο που έχουμε να σχολιάσουμε είναι ότι συμφωνούμε απολύτως μαζί του. Αλλά απολύτως...

Στις ΗΠΑ, η υπόθεση με τους στρατηγούς που «έλαμψε» το άστρο τους στο Αφγανιστάν και οι οποίοι παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλον, λόγω... εξωσυζυγικών σχέσεων, συνεχίζεται.

Πολύ λογικό. Τι περιμένατε; Να παραιτηθούν επειδή έχουν δολοφονήσει κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους...

Στη χώρα της «ελευθερίας» οι ταγοί έχουν ευθιξία και ξέρουν πότε πρέπει να παραιτηθούν. Μόνο όταν υπάρχουν σοβαροί λόγοι...
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org