ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Νοέμβρη 1997
Σελ. /56
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
"ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ"
Μέτωπο για τη σωτηρία του Πειραιά

Την Τετάρτη η ανακήρυξη του υποψηφίου δημάρχου

Σε ενωτική μαζική κινητοποίηση για τη δημιουργία μετώπου πάλης σωτηρίας του Πειραιά και αντιστροφής της σημερινής πορείας, καλεί η δημοτική κίνηση "Πειραιάς - Αναγέννηση". Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον τρίτο δήμο της χώρας, αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής, που με ευλάβεια εφαρμόζει ο δήμαρχος, Στ. Λογοθέτης, απαιτεί την άμεση συσπείρωση όλων όσοι επιμένουν να ονειρεύονται μία ανθρώπινη πόλη.

Στον αγώνα αυτό έχουν θέση όλοι όσοι πιστεύουν στην ανάγκη μιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που εξυπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα. Που δε θα είναι ο διαχειριστής της αντιλαϊκής πολιτικής, που εκπορεύεται από την κεντρική εξουσία, μακριά από τα συμφέροντα των εργαζομένων και ενάντια σε αυτούς. Που δε θα είναι το μακρύ χέρι του κράτους στην τσέπη των δημοτών. Που δε θα είναι ο παράδεισος αυτών που λυμαίνονται τα δημοτικά έργα και τις προμήθειες.

Η κίνηση "Πειραιάς - Αναγέννηση" τείνει χέρι συνεργασίας για τη δημιουργία ενός διαρκούς αγωνιστικού ρεύματος, στον αντίποδα των καταστροφικών επιλογών των ελληνικών και ευρωπαϊκών κέντρων εξουσίας, για να σταματήσει η καταβαράθρωση του δήμου. Ενός ρεύματος που θα σχηματιστεί σήμερα και θα συνεχίσει και μετά τις προσεχείς δημοτικές εκλογές. Ενός ρεύματος που θα συνενώσει και θα συμπαρατάξει τη δημοτική αρχή με τους εργατικούς συνδικαλιστικούς φορείς και συνολικά το μαζικό κίνημα, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του λαού του Πειραιά.

Ως βασική προϋπόθεση για τη σωτηρία του Πειραιά, η κίνηση "Πειραιάς - Αναγέννηση" προτείνει την πλατιά συσπείρωση σε ένα πρόγραμμα, που θα υπηρετεί τα πραγματικά συμφέροντα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των δημοτών, σε αντίθεση με τις υπάρχουσες πολιτικές επιλογές. Οι βασικοί άξονες αυτού του προγράμματος θα παρουσιαστούν στη συγκέντρωση της Τετάρτης στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, στις 6.30 το απόγευμα. Στη συγκέντρωση θα αναδειχτεί και ο υποψήφιος δήμαρχος που θα στηρίξει η Κίνηση στις δημοτικές εκλογές.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΚΕ
Θα μπορούσε να είναι αγωνιστικό βήμα

Σε λίγες μέρες, τέσσερις για την ακρίβεια, ξεκινούν οι εργασίες του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας(ΚΕΔΚΕ). "Θα" περίμενε κανείς, ο εύλογος χρόνος πριν την έναρξή του να συνοδεύεται από διεργασίες για την όσο το δυνατόν καλύτερη ενασχόληση με τα σοβαρά προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτό, κατ' αρχήν "θα" μπορούσε να δρομολογηθεί με την έγκαιρη δημοσιοποίηση του απολογισμού δράσης του ανώτατου οργάνου του θεσμού και των εισηγήσεων που θα παρουσιαστούν στο συνέδριό του. Κάτι που με τη σειρά του "θα" εγγυόταν ένα μίνιμουμ έστω πλαίσιο ζητημάτων και την κατά συνέπεια παροχή της ευχέρειας επεξεργασίας του από τους αιρετούς.

Ολα τα παραπάνω, που αποτελούν μια ελάχιστη προϋπόθεση - απαίτηση γι' αυτό που λέγεται Συνέδριο Αυτοδιοίκησης, "κατάντησαν" να αποτελούν ζητούμενα. Η ηγεσία της Ενωσης, στο δρόμο της άλωσης των συνεδρίων που χάραξε ήδη από πέρσι - με την ένταξη αυτών σε εκθέσεις προϊόντων ιδιωτικών εταιριών, με την αναγωγή της "συνεργασίας με την κυβέρνηση" σε πολιτική δράση, με την παραγωγή ψηφισμάτων συναίνεσης στην επίθεση κατά του θεσμού, συνοδευόμενα από ορισμένα διεκδικητικά, και μόνο στα χαρτιά, αιτήματα, ως μεθόδου απόσπασης της ψήφου των αιρετών - συνεχίζει το ίδιο ακάθεκτη και καταστροφική. Και το ίδιο ανενδοίαστα καταλήγει κανείς στην ερμηνεία πως τα συνέδρια της ΚΕΔΚΕ εξαντλούνται στην προλείανση του εδάφους γι' αυτά που στη συνέχεια θα νομοθετήσει η κυβέρνηση.

Ομως, όσο δεδομένη είναι η στάση που θα κρατήσει η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ στο συνέδριό της, τόσο αποκαλυπτική ενδέχεται να είναι αυτή των αιρετών, του λεκανοπεδίου της Αττικής, τουλάχιστον. Μια γεύση αυτής δόθηκε, την προηγούμενη βδομάδα, σε ημερίδα της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ). Εκεί καταγγέλθηκε η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ για αδράνεια και συμβιβαστική πολιτική. Ανακοινώθηκε η ανάγκη αγωνιστικής, διεκδικητικής στα προβλήματα του θεσμού δράσης, κατεύθυνση που θα υπερασπιστεί η ΤΕΔΚΝΑ μέσα στο συνέδριο, αλλά και έξω, αν χρειαστεί, με κινητοποίηση. Αναδείχτηκε, η συνειδητοποίηση από τους αιρετούς - ανεξάρτητα κομματικών τοποθετήσεων - των μεθοδεύσεων για αποδυνάμωση της όποιας αυτονομίας και λαϊκότητας του θεσμού.

Υπό το βάρος, λοιπόν, της παραπάνω απόφασης της ΤΕΔΚΝΑ, θα κληθεί η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ να ασκήσει το ρόλο του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ενα ρόλο που αντανακλάται στην "αγαστή συνεργασία" που, κατά καιρούς, έχει δηλωθεί από τον πρόεδρο της Ενωσης και προσδιορίζει ταυτόχρονα τη δράση της: Στην αποδοχή της "ανάγκης" να συμβάλει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο πρόγραμμα σύγκλισης, χαρίζοντας 10 δισ. δραχμές από τους πόρους. Στην αποδοχή της πρόσθετης επιβάρυνσης του θεσμού από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Στη συμφωνία με τον "Καποδίστρια" ως "σημαντική μεταρρύθμιση". Στη συμμόρφωση με την κυβερνητική επιταγή να λειτουργήσουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως μηχανισμοί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Στην απομάκρυνση, τέλος, από τον πολίτη και τις ανάγκες του και στη μετατροπή των αιρετών σε υπαλλήλους του συστήματος.

ΝΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΣΟΣ για την αγροτιά του νομού

Την πραγματοποίηση Παγκερκυραϊκού Συνεδρίου για τη στήριξη και ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας της περιοχής, ζητά η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία (ΝΑΣ) Κέρκυρας. Η παράταξη χαρακτηρίζει αναγκαίο το συνέδριο αυτό, καθώς οι ελαιοπαραγωγοί και χιλιάδες άλλοι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν συνεχή μείωση του εισοδήματός τους, σαν συνέπεια της αντιαγροτικής πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η ΝΑΣ, απ' το 1996, έχει καταθέσει πρόταση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο να πραγματοποιηθεί στο νομό "Παγκερκυραϊκό Συνέδριο για τη στήριξη και ανάπτυξη της Αγροτικής μας Οικονομίας". Σήμερα επανέρχεται και τονίζει πως η πρότασή της, αν και αρχικά είχε γίνει αποδεκτή από τον νομάρχη, στη συνέχεια απορρίφθηκε, προφανώς γιατί ο ίδιος και η παράταξή του φοβήθηκαν ότι θ' αποκαλυφθούν οι τεράστιες πολιτικές ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και των τοπικών στελεχών του στην αποδυνάμωση της αγροτικής οικονομίας του νομού. Σημειώνει, ακόμα, πως οι προαναφερόμενοι αργότερα αποφάσισαν κάποια σύσκεψη της Επιτροπής Παραγωγικών δραστηριοτήτων του ΝΣ, πράγμα που συνιστά υποβάθμιση του τεράστιου προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής.

Να αναδειχτούν τα προβλήματα και οι αιτίες τους

Η ΝΑΣ Κέρκυρας επισημαίνει στην ανακοίνωσή της πως αυτό το συνέδριο θα πρέπει ν' αναδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγροτική οικονομία του νομού και πρώτα απ' όλα η ελαιοπαραγωγή, αλλά κυρίως τις αιτίες αυτών των προβλημάτων. Να επεξεργαστεί προτάσεις, μέτρα και πολιτικές για τη στήριξη και ανάπτυξη της οικονομίας μας και να συμβάλλει στη δημιουργία κοινωνικού μετώπου για τη στήριξη της κερκυραϊκής αγροτιάς.

"Η πραγματοποίηση του Παγκερκυραϊκού Συνεδρίου που προτείνουμε ασφαλώς δε θα λύσει τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου. Αυτά λύνονται με τους αγώνες των αγροτών. Μπορεί, όμως, να αποτελέσει μια θετική συμβολή στη στήριξη της ελαιοπαραγωγής, της παραγωγής οπωροκηπευτικών, σταφυλιών, στην αλιεία και σε άλλους τομείς της αγροτικής οικονομίας", υπογραμμίζει η ΝΑΣ.Παράλληλα, επισημαίνει ότι το εισόδημα που προέρχεται από την αγροτική οικονομία παραμένει στο νομό, κατανέμεται σε χιλιάδες οικογένειες και "τζιράρεται" στο νομό, σε αντίθεση με το τουριστικό εισόδημα που πάει στα χέρια λίγων επιχειρηματιών και διαφεύγει στο εξωτερικό.

"Η συνεχής μείωση του αγροτικού εισοδήματος, η μεθοδευμένη από την ΕΕ και την κυβέρνηση συρρίκνωση της ελαιοκαλλιέργειας και άλλων αγροτικών δραστηριοτήτων, αν μείνει αναπάντητη και ανεμπόδιστη, θα δημιουργήσει ένα τεράστιο κύμα ανεργίας, μαζική φτώχεια και εξαθλίωση σε δεκάδες χιλιάδες κατοίκους του νομού και ιδιαίτερα στη νεολαία. Οφείλει, λοιπόν, το Νομαρχιακό Συμβούλιο να συμβάλλει εποικοδομητικά, να "σημάνει σήμα κινδύνου", ν' αντισταθεί", καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΑΣ Κέρκυρας.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ (Για Κυριακή 16.11) }

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

λγ9

Σήμερα, 16 Νοέμβρη, γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο του αγωνιστή

ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΝΔΥΛΗ

Στη μνήμη του προσφέρουμε 15.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ και της Οχτωβριανής Επανάστασης.

Τα παιδιά του Βασίλης - Φρειδερίκη

Εργα στην Αθηνών - Σουνίου

Εργασίες απομάκρυνσης ογκόλιθων από τις πλαγιές της Εθνικής οδού Αθηνών - Σουνίου, μετά τη λίμνη της Βουλιαγμένης, ξεκινούν τα συνεργεία του ΥΠΕΧΩΔΕ από τη Δευτέρα 17 Νοέμβρη και για πέντε μέρες. Τα έργα θα εκτελούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας και τα οχήματα που θα κατευθύνονται από και προς τη Βάρκιζα θα χρησιμοποιούν τη λεωφόρο Βάρης. Τη νύχτα, το παραπάνω τμήμα της οδού θα παραμένει κλειστό.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το Παράρτημα ΔΑΦΝΗΣ της ΠΕΑΕΑ και ο δήμος καλούν τους αγωνιστές,

τους φίλους της Αντίστασης και το λαό του δήμου να πάρουν μέρος στην εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων του μνημείου της Εθν. Αντίστασης, που θα γίνει στην πλατεία Δημαρχείου Δάφνης σήμερα στις 12 το μεσημέρι.

  • Τα Παραρτήματα ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ και ΘΗΒΩΝ της ΠΕΑΕΑ σε συνεργασία με την Κοινότητα Πύλης Δερβενοχωρίων,σήμερα στις 10.30 π.μ. διοργανώνουν εκδήλωση προς τιμήν της επετείου της ιστορικής Μάχης της Πύλης ενάντια στα χιτλεροναζιστικά στρατεύματα κατοχής. Καλούνται τα Παραρτήματα Αττικο-Βοιωτίας, οι φίλοι της Αντίστασης, η νεολαία και όλοι οι κάτοικοι της περιοχής να τιμήσουν με την παρουσία τους την εκδήλωση.
Γενική Συνέλευση
  • Το ΔΣ του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγωνιστών Μέσης Ανατολής (ΠΣΑΜΑ),καλεί τα μέλη του σε τακτική εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση, την Τετάρτη 19 - 11 - 97 στις 10 π.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΠΕΑΕΑ (Λυκούργου 10, 4ος όρ. είσοδος από τη στοά, πίσω από του "Λαμπρόπουλου"). Σε περίπτωση μη απαρτίας, η ΓΣ θα επαναληφθεί την επομένη Τετάρτη 26 - 11 - 97,στην ίδια αίθουσα και την ίδια ώρα.

Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων (που γίνεται στα γραφεία της ΠΣΑΜΑ) λήγει τη Δευτέρα 17 - 11 - 97.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ