ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 16 Οχτώβρη 2023
Σελ. /20
ΝΙΚΗ ΤΗΣ «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» ΣΕ ΠΑΤΡΑ - ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ - ΧΑΪΔΑΡΙ - ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ - ΤΥΡΝΑΒΟ
ΠΑΤΡΑ
Μαζί με τον λαό ξανά στο τιμόνι του δήμου η «Λαϊκή Συσπείρωση» με δήμαρχο τον Κώστα Πελετίδη

Τη δική του απάντηση σε όλους όσοι επιδίωκαν την αλλαγή της δημοτικής αρχής Πάτρας έδωσε ο λαός της πόλης, επανεκλέγοντας με 56,69% και 40.577 ψήφους, τη «Λαϊκή Συσπείρωση» με δήμαρχο τον Κώστα Πελετίδη, για τρίτη συνεχόμενη θητεία, έναντι του υποστηριζόμενου από τη ΝΔ, Κ. Σβόλη, που έλαβε 43,31% και 31.033 ψήφους.

Ηταν μια νίκη συνολικά του πατραϊκού λαού. Με την ψήφο και τη στάση του έδειξε την εμπιστοσύνη του, για τρίτη συνεχόμενη θητεία, σε μια δημοτική αρχή που σε όλη τη διαδρομή της έως και σήμερα, από θέση αρχής, βρίσκεται στο πλευρό του, αγωνιζόμενη καθημερινά για τις δικές του ανάγκες και αγωνίες. Μια δημοτική αρχή απέναντι στα επιχειρηματικά - οικονομικά συμφέροντα, στις κυβερνήσεις και τα κόμματα που τα εκπροσωπούν, στους τοπικούς τους εκπροσώπους, που όλο το προηγούμενο διάστημα, όχι μόνο στην προεκλογική περίοδο, βρίσκονταν απέναντί της, πολεμώντας την σε όλα τα μέτωπα.

«Ο λαός υπερασπίστηκε τις κατακτήσεις του»

Αυτό σημείωσε άλλωστε και στην πρώτη του δήλωση, αμέσως μετά την επιτυχία της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης:

«Ο πατραϊκός λαός υπερασπίστηκε τις κατακτήσεις του, το μέλλον των παιδιών μας, την πόλη μας. Η τεράστια προσπάθεια των συμφερόντων του συστήματος, των μηχανισμών της κυβέρνησης να απαλλαγούν από τη "Λαϊκή Συσπείρωση" δεν έγινε κατορθωτή.

Συνεχίζουμε όλοι μαζί, δεν μένουμε στην περιγραφή, οι ανάγκες της πόλης και τα βάσανα του λαού έχουν αιτίες. Μπορούμε και πρέπει να παραμερίσουμε τα εμπόδια. Ο,τι χάνουμε εμείς, το κερδίζουν οι λίγοι. Η μαχητική διεκδίκηση των δίκιων μας από την κυβέρνηση θα συνεχιστεί, οι στόχοι για την προκοπή της πόλης μάς χρειάζονται όλους.

Σήμερα λείπει από κοντά μας ένα γνήσιο τέκνο της εργατικής τάξης, ένας αγωνιστής, που παρά τη λαβωμένη του καρδιά έδωσε όλες του τις δυνάμεις στον αγώνα για τη σημερινή νίκη, ο Ανδρέας Αντωνόπουλος. Ανδρέα, δεν κάνουμε βήμα πίσω!».

Αποτέλεσμα θετικό για το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων

Γι' αυτό και η επιτυχία της επανεκλογής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αποτελεί συνολική επιτυχία του λαού της πόλης, που γνωρίζει ότι, ανεξαρτήτως της πολιτικής του τοποθέτησης, έχει έναν σταθερό σύμμαχο στο πλευρό του - όπως και τα προηγούμενα χρόνια - από μια δημοτική αρχή που εκπροσωπεί όλο τον λαϊκό κόσμο της πόλης.

Το αποτέλεσμα του δίνει ταυτόχρονα ανάταση και ελπίδα, απέναντι και στη νέα αντιλαϊκή επίθεση που υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και τη δυνατότητα να παλεύει από καλύτερη θέση απέναντι στην ακρίβεια, στους αντεργατικούς νόμους, στους πλειστηριασμούς, στις διακοπές ρεύματος, στην πάλη απέναντι σε καθετί που του δυσκολεύει τη ζωή.

Είναι γεγονότα που αναγνωρίζονται πλατιά και από λαϊκά στρώματα της Πάτρας, τη νεολαία τους, που κατά εκατοντάδες δικαιολογημένα βρέθηκαν χτες βράδυ στο εκλογικό κέντρο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», πανηγύρισαν την επιτυχία τους, απέναντι σε όλους όσοι βρέθηκαν στην αντίπερα όχθη. Γι' αυτό και το κλίμα ήταν ενθουσιώδες, με χειροκροτήματα, συνθήματα, πλατιά χαμόγελα απλών ανθρώπων και συνθήματα, όπως «Η Πάτρα έχει δήμαρχο!», από πολλούς που βρέθηκαν στον χώρο κλείνοντας τον δρόμο, πανηγυρίζοντας με την ψυχή τους.

Απέναντι στην ενιαία στάση όλων των άλλων δυνάμεων

Ηταν συνολικά ένα επιτυχές αποτέλεσμα για τον λαό, που ήρθε και απέναντι στην ενιαία στάση όλων των αστικών κομμάτων και των εκπροσώπων τους, όπως και του υποτιθέμενου ανεξάρτητου υποψηφίου, που στην πορεία προς τον πρώτο γύρο έκλιναν σε όλες τις πτώσεις την προάσπιση των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Ηταν όλοι τους που προέβαλλαν μέτρα για τη θωράκιση και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου και στην περιοχή, μακριά απ' τις πραγματικές εργατικές - λαϊκές - νεολαιίστικες ανάγκες, αποφεύγοντας όπως, ο διάβολος το λιβάνι, κάθε λέξη διεκδίκησης και απαίτησης από όλα όσα το κράτος με τις κυβερνήσεις του οφείλει να παρέχει σήμερα, από χρηματοδοτήσεις, προσλήψεις προσωπικού με σταθερές θέσεις εργασίας με όλα τα δικαιώματα κ.λπ. μέχρι δωρεάν υπηρεσίες Παιδείας, Υγείας κ.λπ.

Γι' αυτό και στον δεύτερο γύρο των εκλογών, μη έχοντας ουσιαστικές διαφορές στα προγράμματά τους, όλοι τους (όπως και στον πρώτο γύρο όπου έλειπε η κριτική στάση μεταξύ τους), βρέθηκαν απέναντι απ' τη σημερινή δημοτική αρχή.

Αυτό είτε δηλώνοντας ανοιχτή στήριξη στον υποψήφιο της ΝΔ, όπως έκαναν στελέχη του ΠΑΣΟΚ (πρώην υπουργοί, δήμαρχοι κ.ά.), του ΣΥΡΙΖΑ (νυν δημοτικοί σύμβουλοι) ή όπως ο «ανεξάρτητος» υποψήφιος δήμαρχος (που πριν διεκδικήσει τη δημαρχία είχε φτάσει ως το Μαξίμου διεκδικώντας να πάρει το «χρίσμα»), είτε καλώντας δήθεν σε αποχή, λευκό και άκυρο, δουλεύοντας ταυτόχρονα, υπόγεια και συγκεκαλυμμένα, για λογαριασμό του κυβερνητικού υποψηφίου.

Αυτήν τη ρότα ακολούθησαν ακόμη και όσοι εμφανίζονταν ως δήθεν αριστεροί και επαναστάτες, τύπου ΝΑΡ - ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που καλούσαν σε λευκό - άκυρο, με τη δικαιολογία ότι δεν αποτελεί απάντηση η δυνατότητα φιλολαϊκής διαχείρισης και το αν θα υπάρχουν μια αγωνιστική δημοτική αρχή και αγωνιστής δήμαρχος, την ώρα που στην Αθήνα καλούσαν σε υπερψήφιση του υποστηριζόμενου από το ΠΑΣΟΚ διεκδικητή της δημαρχίας (Δούκα).

Ηταν, επίσης, ένα θετικό αποτέλεσμα που ήρθε και απέναντι σε ό,τι πιο αντιδραστικό εκπροσώπησε ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ συνδυασμός. Εχοντας στις τάξεις του από γνωστούς τοπικά γυρολόγους (βλέπε Χρυσανθακόπουλο), μέχρι στελέχη του ΠΑΣΟΚ με θητεία σε τοπικοδιοικητικές θέσεις, ενώ υποστηρίχθηκε και από τον γνωστό αντιδραστικό Νικολόπουλο.

Μήνυμα για τις λαϊκές ανάγκες

Μπροστά και κόντρα σε όλα αυτά, ο λαός της πόλης έδωσε την απάντησή του! Εδειξε την εμπιστοσύνη του και με την ψήφο του στη δημοτική αρχή, γνωρίζοντας ο καθένας ότι, ανεξαρτήτως της πολιτικής τοποθέτησής του, αυτή θα είναι δίπλα και μαζί του μπροστά στα δύσκολα που έρχονται απέναντί του σε όλα τα επίπεδα, παρά και τον αρνητικό συνολικό συσχετισμό.

Πρόκειται για μήνυμα που έδωσε ο λαός της πόλης, που παλεύει να επιβιώσει, παρά τις αντιξοότητες, σηκώνοντας κεφάλι όχι μόνο στην κυβέρνηση της ΝΔ και τους τοπικούς εκπροσώπους της αλλά και στη μοιρολατρία, και τον κοινό βηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, όλων όσοι εναγωνίως προσπαθούσαν να πλήξουν τη δημοτική αρχή, χωρίς επιτυχία.

Γι' αυτό και ο λαός ήταν αυτός που πανηγύρισε χτες το βράδυ, μαζί με τους κομμουνιστές, όλους όσοι έχει δει στο πλευρό του συνολικά για τις δικές του ανάγκες και αυτή την πενταετία και απέναντι σε όλους όσοι τραβούν και δεν το κρύβουν διαφορετική, ενάντια στον λαό πορεία.

Στον χώρο του εκλογικού κέντρου πριν αλλά και μετά την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων, βρέθηκαν τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Αρβανιτάκης και Λουίζα Ράζου, όπως επίσης και τα μέλη της ΚΕ Δημήτρης Τζαβάρας, Νίκος Καραθανασόπουλος, Σωτήρης Παρίσης και Κώστας Μπάτσικας.

Τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη συνεχάρη με την οριστικοποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων ο Κώστας Σβόλης, στο εκλογικό κέντρο της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Πανηγυρικό κλίμα μέχρι αργά για την επανεκλογή!

Ενα μεγάλο πανηγύρι από απλό λαϊκό κόσμο και νεολαία της πόλης στήθηκε μπροστά από το εκλογικό κέντρο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», μόλις έγινε γνωστό ότι πλέον κερδήθηκε και η τρίτη θητεία στη δημοτική αρχή.

Η χαρά ήταν ακόμη μεγαλύτερη απ' το γεγονός ότι εκτός της επανεκλογής της δημοτικής αρχής, επιτυχία σημειώθηκε και για όλους τους δήμους που διεκδικούσε η «Λαϊκή Συσπείρωση». Γι' αυτό τα χειροκροτήματα, τα συνθήματα και ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλος, όχι μόνο στην αναγγελία των αποτελεσμάτων της Πάτρας αλλά και για όλα όσα αφορούσαν Πετρούπολη, Καισαριανή, Χαϊδάρι και Τύρναβο.

Λαϊκός κόσμος από όλες τις γειτονιές της Πάτρας και νεολαία έδωσε δυναμικό «παρών» στον χώρο, μόλις ολοκληρώθηκε η διαδικασία. Από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης έως την Αγίου Ανδρέου και το λιμάνι, κόσμος είχε κλείσει τους δρόμους, φωνάζοντας συνθήματα, χειροκροτώντας και τραγουδώντας.

Μέσα στο εκλογικό κέντρο αλλά και έξω από τα μεγάφωνα ακούγονταν δημοτικά και λαϊκά τραγούδια, με πολλούς να σέρνουν τον χορό. Ξεχωριστή και με τόνο ήταν η παρουσία της νεολαίας.

Πριν τις πρώτες δηλώσεις του δημάρχου Κώστα Πελετίδη, τον υποδέχθηκαν με συνθήματα και καπνογόνα, με τον κόσμο να μένει στον χώρο μέχρι πολύ αργά το βράδυ και δικαιολογημένα.

Ηταν άλλωστε οι λαϊκές, οι πιο φτωχές συνοικίες της Πάτρας που έδωσαν και το δικό τους ξεχωριστό μήνυμα, που χαμογελούσαν ακόμα περισσότερο. Στο Νότιο Διαμέρισμα, όπως ανακοινωνόταν και από τα μεγάφωνα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» έφτανε σε ποσοστά το 61%.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο Κώστας Πελετίδης πνίγηκε στις αγκαλιές του κόσμου και τον δικαιολογημένο από όλες τις απόψεις ενθουσιασμό του. Στα μεγάφωνα ακούστηκαν και ποντιακά τραγούδια, ενώ η χαρά ήταν μεγάλη για τη νίκη που σημειώθηκε.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ