ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μέτρα για 100% προστασία των ανέργων

Η παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, στη χτεσινή συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή

Η Αλέκα Παπαρήγα στη χτεσινή συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή

Eurokinissi

Η Αλέκα Παπαρήγα στη χτεσινή συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή
Αναπτύσσοντας την Επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:

«

Κύριε πρωθυπουργέ, υποβάλαμε την Ερώτηση αυτή για τα μέτρα ανακούφισης των ανέργων παίρνοντας υπόψη τα εξής πράγματα: Πρώτον, την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια στηριγμένοι, αν θέλετε, και σε εκθέσεις διεθνών Οργανισμών, του ΙΟΒΕ κλπ. Δεν ήταν προϊόν μιας αυθαίρετης ή υποκειμενικής μας εξέτασης.

Πήραμε υπόψη, επίσης, αυτό το αναπτυξιακό πρόγραμμα το οποίο προβάλλει η κυβέρνηση με επενδύσεις σε συγκεκριμένους τομείς - επενδύσεις βεβαίως που κάνουν οι ιδιώτες και όχι το δημόσιο - και που αφορούν συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας, όπως είναι ο τομέας της ενέργειας, ο αγροτουρισμός, που στην ουσία είναι ο τουρισμός στις αγροτικές περιοχές και κυρίως τα έργα για δίκτυα μεταφοράς εμπορευμάτων ή χώρους αποθήκευσης εμπορευμάτων και κατανομής τους σε μικρότερα πακέτα.

Οι εκτιμήσεις τις οποίες κάνουμε είναι ότι η ανεργία θα αυξηθεί πάρα πολύ. Εδώ αφαιρούμε και την πιθανότητα να γίνουν κάποιες θέσεις εργασίας σε νέους τομείς που θα αναπτυχθούν. Αν θέλετε, μπορεί να ισχύσει και στον ιδιωτικό τομέα - σχηματικά το λέω - αυτό που έχετε πει επισήμως για το δημόσιο: Πέντε φεύγουν, ένας μπαίνει. Το σίγουρο, λοιπόν, είναι ότι θα δημιουργηθούν πολύ λιγότερες θέσεις εργασίας σε σχέση με αυτές που χάνονται.

Παίρνουμε, επίσης, υπόψη ότι στους ανέργους δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνεται μόνο αυτό που επίσημα λέγεται "ανεργία", που είναι οι μισθωτοί, οι εργατοϋπάλληλοι είτε από το δημόσιο, είτε κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα.

Στους ανέργους θα προστεθούν δεκάδες χιλιάδες αγρότες που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία και οι οποίοι ουσιαστικά εκτοπίζονται από την παραγωγή τους και χάνουν και την ιδιοκτησία γης - και αν δεν τη χάνουν, τη χάνουν νοικιάζοντάς την μετά από λίγα χρόνια ή δανειζόμενοι - και προστίθενται και οι ιδιοκτήτες μικρών μαγαζιών που, επίσης, κλείνουν τα μαγαζιά τους και μένουν άνεργοι, καθώς δε θα έχουν άλλη επιλογή. Γι' αυτό ρωτάμε τι μέτρα θα πάρετε για την ανεργία».

Σύμφυτη με τον καπιταλισμό η ανεργία

Στην παρέμβασή της μετά την απάντηση του πρωθυπουργού, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:

«Κύριε πρωθυπουργέ, αποφύγατε να πείτε συγκεκριμένα, πέρα από το γενικό, το προνοιακό, τι θα γίνει για τους άνεργους. Δεν είναι ζήτημα προνοιακών επιδομάτων, ούτε συσσιτίων, ούτε ελεημοσύνης, ούτε σούπερ μάρκετ για τους φτωχούς, για τους πεινασμένους κλπ. Εδώ θέλουμε συγκεκριμένα μέτρα γιατί η ανεργία θα "δυναμώσει".

Με την ευκαιρία θα ήθελα να πω ότι στην Ακρόπολη το μόνο πρόβλημα που δημιουργήθηκε από τους συμβασιούχους ήταν ότι άλλαξαν το λουκέτο. Το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργήθηκε, όμως, είναι τα ΜΑΤ του κυρίου Παπουτσή, τα δακρυγόνα κλπ. Το δικαίωμα στη δουλειά διεκδικούσαν. Κάθε χώρος που είναι ιερός και δημοκρατικός πρέπει να εξασφαλίζει το δικαίωμα στη δουλειά. Δεν έγινε τίποτε προσβλητικό για την Ακρόπολη.

Εν πάση περιπτώσει, εκατομμύρια εργαζόμενοι σήμερα σε όλη την Ευρώπη διαδηλώνουν. Δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το θέμα. Από κει εκτίθεται ο τουρισμός; Τι θέλετε να κάνετε με τον τουρισμό σε μία χώρα - "νεκροταφείο", σε μία χώρα όπου αυξάνονται η φτώχεια και η ανεργία; Αυτό είναι το πρόβλημα, το αντιστάθμισμα του τουρισμού, που το αποτέλεσμά του διαχέεται σε όλο και λιγότερους;

Εν πάση περιπτώσει, κύριε πρόεδρε, εμείς λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά τα οποία έχετε πει, το αναπτυξιακό μοντέλο κλπ., ζητάμε την προσοχή σας, αφού εμείς δεν μπορούμε να καθορίσουμε το χαρακτήρα της ανάπτυξης και δεν μπορούμε να διαμορφώσουμε ως κόμμα αντιπολίτευσης θέσεις εργασίας.

Ξέρουμε ότι θα κλείσουν επιχειρήσεις γιατί δεν μπορούν να σταθούν και χρεοκοπούν, διότι οι κλάδοι μονοπωλούνται. "Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό"! Και υπάρχουν από μικρές βιοτεχνίες μέχρι μεσαίες και ενδεχομένως ορισμένες δυνατές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν πια νόημα ύπαρξης, δεν έχουν προϊόν να πουλήσουν και, επομένως, αυτές μοιραία θα κλείσουν.

Εδώ υπάρχει ένα θέμα αν αυτές οι επιχειρήσεις που κλείνουν, αποζημιώνουν. Αν εφαρμόζουν, δηλαδή, την τεχνητή χρεοκοπία και την πτώχευση για να απαλλαγούν από τα βάρη κλπ. Αυτό είναι ένα θέμα που θέλει πολύ ψάξιμο και πρέπει κανείς να είναι βέβαιος ότι υπάρχουν ουσιαστικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί που αποτρέπουν τη στημένη πτώχευση.

Υπάρχουν επιχειρήσεις που κλείνουν ή περιορίζουν τη δραστηριότητα των εργασιών τους, διότι τους ενδιαφέρει να αλλάξουν αντικείμενο, γιατί το καινούριο αντικείμενο απασχόλησης - που μπορεί να μην είναι πια παραγωγικό, αλλά να είναι καθαρά εμπορικό - τους αποφέρει μεγαλύτερα κέρδη. Υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες μεταφέρουν την έδρα των δραστηριοτήτων τους σε άλλες χώρες στο εξωτερικό, γιατί εκεί μπορούν να βγάλουν περισσότερα κέρδη. Μάλιστα, ο εξαγωγικός προσανατολισμός και ο εξωστρεφής προσανατολισμός της ελληνικής οικονομίας προς τα κει ωθεί τα πράγματα.

Χτες ήμουνα στη βιομηχανική ζώνη του Κιλκίς, μία βιομηχανική ζώνη και μία σειρά από εργοστάσια που έγιναν στη δεκαετία του ΠΑΣΟΚ, αλλά έγιναν λίγο πριν την ενιαία εσωτερική αγορά, λίγο πριν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και έχουν ημερομηνία λήξης αυτές οι επιχειρήσεις.

Μου έθεσαν υπόμνημα και μάλιστα θέλω να σας πω τι τους είπα: "Βιομήχανοι είστε, να πάτε στα κόμματα που υποστηρίζουν τους βιομηχάνους". Εμείς μπορεί να μην υποστηρίζουμε τα συμφέροντα των βιομηχάνων, όμως υποστηρίζουμε τη βιομηχανία της Ελλάδας.

Αμεσα και ουσιαστικά μέτρα

Ας πάμε τώρα στο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο προβάλλετε. Θα στρεβλώσει ακόμη περισσότερο το συσχετισμό κλάδων της ελληνικής οικονομίας. Η μεταποίηση αυτή τη στιγμή γκρεμίζεται. Είναι δυνατόν; Είναι θέμα νέων τεχνολογιών; Νέες τεχνολογίες στη μεταποίηση, αναδιοργάνωση της παραγωγικής διαδικασίας. Γιατί μας αντιπαραθέτετε τις νέες τεχνολογίες; Από πού και ως πού η κτηνοτροφία, η κλωστοϋφαντουργία, η ναυπηγοεπισκευαστική είναι ξεπερασμένες; Υπάρχει υλικοτεχνική υποδομή. Μπορεί να υπάρχει ξεπερασμένη οργάνωση της παραγωγικής διαδικασίας, αλλά δεν είναι αυτό το ζήτημα.

Τι προτείνουμε εμείς, λοιπόν; Επίδομα ανεργίας για όλο το διάστημα που έχει ανεργία και όχι για το διάστημα του ΟΑΕΔ. Ανησυχούμε για τον ΟΑΕΔ και θα δώσουμε τις επόμενες μέρες στοιχεία, γιατί έχετε περικόψει με το νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο 500.000 από τις αποζημιώσεις.

Προτείνουμε δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η συζήτηση που έγινε χτες για τους μετανάστες δεν αφορά μόνο τους μετανάστες που δεν έχουν βιβλιάρια, αλλά και τους Ελληνες. Η ανεργία θα είναι μακρόχρονη και δε θα έχουν τις προϋποθέσεις για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αναστολή πληρωμής των δανείων και απαγόρευση κατάσχεσης. Ολα αυτά τα έχουμε καταγράψει. Μείωση των τιμολογίων στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο νερό και το σταθερό τηλέφωνο κατά 50% στους ανέργους και αν η ανεργία τούς έχει ρίξει στα όρια της φτώχειας, τότε πλήρη απαλλαγή.

Θέλουμε συγκεκριμένα μέτρα. Αυτά τα μέτρα δε θα τα προτείναμε, αν ο χαρακτήρας της ανάπτυξης της Ελλάδας έδινε το κύριο βάρος στην πάλη για την ανάπτυξη όλων των πηγών και δυνατοτήτων που έχει η χώρα και την κατάργηση της ανεργίας.

Υπάρχει σήμερα πρόγραμμα κόμματος, κυβερνητικού ή άλλου, που να μιλάει για την κατάργηση της ανεργίας; 'Η θα καταργήσετε την ανεργία και θα καταργήσετε και τα προγράμματα για τους ανέργους ή όσο υπάρχει ανεργία, η οποία θα είναι και ανερχόμενη, θα πρέπει οι άνεργοι να προστατεύονται 100%.

Διότι, για να ολοκληρώσω, κριτήριο των επενδύσεων είναι και η χρησιμοποίηση της λιγότερης ποσοτικά ζωντανής ανθρώπινης εργασίας. Το ξέρετε ότι ο ανταγωνισμός οδηγεί σε εκσυγχρονισμό της υλικοτεχνικής υποδομής. Οι νέες τεχνολογίες μειώνουν την ανθρώπινη εργατική δύναμη. Επομένως, το αντιστάθμισμα είναι ολόπλευρη ανάπτυξη παντού και μείωση του χρόνου απασχόλησης, ημερήσιου και εβδομαδιαίου.

Μόνο οι νέες τεχνολογίες, που και εμείς τις υποστηρίζουμε - δε θα πάμε στη χειρωνακτική δουλειά μέσα στα εργοστάσια -, μειώνουν τη ζωντανή ανθρώπινη δύναμη. Οι επενδύσεις, λοιπόν, που κατευθύνονται σήμερα μέσα στην Ελλάδα θα έχουν το λιγότερο αριθμό καινούριας απασχόλησης».

Το ΚΚΕ διεκδικεί

Για την ουσιαστική προστασία των ανέργων, το ΚΚΕ διεκδικεί μαζί με τους εργαζόμενους:

Επίδομα ανεργίας σε όλους τους άνεργους για όσο διαρκεί η ανεργία και να υπολογίζεται ο χρόνος αυτός συντάξιμος. Με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, ο κατώτερος μισθός πρέπει να είναι 1.400 ευρώ και επομένως το επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ.

Δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους άνεργους και τις οικογένειές τους, με κάλυψη της δαπάνης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Δωρεάν βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς για τα παιδιά των ανέργων. Κατάργηση των τροφείων και χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Αναστολή πληρωμών των δανείων και απαγόρευση κατάσχεσης και πλειστηριασμού της κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας μέχρι 150 τ.μ. για την τετραμελή οικογένεια, την περίοδο της ανεργίας και επιδότηση του ενοικίου.

Μείωση των τιμολογίων στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο νερό και στο σταθερό τηλέφωνο κατά 50% και απαγόρευση διακοπής της σύνδεσής τους την περίοδο της ανεργίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ