ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Γενάρη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η συνοδός και το παιχνίδι

"Το παιχνίδι της αποπλάνησης" που παρουσιάζει το STAR στις 23.15, είναι ένα θρίλερ με τηλεοπτική καταγωγή που έκανε πρεμιέρα στην αγγλική τηλεόραση και ενθουσίασε τους τηλεθεατές. Η ταινία έχει πολύ ατμόσφαιρα, διαθέτει έξυπνο σενάριο και εκπληκτική ερμηνεία από την πληθωρική ηθοποιό Λίντα Φιορεντίνο, η οποία κέρδισε και πολλά βραβεία από τις ενώσεις κριτικών της Αμερικής. Η υπόθεση έχει κάπως έτσι: Επτακόσιες χιλιάδες δολάρια είναι τα κέρδη που άφησε μια παράνομη συναλλαγή με ναρκωτικά στην Μπρίτζετ και στον άνδρα της Κλέι. Εκείνη, όμως αποφασίζει να "πουλήσει" τον σύζυγό της και να κρατήσει για τον εαυτό της όλα τα χρήματα. Και τον εγκαταλείπει. Ομως εκείνος θα αρχίσει να την καταδιώκει με αποτελέσματα τραγικά τόσο για τον ίδιο όσο και για τους άλλους. Η ηρωίδα δεν έχει το χαρακτήρα της ψυχρής και "διανοούμενης" ηρωίδας του του "Βασικού ενστίκτου", δεν προσχεδιάζει, αντίθετα αυτοσχεδιάζει. Ομως, παρ' όλα αυτά δεν αφήνει στην τύχη την παραμικρή λεπτομέρεια και κερδίζει το παιχνίδι. Ενα παιχνίδι δύσκολο, επικίνδυνο, εφιαλτικό. Πλάι στη Λίντα Φιορεντίνο ο Πίτερ Μπεργκ, ο Μπιλ Πούλμαν και ο Τζέι. Τ. Γουόλς.

Από την ΕΤ-2 στις 23.30 "Η συνοδός" του Κλοντ Μίλερ.

Μια ευαίσθητη, τρυφερή ταινία βασισμένη στο μυθιστόρημα της Νίνα Μπερμπέροβα, που αναφέρεται στη μοναξιά της εφηβείας, μοναξιά που εντείνεται από το ιστορικό πλαίσιο της Κατοχής, εποχής κατά την οποία διαδραματίζεται η ιστορία, αλλά και της κοινωνικής καταγωγής της ηρωίδας. Μια νεαρή πιανίστρια στην Κατεχόμενη, από τους Γερμανούς Γαλλία, συνοδεύει μια ντίβα της όπερας στις περιοδείες της και τις προσωπικές της περιπέτειες. Το απλό, μελαγχολική κορίτσι θα βρεθεί ξαφνικά μέσα στους κύκλους της μπουρζουαζίας και όχι μόνον δε θα νιώσει άνετα, αλλά αντίθετα θα αισθανθεί μια απέραντη μοναξιά και θλίψη. Με τους: Ρίτσαρντ Μόρινγκερ και Ελενα Σοφάνοβα.

Από την ΕΤ-1 στις 00.35 "Το αίμα του Φου Μαντσού" του Τζες Φράνκο.Ο εγκληματίας Φου Μαντσού απάγει έναν επιστήμονα και μετη βοήθειά του βρίσκει έναν τρόπο μετατροπής του νερού σε πάγο. Ετσι αποφασίζει να κυριεύσει τον κόσμο. Ενα υπερωκεάνιο βυθίζεται από πρόσκρουση σε παγόβουνο, ο ατρόμητος Νόλαντ Σμιθ αντιλαμβάνεται ότι πίσω από το δυστύχημα κρύβεται ο αδίστακτος Κινέζος. Τότε ο Σμιθ αποφασίζει να τον ανακαλύψει και τον αποκαλύψει. Το κρησφύγετό του είναι στην Κωνσταντινούπολη. Ο Κρίστοφερ Λι ενσαρκώνει το διάσημο αρχιεγκληματία. Η ταινία δεν είναι από τις πολύ καλές. Ομως βλέπεται με κάποιο ενδιαφέρον.

Από το MEGA στις 02.15 "Ο παράνομος" του Ελιοτ Σιλβερστάιν με τον Αντονι Κουίν και τη Φέι Ντάναγουέι. Μια ταινία που πότε κλείνει προς το δράμα, αλλά αγγίζει και τα όρια της σάτιρας. Με χιούμορ και διαρκείς ανατροπές στην εξέλιξή της η ιστορία αφηγείται τη ζωή ενός μεγαλοαπατεώνα που πιστεύει ότι ο γιος του έχει πέσει θύμα απαγωγής και δέχεται να γίνει όμηρος για να ελευθερώσουν το γιο του. Ομως, η γυναίκα του και ο εραστής της αρνούνται να πληρώσουν τα λύτρα για την απελευθέρωσή του.

Μπελίνι στο Τρίτο

Μη χάσετε από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας στις 15.10, την εκπομπή "Η λύρα του μεσημεριού",που παρουσιάζει αποσπάσματα από την όπερα του Βιτσέντζο Μπελίνι "Οι πουριτανοί",καθώς και τη μουσική του Ενιο Μορικόνε από την ταινία "Η αληθινή ιστορία της κυρίας με τις καμέλιες".

Πραγματικοί καλλιτέχνες

Από την εκπομπή "Οι δημοσιογράφοι προτείνουν",που παρουσιάζει η ΕΤ - 1 στις 19.20, μπορείτε να δείτε και να ακούσετε την Ορνέλα Βανόνι. Την Ιταλίδα τραγουδίστρια που πιστεύει ότι: "όλοι αυτοί που τραγουδούν δεν είναι απαραίτητα και καλλιτέχνες. Πολλοί είναι αυτοί που απλώς βιοπορίζουν κάνοντας τους τραγουδιστές. Ευτυχώς όμως, υπάρχουν και οι πραγματικοί καλλιτέχνες. Είναι οι μόνοι που έχουν κάποια αξία και μπορούν να προσφέρουν κάτι ουσιαστικό. Είναι εκείνοι που έχουν την ιδιαίτερη ικανότητα να προσεγγίζουν τους ανθρώπους και να προχωρούν πολύ βαθιά, να μην μένουν μόνο στην επιφάνεια. Μόνον οι πραγματικοί καλλιτέχνες, πιστεύει η Ορνέλα Βανόνι, διαθέτουν την ικανότητα να εισχωρούν στην ψυχή των ανθρώπων". Η δημοσιογραφική επιμέλεια είναι του Κώστα Κωβαίου. Η σκηνοθεσία του Συμεών Βαρσαμίδη.

Σκηνή από την ταινία του Κλοντ Μίλερ "Η συνοδός". (ΕΤ-2 23.30)

Σκηνή από την ταινία του Κλοντ Μίλερ "Η συνοδός" (ΕΤ-2, 23.30)

Εργο τέχνης

Τα μοναστήρια, την ιστορία και την εποχή τους τα αγνοούμε όπως φαίνεται. Κακώς φυσικά. Πλούσια η ιστορία τους και πολλές φορές πρόκειται για έργα τέχνης. Τις περισσότερες. Η ΕΤ-3 μας ξεναγεί απόψε στις 22.00 στη "Μονή Λατόμου - Οσιος Δαυίδ" και μας εξηγεί πώς στα τέλη του 5ου αιώνα, στο ακατοίκητο τότε τμήμα της Ανω Πόλης, στη Θεσσαλονίκη, χτίζεται ο μικρός ναός που αποτελεί το καθολικό τμήμα της μονής Λατόμου. Πρόκειται για μνημείο μοναδικής αρχαιολογικής και ιστορικής σημασίας. Ο ναός διατηρεί σε πολύ καλή κατάσταση ένα σπάνιο ψηφιδωτό της παλαιοχριστιανικής περιόδου. Στο ναό σώζονται επίσης τοιχογραφίες του 12ου αιώνα, που δείχνουν την υψηλή στάθμη της ζωγραφικής στη Θεσσαλονίκη την εποχή εκείνη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ