ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Ιούνη 2015
Σελ. /24
Το μικρότερο κακό

Στις προτάσεις που κατέθεσε στην τρόικα η κυβέρνηση (παρουσιάστηκαν αποκλειστικά από την «Καθημερινή» και όχι μόνο δε διαψεύστηκαν, αλλά αναπαράχθηκαν από τα κυβερνητικά site) ανάμεσα στ' άλλα προβλέπεται ότι «από τις αναπροσαρμογές στο ΦΠΑ προβλέπονται έσοδα 680 εκατ. ευρώ το 2015 και 1,360 δισ. ευρώ το 2016». Αν αυτό δεν είναι πρόσθετη φοροαφαίμαξη τότε τι είναι; Κι εδώ έχουν ειδικό ενδιαφέρον στοιχεία όπως ότι τα μακαρόνια, μια κατεξοχήν «φτηνή» καθημερινή τροφή, θα φορολογούνται με 23%! Σα να μη φτάνουν αυτά, διαβάζουμε ότι προβλέπεται «αύξηση στο φόρο αλληλεγγύης με προβλεπόμενα επιπλέον έσοδα 220 εκ. για το 2015 και για το 2016 250 εκ.». Η κυβέρνηση επιβάλλει φόρο αλληλεγγύης είτε για να συγκεντρωθεί χρήμα και να ξεχρεωθεί το χρέος των καπιταλιστών, είτε για να συγκεντρωθεί χρήμα, που, ως κρατική επιδότηση, θα δοθεί στους καπιταλιστές για να κάνουν επενδύσεις.

Ολο αυτό η κυβέρνηση το παρουσιάζει σαν μικρότερο κακό, αφού, όπως διατείνεται, οι προτάσεις των δανειστών είναι χειρότερες. Αποδεικνύοντας αυτό που όλοι γνωρίζουμε ότι η λογική του μικρότερου κακού είναι πάντα το όχημα για να συμβιβαστεί ο λαός με το μεγαλύτερο!

Η «καραμέλα» με τα «λάθη»

Η ελληνική κυβέρνηση δε θα επαναλάβει τα λάθη που έκαναν οι κυβερνήσεις του παρελθόντος, επανέλαβε στη χτεσινή ενημέρωση συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ανάμεσα σε άλλα που είπε για να ενισχύσει την επιχείρηση παραπλάνησης του λαού στην οποία επιδίδεται εδώ και μέρες η κυβέρνηση, για να σερβίρει κατάλληλα τα νέα οδυνηρά μέτρα που ετοιμάζονται.

Η «καραμέλα» των «λαθών που έγιναν» και δεν υπάρχει πρόθεση «να γίνουν ξανά», τους είναι πολύ χρήσιμη. «Ξεπλένεται» η στρατηγική του κεφαλαίου ως κάτι που δεν ήταν απλά η κατάλληλη απόφαση και όχι ως συνειδητή και σχεδιασμένη αντιλαϊκή επίθεση. Η προσοχή του λαού στρέφεται στο αν μια κυβέρνηση έκανε ή όχι «λάθη».

Ομως, η επιδείνωση των όρων ζωής και δουλειάς του εργαζόμενου λαού δεν ήταν ούτε αποτέλεσμα λαθών ούτε συνέπεια κάποιου είδους κακής συνταγής. Ηταν και θα συνεχίσει να είναι προϋπόθεση για να δυναμώσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, να περάσουν στην ανάκαμψη έχοντας εξασφαλίσει νέα πεδία κερδοφορίας. Τέτοια «λάθη» μπορούν να εντοπίζουν μόνο εκπρόσωποι των διαφόρων μερίδων του κεφαλαίου, κρίνοντας πόσο οι εκάστοτε κυβερνώντες εξυπηρετούν τις προτεραιότητες που θέτουν και ανάλογα να ψάχνουν για άλλους πολιτικούς υπηρέτες.

Ξανά;

Ξανακυκλοφορεί στο διαδίκτυο «ανώνυμο» κάλεσμα στο λαό να διαδηλώσει στηρίζοντας τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές. Το έργο γνωστό, το ζήσαμε και το Φλεβάρη του 2015 που θυμίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν στην επέκταση της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου με την συμφωνία στις 20 Φλεβάρη. Σήμερα, καλείται να διαδηλώσει υπέρ ποιου πράγματος; Υπέρ των ανατροπών που έχουν ήδη συμβεί στη ζωή του και τις οποίες αυτή η κυβέρνηση νομιμοποιεί; Υπέρ νέων αντιλαϊκών μέτρων που περιλαμβάνονται στις 47 σελίδες που κατέθεσε η κυβέρνηση την προηγούμενη βδομάδα; Υπέρ των επιπλέον μέτρων που κατέθεσε το Σαββατοκύριακο; Υπέρ της διατήρησης του ΕΝΦΙΑ, της αύξησης του ΦΠΑ, της κατάργησης των πρόωρων συντάξεων, των ιδιωτικοποιήσεων;

Ο λαός καλείται, για άλλη μια φορά, να γίνει ντεκόρ μιας αντιλαϊκής διαπραγμάτευσης, να πιαστεί, για άλλη μια φορά, στη φάκα. Κάλεσμα που πρέπει να απορρίψει.

Ανείπωτη πρόκληση

Η είδηση, όπως μεταδόθηκε από τα Πρακτορεία, έχει ως εξής: «Τα "Ελληνικά Πετρέλαια" βραβεύτηκαν για πέμπτη συνεχή χρονιά στην υψηλότερη κατηγορία PLATINUM, για τις επιδόσεις τους στην εφαρμογή υπεύθυνων εταιρικών πρακτικών, μέσω του Δείκτη Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (...) Ο δείκτης CR Index (...) είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο εργαλείο για τη συγκριτική αξιολόγηση των εταιρειών (...) σε τέσσερις επιμέρους τομείς: Κοινωνία, Περιβάλλον, Εργαζόμενοι και Αγορά. "Η συμμετοχή μας στην αξιολόγηση μέσω του δείκτη CR Index είναι σημαντική για τον Ομιλο, καθώς μας δίνει τη δυνατότητα να καταγράφουμε την πρόοδό μας, να εντοπίζουμε τις περιοχές που επιδέχονται βελτίωσης και να επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας σε τομείς μέγιστης επίδρασης. Η διάκριση αυτή είναι μια ακόμα πολύ ξεχωριστή αναγνώριση για τον Ομιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και έρχεται ως αποτέλεσμα προσπαθειών πολλών ετών σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιείται", αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση (των ΕΛΠΕ)». Σχεδόν ένα μήνα μετά το μακελειό στα ΕΛΠΕ, που στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις εργάτες, ο όμιλος βραβεύεται για τις επιδόσεις του στην εταιρική κοινωνική ευθύνη και μάλιστα σε τομείς που αφορούν την πολιτική του για τους εργαζόμενους. Η πρόκληση είναι ανείπωτη...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1723 Γεννιέται ο Βρετανός οικονομολόγος Ανταμ Σμιθ, ένας από τους βασικότερους εκπροσώπους της αστικής πολιτικής οικονομίας.

1836 Συγκροτείται ο «Σύνδεσμος των εργατών του Λονδίνου», ο οποίος αρχίζει να επεξεργάζεται το πολιτικό πρόγραμμα του βρετανικού εργατικού κινήματος, συντάσσοντας τη «Χάρτα του Λαού» που έμεινε στην Ιστορία ως «κίνημα των Χαρτιστών».

1858 Πεθαίνει ο Βρετανός γιατρός Τζον Σνόου ένας εκ των πρωτοπόρων της επιδημιολογίας, ενώ εισήγαγε τη χρήση του αιθέρα ως αναισθητικού.

1917 Ξεκινά τις εργασίες του το Α' Πανρωσικό Συνέδριο των Σοβιέτ των αντιπροσώπων των εργατών και στρατιωτών (16/6 - 7/7/1917). Από τους 777 αντιπροσώπους που δήλωσαν την κομματική τους προέλευση (στους 1.000 περίπου συνολικά), οι 105 ήταν μπολσεβίκοι, οι 285 εσέροι και οι 248 μενσεβίκοι. Εσέροι και μενσεβίκοι επέμειναν στη διατήρηση του συνασπισμού με την αστική τάξη, μετά την επανάσταση του Φλεβάρη.

1919 Η Σλοβακία ανακηρύσσεται Σοβιετική Δημοκρατία και ενώνεται σε ομοσπονδία με τη Σοβιετική Ουγγαρία. Η Σλοβακική Σοβιετική Δημοκρατία διατηρήθηκε μόλις μέχρι τις 7/7, έπειτα από πολυεθνική στρατιωτική επέμβαση.

1920 Ιδρύεται με απόφαση της Κοινωνίας των Εθνών στη Χάγη το Διαρκές Δικαστήριο Διεθνούς Δικαιοσύνης - πρόδρομος του Διεθνούς Δικαστηρίου της που ιδρύθηκε το 1945, επίσης στη Χάγη.

1942 Νέα κινητοποίηση των μισθωτών της Αθήνας και του Πειραιά με την καθοδήγηση της Επιτροπής Συνεργαζόμενων Εργατοϋπαλληλικών Συνεταιρισμών (ΕΣΕΥΣ) με αίτημα τη χορήγηση λαϊκών συσσιτίων, υποχρεώνει τον κατοχικό πρωθυπουργό να διατάξει να χορηγηθούν 500 τόνοι πλιγούρι για τα λαϊκά συσσίτια.

1944 Στα Χανιά της Κρήτης οι δυνάμεις κατοχής εκτελούν τον Γραμματέα της Περιοχής Κρήτης και αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Βαγγέλη Κτιστάκη.

1945 Ο Αρης Βελουχιώτης, καταδιωκόμενος από τον αστικό στρατό, βάζει τέλος στη ζωή του με το ατομικό του περίστροφο, περικυκλωμένος έξω από τη Μεσούντα.

1949 Αρχίζει στο Εκτακτο Στρατοδικείο Πειραιά η δίκη των 16 ΕΠΟΝιτών. Στις 1/7 εκδόθηκε απόφαση με την οποία καταδικάστηκαν σε θάνατο οι: Δημήτρης Αυγερινός, Αγγελική (Κική) Βουδούρη, Θανάσης Γκανάς, Γιώργος Γιωτόπουλος, Μπάμπης Ευσταθιάδης, Νίκος Καρράς, Αχιλλέας Λαγουρός, Νικήτας Μαραγκός, Τάκης Μπενάς, Ανδρέας Ξυφτίλης, Χρήστος Παπαγιαννάκης, Φάνης Πασπαλιάρης, Αννα Τεριάκη, Μάνθος Τσιμπουκίδης, Βέρα Τσιμπουκίδου και Πάτρα Χατζησάββα.

1963 Η πρώτη γυναίκα κοσμοναύτης, η 26χρονη Βαλεντίνα Τερεσκόβα, πραγματοποιεί 48 περιστροφές γύρω από τη Γη με το διαστημόπλοιο «Βοστόκ 6».

1963 Κάτω από το βάρος της κατακραυγής, που δημιούργησε η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υποβάλλει στο βασιλιά Παύλο την παραίτηση της κυβέρνησής του.

1977 Ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ εκλέγεται Πρόεδρος του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ.

1977 Πεθαίνει ο Γερμανός μηχανικός Βέρνερ Φον Μπράουν, «πατέρας» του διαστημικού προγράμματος των ΗΠΑ.

1983 Ο Γιούρι Αντρόποφ εκλέγεται Πρόεδρος του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org