ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Σε αγωνιστικό αναβρασμό για τη διεκδίκηση μέτρων θωράκισης

Απαιτούν ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και ανάκληση της αναστολής εργασίας χιλιάδων υγειονομικών

Μαζική η κινητοποίηση στη Δράμα

Eurokinissi

Μαζική η κινητοποίηση στη Δράμα
Σε νέα κινητοποίηση την Τρίτη 21 Σεπτέμβρη, με στάση εργασίας (10 π.μ. - 3 μ.μ.) προχωρούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, οργανώνοντας συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις 11 το πρωί στο υπουργείο Υγείας στην Αθήνα, στην 3η & 4η ΥΠΕ στη Θεσσαλονίκη, στις ΥΠΕ και τα κατά τόπους νοσοκομεία στην υπόλοιπη χώρα. Οι εργαζόμενοι, μεταξύ άλλων, απαιτούν την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με μόνιμο προσωπικό και κρατικούς πόρους, κατάργηση της επιχειρηματικότητας, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, ένταξη στα ΒΑΕ, ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος και άλλα επείγοντα μέτρα προστασίας.

Μαζική κινητοποίηση στο Θριάσιο Νοσοκομείο

Με τις καθημερινές αγωνιστικές παρεμβάσεις να συνεχίζονται σε όλα τα νοσοκομεία, χτες μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην πύλη των Επειγόντων πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο Θριάσιο Νοσοκομείο, μετά από κάλεσμα του Σωματείου τους, απαιτώντας την ανάκληση της αναστολής εργασίας χιλιάδων εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται ότι μόνο στο Θριάσιο Νοσοκομείο, στις 220 κενές οργανικές θέσεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων προστέθηκαν οι αναστολές εργασίας 78 εργαζομένων, προκαλώντας πρόσθετα προβλήματα σε κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου, ακόμα και σε τμήματα κρίσιμα για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Θριάσιο Νοσοκομείο
Θριάσιο Νοσοκομείο
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, καθώς έχουν τεθεί σε αναστολή περίπου 6.000 εργαζόμενοι και μάλιστα σε μια περίοδο που αυξάνονται οι εισαγωγές ασθενών με COVID και άλλες νόσους, ενώ σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία ο αριθμός των μόνιμων εργαζομένων στην Υγεία μειώθηκε κατά 654 εργαζόμενους στη διάρκεια της επιδημίας.

Ενώ περίπου 21.000 εργαζόμενοι πρόκειται να απολυθούν από 31/10/2021 έως τέλος Μάη του 2022 (1.600 επικουρικοί τον Οκτώβρη, 6.000 ορισμένου χρόνου τον Δεκέμβρη, 3.400 συμβασιούχοι ΟΑΕΔ τον Φλεβάρη και 10.000 επικουρικοί μέχρι τον Μάη), η κυβέρνηση στην καλύτερη περίπτωση χρησιμοποιεί, όπως και η προηγούμενη, το «καρότο» της «αυξημένης μοριοδότησης», που ήδη έχει οδηγήσει στην απόλυση χιλιάδες εργαζόμενους.

Το Σωματείο Εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο προχωρά σήμερα στη 1 το μεσημέρι σε έκτακτη Γενική Συνέλευση, στο αμφιθέατρο του Κέντρου Εγκαυμάτων για να συναποφασιστεί το περαιτέρω πρόγραμμα δράσης.

Στο ΠΑΓΝΗ

Σήμερα, στη 1 το μεσημέρι, το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ προχωρά σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο σαλόνι του νοσοκομείου, απαιτώντας ανάκληση των αναστολών και χορήγηση ειδικών αδειών σε όλους τους εργαζόμενους. Στις 600 κενές οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού και σ' αυτό το νοσοκομείο ήρθαν να προστεθούν οι 133 εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή, με την πανδημία να «τρέχει» και την κυβέρνηση να την αξιοποιεί για την επέκταση των «ελαστικών» εργασιακών σχέσεων, σε βάρος της μόνιμης εργασίας με πλήρη δικαιώματα, την «αντικατάσταση» μόνιμων εργαζομένων με 3μηνίτες, την πλήρη ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, της φύλαξης, της σίτισης, τεχνικών και διοικητικών υπηρεσιών κ.ά.

Μεγάλο συλλαλητήριο στη Δράμα

Στο μεταξύ, μεγάλο συλλαλητήριο με αίτημα τα ανοιχτά, πλήρως στελεχωμένα με μόνιμο προσωπικό νοσοκομεία, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στη Δράμα, από σωματεία της πόλης.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία, όπου συμμετείχαν το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων νομού Δράμας, τα 3 σωματεία του ΓΝ Δράμας αλλά και εκατοντάδες λαού της περιοχής.

Είχε προηγηθεί συγκέντρωση του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομειακών Ιατρών, της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών και του Σωματείου των Νοσηλευτών του Νοσοκομείου στην πύλη του από τις 6 το πρωί.

Οι συγκεντρωμένοι στην πλατεία υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα τους υγειονομικούς, ενώ στη συγκέντρωση μίλησαν η Παναγιώτα Στεφανίδου, εργαζόμενη σε αναστολή, η Παρθένα Κιόρτεβε, πρόεδρος του Σωματείου Νοσοκομειακών Γιατρών, ο Γιάννης Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΓΝ Δράμας, και ο Ιάκωβος Σιρλαντζής, πρόεδρος του Σωματείου Νοσηλευτών.

Αναδείχθηκε η εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο της πόλης, το οποίο έχει απομείνει με μόλις μία αναισθησιολόγο, ενώ 97 είναι στο σύνολό τους οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή. Μάλιστα, περιγράφοντας την εντατικοποίηση της εργασίας, ο Γ. Παπαδόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά πως πλέον οι τραυματιοφορείς χρονομετρούνται!

Ακολούθησε μαζική πορεία στους δρόμους της πόλης, που κατέληξε στο Διοικητήριο Δράμας, όπου και θυροκολλήθηκε το ψήφισμα των σωματείων με τα δίκαια αιτήματά τους.

Στη Ζάκυνθο

Τα οξυμένα προβλήματα στον χώρο της Υγείας και η κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο του νησιού βρέθηκαν στο επίκεντρο του συλλαλητηρίου που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Ζάκυνθο, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου και τη μαζική συμμετοχή αρκετών φορέων.

Είχε προηγηθεί σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου με συνδικάτα και σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όπου αποφασίστηκε η συγκεκριμένη κινητοποίηση, σε συνέχεια αντίστοιχων δράσεων.

Η κεντρική ομιλία πραγματοποιήθηκε από τον πρόεδρο του ΕΚΖ, Γιώργο Κωνσταντίνου, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν οι Θοδωρής Σαρακίνης, πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Παναγιώτης Κλάδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Οικοδόμων, Διονυσία Βλαχιώτη, πρόεδρος του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα, Διονύσης Μουζάκης, γραμματέας του Σωματείου Προσωπικού και Οδηγών ΚΤΕΛ, Φώτης Προβής, πρόεδρος της ΕΛΜΕΖ, Αλέκα Σαϊτανίδου, πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων, Πέτρος Γιακουμέλος, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο, Νίκος Ποταμίτης, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών, και Γιώργος Αλιάζης, γραμματέας του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ.

«Το Νοσοκομείο Ζακύνθου είναι νοσοκομείο μιας νόσου και συνεχίζουν τα προβλήματα από την έλλειψη προσωπικού. Και ακόμη δεν έχουν εξοπλιστεί με τα αναγκαία μηχανήματα τα εξωτερικά ιατρεία, τα Περιφερειακά Αγροτικά Ιατρεία και Κέντρα Υγείας», τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΚΖ.

Επίσης αναφορά έγινε στο άνοιγμα των σχολείων με τα ελλιπή μέτρα προστασίας, καθώς και στα κτιριακά προβλήματα σε αυτά, ενώ καταγγέλθηκε και στην ομιλία ότι «τα φτιασιδώματα στο παρά πέντε δεν λύνουν το πραγματικό κτιριακό πρόβλημα πολλών μονάδων του νησιού».

Ξεχωριστή, τέλος, ήταν η παρουσία εργαζομένων καθαριστριών στα σχολεία που εν μέσω πανδημίας (όπου και τα μέτρα καθαριότητας θα έπρεπε να είναι ακόμη πιο έντονα), προσλήφθηκαν με 3ωρες συμβάσεις και δίνουν τον αγώνα τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά.


Σχεδόν 3.000 τα νέα κρούσματα, ένα στα τέσσερα αφορά παιδιά

Τους 31 έφτασαν χτες οι θάνατοι ασθενών με Covid-19, με τα κρούσματα να ανέρχονται σε 2.919, εκ των οποίων τα 805, δηλαδή 1 στα 4, αφορούν ανήλικους, ένα ακόμα στοιχείο που δείχνει την ανάγκη για μέτρα προστασίας στα σχολεία, για ενίσχυσή τους με αίθουσες και προσωπικό.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 369, με τους 9 στους 10 να είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας είναι 205 (ημερήσια μεταβολή +12,02%). Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 620.355, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.268 θάνατοι.

Τόσο τα παραπάνω στοιχεία για την υπερδιάδοση που ανιχνεύεται στους ανήλικους, όσο και οι παρεμβάσεις ειδικών επιστημόνων αποτελούν «καμπανάκι» για τους κινδύνους από τον τρόπο με τον οποίο για μια ακόμα φορά επέλεξε η κυβέρνηση να ανοίξει τα σχολεία, παραπέμποντας τα όποια μέτρα στην «ατομική ευθύνη», όπως κάνει άλλωστε και με τον εμβολιασμό. Οπως ανέφερε για παράδειγμα ο καθηγητής Πνευμονολογίας Ν.Τζανάκης, «το 20 με 25% των παιδιών θα μολυνθούν υπό καλές συνθήκες υγειονομικών πρωτοκόλλων. Η συντριπτική τους πλειονότητα θα περάσει ολιγοσυμπτωματικά ασυμπτωματικά, ή με μερικά συμπτώματα στο σπίτι περίπου, 1% με 2% θα νοσήσει σοβαρά», κάτι που σημαίνει εκατοντάδες εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Την ίδια στιγμή, τα τμήματα με στοιβαγμένους μαθητές και σχολικές αίθουσες - κελιά κυριαρχούν, η ανυπαρξία «καλών συνθηκών υγειονομικών πρωτοκόλλων» είναι καθεστώς και τα ελάχιστα δημόσια νοσοκομεία Παίδων μετρούν εκατοντάδες οργανικά κενά σε γιατρούς και νοσηλευτές, ανεπαρκή ιατρικό εξοπλισμό και υποδομές, ελλείψεις ακόμη και σε αναλώσιμα.

Ο αναγκαίος εμβολιασμός παρουσιάζεται ως το μόνο μέτρο που μπορεί να ληφθεί, ενώ αξιοποιείται και ως άλλοθι για να μην ενισχύονται τα δημόσια σχολεία με τις απαραίτητες υποδομές σε ένα ακόμα κύμα πανδημίας. Αλλωστε, ακόμα και ο εμβολιασμός, στον οποίο η κυβέρνηση «ποντάρει» τα πάντα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δεν αφορά εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές που είναι κάτω των 12 ετών, στις τάξεις του Δημοτικού, περιορίζοντας τα όποια μέτρα στη μάσκα και στην αυτοδιάγνωση, τα οποία αποδεδειγμένα δεν επαρκούν.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ