ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Ιούλη 2023 - Κυριακή 16 Ιούλη 2023
Σελ. /40
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΥΓΡΟΥ ΣΤΙΒΟΥ 2023
Σε ρότα για διακρίσεις, με αρκετές προσδοκίες

Με πολυπληθή αποστολή και υψηλές βλέψεις θα παρουσιαστεί η ελληνική αποστολή στο κορυφαίο ραντεβού της Φουκουόκα

Εχοντας ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς του 2024, ο Απ. Χρήστου θα κυνηγήσει τη διάκριση και στο Παγκόσμιο της Φουκουόκα
Εχοντας ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς του 2024, ο Απ. Χρήστου θα κυνηγήσει τη διάκριση και στο Παγκόσμιο της Φουκουόκα
Διαθέτοντας την πολυπληθέστερη αποστολή στην ιστορία της παρουσίας της στη διοργάνωση, και με τον πήχη των προσδοκιών για διακρίσεις και καλές παρουσίες να τοποθετείται για μια ακόμα φορά αρκετά ψηλά, η Ελλάδα δίνει το «παρών» στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου, που διεξάγεται στη Φουκουόκα της Ιαπωνίας (14 - 30 Ιούλη). Πρόκειται για το κορυφαίο ραντεβού στον χώρο του υγρού στίβου, που περιλαμβάνει τη διεξαγωγή όλων των αθλημάτων της πισίνας σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο (πόλο, κολύμβηση, καταδύσεις, συγχρονισμένη κολύμβηση), ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί και τα αγωνίσματα στην ανοιχτή θάλασσα (open water). Το φετινό ραντεβού στη Φουκουόκα αποτελεί το 20ό στην ιστορία του Παγκόσμιου Υγρού Στίβου και, πέραν του στόχου της διάκρισης, έχει και μεγαλύτερη βαρύτητα σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο, αφού θα κρίνει και αρκετά εισιτήρια συμμετοχής (σε επίπεδο ορίων ή θέσεων) για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι. Θυμίζουμε ότι και απ' αυτήν τη διοργάνωση θα απουσιάσουν αθλητές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, ως συνέπεια των κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Στοιχειωμένη» διοργάνωση

Οι αγώνες στη Φουκουόκα ήταν να διεξαχθούν το 2021, αλλά λόγω της πραγματοποίησης εκείνο το καλοκαίρι των - προγραμματισμένων για το 2020 - Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, η διοργάνωση μετατέθηκε για το 2022, κατόπιν σχετικής απόφασης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Υγρού Στίβου, World Aquatics (πρώην FINA). Και το περσινό καλοκαίρι όμως η κατάσταση με την πανδημία στην Ιαπωνία ήταν κρίσιμη, συνεπώς αποφασίστηκε η διοργάνωση να αναβληθεί για άλλη μία χρονιά. Απ' αυτό επηρεάστηκε και το ...επόμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου, που ήταν να γίνει φέτος τον χειμώνα στην Ντόχα του Κατάρ, και με τη σειρά του μετατέθηκε για τον Γενάρη του 2024. Θυμίζουμε ότι σε μια απόφαση που προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων από ανθρώπους του χώρου, η Παγκόσμια Ομοσπονδία όρισε για το 2022 τη διεξαγωγή ενός έκτακτου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος στη Βουδαπέστη.

Με βλέψεις που φτάνουν μέχρι τον τελικό θα εμφανιστεί στη διοργάνωση η Εθνική πόλο ανδρών

Associated Press

Με βλέψεις που φτάνουν μέχρι τον τελικό θα εμφανιστεί στη διοργάνωση η Εθνική πόλο ανδρών
Ο όλος προγραμματισμός και οι σχετικές αποφάσεις, που βέβαια λαμβάνονται και για λόγους προστασίας των κερδών και για την αποφυγή περαιτέρω απωλειών και επηρεασμού των πλουσιοπάροχων συμβολαίων με τους χορηγούς - πολυεθνικές, έχουν συνέπειες για το αγωνιστικό καλεντάρι και κατ' επέκταση για τους αθλητές του χώρου: Η διεξαγωγή ουσιαστικά τριών Παγκόσμιων Πρωταθλημάτων σε ένα διάστημα 20 μηνών επιβαρύνει κατά πολύ το αγωνιστικό πρόγραμμα των αθλητών, καθώς για μια τριετία (2022 - 2024) ουσιαστικά αγωνίζονται χωρίς σταματημό, προσπαθώντας να αντεπεξέλθουν στο βεβαρημένο καλεντάρι. Σε αυτό θα πρέπει να προστεθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες που προηγήθηκαν το 2021 στο Τόκιο αλλά και οι Αγώνες που ακολουθούν το 2024 στο Παρίσι, καθώς επίσης τα ενδιάμεσα πρωταθλήματα των ηπείρων (Πανευρωπαϊκό, Παναμερικανικό, Πανασιατικό) και τα προγραμματισμένα προ-Ολυμπιακά τουρνουά (π.χ. σε ΗΠΑ και Αυστραλία) για την πρόκριση στους Αγώνες του 2024.

Ελληνική αποστολή: Να συνεχιστεί η παράδοση

Στη φετινή διοργάνωση η Ελλάδα «κατεβάζει» 61μελή αποστολή, τη μεγαλύτερη με την οποία έχει εμφανιστεί ποτέ σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, και τα μέλη της επιδιώκουν να συνεχίσουν την καλή ελληνική παράδοση στη διοργάνωση σε ό,τι αφορά τις διακρίσεις και την επίτευξη των στόχων. Στη μέχρι τώρα παρουσία της σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα Υγρού Στίβου η Ελλάδα μετράει 17 μετάλλια και συγκεκριμένα 4 χρυσά, 5 ασημένια και 8 χάλκινα. Στους στόχους των μελών της ελληνικής αποστολής περιλαμβάνεται και η κατάκτηση εισιτηρίων συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

Σε μια επανάληψη της περσινής επιτυχίας στη Βουδαπέστη ευελπιστεί η Ευ. Πλατανιώτη στη συγχρονισμένη κολύμβηση

Associated Press

Σε μια επανάληψη της περσινής επιτυχίας στη Βουδαπέστη ευελπιστεί η Ευ. Πλατανιώτη στη συγχρονισμένη κολύμβηση
Αναλυτικά οι συμμετοχές της ελληνικής αποστολής ανά άθλημα: Κολύμβηση: 15 αθλητές και αθλήτριες. Υδατοσφαίριση: 15 αθλητές και 15 αθλήτριες. Open Water: 3 αθλητές και αθλήτριες. Καλλιτεχνική κολύμβηση: 10 αθλήτριες. Καταδύσεις: 3 αθλητές.

Υψηλές βλέψεις στο πόλο

Σε ένα ακόμα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου η υδατοσφαίριση συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών ελπίδων διάκρισης, με τις συμμετοχές των Εθνικών ομάδων ανδρών και γυναικών. Στο παρελθόν το άθλημα έχει προσφέρει σημαντικές επιτυχίες, όπως το χρυσό μετάλλιο της Εθνικής γυναικών στη διοργάνωση του 2011 και τα τρία χάλκινα της Εθνικής ανδρών στις διοργανώσεις του 2005, του 2015 και του 2022.

Στη φετινή διοργάνωση η Εθνική ανδρών θα εμφανιστεί με τον αέρα της κατάκτησης της 3ης θέσης σε παγκόσμιο επίπεδο στην περσινή έκτακτη διοργάνωση της Βουδαπέστης, καθώς και ως κάτοχος του ασημένιου Ολυμπιακού μεταλλίου. Στην Ιαπωνία ψάχνει το βήμα παραπάνω σε επίπεδο Παγκοσμίου, που μεταφράζεται σε πρόκριση στον τελικό, πόσο μάλλον από τη στιγμή που αυτό ισοδυναμεί και με επίτευξη του στόχου της άμεσης πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς αυτή δίνεται στους δύο φιναλίστ. Στην πρώτη φάση του τουρνουά η Ελλάδα θα συμμετάσχει στον 1ο όμιλο μαζί με τις ΗΠΑ, το Καζακστάν και την Αυστραλία, με στόχο την πρωτιά, που θα τη στείλει απευθείας στην οκτάδα, προκειμένου να αποφύγει τον γύρο των χιαστί αγώνων (με τις 2ες και 3ες ομάδες των ομίλων). Η ελληνική ομάδα θα εμφανιστεί στους αγώνες με μια σημαντική απώλεια, αφού ο Αγγελος Βλαχόπουλος έμεινε εκτός, για σοβαρό οικογενειακό λόγο.

Από την πλευρά της η Εθνική γυναικών, με ορόσημο τη «χρυσή» επιτυχία της Σαγκάης το 2011, στη Φουκουόκα θέλει να σπάσει τη δυσμενή παράδοση που έκτοτε τη φέρνει συνεχώς εκτός πρώτης πεντάδας. Τόσο η τεχνική ηγεσία της ομάδας όσο και οι παίκτριες της Εθνικής εκφράζουν την αισιοδοξία τους για τη φετινή πορεία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. Η Εθνική γυναικών στην πρώτη φάση του τουρνουά θα συμμετάσχει στον 3ο όμιλο, με αντιπάλους την Ιταλία, τη Νότια Αφρική και την Αργεντινή.

Με τα βαριά «χαρτιά» στην κολύμβηση

Με την ελληνική κολύμβηση να έχει κάνει αισθητή την παρουσία της την τελευταία διετία στις διεθνείς διοργανώσεις, κυρίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα μέλη της ελληνικής αποστολής στη Φουκουόκα, όπου θα δώσουν το «παρών» και τα βαριά «χαρτιά» του αγωνίσματος, ευελπιστούν σε μια ανάλογη συνέχεια. Στις παρουσίες για τις οποίες υπάρχουν μεγάλες ελπίδες διάκρισης περιλαμβάνονται αυτές του Απόστολου Χρήστου, ο οποίος έχει ήδη εξασφαλίσει τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες, του Κριστιάν Γκολεμέεφ, ο οποίος επιζητεί μια επανάληψη της επιτυχίας του στη διοργάνωση του 2019 (ασημένιο μετάλλιο), του ανεβασμένου αγωνιστικά το τελευταίο διάστημα Ανδρέα Βαζαίου, καθώς και των Νόρας Δράκου και Αννας Ντουντουνάκη, οι οποίες έχουν και το πλεονέκτημα της εμπειρίας από διεθνείς παρουσίες. Σε ό,τι αφορά τους πιο νέους της ομάδας, ξεχωρίζει η παρουσία του Απόστολου Σίσκου, ο οποίος μπροστά στην πρώτη του συμμετοχή σε Παγκόσμιο Υγρού Στίβου δείχνει να βρίσκεται σε καλή φόρμα, καθώς έρχεται από την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στα 200 μ. πεταλούδα στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων - Νεανίδων.

Εφαλτήριο ...η Βουδαπέστη για τη συγχρονισμένη κολύμβηση

Με εφαλτήριο τις επιτυχίες του αγωνίσματος στη διοργάνωση της Βουδαπέστης, το 2022, θα εμφανιστεί η Εθνική ομάδα συγχρονισμένης κολύμβησης. Ξεχωρίζει η παρουσία της Ευαγγελίας Πλατανιώτη, κατόχου δύο χάλκινων μεταλλίων στην ουγγρική πρωτεύουσα, στο ελεύθερο και στο τεχνικό μέρος του σόλο - επιτυχία που θέλει να επαναλάβει και φέτος. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τα μέλη της ομάδας του combo, που στην προηγούμενη διοργάνωση κατέκτησαν την 4η θέση.


Μπ. Τσ.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 15-17/7
Σάββατο 15/7:

Καλλιτεχνική Κολύμβηση: 04.00 - Ακροβατικό (προκριματικός). 08.00 - Μεικτό Ντουέτο / Τεχνικό Πρόγραμμα (προκριματικός). 13.30 - Σόλο (Γ) / Τεχνικό Πρόγραμμα (τελικός).

Καταδύσεις: 03.00 - 3 μ. Συγχρονισμένες (Α) (προκριματικός). 06.30 - 10 μ. Συγχρονισμένες Μεικτό (Α-Γ) (τελικός). 09.30 - 1 μ. (Γ) (τελικός). 12.00 - 3 μ. Συγχρονισμένες (Α) (τελικός).

Κολύμβηση Ανοιχτής Θάλασσας: 02.00 - 10 χλμ. (Γ).

Κυριακή 16/7

Καλλιτεχνική Κολύμβηση: 04.00 - Ομαδικό / Τεχνικό Πρόγραμμα (προκριματικός). 10.30 - Μεικτό Ντουέτο / Τεχνικό Πρόγραμμα (τελικός). 13.30 - Ντουέτο / Τεχνικό Πρόγραμμα (τελικός).

Καταδύσεις: 04.00 - 10 μ. Συγχρονισμένες (Γ) (προκριματικός). 08.30 - 1μ. (Α) (τελικός). 12.00 - 10 μ. Συγχρονισμένες (Γ) (τελικός).

Πόλο (Γ): 03.00 ΗΠΑ - Κίνα, 04.30 Γαλλία - Αυστραλία, 06.00 Ολλανδία - Ισπανία, 07.30 Ισραήλ - Καζακστάν, 10.00 Ιταλία - Αργεντινή, 11.30 ΕΛΛΑΔΑ - Νότια Αφρική (ΕΡΤ3), 13.00 Νέα Ζηλανδία - Ιαπωνία, 14.30 Ουγγαρία - Καναδάς.

Κολύμβηση Ανοιχτής Θάλασσας: 10 χλμ. (Α).

Δευτέρα 17/7:

Καλλιτεχνική Κολύμβηση: 03.00 - Σόλο (Γ) / Ελεύθερο Πρόγραμμα (προκριματικός). 08.00 - Σόλο (Α) / Τεχνικό Πρόγραμμα (τελικός). 13.30 - Ακροβατικό (τελικός).

Καταδύσεις: 03.00 - 3 μ. Συγχρονισμένες (Γ) (προκριματικός). 06.30 - 10 μ. Συγχρονισμένες (Α) (προκριματικός). 09.30 - 3 μ. Συγχρονισμένες (Γ) (τελικός). 12.00 - 10 μ. Συγχρονισμένες (Α) (τελικός).

Πόλο (Α): 03.00 Καζακστάν - ΗΠΑ, 04.30 Αυστραλία - ΕΛΛΑΔΑ (ΕΡΤ3), 06.00 Καναδάς - Κίνα, 07.30 Γαλλία - Ιταλία, 10.00 Αργεντινή - Κροατία, 11.30 Μαυροβούνιο - Νότια Αφρική, 13.00 Ουγγαρία - Ιαπωνία, 14.30 Σερβία - Ισπανία.

  • Η διοργάνωση μεταδίδεται από την ΕΡΤ3.
ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

Πόλο (Α): Μάνος Ζερδεβάς, Ντίνος Γενηδουνιάς, Δημήτρης Σκουμπάκης, Στάθης Καλογερόπουλος, Γιάννης Φουντούλης, Αλέξανδρος Παπαναστασίου, Γιώργος Δερβίσης, Στέλιος Αργυρόπουλος, Δημήτρης Νικολαΐδης, Κώστας Κάκαρης, Ζαννής Αλαφραγκής, Κώστας Γκιουβέτσης, Παναγιώτης Τζωρτζάτος, Νίκος Γκίλλας, Αριστείδης Χαλυβόπουλος. Ομοσπονδιακός τεχνικός: Θοδωρής Βλάχος.

Πόλο (Γ): Χρυσή Διαμαντοπούλου, Ιωάννα Σταματοπούλου, Ελευθερία Πλευρίτου, Ιωάννα Χυδηριώτη, Νικόλ Ελευθεριάδου, Μαργαρίτα Πλευρίτου, Ελένη Ξενάκη, Ειρήνη Νίνου, Ελενα Ελληνιάδη, Χριστίνα Σιούτη, Βασιλική Πλευρίτου, Αθηνά Γιαννοπούλου, Μαρία Μυριοκεφαλιτάκη, Φωτεινή Τριχά, Ελευθερία Φουντωτού. Ομοσπονδιακή τεχνικός: Αλεξία Καμμένου.

Κολύμβηση: (Α) Απόστολος Χρήστου, Κρίστιαν Γκολομέεφ, Ανδρέας Βαζαίος, Απόστολος Σίσκος, Δημήτρης Μάρκος, Απόστολος Παπαστάμος, Οδυσσέας Μελαδίνης, Αρκάδιος - Γεώργιος Ασπούγαλης, Στέργιος - Μάριος Μπίλας. (Γ) Αννα Ντουντουνάκη, Θεοδώρα Δράκου, Μαρία - Θάλεια Δρασίδου, Γεωργία Δαμασιώτη, Αρτεμις Βασιλάκη, Ελένη Κοντογεώργου.

Καλλιτεχνική Κολύμβηση: Λέλα Αλζιγκούνη Κομινέα, Ελένη Φραγκάκη, Κρυσταλένια Γιαλαμά, Ζωή Καράγγελου, Μαρία Καραπαναγιώτου, Δανάη Καριώρη, Ιφιγένεια Κρομμυδάκη, Σοφία Μαλκογεώργου, Λυδία Παπαναστασίου, Ευαγγελία Πλατανιώτη.

Καταδύσεις: Θεόφιλος Αυθίνος, Νίκος Μολβάλης, Θάνος Τσιρίκος.

Aνοιχτή Θάλασσα: Αλκης Κυνηγάκης, Αστέριος Δαλδογιάννης, Νεφέλη - Αθηνά Γιαννοπούλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ