ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Αύριο η απεργία ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας

Στις 12 μ. στο Μοναστηράκι η απεργιακή συγκέντρωση στην Αττική - Στις 8.30 π.μ. στη συμβολή Τσιμισκή και Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη

Σε εγρήγορση μέχρι την τελευταία στιγμή βρίσκονται οι ταξικές δυνάμεις στο χώρο του Εμπορίου, μπροστά στην κρίσιμη απεργιακή μάχη που δίνουν αύριο, ώστε «Κανένας εμποροϋπάλληλος να μην πάει για δουλειά, να μην ανοίξει κανένα κατάστημα!».

Απέναντι στην κυβέρνηση και τους επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι προχωρούν αποφασιστικά στο παραπέρα ξήλωμα της Κυριακής αργίας, βάζοντας σε εφαρμογή τον πρόσφατο νόμο του 4ου μνημονίου για το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές από Μάη μέχρι και Οκτώβρη σε περιοχές που χαρακτηρίζονται «τουριστικές», τα επιχειρησιακά και κλαδικά συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, οι σύλλογοι και ενώσεις αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ, δίνουν όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία της αυριανής πανελλαδικής 24ωρης απεργίας στο Εμπόριο, διεκδικώντας νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.

Στην Αττική, η αυριανή απεργιακή συγκέντρωση έχει οριστεί στο Μοναστηράκι, στις 12 το μεσημέρι. Στη συγκέντρωση καλούν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, μαζί με Ενώσεις Αυτοαπασχολουμένων, Επαγγελματιών και Εμπόρων, καθώς και ο Σύνδεσμος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά.

Στη Θεσσαλονίκη, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 8.30 π.μ., στη συμβολή των οδών Τσιμισκή με Αριστοτέλους. Στη συγκέντρωση καλούν η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος μικρών και αυτοαπασχολούμενων εμπόρων Θεσσαλονίκης.

Υπόθεση που αφορά το σύνολο της εργατικής τάξης

Τις αυριανές κινητοποιήσεις στηρίζουν συνδικαλιστικές οργανώσεις όλων των κλάδων, καθώς όπως τόνισαν από την πρώτη στιγμή τα ταξικά σωματεία, η κυριακάτικη αργία και η πάλη ενάντια στην επιχείρηση κατάργησής της αφορά το σύνολο της εργατικής τάξης.

Το γεγονός αυτό, παραθέτοντας συγκεκριμένα παραδείγματα από τους κλάδους τους, αναδεικνύουν με ανακοινώσεις τους κλαδικά συνδικάτα.

Οπως σημειώνει σχετικά το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής, «η υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας δεν αφορά μόνο τους εμποροϋπαλλήλους, αφορά όλους τους εργαζόμενους. Είναι προπομπός για νέες ανατροπές στα ωράρια και τις συμβάσεις σε όλους τους κλάδους. Και στον κλάδο του Χρηματοπιστωτικού, ήδη, μεγάλο κομμάτι εργαζομένων στα τηλεφωνικά κέντρα και τις θυγατρικές των τραπεζών δουλεύουν τις Κυριακές, ενώ στις τράπεζες οι διοικήσεις μέσω των καταστημάτων διευρυμένου ωραρίου δεν θα αργήσουν να ζητήσουν κι αυτό». Γι' αυτό και το κλαδικό Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν μαχητικό «παρών» στην αυριανή απεργιακή συγκέντρωση των εμποροϋπαλλήλων στην Αθήνα, στο Μοναστηράκι.

Την πικρή πείρα του κλάδου από τη δουλειά των εργαζομένων την Κυριακή αναδεικνύει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.«Οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό», τονίζει σε ανακοίνωσή του, «ξέρουμε τι σημαίνει δουλειά την Κυριακή, 6ήμερη εργασία με εξοντωτικά ωράρια, τι σημαίνει "δούλεψε τώρα και θα κάθεσαι το χειμώνα"! Το μέτρο αυτό όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει την ανεργία, αντίθετα διευρύνει τις κάθε λογής "ελαστικές" μορφές απασχόλησης, τα τετράωρα, τα σπαστά ωράρια, τις συμβάσεις μιας μέρας κ.λπ. Οσο η εντατικοποίηση της δουλειάς μεγαλώνει, η εργάσιμη μέρα ξεχειλώνει, τόσο αυξάνεται η καταπόνηση της υγείας μας...».

Στη μάχη και επιχειρησιακά σωματεία

Τη δική του μάχη για την επιτυχία της απεργίας δίνει και το επιχειρησιακό σωματείο εργαζομένων στην επιχείρηση «LIDL».

Σε ανακοίνωσή του προς τους εργαζόμενους και τη σημασία που έχει στις σημερινές συνθήκες η υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας, σημειώνει: «Δουλεύουμε με πετσοκομμένους μισθούς, ελαστικά ωράρια, με τους πιο εξαντλητικούς ρυθμούς εργασίας, με τον καθημερινό φόβο της επίπληξης και της απόλυσης, δουλεύουμε ακόμα και τα μεσάνυχτα "για να βγει η δουλειά", θέτουμε καθημερινά την υγεία μας σε κίνδυνο, για να αυξάνει ολοένα περισσότερο τα κέρδη της η πολυεθνική "LIDL". Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, καλούμαστε να θυσιάσουμε τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που μας έχει απομείνει, καταλήγοντας να δουλεύουμε 7 μέρες την εβδομάδα...».

Το επιχειρησιακό σωματείο καλεί τους εργαζόμενους στα «LIDL» στην απεργιακή συγκέντρωση στο Μοναστηράκι και σε προσυγκέντρωση στις 10 π.μ. έξω από το κατάστημα «LIDL» στα Πατήσια.

Υπενθυμίζεται ότι και το επιχειρησιακό σωματείο εργαζομένων στην «Praktiker Hellas», με το σύνθημα «Δεν τους χαρίζουμε καμία Κυριακή», καλεί όλους τους εργαζόμενους να δηλώσουν «παρών» στην πανελλαδική απεργία του κλάδου, ενώ για την ίδια μέρα καλεί τους εργαζόμενους της εταιρείας στην Αθήνα σε προσυγκέντρωση στο κατάστημα του Ταύρου στις 10.30 π.μ.

Απεργιακές συγκεντρώσεις την Κυριακή σε όλη τη χώρα

Παράλληλα με την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία σε όλη τη χώρα ετοιμάζονται για την αυριανή απεργία στο Εμπόριο και οργανώνουν απεργιακές συγκεντρώσεις:

-- Στην Καλαμάτα, στην απεργιακή κινητοποίηση καλεί το Συνδικάτο Υπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα Ν. Μεσσηνίας και η συγκέντρωση έχει οριστεί στις 10.30 π.μ. στην Εθνική Τράπεζα της Αριστομένους.

-- Στη Χαλκίδα, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων διοργανώνει απεργιακή συγκέντρωση στις 8.30 π.μ., στο κιόσκι των τσιμεντάδων.

-- Στα Γιάννενα, κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία και στη συγκέντρωση στις 10.30 π.μ., στον πεζόδρομο μπροστά στη Βιβλιοθήκη, απευθύνει το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων. Την κινητοποίηση στηρίζει και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.

-- Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Ξάνθης καλεί στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση που έχει οριστεί στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία. Στη συγκέντρωση καλεί επίσης η Γραμματεία Ξάνθης της ΠΑΣΕΒΕ.

-- Στη Λάρισα, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων καλεί στην απεργία και στη συγκέντρωση στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Στο Βόλο, στην απεργία καλεί η Επιτροπή Αγώνα Εμποροϋπαλλήλων, που έχει ορίσει απεργιακή συγκέντρωση στον πεζόδρομο της Ερμού, στις 10 π.μ.

-- Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Φθιώτιδας καλεί σε απεργιακή κινητοποίηση, στις 11 π.μ., στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου.

-- Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Ν. Αχαΐας απευθύνει κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση, στις 9 π.μ., στην πλατεία Γεωργίου.

-- Στο Αγρίνιο, κάλεσμα στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση, στον πεζόδρομο της Χαρ. Τρικούπη (στο δημαρχείο), στις 10 π.μ., απευθύνει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αγρινίου. Στην κινητοποίηση καλεί και το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου.

-- Στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση, στις 10 π.μ., στην πλατεία Γεωργάκη, καλεί ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

-- Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου όρισε την απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 π.μ., στα δικαστήρια.

-- Στα Χανιά, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων οργανώνουν κοινή απεργιακή συγκέντρωση, στις 10 π.μ., στον Κάτολα.

-- Να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία και στη συγκέντρωση στις 10 π.μ., στην πλατεία Σαπφούς, καλεί τους εργαζόμενους του νησιού η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου.

-- Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση, στην είσοδο της Απλωταριάς, στις 10.30 π.μ.

-- Ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Σάμου καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο, στο Βαθύ.

-- Στη Ρόδο, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων οργανώνει απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ., στα γραφεία του στο Εργατικό Κέντρο.


ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
Αρχισε η Διεθνής Συνάντηση για τον πόλεμο και την πάλη των Συνδικάτων

Από τις χτεσινές εργασίες της Διεθνούς Συνάντησης που πραγματοποιείται στην Αθήνα
Από τις χτεσινές εργασίες της Διεθνούς Συνάντησης που πραγματοποιείται στην Αθήνα
Αρχισαν χτες και ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες της Διεθνούς Συνάντησης συνδικαλιστικών οργανώσεων στις Κατασκευές, που συνδιοργανώνουν στην Αθήνα η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και η Διεθνής Ενωση Οικοδόμων, Ξύλου και Οικοδομικών Υλικών (UITBB) της ΠΣΟ, με θέμα «Οι αιτίες των πολέμων, το προσφυγικό ζήτημα και η πάλη των Συνδικάτων».

Στη Διεθνή Συνάντηση συμμετέχουν οργανώσεις και συνδικαλιστές των Κατασκευών από Κύπρο, Λίβανο, Συρία, Πορτογαλία, Βραζιλία και Ινδία.

Οπως σημείωσε στο άνοιγμα των εργασιών ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, η πρωτοβουλία αυτή πάρθηκε ως συνέχεια της δουλειάς των ταξικών δυνάμεων για τα ζητήματα του πολέμου, με δεδομένη την όξυνση των διεθνών ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Στόχος αυτής της δουλειάς είναι να ενισχυθεί η πάλη της εργατικής τάξης ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, αλλά και να διαμορφωθεί κοινή κατεύθυνση στους αγώνες για την υπεράσπιση των συμφερόντων και των αναγκών της.

Εκ μέρους της Διεθνούς Ενωσης Οικοδόμων, Ξύλου και Οικοδομικών Υλικών (UITBB) την εισηγητική ομιλία παρουσίασε ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης, Μιχάλης Παπανικολάου.

Στη συνάντηση εκ μέρους του ΠΑΜΕ χαιρετισμό απηύθυνε ο Αλέκος Περράκης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας, ενώ παρέμβαση έκανε επίσης του ο Γιώργος Μαυρίκος, γενικός γραμματέας της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), ενημερώνοντας για τη δράση της και παρουσιάζοντας το πρόγραμμά της για τους επόμενους μήνες. Υπογραμμίζοντας τη σημασία του προλεταριακού διεθνισμού, ανακοίνωσε ότι η 3η Οκτώβρη του 2017 ορίστηκε από την ΠΣΟ ως Διεθνής Μέρα Δράσης για το Μεταναστευτικό.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ