ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Ιούλη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Φονικές πλημμύρες απόρροια της καπιταλιστικής ασυδοσίας

Τουλάχιστον 172 είναι οι νεκροί, χιλιάδες οι ξεσπιτωμένοι και τεράστιες οι καταστροφές στις καλλιέργειες και στις υποδομές

Τεράστια η καταστροφή στη φυτική και ζωική παραγωγή της περιοχής
Τεράστια η καταστροφή στη φυτική και ζωική παραγωγή της περιοχής
Μέσα σε λίγη μόλις ώρα η περιοχή του Κρασνοντάρ της νότιας Ρωσίας βρέθηκε πλημμυρισμένη από τα ορμητικά νερά, τη νύχτα της 7ης Ιούλη σκορπώντας το θάνατο και δημιουργώντας αμέτρητες καταστροφές για τους κατοίκους. Η πόλη Κριμσκ, των 57.000 κατοίκων, επλήγη περισσότερο. Συνολικά, πάνω από 172 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο, ανάμεσά τους και 4 παιδιά, όταν τα ορμητικά νερά εισέβαλαν στα σπίτια τους. Οι περισσότεροι - ηλικιωμένοι, άνθρωποι με κινητικά προβλήματα και φτωχοί - είτε πνίγηκαν στον ύπνο τους είτε δεν βρήκαν διέξοδο από τα σπίτια τους. Υπολογίζεται πως οι ζημιές από τις καταστροφές φτάνουν τα 4 δισεκατομμύρια ρούβλια, καθώς, εκτός των άλλων καταστράφηκαν μεγάλες γεωργικές εκτάσεις και επλήγη η κτηνοτροφία της περιοχής με τον πνιγμό αρκετών αγελάδων.

Εχουν πληγεί πάνω από 34.500 κάτοικοι της περιοχής, έχουν πλημμυρίσει πάνω από 5.000 σπίτια και κατέφυγαν σε νοσοκομεία περισσότεροι από 210 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους και 48 παιδιά. Μέχρι τα μέσα της προηγούμενης βδομάδας, 17.600 άνθρωποι είχαν μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση, 28.000 χωρίς φυσικό αέριο, 2.000 χωρίς πόσιμο νερό και περισσότεροι από 29.000 άστεγοι.

Χάρη στις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων που αριθμούν περισσότερους από 10.000, αλλά και των 3.000 εθελοντών που έσπευσαν στην περιοχή, έχουν αδειάσει από το νερό 3.200 κτίρια, ενώ διοχετεύεται αέριο, ηλεκτρισμός και νερό στις βασικές υποδομές της πόλης, συμπεριλαμβάνοντας τα νοσοκομεία, σχολεία και νηπιαγωγεία. Ωστόσο, μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι λόγω των κακών συνθηκών υγιεινής και της υπερβολικής ζέστης που μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες που προέρχονται από λιμνάζοντα νερά.

Προδιαγεγραμμένη καταστροφή

Διαλυμένα σπίτια κυρίως των φτωχών ανθρώπων
Διαλυμένα σπίτια κυρίως των φτωχών ανθρώπων
Παρά τις ανακοινώσεις των τοπικών και περιφερειακών αρχών πως η καταστροφή οφείλεται σε φυσικά φαινόμενα και στη μη ικανοποιητική λειτουργία του προειδοποιητικού συστήματος, όλα δείχνουν πως πρόκειται για προδιαγεγραμμένη καταστροφή, αποτέλεσμα της ανυπαρξίας μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας και προειδοποίησης στο σημερινό καπιταλιστικό σύστημα, ιδιαίτερα αφού και το 2002 είχε προηγηθεί άλλη, μικρότερης έκτασης, πλημμύρα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Κριμσκ - που στη συνέχεια καθαιρέθηκε από τα καθήκοντά του - ο ίδιος έλαβε την πρώτη προειδοποίηση για την καταστροφή το βράδυ της Παρασκευής στις 10 και στη συνέχεια στις 11.30 μεταδόθηκε επίσημη ανακοίνωση στα τηλεοπτικά δίκτυα. Ωστόσο, από τις 11 το βράδυ είχε διακοπεί η ηλεκτροδότηση με αποτέλεσμα κανείς να μην ενημερωθεί. Οι κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν επίσης πως προσπαθούσαν από μόνοι τους να σωθούν και να διασώσουν τους γείτονές τους όλο το βράδυ και τα ξημερώματα του Σαββάτου, καταγγέλλοντας παράλληλα πως τα πρώτα ελικόπτερα και αεροπλάνα που στάλθηκαν από το υπουργείο Εκτάκτων Περιστάσεων εμφανίστηκαν στις 8 το πρωί...

Οι μαρτυρίες των κατοίκων καταδεικνύουν πως όλες τις προηγούμενες μέρες είχαν υπάρξει σημαντικές βροχοπτώσεις στην περιοχή, χωρίς ανάλογες προειδοποιήσεις. Αξιόλογες είναι και οι αναφορές πως οι αρχές αποφάσισαν να διοχετεύσουν τεράστιες ποσότητες νερού από τον ταμιευτήρα Νεμπερντσλάεφσκι που βρίσκεται κοντά στην πόλη Κριμσκ, που υπερχείλιζε, με αποτέλεσμα την τεράστια πλημμύρα. Σύμφωνα με κατοίκους του Κριμσκ, το επίπεδο των υδάτων αυξήθηκε από 2 μέτρα σε 7, μέσα σε μόλις 15 λεπτά. Ο συγκεκριμένος ταμιευτήρας κατασκευάστηκε το 1959 και χωρά 8 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, ωστόσο, μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, ο έλεγχος και οι όποιες επισκευές είχαν τεθεί σε δεύτερη μοίρα. Μάλιστα, αναπαράγονται και πληροφορίες στον Τύπο ότι η απόφαση για τη διοχέτευση των νερών του ταμιευτήρα είχε ως κριτήριο να μη κατευθυνθούν προς την πόλη Νοβοροσίσκ, όπου θα πραγματοποιηθούν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες το 2014 για να μην πληγούν οι εγκαταστάσεις και τα έργα που πραγματοποιούνται. Πάντως, οι αρχές απορρίπτουν αυτές τις αναφορές ως «ανόητες».

Ποινική δίωξη έχει ασκηθεί εναντίον αγνώστων για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έσπευσε στον τόπο της καταστροφής και ζήτησε την διεξαγωγή έρευνας για τα αίτια της καταστροφής. Επιπλέον διέταξε την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή για την αποτροπή λεηλασιών, χωρίς ωστόσο να έχουν σημειωθεί παρά δύο τρεις τέτοιες περιπτώσεις. Στην ουσία πρόκειται για μέτρα «κατευνασμού» της οργής και αγανάκτησης των κατοίκων για τις σοβαρές πολιτικές ευθύνες, τόσο των τοπικών όσο και των κεντρικών αρχών.

Αντιδράσεις

Αμεση ήταν η αντίδραση των κομμουνιστικών κομμάτων της Ρωσίας. Οπως σημειώνει σε σχετικό άρθρο η ιστοσελίδα του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ) με τίτλο «Κριμσκ: Φταίχτης της τραγωδίας ο καπιταλισμός», η απληστία των ιδιοκτητών και η απροθυμία των αρχών να κάνουν τα αναγκαία έργα στο κοντινότερο ταμιευτήρα νερού, ώστε αυτός να ανταποκρίνεται στα πρότυπα ασφαλείας, είχε ως αποτέλεσμα τις τραγικές συνέπειες. Σε ανακοίνωσή του ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), σημείωσε, μεταξύ άλλων πως οι τοπικές αρχές δεν έλαβαν τα ανάλογα μέτρα και υπάρχουν ερωτηματικά και προς τον τοπικό κυβερνήτη.

Παράλληλα, μήνυμα αλληλεγγύης απηύθυνε το ΚΚΕ προς το ΚΚΡΟ και το ΚΕΚΡ για τις καταστροφικές πλημμύρες στη νότια Ρωσία, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «αποδεικνύεται ότι πέραν από τις ευθύνες της κυβέρνησης της Ρωσίας για την έγκαιρη λήψη μέτρων, ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης που κινείται με αποκλειστικό κίνητρο την κερδοφορία του κεφαλαίου όχι μόνο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει έγκαιρα στοιχειώδεις ανάγκες και υποδομές όπως η αντιπλημμυρική προστασία, αλλά φτάνει να βάζει σε κίνδυνο την ίδια τη διαβίωση των λαϊκών στρωμάτων». Παρακαλώντας να μεταβιβαστούν τα ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και η αλληλεγγύη στους πληγέντες, σημειώνεται πως: «ενώνουμε τη φωνή μας με τις διεκδικήσεις τους για άμεσα μέτρα τόσο για την αποκατάσταση των ζημιών, την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος, και την πλήρη αποζημίωση των πλημμυροπαθών, όσο και για τη δημιουργία των κατάλληλων αντιπλημμυρικών υποδομών».


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ