ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Ιούλη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
«Μήνυμα» προς Τεχεράνη από το Σουέζ

ΚΑΪΡΟ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Δύο ισραηλινά πολεμικά πλοία, που φέρουν πυραύλους, διέσχισαν χτες το κανάλι του Σουέζ από τη Μεσόγειο Θάλασσα με κατεύθυνση την Ερυθρά Θάλασσα. Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο, είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται και από τις δύο πλευρές και που οι ισραηλινές αρχές το δίνουν στη δημοσιότητα. Οπως, άλλωστε, δόθηκε στη δημοσιότητα, για πρώτη φορά, η διέλευση του καναλιού από ισραηλινό στρατιωτικό υποβρύχιο, με την ίδια κατεύθυνση, πριν από μερικές βδομάδες.

Τυπικώς, οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο «ασκήσεων ρουτίνας». Αναλυτές, όμως, ορμώμενοι από το ότι δόθηκαν στη δημοσιότητα εκτιμούσαν ότι πρόκειται για «μηνύματα» προς την Τεχεράνη, την οποία το Ισραήλ θέτει στην πρώτη θέση των απειλούμενων κινδύνων σε βάρος του, επιμένοντας ότι βρίσκεται κοντά στην κατασκευή πυρηνικών όπλων. Το μήνυμα «λέει» ότι ο ισραηλινός στρατός μπορεί πολύ γρηγορότερα από ό,τι φαντάζεται κάποιος να βρεθεί στ' ανοιχτά του Ιράν.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Αχμάντ Αμπούλ Γκάιτ, αν και δε σχολίασε τις ισραηλινές κινήσεις, υπογράμμιζε με νόημα ότι το κανάλι του Σουέζ, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της χώρας του, μπορεί να το χρησιμοποιεί ο οποιοσδήποτε αρκεί να μην έχει «εχθρικές προθέσεις απέναντι στην Αίγυπτο».

ΚΙΝΑ
Εγρήγορση για τη μη εξάπλωση εθνοτικών ταραχών

ΠΕΚΙΝΟ.--

Την έντονη αντίδραση της κινεζικής κυβέρνησης προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μετά τα αιματηρά επεισόδια μελών της φυλής των Ουιγούρων (με τούρκικη καταγωγή) με μέλη της εθνότητας των Χαν, στην πόλη Ουρούμτζι της επαρχίας Ζινζιάνγκ, κατηγόρησε το Πεκίνο για «πρακτική γενοκτονίας» ενάντια στην τουρκόφωνη μειονότητα. Χτες ωστόσο σε τηλεφωνική επαφή των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών εκφράστηκε η διάθεση να μη διαταραχθούν οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας - Κίνας, με τον Τούρκο αξιωματούχο να σημειώνει ότι η χώρα του σέβεται την εθνική κυριαρχία της Κίνας. Στην πόλη Ουρούμτζι εξακολουθούν να παραμένουν δυνάμεις ασφαλείας της Κίνας προσπαθώντας να διατηρήσουν την ηρεμία στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή από τη Βρετανία διαδίδονται πληροφορίες που θέλουν «δυνάμεις της αλ Κάιντα, στην Αλγερία να καλούν σε αντίποινα εναντίον των Κινέζων εργατών στην Αλγερία και τη βόρεια Αφρική», με αφορμή τα βίαια επεισόδια στο Ουρούμτζι. Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών ζητά από τις αρχές των χωρών της Αφρικής να προστατεύσουν τους Κινέζους πολίτες, σημειώνοντας ότι εάν αυτοί που καλούν σε αγώνα κατά της Κίνας, γνώριζαν την πραγματική φύση των γεγονότων, θα γνώριζαν και τις πολιτικές του Πεκίνου σχετικά με τις θρησκείες, κατανοώντας τα μέτρα που ελήφθησαν...

Στο μεταξύ η υποκίνηση των εθνοτικών διαφορών στην επαρχία Ζινζιάνγκ που οδήγησε στα βίαια επεισόδια φαίνεται να ανησυχεί και τις αρχές άλλων χωρών της Κεντρικής Ασίας, όπως Κιργιστάν, Καζαχστάν, Αζερμπαϊτζάν και Τατζικιστάν, όπου ζουν περίπου 500.000 μέλη της φυλής των Ουιγούρων, και εκφράζουν φόβους για ντόμινο εξελίξεων, ζητώντας από τις τοπικές κοινότητες να αποφύγουν μαζικές διαδηλώσεις, σχετικά με τα επεισόδια.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέες συγκρούσεις

Πακιστανοί ξεσπιτωμένοι απο τις επιχειρήσεις του στρατού και των ΝΑΤΟικών
Πακιστανοί ξεσπιτωμένοι απο τις επιχειρήσεις του στρατού και των ΝΑΤΟικών
ΠΕΣΑΒΑΡ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Συνεχίζονται οι πολεμικές συγκρούσεις στο Πακιστάν, στις περιοχές των φυλών των βορειοδυτικών συνόρων, με την κυβέρνηση να υποδαυλίζει εμφύλια διαμάχη. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, τουλάχιστον 23 φερόμενοι ως «αντάρτες Ταλιμπάν», σκοτώθηκαν σε μάχες με κυβερνητικά στρατεύματα και ενόπλους των φυλών, που στηρίζουν τις κυβερνητικές επιχειρήσεις, θεωρώντας ότι η «πάταξη της τρομοκρατίας» θα τους γλιτώσει από τις επιχειρήσεις του κυβερνητικού στρατού.

Την ίδια στιγμή, εξακολουθεί η επιστροφή των δύο εκατομμυρίων προσφύγων στην κοιλάδα Σουάτ, με αρκετούς ανθρώπους να επιλέγουν την παραμονή στους προσφυγικούς καταυλισμούς, δεδομένης της ρευστής κατάστασης.

Εν τω μεταξύ, στο Αφγανιστάν συνεχίζονται οι επιχειρήσεις των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων στην επαρχία Χελμάντ, που θεωρείται το απόλυτο προπύργιο των Ταλιμπάν και του ναρκεμπορίου. Σύμφωνα με τις κατοχικές δυνάμεις, χτες ελικόπτερο που μετέφερε πολιτικό προσωπικό στο νότιο Αφγανιστάν, κοντά στη Χελμάντ συνετρίβη σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, αφού χτυπήθηκε από «ρουκέτα ή πύραυλο», κατά τις κατοχικές δυνάμεις «από αδιευκρίνιστες αιτίες», με αποτέλεσμα τέσσερις άνθρωποι να σκοτωθούν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, σε δηλώσεις του κατά τις συνομιλίες που είχε, στο Λευκό Οίκο, με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε υπεραμύνθηκε των επιχειρήσεων στη Χελμάντ, ισχυριζόμενος ότι «όλοι μας επιθυμούμε να δούμε μία αποτελεσματική στρατηγική εξόδου όπου προοδευτικά ο αφγανικός στρατός, η αφγανική αστυνομία, τα αφγανικά δικαστήρια, η αφγανική κυβέρνηση θα αναλάβουν περισσότερες ευθύνες για την δική τους ασφάλεια», υπερτονίζοντας τη σημασία των προεδρικών εκλογών και δείχνοντας την άμεση παρέμβαση των ΗΠΑ, σημείωσε ότι «αν μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε επιτυχημένες εκλογές τον Σεπτέμβριο και συνεχίσουμε με την εφαρμογή της εκπαιδευτικής προσέγγισης με τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας και τη συνδυάσουμε με μία περισσότερο αποτελεσματική προσέγγιση στην οικονομική ανάπτυξη στο Αφγανιστάν, τότε η ελπίδα μου είναι ότι θα μπορέσουμε να περάσουμε σε μία διαφορετική φάση στο Αφγανιστάν».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΣΟΡΑ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Μήνυση κατά των βρετανικών κατοχικών δυνάμεων προτίθενται να καταθέσουν 40 Ιρακινοί που εργάζονταν γι' αυτές, κατηγορώντας τες ότι «δεν έλαβαν κανένα μέτρο προστασίας τους όταν αποχώρησαν από το Ιράκ, παρά τις προηγούμενες σχετικές δεσμεύσεις τους». Το Λονδίνο απαντά ότι έχει, ήδη, εφαρμόσει εκτενέστατο πρόγραμμα «προστασίας» στο πλαίσιο του οποίου χιλιάδες Ιρακινοί που συνεργάστηκαν με τα βρετανικά στρατεύματα έχουν εγκαταλείψει το Ιράκ είτε για τη Βρετανία είτε για τρίτη χώρα.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν χτες το πρωί το νότο του Λιβάνου. Τοπικές πηγές διέρρεαν ότι πιθανότατα πρόκειται για κρυφές αποθήκες όπλων της «Χεζμπολάχ», κάτι που η οργάνωση διέψευσε κατηγορηματικά υποστηρίζοντας ότι μάλλον επρόκειτο για τυχαίες εκρήξεις εγκαταλελειμμένων όπλων.

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Σχεδόν 30 εκατομμύρια θέσεις εργασίας αναμένεται να έχουν χαθεί στις αναπτυγμένες χώρες από το τέλος του 2007 έως το τέλος του 2010 εξαιτίας της κρίσης, δήλωσε χτες ο Ανχελ Γκουρία, γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

ΛΙΜΑ.-- Τουλάχιστον 250 παιδιά κάτω των πέντε ετών έχουν χάσει τη ζωή τους από ασθένειες όπως πνευμονία και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού, κυρίως στις περιοχές των Ανδεων στο Περού, λόγω του δριμύτατου χειμώνα που πλήττει φέτος το Περού, αλλά και των άθλιων συνθηκών διαβίωσης και της ανύπαρκτης υγειονομικής περίθαλψης.

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-- Νέος γύρος ταραχών στη Βόρεια Ιρλανδία με συγκρούσεις αλλά και επιθέσεις, με αφορμή την καθιερωμένη και διχαστική παρέλαση του τάγματος της Οράγγης, των Προτεσταντών.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψήφων των προεδρικών εκλογών της 8ης Ιούλη, στην Ινδονησία, με το Συνασπισμό του Δημοκρατικού Κόμματος να εκλέγει τον Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο στη θέση του προέδρου, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον ανθυποψήφιο του Γιοσίφ Κάλα.

ΛΙΒΕΡΙΑ
Θύμα ψευδών δηλώνει ο Τέιλορ

ΧΑΓΗ.--

«Ψέματα και παραπληροφόρηση», χαρακτήρισε τις κατηγορίες εναντίον του ο πρώην Πρόεδρος της Λιβερίας, Τσαρλς Τέιλορ, που άρχισε, χθες, να καταθέτει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τις σφαγές κατά τον Εμφύλιο στη Σιέρα Λεόνε. Υποστήριξε ότι δεν είχε καμία ανάμειξη στον Εμφύλιο, ότι προσπάθησε πάντα να προωθεί την ειρήνη και ότι οι 91 μάρτυρες κατηγορίας ψεύδονται ασυστόλως.

Με βάση τις 11 κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί εναντίον του, ο Τέιλορ διέταζε και εξόπλιζε τους αντάρτες του «Επαναστατικού Ενωμένου Μετώπου» - RUF, κατά την 11ετή εμφύλια σύγκρουσή τους με τις δυνάμεις του Προέδρου της Σιέρα Λεόνε, Τζόζεφ Μόμοχ, και των διαδόχων του. Ο Εμφύλιος στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 500.000 αμάχους και οδήγησε στον ακρωτηριασμό δεκάδων χιλιάδων άλλων.

Συγκεκριμένα, ο Τέιλορ κατηγορείται για δολοφονίες, βασανιστήρια, σεξουαλικό δουλεμπόριο, βιασμούς, χρησιμοποίηση παιδιών στρατιωτών κ.ά. Φέρεται να εξόπλιζε τους αντάρτες με ανταμοιβή διαμάντια από το πλούσιο υπέδαφος της Σιέρα Λεόνε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ