ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Ιούλη 2006
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Φοροκυνηγητό και για τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Ενεργοποιούνται τα πορίσματα του ΔΝΤ για την τόνωση των φορολογικών εσόδων. Οδηγίες στις Εφορίες να θέσουν σε λειτουργία το «Ειδικό Γραφείο είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών»

Εντολές για τη λειτουργία «Γραφείου είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών» στις μεγάλες ΔΟΥ της χώρας δίνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών εντείνοντας το φορο-κυνηγητό κυρίως σε βάρος των μικρότερων επιχειρήσεων και επαγγελματικών και άλλων φορολογουμένων. Στόχος είναι η ενημέρωση των οφειλετών, «ώστε να γίνεται προσπάθεια είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών πριν από τη λήψη μέτρων είσπραξης».

Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι η κυβέρνηση απειλεί με κατασχέσεις και άλλα μέτρα, στη βάση των πορισμάτων και συνταγών που πήρε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Το συσσωρευμένο ύψος αυτών των οφειλών εκτιμάται σε 17 με 18 δισ. ευρώ, αλλά εισπράξιμα θεωρούνται περίπου τα 4 με 5 δισ. ευρώ, τα οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να εισπράξει με κάθε τρόπο. Με το πόρισμα που παρέδωσε, πέρσι το καλοκαίρι, ο διεθνής ιμπεριαλιστικός οργανισμός έδωσε στην κυβέρνηση της ΝΔ συγκεκριμένες κατευθύνσεις, για τους τρόπους είσπραξης των «ληξιπρόθεσμων οφειλών», για τη βελτίωση των «ηλεκτρονικών διασταυρώσεων» και άλλα μέτρα σε βάρος κυρίως των μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

Η χτεσινή σχετική εγκύκλιος που απέστειλε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Αντ. Μπέζας αναφέρει πως παρά τις σχετικές οδηγίες, στις περισσότερες ΔΟΥ η λειτουργία του «γραφείου είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών» δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί. Ο υφυπουργός δίνει εντολές άμεσης ενεργοποίησης και στελέχωσης του εν λόγω Γραφείου και ζητά να έχει άμεση ενημέρωση από τους προϊσταμένους των ΔΟΥ (μέσα σε 5 εργάσιμες μέρες από την κοινοποίηση της εγκυκλίου).

Τις τελευταίες μέρες ο αρμόδιος - για τα φορολογικά έσοδα - υφυπουργός είχε διαδοχικές συσκέψεις με υπηρεσιακούς παράγοντες των ΔΟΥ, των Τελωνείων και της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ). Στο στόχαστρο του φοροελεγκτικού μηχανισμού βρίσκονται περίπου 5.000 επιχειρήσεις που φέρονται να μην έχουν αποδώσει ΦΠΑ. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εντολές μέχρι τις 20 του Ιούλη οι υπηρεσίες θα πρέπει να έχουν παραδώσει τα αποτελέσματα των ελέγχων, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες είσπραξης.

Θερινές εκπτώσεις από τη Δευτέρα

Θα διαρκέσουν έξι εβδομάδες μέχρι και τις 26 Αυγούστου

Ανοίγει τη Δευτέρα η αυλαία των θερινών εκπτώσεων. Οπως προβλέπεται και από τον πρόσφατο σχετικό νόμο, οι θερινές εκπτώσεις ξεκινούν κάθε χρόνο στις 15 Ιούλη (εάν η ημερομηνία αυτή συμπίπτει με ημέρα Δευτέρα) ή την πρώτη Δευτέρα που ακολουθεί μετά τις 15 του Ιούλη. Οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν έξι εβδομάδες (μέχρι 26 Αυγούστου) και πολλοί έμποροι εναποθέτουν σ' αυτές τις ελπίδες τους για μια προσωρινή ανάκαμψη του τζίρου.

Για ένα προσωρινό «ζέσταμα» των άδειων ταμείων και μια ανάσα σε μια αγορά που πνίγεται από τις ακάλυπτες επιταγές και τις απλήρωτες συναλλαγματικές. Οπως αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία των τραπεζιτών, τα «φέσια» που καταγράφονται στην αγορά ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 5 εκατ. ευρώ κάθε εργάσιμη μέρα! Εικόνα ενδεικτική από τη μια μεριά της εισοδηματικής πολιτικής που στραγγαλίζει τα λαϊκά εισοδήματα κι από την άλλη της μετατόπισης του τζίρου και της συγκέντρωσής του σε μια χούφτα πολυεθνικές και αλυσίδες πολυκαταστημάτων.

Οπως επισημαίνουν οι έμποροι, παρά τα υψηλά και δελεαστικά ποσοστά εκπτώσεων, δεν περιμένουν κάποια ευχάριστη έκπληξη. Και η όποια αναθέρμανση του τζίρου, την οποία προσδοκούν, δεν μπορεί παρά να είναι προσωρινή και μόνο για ελάχιστες μέρες από τις έξι εβδομάδες που διαρκούν οι εκπτώσεις. Αυτό «διδάσκει», άλλωστε, και η εμπειρία των πολλών τελευταίων χρόνων. Και δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά καθώς τόσο η εισοδηματική πολιτική (με τις αυξήσεις ψίχουλα για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους) όσο και η πολιτική της «ελεύθερης αγοράς» και του «ανταγωνισμού» (που υποθάλπει τις καθημερινές ανεξέλεγκτες κερδοσκοπικές ανατιμήσεις) καθιστούν απλησίαστα τα εμπορικά καταστήματα για τους καταναλωτές, που περιορίζουν ακόμα και τα απαραίτητα για να τα φέρουν βόλτα.

ΙΔΡΥΣΕΙΣ ΝΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Μειώνονται σε αριθμό και κεφάλαια

Τάσεις υποχώρησης παρατηρούνται στην τελευταία διετία, τόσο στους ρυθμούς ίδρυσης νέων επιχειρήσεων όσο και στα συνολικά αρχικά κεφάλαια που κινητοποιούν οι νεοσύστατες επιχειρήσεις. Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης της ICAP για τις νεοσύστατες Ανώνυμες Εταιρείες (ΑΕ) και Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ) που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα και καταγράφει από μια άλλη σκοπιά τα αυξανόμενα αδιέξοδα για τις επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους, που δημιουργούνται από την εφαρμοζόμενη πολιτική.

Σύμφωνα με τη μελέτη της ICAP, το 2005 ιδρύθηκαν 4.151 νέες επιχειρήσεις μορφής ΑΕ και ΕΠΕ, με συνολικό αρχικό κεφάλαιο 333,7 εκατ. ευρώ. Η διαχρονική τάση υποχώρησης του αριθμού των νεοϊδρυόμενων επιχειρήσεων, αλλά και του αρχικού τους κεφαλαίου, είναι εμφανής αν ληφθεί υπόψη ότι (στην παρένθεση τα αντίστοιχα αρχικά κεφάλαια):

  • Το 2004 ιδρύθηκαν 3.909 επιχειρήσεις (422,5 εκατ. ευρώ).
  • Το 2003 ιδρύθηκαν 4.280 επιχειρήσεις (578 εκατ. ευρώ).
  • Το 2002 ιδρύθηκαν 4.302 επιχειρήσεις (571,5 εκατ. ευρώ).
  • Το 2001 ιδρύθηκαν 4.686 επιχειρήσεις (1.194,2 εκατ. ευρώ).
  • Το 2000 ιδρύθηκαν 4.680 επιχειρήσεις (2.378,7 εκατ.ευρώ).
ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ
Συνεχίζονται οι εξαγορές

Στην εξαγορά της χρηματιστηριακής εταιρίας «Π και Κ ΑΕΠΕΥ» προχωρά η Εθνική Τράπεζα, δυναμώνοντας έτσι τη συγκέντρωση κεφαλαίων στο χρηματοπιστωτικό κλάδο. Σύμφωνα με τη σχετική κοινή ανακοίνωση, οι δυο πλευρές κατέληξαν σε «κατ' αρχήν συμφωνία για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της Π και Κ από την Εθνική Τράπεζα». Το τίμημα ορίστηκε σε 48,7 εκατ. ευρώ. Στόχος τους είναι η δημιουργία της μεγαλύτερης χρηματιστηριακής εταιρίας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν, το ενιαίο σχήμα θα κατέχει την πρώτη θέση στην ελληνική αγορά μετοχών με μερίδιο αγοράς 23,5%. Η συμφωνία αναμένεται να γίνει οριστική στο προσεχές διάστημα μετά και τις σχετικές εγκρίσεις που θα δοθούν από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.

ΕΦΟΡΙΑ
Παρατάσεις προθεσμιών

Παρατείνεται μέχρι 31 Ιουλίου η προθεσμία υποβολής των οριστικών δηλώσεων (έντυπο Ε7) φόρου απόδοσης μισθωτών υπηρεσιών (ΦΜΥ), τόσο με ηλεκτρονική μορφή (για τις περιπτώσεις που δεν οφείλεται ποσό φόρου για απόδοση) όσο και απευθείας στη ΔΟΥ. Η παράταση δόθηκε με αφορμή τις εξής δύο περιπτώσεις για κάποιες επιχειρήσεις που είτε στερούνται ΑΦΜ για ένα ή περισσότερους δικαιούχους και άρα δεν μπορούν να καταθέσουν τις δηλώσεις ηλεκτρονικά είτε προέβησαν (μέσα στο 2005-2006) σε διακοπή εργασιών και στερούνται πλέον των κωδικών πρόσβασης στο διαδίκτυο.

Με αφορμή τα παραπάνω, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε - ειδικά για το οικονομικό έτος 2006 - να παράσχει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις (που δεν έχουν ΑΦΜ κάποιων μισθωτών ή διέκοψαν τις εργασίες και δε διαθέτουν κωδικό πρόσβασης) να υποβάλλουν στις ΔΟΥ τις οριστικές δηλώσεις ΦΜΥ (έντυπο Ε7) μέχρι 31 Ιούλη 2006, ενώ μέχρι την ίδια ημερομηνία παρατείνεται και η προθεσμία για ηλεκτρονική υποβολή των ανωτέρω δηλώσεων μέσω διαδικτύου.

Επίσης, με άλλη απόφαση, το υπουργείο Οικονομικών, παρέτεινε μέχρι 29 Σεπτέμβρη 2006, την προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής του β' αντιτύπου της βεβαίωσης αποδοχών από μη υποχρέους σε υποβολή οριστικής δήλωσης ΦΜΥ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ