ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Ιούνη 1999
Σελ. /35
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Οι αγώνες εκφράστηκαν και στην κάλπη

Η συνεχώς αυξανόμενη επιρροή του ΚΚΕ, τα τελευταία χρόνια, στη Θεσσαλία, επιβεβαιώνεται και εμπεδώνεται και εκλογικά, με τη σημαντική άνοδο της δύναμής του στις ευρωεκλογές.

Η άνοδος αυτή, που αναφέρεται και σε σχέση με τις ευρωεκλογές του '94 και πολύ περισσότερο, σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του '96, έρχεται να προστεθεί στα ήδη υψηλά εκλογικά ποσοστά που είχε το ΚΚΕ στη Θεσσαλία, σε σύγκριση με τα πανελλαδικά ποσοστά του, μ' αποτέλεσμα σε πανθεσσαλικό επίπεδο να ξεπερνάει το 11%.

Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση το ΚΚΕ έχει στη Μαγνησία κι ακολουθούν η Καρδίτσα, η Λάρισα και τα Τρίκαλα. Οπως επισημαίνουν στελέχη του Κόμματος στην περιοχή - σύμφωνα με κάποιες πρώτες εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων - έχει ιδιαίτερη σημασία η αύξηση της εκλογικής δύναμης του Κόμματος στη Μαγνησία της ανεργίας και των εργατικών αγώνων, όπως επίσης και στην Καρδίτσα των μαζικών και δυναμικών αγροτικών κινητοποιήσεων, καθώς αποδεικνύεται, για μια ακόμα φορά, ότι η ανάπτυξη των λαϊκών αγώνων και η λαϊκή συσπείρωση που έρχεται μ' αυτούς, αντανακλάται και με την ενίσχυση του ΚΚΕ, στην κάλπη. Αυτό έδειξε η μεγάλη επιτυχία του Κόμματος, στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές (πάνω από 19,5% πήρε η ΝΑΣ με υποψήφιο νομάρχη τον Γ. Πατάκη στη Λάρισα και πάνω από 15% στην Καρδίτσα με επικεφαλής τον Β. Μπούτα), αυτό δείχνει και η ενίσχυσή του στις ευρωεκλογές. Γεγονός που σημαίνει ότι η λαϊκή συσπείρωση γύρω από την πολιτική του ΚΚΕ αυξάνεται συνεχώς και μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά και στην υλοποίηση του στόχου του κόμματος για τη δημιουργία του Λαϊκού Μετώπου.

Τ' άλλα κόμματα

Μεγάλη είναι η εκλογική πτώση του ΠΑΣΟΚ. Σε επίπεδο Θεσσαλίας το κυβερνών κόμμα έχασε πάνω από 5 μονάδες σε σχέση με τις ευρωεκλογές του '94 και πάνω από 8 μονάδες σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του '96. Τη μεγαλύτερη πτώση έχει στην Καρδίτσα κι ακολουθούν η Λάρισα, η Μαγνησία και τα Τρίκαλα.

Η ΝΔ είχε άνοδο σε επίπεδο Θεσσαλίας κάτι παραπάνω από 5 μονάδες σε σχέση με τις ευρωεκλογές του '94, αλλά έχει πτώση, σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του '96, που ξεπερνάει το 1,30%. Τη μεγαλύτερη άνοδο έχει στην Καρδίτσα και τη μεγαλύτερη πτώση στη Μαγνησία και στη Λάρισα. Τοπικά στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά τους πρώτους πανηγυρισμούς, εμφανίζονται να προβληματίζονται για το γεγονός ότι η ΝΔ "έπεσε" και στους τέσσερις Θεσσαλικούς νομούς από τα ποσοστά που είχε στις εθνικές εκλογές του '96, επισημαίνοντας ότι αυτό δεν είναι το καλύτερο πρόκριμα για νίκη του κόμματός τους στις εθνικές εκλογές του 2000.

Πτώση σ' όλους τους νομούς της Θεσσαλίας, σε σχέση με τις ευρωεκλογές του '94 έχει ο ΣΥΝ, μ' αποτέλεσμα να μειωθεί η δύναμή του, σε πανθεσσαλικό επίπεδο, κατά 1,20%. Οι μεγαλύτερες απώλειές του είναι στη Μαγνησία - η οποία μέχρι πριν τις εκλογές θεωρούνταν "φρούριο" του ΣΥΝ και λόγω της αυξημένης εκλογικής δύναμής του, αλλά και λόγω των "πόστων" που κατέχουν στελέχη του, στην αυτοδιοίκηση και στο εργατικό κίνημα - όπου χάνει σε ποσοστά σε σχέση και με τις εθνικές εκλογές του '96. (Να σημειωθεί ότι στη Μαγνησία έχει - όπως προαναφέραμε - τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση το ΚΚΕ, γεγονός που σημαίνει - όπως άλλωστε δείχνουν και τα εκλογικά στοιχεία - ότι πολλοί αγωνιστές που επηρέαζε ο ΣΥΝ ήρθαν προς το ΚΚΕ).

Το ΔΗΚΚΙ αύξησε τις δυνάμεις του, σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του '96, σε όλους τους Θεσσαλικούς νομούς - μεγαλύτερη άνοδο είχε στην Καρδίτσα κι ακολουθούν τα Τρίκαλα, η Μαγνησία και η Λάρισα - αλλά θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αύξησή του υπολείπεται της ανάλογης αύξησης της δύναμης του ΚΚΕ, σε σύγκριση με τις εθνικές εκλογές του '96.

ΙΚΑΡΙΑ
Κατακόκκινος ο ... κόκκινος βράχος

"Κόκκινος βράχος" ξανά το νησί της Ικαρίας. Πιστοί στις αγωνιστικές και αριστερές παραδόσεις του νησιού, οι Ικαριώτες ανέδειξαν το ΚΚΕ σε πρώτο κόμμα, με ποσοστό 38%.Οι κάτοικοι των Δήμων Αγ. Κηρύκου, Φούρνων, Εύδηλου και Ραχών, που αποτελούν την επαρχία Ικαρίας, ανέβασαν στο ύψη το ποσοστό του Κόμματος. Ενα - ένα τα εκλογικά τμήματα, "έβγαζαν" το βράδυ των εκλογών κόκκινη πεποίθηση, κόκκινο μήνυμα αντίστασης. Οπως κατέδειξαν και τα τελικά αποτελέσματα, το ΚΚΕ συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους στη συντριπτική πλειοψηφία των εκλογικών τμημάτων.

Το μεγαλύτερο ποσοστό έδωσαν στο Κόμμα οι κάτοικοι του Δήμου Εύδηλου, όπου το ΚΚΕ συγκέντρωσε 44,20%.Ποσοστό 42,45% έβγαλε η κάλπη στις Ράχες. Ακολούθως, στον Αγ. Κήρυκο το ΚΚΕ πήρε 34,11%, ενώ στους Φούρνους, 25,47%.Στους Δήμους Αγ. Κηρύκου, Εύδηλου και Ραχών, το ΚΚΕ είναι το πρώτο κόμμα. Χαρακτηριστικό της δύναμης του Κόμματος στην περιοχή είναι ότι στον Αγ. Κήρυκο το ΚΚΕ σημείωσε αύξηση στο ποσοστό του, σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 1994, κατά 7,84%. Τότε είχε συγκεντρώσει 26,27%. Για τους υπόλοιπους τρεις δήμους της επαρχίας Ικαρίας, δεν μπορεί να γίνει ακριβής σύγκριση, καθώς προέκυψαν από συνενώσεις.

Πάντως, στο Νομό Σάμου, όπου ανήκει η επαρχία Ικαρίας, το ΚΚΕ συγκέντρωσε το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό, ανά τη χώρα - με πρώτο το Νομό Λέσβου - δηλαδή 17,35%, σε σχέση με το 15,75% που έλαβε στις ευρωεκλογές του '94.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ