ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Μάη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΗΤΗ
Δολοφονική επίθεση ΝΑΤΟικών στρατιωτών

Νέα κρούσματα τρομοκρατίας και μαχαιρώματα ΝΑΤΟικών στρατιωτών σε βάρος Ελλήνων πολιτών σημειώθηκαν προχτές τα ξημερώματα στα Χανιά. Οι ΝΑΤΟικοί στρατιώτες βρίσκονται στο λιμάνι της Σούδας από την Πέμπτη το βράδυ, όπου έχουν καταπλεύσει συνολικά πέντε πολεμικά πλοία της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης Μεσογείου, ενώ αναμένονται κι άλλα, για τις ΝΑΤΟικές ασκήσεις «Sea Day», που θα πραγματοποιηθούν στα Χανιά στις 20 Μάη, στα πλαίσια καθιερωμένης συνάντησης του Συμβουλίου Αμυνας και της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, με την παρουσία του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Ολλανδού, Γιαπ Ντε Χουπ Σέφερ.

Τα επεισόδια έγιναν όταν τρεις μεθυσμένοι ΝΑΤΟικοί στρατιώτες του ισπανικού Πολεμικού Ναυτικού, που ανήκουν στη Μόνιμη Ναυτική Δύναμη Μεσογείου, με προκλητική και απαράδεκτη συμπεριφορά, έβγαλαν τα ρούχα τους στο παλιό λιμάνι της πόλης, μπροστά στον κόσμο που εκείνη τη στιγμή βρισκόταν στα μαγαζιά, και έπεσαν στη θάλασσα, προκαλώντας την οργή και την αγανάκτηση των ντόπιων. Οταν δυο Ελληνες περίοικοι τους πλησίασαν για να τους συνετίσουν, ο ένας από τους τρεις ΝΑΤΟικούς στρατιώτες με στιλέτο στράφηκε εναντίον τους, τραυματίζοντας τον ένα στο πρόσωπο και τον άλλο στο χέρι. Στο σημείο μετέβησαν δυνάμεις του Λιμενικού και συνέλαβαν τους τρεις μεθυσμένους στρατιώτες. Οι τραυματίες οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο Χανίων όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και βρίσκονται εκτός κινδύνου. Σύμφωνα με το Λιμεναρχείο, για τους τρεις ΝΑΤΟικούς στρατιώτες όταν ολοκληρωθεί η δικογραφία θα παραδοθεί στον εισαγγελέα για να οριστεί δικάσιμος.

Σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ «καταγγέλλει στο λαό των Χανίων τη δολοφονική - πλέον - παρουσία των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην πόλη», σημειώνοντας επίσης πως «νόμισαν ότι βρίσκονται σε κατεχόμενο έδαφος. Με το που πάτησαν το πόδι τους στην πόλη, άρχισαν τις προκλήσεις και απειλές, συνέχισαν με κλοπές και ολοκλήρωσαν το "ανθρωπιστικό" τους έργο με το μαχαίρωμα τουλάχιστον δυο συμπολιτών μας, που διαμαρτυρήθηκαν για τη συμπεριφορά τους».

Συνεχίζοντας στην ανακοίνωση, η ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ καταγγέλλει «τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ που με την πολιτική των κυβερνήσεών τους έστρωσαν το έδαφος γι' αυτές τις εξελίξεις παρέχοντας κάθε διευκόλυνση στους Αμερικανούς και ΝΑΤΟικούς φονιάδες, μέσω της βάσης της Σούδας και της δημιουργίας του ΝΑΤΟικού Ναυτικού Κέντρου, που ετοιμάζουν στην περιοχή μας».

Καλεί το λαό των Χανίων «να δώσει μια πρώτη απάντηση με τη μαζική συμμετοχή του στη σημερινή αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση που οργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης, με πορεία στις 11 το πρωί από την πλατεία της Σούδας στο Βλητέ. Κανείς δεν μπορεί να μένει απαθής σε τέτοιες ενέργειες. Να είναι σίγουροι, κυβερνώντες και ΝΑΤΟικοί, ότι ο χανιώτικος λαός δε θα το βάλει κάτω».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΑΛΒΑΝΙΑΣ - ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΓΔΜ
Τιμούν τα 60χρονα της Αντιφασιστικής Νίκης

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες για τη μεγάλη εκδήλωση που οργανώνουν τα Κομμουνιστικά Κόμματα Αλβανίας, Ελλάδας και ΠΓΔΜ για τα 60 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των λαών. Εκδήλωση, που θα γίνει την επόμενη Κυριακή 22 Μάη, στις Πρέσπες, στις 11 το πρωί στους Ψαράδες. Στη συνέχεια, νωρίς το απόγευμα, οι διαδηλωτές, με επικεφαλής τις αντιπροσωπείες των τριών Κομμουνιστικών Κομμάτων, θα μεταβούν στη Φλώρινα. Εκεί, στις 5 το απόγευμα, από την είσοδο της πόλης, θα ξεκινήσει πορεία, η οποία θα καταλήξει στον ομαδικό τάφο, όπου είναι θαμμένοι 700 μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

«Με την εκδήλωση αυτή, τιμούμε τα 60 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Αντιστεκόμαστε στην προσπάθεια διαστρέβλωσης της Ιστορίας, που έβαλε σε εφαρμογή ο ευρωαμερικάνικος ιμπεριαλισμός», σημείωσε, μιλώντας στο «Ρ», ο Γιώργος Μούλης, γραμματέας της ΝΕ Φλώρινας του ΚΚΕ και μέλος του Γραφείου Περιοχής. Και πρόσθεσε: «Το κομμουνιστικό κίνημα πρέπει να απαντήσει συντονισμένα και να δώσει τη μάχη για την αποκατάσταση της αλήθειας. Γι' αυτό θεωρούμε ότι είναι σημαντική αυτή η κοινή πρωτοβουλία των ΚΚ Ελλάδας, Αλβανίας, ΠΓΔΜ. Μέσα από την εκδήλωση θα προβάλουμε τη σημαντική συμβολή στον αντιφασιστικό αντιιμπεριαλιστικό αγώνα, που είχαν οι λαοί των τριών χωρών, με πρωτοπόρα τα Κομμουνιστικά Κόμματα. Η λαμπρή ιστορία της Αντιφασιστικής Νίκης έδειξε το δρόμο. Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος».

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Διήμερες αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις στον Εβρο

Οι Επιτροπές Ειρήνης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μαζί με την ΕΕΔΥΕ οργανώνουν στον Εβρο, το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Ιούνη, αντιιμπεριαλιστικές φιλειρηνικές εκδηλώσεις, στις οποίες θα συμμετέχουν η Επιτροπή Ειρήνης Βουλγαρίας, ο Σύλλογος Ειρήνης Τουρκίας και το Πολιτιστικό Κέντρο «Ναζίμ Χικμέτ».

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν το απόγευμα του Σαββάτου 4 Ιούνη με την υποδοχή των φιλειρηνιστών από Βουλγαρία και Τουρκία, στα σύνορα, με τη χώρα μας. Στις 7 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο «Αλεξάντερ», θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και ο ρόλος του αντιιμπεριαλιστικού - φιλειρηνικού κινήματος», ενώ την Κυριακή 5 Ιούνη στις 10.30 το πρωί θα γίνει συγκέντρωση στο Εθνικό Στάδιο Αλεξανδρούπολης και στις 11 π.μ. θα ξεκινήσει η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην πόλη που θα καταλήξει στο Φάρο της Αλεξανδρούπολης.

Πατριδογνωμόνιο
Η λέσχη των ασυμβίβαστων!

Ε, λοιπόν, σύντροφοι έχουμε εξελίξεις. Τόσο σοβαρές που με καλύτερες και αυστηρότερες δεξιές κυβερνήσεις απανταχού της Γης θα είχαμε όλοι συλληφθεί, βασανιστεί και φυλακιστεί από το νέο όσο και παμπάλαιο τμήμα ηθών και λεσχών. Λέω λεσχών, γιατί αυτές που ιδρύονται με περισσότερη ταχύτητα απ' ό,τι παράγονται πρίγκιπες και πριγκίπισσες λ.χ. στη Σαουδική Αραβία, στήνονται κάθε μέρα με τη βοήθεια της επικοινωνίας. Αλλες έχουν παλιές ρίζες, όπως η Μπίλντεμπεργκ, η Τριμερής, η «Λέσχη των οστών και κρανίων» (Skulls and bones) στην οποία φοίτησε η οικογένεια Μπους κι όλοι οι ναζί επίγονοι των ΗΠΑ. Αλλες, όμως, είναι μιας χρήσεως και στήνονται στο πιτς φιτίλι, εξυπηρετούν ειδικούς σκοπούς και περνάνε στην κοινή γνώμη την ιδέα ότι η πολιτική, όσο υπάρχουν αυτές, περισσεύει. Τις φτιάχνουν οι επικοινωνιολόγοι, οι διαφημιστές, οι νέου τύπου πολιτικοί και λειτουργούν πότε «εξεγερτικά» και πότε αποχαυνωτικά για τις μάζες, πάντα όμως αντιλαϊκά.

Μία απ' αυτές τις τελευταίες είναι και η λέσχη των ...ασυμβίβαστων καπιταλιστών. Πούρες προθέσεις. Σαφείς στόχοι. Κυνισμός. Αμεσότητα. Κοινώς, πριν προλάβει το πόπολο να ζαλιστεί του 'ρχεται η απόσυρση του χαστουκιού κι είναι ευχαριστημένο που του επιτρέπουν να υπάρχει. Διεθνώς άπειρα τα παραδείγματα. Ας αναφέρω μόνο ένα, συμβολικό. Κρατάμε τη μουσική από το Σοβιετικό Υμνο κι αλλάζουμε τους στίχους. Ετσι, η λέσχη των ασυμβίβαστων περνάει το μήνυμα του συναισθηματικού κομμουνιστή που προσαρμόζεται και μεταλλάσσεται σε εθνικώς υπερήφανο καπιταλιστή.

Στα δικά μας τώρα, ο λέων της ΝΔ βρυχάται, το ομοιογενές ΠΑΣΟΚ φροντίζει να μην κλείσει ο λαιμός του λιονταριού κι από κοινού η λέσχη των ασυμβίβαστων αποδέχεται την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, έτσι ώστε η δουλιά να γίνει δουλεία με σφραγίδα Βρυξελλών, αλλά ως ασυμβίβαστοι και οι δύο κρύβουν τον βαθύ τους φοβισμένο αντικομμουνισμό ανάμεσα στην αργία και την απεργία. Αλλωστε, έχει προηγηθεί η εκστρατεία κατά της διαφθοράς με το βασικό μέτοχο να ρυθμίζει ποιος από τους κεφαλαιοκράτες θα 'χει το πρώτο τραπέζι στην πίστα της λέσχης. Η λέσχη των ασυμβίβαστων έχει κι επιπτώσεις για τα μέλη της. Ξέρει τι πάει να πει μακροχρονίως άνεργος, απολυμένος ξαφνικά με δυο - τρία παιδιά κι αναγκασμένος να έχεις πει «ναι» στο «ευρωσύνταγμα», που αναγνωρίζει και κατοχυρώνει το ύψιστο δικαίωμα του αφεντικού να προβαίνει σε λοκ - άουτ. Γι' αυτό και καθιέρωσε το ασυμβίβαστο του βουλευτή, για να μπορεί να ελέγχεται όπως τα εκατομμύρια των θυμάτων της λέσχης. Γιατί έτσι που 'ρθαν τα πράγματα με το βουλευτικό ασυμβίβαστο ποιος θα πάει να γίνει βουλευτής αν δεν έχει εξασφαλίσει σχεδόν εκ γενετής τα γεράματά του; Ισως μόνο ο κομμουνιστής. Αλλά στη λέσχη των ασυμβίβαστων για την ώρα χωράνε λίγοι και σε λίγο θα απαγορεύεται η κάθοδός τους στην πολιτική, γιατί θα είναι ασυμβίβαστη ιδιότητα με τους όρκους πίστης στην τάξη που κυβερνά, έστω προσωρινά, και διαφεντεύει, παγιδεύοντας την πολλαπλάσια σε αριθμό ισχύ και δύναμη εργατική τάξη.

Θεαματική, λοιπόν, ενέργεια η λέσχη των ασυμβίβαστων μπορεί να λέει και να ξελέει και να καταλήγει στο «κόψε το λαιμό σου» και για τον βουλευτή και για τον πολιτευτή και να καμώνεται πως άκουσε μόνο σ' αυτό το θέμα την αριστερά, την οποία έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια, όταν καθιέρωνε το ασυμβίβαστο καπιταλιστικού τύπου. Ετσι, για τον βουλευτή εμφανίστηκε το γιγάντιο βοήθημα των 3.000 ευρώ ως αμαρτία για να εξασφαλίζει κανείς την ψευδαίσθηση ότι κανείς δεν μπορεί να είναι βρώμικος χωρίς την άδεια του αφεντικού του. Γιατί, άλλωστε, μόνο αυτό, το αφεντικό, στο σύστημα το καπιταλιστικό ενώ τάχαμου δήθεν βαφτίζει προσωρινά τον μη επανεκλεγέντα βουλευτή ως «άνεργο» κρύβει ότι εκλεγμένο τον θέλει να ψηφίζει με καθαρή συνείδηση ότι οι ψηφοφόροι του πρέπει να δουλεύουν ώσπου να πεθάνουν, μέχρι και 13 ώρες την ημέρα τουλάχιστον 65 ώρες τη βδομάδα ή να επιζούν με σύνταξη 300 ευρώ.

Αλλωστε, όπως είναι γνωστό, μ' έναν πυροβολισμό στον αέρα μπορεί να σου κοπεί το πόδι, αλλά θα φταίει το νέφος που δεν ήταν αρκετό για να τη συγκρατήσει...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ