ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Απρίλη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Νέες «προειδοποιήσεις» ΔΝΤ - ΕΚΤ για τις διεθνείς επιπτώσεις της σύγκρουσης

Νέες προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις στη διεθνή οικονομία απηύθυναν χτες η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Γκεοργκίεβα, και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κρ. Λαγκάρντ, επισημαίνοντας τους κινδύνους από τον υψηλό πληθωρισμό, την παραπέρα έκρηξη του κόστους Ενέργειας, τις επιπτώσεις λόγω κυρώσεων κ.ά.

Ειδικότερα, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα προειδοποίησε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εξασθενεί τις προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, εκτιμώντας πως ο υψηλός πληθωρισμός είναι «σαφής και υπαρκτός κίνδυνος» για 186 χώρες αν και οι περισσότερες «συνεχίζουν να αναπτύσσονται».

Ανέφερε πως είναι υπαρκτές οι απειλές για τη διατροφική ασφάλεια χωρών σε Μέση Ανατολή και Αφρική, ενώ προειδοποίησε πως ο πληθωρισμός κάνει τις κεντρικές τράπεζες πολλών χωρών να αυξήσουν τα επιτόκια δανεισμού, προκαλώντας «τεράστια οπισθοχώρηση» στη διεθνή ανάκαμψη.

Προειδοποίησε επίσης για τον «κίνδυνο» διαμερισματοποίησης της διεθνούς οικονομίας «σε γεωπολιτικά μπλοκ» μετά τις δυτικές κυρώσεις σε Ρωσία και Κίνα, προσθέτοντας: «Σε έναν κόσμο όπου ο πόλεμος στην Ευρώπη προκαλεί πείνα στην Αφρική, όπου η πανδημία μπορεί να κάνει τον κύκλο της υδρογείου και να εκκολάπτεται για χρόνια, όπου οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου οπουδήποτε μπορούν να αυξάνουν τα επίπεδα της θάλασσας σχεδόν παντού, η απειλή για την συλλογική ευημερία μέχρι την κατάρρευση της παγκόσμιας συνεργασίας δεν μπορεί να υποτιμηθεί».

Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, για πρώτη φορά προετοίμασε το έδαφος για αύξηση των επιτοκίων (μετά από μία δεκαετία), αποφεύγοντας να την προσδιορίσει χρονικά. Κάτι τέτοιο έχει ήδη πράξει τρεις φορές από τον περασμένο Δεκέμβρη η Τράπεζα της Αγγλίας. Τόνισε και εκείνη ότι ο πόλεμος επηρεάζει σοβαρά την οικονομία της Ευρωζώνης και έχει αυξήσει σημαντικά την αβεβαιότητα, με κατά μέσο όρο πληθωρισμό τον Μάρτη στο 7,5%. Εκτίμησε πως ο πληθωρισμός θα παραμείνει «υψηλός βραχυπρόθεσμα και μετά μέτριος για κάποιο διάστημα». Θεώρησε πιθανό οι υψηλές τιμές στην Ενέργεια που ανεβάζουν τον πληθωρισμό να μειώσουν τη ζήτηση και κατ' επέκταση να χαμηλώσουν τις τιμές και τις πιέσεις στην οικονομία. Είπε πως ο αντίκτυπος του πολέμου στην οικονομία θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της σύγκρουσης, από την επίδραση των κυρώσεων και πιθανά νέα μέτρα.

Στο μεταξύ εσωτερικό «non paper» της Κομισιόν, που επικαλείται το πρακτορείο «Reuters», αναφέρει πως η πληρωμή ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια «θα παραβιάσει» το εμπάργκο της ΕΕ κατά της Μόσχας.

Νωρίτερα, ο γγ του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες προειδοποίησε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκαλεί αναβρασμό στις διεθνείς αγορές τροφίμων και Ενέργειας, δημιουργώντας προϋποθέσεις για «κρίση τριών διαστάσεων»: Τροφίμων, Ενέργειας και χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

«Αντιμετωπίζουμε την τέλεια καταιγίδα που απειλεί να καταστρέψει τις οικονομίες αναπτυσσόμενων χωρών. Περίπου 1,7 δισ. άνθρωποι, το ένα τρίτο εκ των οποίων ζει ήδη στη φτώχεια, είναι πλέον εκτεθειμένοι στις διαταράξεις τροφίμων, Ενέργειας και χρηματοπιστωτικών συστημάτων, πυροδοτώντας νέα αύξηση της φτώχειας και της πείνας» είπε ο Γκουτέρες.

Οι δηλώσεις του έγιναν με αφορμή έκθεση της Ομάδας Αντιμετώπισης Διεθνούς Κρίσης του ΟΗΕ, στην οποία επισημαίνεται πως 36 χώρες εισάγουν πάνω από το 50% των σιτηρών από Ουκρανία και Ρωσία. Σε αυτές τις χώρες συμπεριλαμβάνονται η Αίγυπτος, η Υεμένη, η Λιβύη, η Συρία, αλλά και πλούσιες χώρες του Κόλπου όπως το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Νέα προειδοποίηση για τον κίνδυνο βαθιάς ύφεσης της γερμανικής οικονομίας απηύθυνε χτες το ινστιτούτο Kiel, επισημαίνοντας πως η χώρα θα μπορούσε να χάσει 220 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια ως επίπτωση του σοκ από το ενδεχόμενο να κοπεί ξαφνικά η εισροή ρωσικού φυσικού αερίου.

Την ίδια ώρα, η Ινδία φαίνεται να σχεδιάζει και εισαγωγές ρωσικού άνθρακα μετά το «γέμισμα» των αποθηκών της με φθηνότερο ρωσικό πετρέλαιο, αξιοποιώντας στον μέγιστο βαθμό το μπαράζ δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

ΗΠΑ: Μεγάλες οι κυρώσεις, το ζήτημα είναι η εφαρμογή τους

Ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, τόνισε χτες πως οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει «μεγάλης κλίμακας κυρώσεις» στη Ρωσία, επισημαίνοντας πως το ζήτημα τώρα είναι η εφαρμογή τους. Πρόσθεσε δε πως έως το τέλος του μήνα θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο η Ρωσία να παρακάμψει τα μέτρα.

Επιπλέον απείλησε με απαλλοτρίωση την κινητή (ή και ακίνητη) περιουσία των Ρώσων μεγαλοκαπιταλιστών που κατάσχεται στο πλαίσιο κυρώσεων, λέγοντας πως «ο στόχος μας δεν είναι να τα επιστρέψουμε» στους ιδιοκτήτες τους στο τέλος του πολέμου, αλλά «να τα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο». Αξίζει να αναφερθεί ότι ορισμένοι Αμερικανοί βουλευτές έχουν ήδη ζητήσει την πώληση ή τη ρευστοποίηση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που επηρεάζονται από τις κυρώσεις, για να χρηματοδοτήσουν την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο.

Επίσης ο Σάλιβαν αναφέρθηκε και στο ζήτημα «της Ενέργειας στην Ευρώπη», λέγοντας πως «αυτή είναι μια συζήτηση σε εξέλιξη» ανάμεσα στους Δυτικούς.

Την ίδια ώρα, η ρωσική κυβέρνηση επέβαλε κυρώσεις σε βάρος 398 μελών της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων και 87 Καναδών γερουσιαστών.

Κίνα: Μελετά μέτρα για την «αυξανόμενη πίεση» λόγω των κυρώσεων

«Ορισμένες χώρες έχουν εφαρμόσει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, προκαλώντας εμπόδια στο εμπόριο και την οικονομική συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας. Ορισμένες ξένες εταιρείες παραβιάζουν αρχές της αλληλεπίδρασης της αγοράς και ασκούν πίεση σε κινεζικές εταιρείες ζητώντας να "διαλέξουν πλευρές"» δήλωσε χτες η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου Σου Ζουετένγκ. «Η Κίνα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και θα υπερασπιστεί τα έννομα συμφέροντα των εταιρειών της», πρόσθεσε.

Οπως επανέλαβε το Πεκίνο δεν έχει πρόθεση να υιοθετήσει τέτοιες κυρώσεις, δηλώνοντας ότι «είμαστε αντίθετοι σε οποιουσδήποτε περιορισμούς που επιβλήθηκαν μονομερώς χωρίς να βασίζονται στο διεθνές δίκαιο». Τόνισε δε ότι την κινεζική πλευρά θα συνεχίσουν να καθοδηγούν οι γενικώς αποδεκτοί διεθνείς κανόνες, όπως και ότι αυτή θα συνεχίσει να ενισχύει το παγκόσμιο σύστημα ελεύθερου εμπορίου.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο πρόεδρος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Αλ. Σεργκέεφ, δήλωσε από το βήμα της Διάσκεψης «Διεθνείς ψηφιακές σχέσεις 2022» ότι - εκτός από τους Δυτικούς - «δυστυχώς και οι Κινέζοι επιστήμονες συνάδελφοί μας έχουν επίσης πατήσει το κουμπί της "παύσης" και τον τελευταίο μήνα δεν κατορθώσαμε να συνεχίσουμε διάφορες σοβαρές συζητήσεις, παρά το γεγονός ότι είχαμε εξαιρετική συνεργασία σε τακτική βάση». Πρόσθεσε ότι στόχος είναι η συνέχιση της συνεργασίας και γι' αυτό «το σωστό είναι να συμπεριφερόμαστε χωρίς να υποχωρούμε σε προκλήσεις, χωρίς να διαρρηγνύουμε δεσμούς και να διατηρούμε ό,τι είχαμε όπου αυτό είναι εφικτό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ