Παρασκευή 15 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Απρόσμενο

Πραγματικά πέσαμε από τα σύννεφα με τη δήλωση Παναγιωτόπουλου ότι «δεν είναι η καλύτερη εποχή να λες πράγματα εναντίον της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Διότι αυτήν την εποχή οι Σύμμαχοι (...) θέλουν να εξασφαλίσουν ότι η Τουρκία παραμένει προσδεμένη στο άρμα του ΝΑΤΟ». Οχι τίποτα άλλο, αλλά είχαμε πιστέψει εκείνα που έλεγαν πριν από μερικές βδομάδες για το «πλήγμα» που έχει δεχτεί η Τουρκία από την άτεγκτη στάση του ΝΑΤΟ «απέναντι σε κάθε αναθεωρητισμό». Τότε που «πήρε απ' το αυτί» τον Ερντογάν και τον έκατσε στο τραπέζι του διαλόγου με την κυβέρνηση. Αλλά και μετά τη συνάντηση ήμασταν σίγουροι ότι η «ηρεμία στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ» καμία σχέση δεν έχει με τις δηλώσεις Ακάρ περί «συνεκμετάλλευσης», ή με τις επίμονες κυβερνητικές δηλώσεις περί ΝΑΤΟικού εδάφους (αλήθεια, τυχαίες οι δηλώσεις Παναγιωτόπουλου περί ανάγκης... λιγότερων προκλήσεων από την Τουρκία;). Ασχετη βέβαια με όλα αυτά είναι και η πρόσφατη επίσκεψη Νούλαντ, που παρουσίασε τον «οδικό χάρτη» για διευθετήσεις με ΝΑΤΟικό καπέλο, ενώ από την άλλη πλευρά του Αιγαίου ανακοίνωσε τον «στρατηγικό μηχανισμό» με την Τουρκία. Στο διά ταύτα, δεν ξέρουμε αν είναι η καλύτερη εποχή «για να λες πράγματα κατά της Τουρκίας» στο ΝΑΤΟ - όχι πως ήταν και ποτέ - αλλά είναι σίγουρα δύσκολες εποχές για τα ευρωατλαντικά παραμύθια που «πουλάνε» στον λαό η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα.

Ανοιχτόμυαλοι

Με την ελευθερία και τη δημοκρατία ή με τον ολοκληρωτισμό και την καταπίεση; Με τους αμυνόμενους ή με τον εισβολέα; Με το φως ή το σκοτάδι; Με αυτά και άλλα «διλήμματα», η αμερικανοΝΑΤΟική προπαγάνδα πασχίζει βδομάδες τώρα να στρατεύσει τον λαό στα σχέδια του ενός στρατοπέδου ληστών, απαιτώντας μεταξύ άλλων να υπομείνει και τις ατελείωτες θυσίες που επιβάλλει ο πόλεμος των κυρώσεων, στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Την ίδια ώρα, βέβαια, υπάρχουν και κάποιοι που δεν δείχνουν να συμμερίζονται τέτοιους άτεγκτους διαχωρισμούς. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα που μεταδίδουν τα διεθνή ειδησιογραφικά πρακτορεία, για το πώς συνεχίζεται η ροή του ρωσικού πετρελαίου προς την ΕΕ, με την «Shell» πολύ απλά να... αναμειγνύει το ρωσικό πετρέλαιο σε αναλογία 49% με πετρέλαιο άλλης προέλευσης, βαφτίζοντάς το ...«λιθουανικό μείγμα», για να παρακάμψει τις όποιες κυρώσεις και «αντι-κυρώσεις». Ετσι είναι: Οπως έχει αποδείξει η Ιστορία - ακόμα κι αυτή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όπου τα αμερικανικά μονοπώλια τροφοδοτούσαν από την πρώτη έως την τελευταία μέρα τη γερμανική ναζιστική μηχανή - το κεφάλαιο είναι πάντα... ανοιχτόμυαλο όταν πρόκειται για τα κέρδη του, αφού πάνω απ' όλα βρίσκονται τα ταξικά του συμφέροντα. Κι αυτό είναι δίδαγμα πολύτιμο και για τους εργαζόμενους...

Ξέρουν καλά

Με τυμπανοκρουσίες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη διαγραφή χρεών των αγροτών, ύψους 812 εκατ. ευρώ, που αφορούν στο λεγόμενο «πακέτο Χατζηγάκη» και σε άλλες ενισχύσεις της περιόδου 2008 - 2009. Πρόκειται για χρήματα που απέσπασαν οι βιοπαλαιστές αγρότες ύστερα από σκληρούς αγώνες, αλλά η ΕΕ τα χαρακτήρισε «παράνομη κρατική ενίσχυση» και απαιτεί εδώ και χρόνια την ανάκτησή τους, επικαλούμενη κανονισμούς με τους οποίους έχουν συμφωνήσει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις. Τέτοιες ανακτήσεις, όμως, δεν ζήτησε ποτέ η ΕΕ για το «ζεστό» χρήμα πολλών δισ. ευρώ που προσφέρουν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις σε τραπεζίτες, εφοπλιστές και βιομηχάνους, για να στηρίξουν την κερδοφορία τους. Η λύσσα τους ήταν αποκλειστικά για τους αγρότες, τους συνεταιρισμούς, τη ΛΑΡΚΟ κ.λπ. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, μετά την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, όλες οι κυβερνήσεις διαβουλεύονταν με την ΕΕ για το πώς θα γίνει η «ανάκτηση», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστάτησε κι εδώ, με την ψήφιση του νόμου ν. 4351/2016 (άρθρο 36), παραπέμποντας τις λεπτομέρειες σε σχετική ΚΥΑ. Κάτω από τις αντιδράσεις των αγροτών, όμως, αυτή δεν ήρθε ποτέ. Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους «εταίρους», προωθεί μια λογιστική φόρμουλα συμψηφισμού με τα χρωστούμενα, αξιοποιώντας το καθεστώς των λεγόμενων «κορονο-ενισχύσεων». Οι αγρότες ξέρουν καλά ότι ακόμα κι αν τελεσφορήσει το μέτρο, δεν τους απαλλάσσει από τον βραχνά των μεγάλων χρεών, παλιών και νέων. Οπως ξέρουν καλά ότι ακόμα και αυτά τα ελάχιστα δεν θα τα είχαν γλιτώσει, αν δεν έβγαιναν μαζικά στους δρόμους, συσπειρωμένοι στους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, παλεύοντας συντονισμένα μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Κοστίζει

«Δεν είναι αναγκαία τα μέτρα. Το "σελφ τεστ" στα σχολεία γιατί να το κάνουμε αν δεν είναι αναγκαίο; Κοστίζει 2 εκατομμύρια ευρώ τη βδομάδα. Κρατάμε τους πόρους για αργότερα...». Τη δήλωση αυτή δεν έκανε κάποιος από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αλλά ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθ. Εξαδάκτυλος. Μετά τις αντιδράσεις από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, που έστειλε τον ιό για ...διακοπές τώρα που ξεκινάει η τουριστική περίοδος, ο επικεφαλής του ΠΙΣ βγήκε να πει ότι ακόμα και τα υποτυπώδη μέτρα ιχνηλάτησης που εφαρμόζονταν μέχρι σήμερα για τις σχολικές ηλικίες, δεν είναι πλέον απαραίτητα, αφού η ζυγαριά του «κόστους - οφέλους» είναι φανερό πως γέρνει προς το πρώτο. Ετσι, μέχρι και τα σελφ τεστ θεωρούνται πλέον αχρείαστα. Για να το δικαιολογήσει μάλιστα και «επιστημονικά», ο γιατρός συμπλήρωσε ότι «η νόσος έχει μικρή επίδραση στα παιδιά» (!) όταν μέχρι και πριν από μερικές βδομάδες ο ιός «έβραζε» στα σχολεία, μετατρέποντας τους μαθητές σε υπερμεταδότες της νόσου για τον στενό τους περίγυρο, με συνολική αρνητική επίδραση και στους άλλους δείκτες της πανδημίας. Φαίνεται ότι σε αντίθεση με τον κορονοϊό, η κοροϊδία της κυβέρνησης και το αναποδογύρισμα της πραγματικότητας από τα «επιστημονικά» της επιτελεία δεν πρόκειται να πάνε διακοπές, αλλά θα μας κρατούν συντροφιά χειμώνα - καλοκαίρι.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1452 Γεννιέται ο Ιταλός ζωγράφος, γλύπτης και εφευρέτης Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

1896 Πεθαίνει ο ποιητής και πεζογράφος Γεώργιος Βιζυηνός.

1912 Βυθίζεται ο «Τιτανικός».

1920 Οι Ιταλοί μετανάστες εργάτες Νίκολα Σάκο και Μπαρτολομέο Βαντσέτι κατηγορούνται ότι σκότωσαν δύο υπαλλήλους, κατά τη διάρκεια ληστείας ενός καταστήματος υποδημάτων στη Μασαχουσέτη. Η κατηγορία ήταν σκηνοθετημένη και στόχο είχε να πλήξει το εργατικό κίνημα των ΗΠΑ, στο οποίο οι δύο πρωτοστατούσαν. Στις 22/8/1927 οι Σάκο και Βαντσέτι εκτελέστηκαν.

1931 Κατά τις 2 το πρωί δραπετεύουν από τις φυλακές Συγγρού τα στελέχη του ΚΚΕ Ανδρόνικος Χαϊτάς (Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ), Κώστας Ευτυχιάδης (μέλος του ΠΓ), Μήτσος Παπαρήγας (μέλος του ΠΓ), Βασίλης Ασίκης (μέλος της ΚΕ), Ορφέας Οικονομίδης, Λευτέρης Αποστόλου και Περικλής Καρασκόγιας (είχαν καταδικαστεί τον Γενάρη του 1931 σε φυλάκιση με το Ιδιώνυμο), καθώς και ο καταδικασμένος σε θάνατο κομμουνιστής φαντάρος του Καλπακίου Μάρκος Μαρκοβίτης. Το έργο της απόδρασης βοηθήθηκε και από τον αρχιφύλακα δεκανέα Ελ. Γρηγοριάδη.

1943 Συνεργάτες των δυνάμεων Κατοχής σκοτώνουν στο χωριό Ιμερα Κοζάνης τα στελέχη του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ Σίμο Κερασίδη (Χρυσαφόπουλο), Ζήση Ζησιάδη (Τερπόφσκι), τον Γιώργη Μέτζα (μέλος της Επιτροπής ΕΑΜ Μακεδονίας), τον Νίκο Νίτσου και τους αντάρτες Νίκο Κουτσαντώνη, Βασίλη Τερζόπουλο, Παναγιώτη Τριανταφύλλου και Μιχάλη Μπελούκα.

1944 Ο Γ. Παπανδρέου μεταβαίνει στο Κάιρο όπου καταθέτει στους Βρετανούς σχέδιο κυβερνητικού προγράμματος. Στο σχέδιο αυτό ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήριζε το ΕΑΜ «ωργανωμένην ένοπλον μειοψηφίαν η οποία τρομοκρατεί την μεγάλην αφωπλισμένην και ανοργάνωτον πλειοψηφίαν του ελληνικού λαού» προειδοποιώντας ενάντια σε οποιαδήποτε ημίμετρα ή ταλαντεύσεις στην αντιμετώπισή του. Τέλος, πρότεινε τη συγκρότηση κυβέρνησης «Εθνικής Ενότητας» με τη συμμετοχή και του ΕΑΜ. Λίγες μέρες αργότερα ο Γ. Παπανδρέου, με τη συμφωνία του ελληνικού πολιτικού κόσμου στην Αίγυπτο, Βρετανών και Παλατιού, θα οριζόταν νέος πρωθυπουργός της εκεί κυβέρνησης.

1961 Τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο των Αμερικανών για την ανατροπή της Κουβανικής Επανάστασης και την κατάληψη του νησιού. Στις 17 Απρίλη αρχίζει η εισβολή, που, μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, καταλήγει σε συντριβή των αντεπαναστατών στην πλαγιά Χιρόν του Κόλπου των Χοίρων, μια ελώδη περιοχή στον νότο της Κούβας.

1976 Υπογράφεται ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις. Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη Συμφωνία, ενώ πραγματοποιούνται δεκάδες συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

1986 Οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν τη Λιβύη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ