ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΙΓΑΙΟ
Τουρκικές υπερπτήσεις για 4η συνεχή μέρα υπό το βλέμμα του ΝΑΤΟ

Συνεχίζεται η ένταση με την ιμπεριαλιστική δράση σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή

ΓΕΑ

Για τέταρτη μέρα στη σειρά συνεχίστηκαν, χτες, οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, οι υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, υπό τα βλέμματα, μάλιστα, των δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που έχουν κληθεί στην Ελλάδα από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δηλαδή της αρμάδας της λυκοσυμμαχίας, SNMG2, που αναπτύχθηκε στο Αιγαίο τάχα για το Προσφυγικό.

Συγκεκριμένα, μετά τις υπερπτήσεις τις προηγούμενες τρεις μέρες πάνω από Λέσβο, Χίο, Οινούσσες και την παρακείμενη νησίδα Παναγιά, χτες, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, «ένα ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, F-16, εισήλθε στις 11.32 στο FIR Αθηνών μεταξύ ν. Λέσβου και ν. Χίου και πραγματοποίησε τις ακόλουθες υπερπτήσεις: Την 11.33, άνωθεν ν. Οινουσσών, στα 22.000 πόδια. Την 11.41, άνωθεν ν. Παναγιά, στα 26.000 πόδια. Την 11.46, άνωθεν ν. Παναγιά, στα 26.000 πόδια. Την 11.50, άνωθεν ν. Παναγιά, στα 25.500 πόδια. Την 11.53 άνωθεν ν. Παναγιά στα 26.000 πόδια. Την 12.19 άνωθεν ν. Οινουσσών στα 34.000 πόδια. Ο ανωτέρω σχηματισμός εξήλθε του FIR Αθηνών στις 12.20 βορείως ν. Χίου. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική».

Και τα δύο τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα, στην πρώτη, δε, υπέρπτηση υπήρξε και εμπλοκή με ζεύγος «Μ-2000» της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Συνολικά, χτες, καταγράφηκαν 31 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από πλευράς της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Σημειωτέον, όλα αυτά γίνονται ενώ στο Αιγαίο έχει αναπτυχθεί η ΝΑΤΟική δύναμη SNMG2 με πρόσχημα τη διαχείριση του Προσφυγικού, και ειδικά κοντά στις Οινούσσες πλέει η VAN AMSTEL, ολλανδική φρεγάτα, ενταγμένη στη ΝΑΤΟική αρμάδα.

Ερμηνείες και στρατιωτικές ασκήσεις ετοιμότητας

Από ελληνικής πλευράς υπάρχουν μια σειρά ερμηνειών για τη στάση της Αγκυρας. Από πλευράς Μεγάρου Μαξίμου διαχέεται η εξής ερμηνεία: Με πάτημα τη διαχείριση του Προσφυγικού, τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, η Αγκυρα ξέρει ότι είναι «από πάνω» και πιέζει την ΕΕ για να αποσπάσει κι άλλα (κονδύλια, άνοιγμα και νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις ή ό,τι άλλο), με βασικό μοχλό, σε αυτήν τη φάση, την πίεση που ασκεί στο Αιγαίο και την Ελλάδα ως κράτος - μέλος της ΕΕ.

Από πλευράς ΓΕΕΘΑ: Αναλύονται όλα τα ενδεχόμενα. Από το νομικό καθεστώς κυριαρχίας του συμπλέγματος των Οινουσσών που αμφισβητεί η Αγκυρα - όπως και της κυριαρχίας σε άλλα νησιά του Αιγαίου - έως το γεγονός ότι νοτίως του λιμένα του Τσεσμέ στη χερσόνησο της Ερυθραίας, κοντά στις Οινούσσες, είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή αποβατική άσκηση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, και πιθανόν οι τέτοιες παραβιάσεις ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, και οι υπερπτήσεις, να εντάσσονται στο σενάριο της τέτοιας άσκησης.

Από πλευράς υπουργείου Εξωτερικών:Η Αγκυρα κάνει εξαγωγή στο Αιγαίο της κρίσης που υφίσταται, έχοντας να αντιμετωπίσει δύο πολέμους στα εξωτερικά σύνορά της (με Ρωσία και Κούρδους της Συρίας και του Ιράκ) και δύο στο εσωτερικό της (με Κούρδους της Τουρκίας, και την αντίθεση μεταξύ των καστών στρατιωτικών - κοσμικών από τη μια, και ισλαμιστών από την άλλη). Σε κάθε περίπτωση, από πλευράς ελληνικού ΥΠΕΞ τονίζεται ότι έχουν γίνει «αυστηρά διαβήματα» στην Αγκυρα, λόγω των υπερπτήσεων, αλλά, σύμφωνα με ανώτατες κυβερνητικές πηγές, τουλάχιστον μέχρι χτες, δεν είχε δοθεί απάντηση...

Σημειωτέον, από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης επιχειρήθηκε να δοθεί απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα με «ενεργοποίηση τμήματος της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης "Δ" βορείου τομέα καθώς και αεράμυνας περιοχής Χίου - Οινουσσών», στο πλαίσιο της άσκησης ετοιμότητας «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ 1/16».

Η Δύναμη «Δ» είναι διακλαδική δύναμη, στο πλαίσιο της οποίας ανάλογα με τις περιστάσεις και τις ανάγκες ενεργοποιούνται διαφορετικοί κλάδοι των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Κατά αξιόπιστες πηγές, χτες ενεργοποιήθηκαν Στρατός Ξηράς και Πολεμική Αεροπορία ως εξής: Στα ελληνοσκοπιανά σύνορα αναπτύχθηκαν - με τη συνδρομή ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού που σηκώθηκαν από το Στεφανοβίκειο Βόλου - δυνάμεις της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας που έχει έδρα τη Νέα Σάντα Κιλκίς. Ταυτόχρονα, ενεργοποιήθηκαν τα συστήματα αεράμυνας σε Χίο και Οινούσσες, «σκανάροντας» - στην «αργκό» των Ενόπλων Δυνάμεων - ό,τι πετούσε προς Ελλάδα από μεριάς Τουρκίας.

Σοβινιστικό παραλήρημα από τον αντιπεριφερειάρχη Χίου

Καταδικάζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και Δήμου Χίου

Σε ένα απαράδεκτο κήρυγμα μισαλλοδοξίας και σοβινισμού προέβη, με ανάρτησή του στο διαδίκτυο, ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης. Με αφορμή την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο, ο αντιπεριφερειάρχης Χίου τόνισε, ανάμεσα σε άλλα, σε ένα παραλήρημά του: «Το σύνθημα των καταδρομέων μας για το οποίο συμφωνώ απόλυτα και το εκφράζω απόλυτα με τις ιδιότητες που φέρω, είναι ότι καλός Τούρκος είναι ο νεκρός Τούρκος».

Με έτερη ανάρτησή του στο διαδίκτυο, ο Σ. Κάρμαντζης επιχείρησε να μετριάσει τις εντυπώσεις, δηλώνοντας ότι δεν απευθύνεται στον τουρκικό λαό, αλλά στο βαθύ τουρκικό κράτος, που με τις γνωστές μεθόδους του προκαλεί το κοινό αίσθημα.

Να σημειώσουμε ότι ο Σ. Κάρμαντζης εκλέχθηκε με το συνδυασμό που στήριξε στις εκλογές η ΝΔ, ενώ έχει διατελέσει και βουλευτής της.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αιγαίου

Τις δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Χίου καταδικάζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Δήμου Χίου.

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται: «Με ένα αχαρακτήριστο πολιτικά και ηθικά παραλήρημα στο διαδίκτυο, ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης, πρώην βουλευτής Χίου της ΝΔ, επιχειρεί να σπείρει το μίσος ανάμεσα σε ελληνικό και τουρκικό λαό.

Με το πατριδοκάπηλο, πολεμοκάπηλο σοβινιστικό μήνυμά του, διεκδικεί δάφνες από Μπαλτάκους, Καρατζαφέρηδες και χρυσαυγίτες, υιοθετώντας και προβάλλοντας άθλια συνθήματα του τύπου "καλός Τούρκος είναι μόνο ο νεκρός Τούρκος". Διαδίδει αυτάρεσκα τη λογική του "πας μη Ελλην βάρβαρος" και ουσιαστικά αυτοανακηρύσσεται σε έναν από τους ηθικούς αυτουργούς της μισαλλοδοξίας που επιδείχτηκε πρόσφατα απέναντι στους πρόσφυγες από τον εσμό των φασιστών στη Χίο. Σε τελευταία ανάλυση, δίνει άλλοθι στους σοβινιστές της Αγκυρας.

Ρωτάμε ευθέως:

Εχει την κάλυψη της ΝΔ, με την οποία εκλέγεται; Η περιφερειάρχης, κ. Καλογήρου, της παράταξης της οποίας ο εν λόγω κύριος είναι στέλεχος, θα αρκεστεί σε μια απλή φραστική αποδοκιμασία;

Ως "Λαϊκή Συσπείρωση" Περιφέρειας Β. Αιγαίου και Δήμου Χίου, καταδικάζουμε απερίφραστα το κήρυγμα μίσους του κ. Κάρμαντζη. Είμαστε βέβαιοι ότι δεν εκφράζει το λαό των ακριτικών μας νησιών, που έχει ζήσει από πρώτο χέρι τα αποτελέσματα του σοβινισμού και μεγαλοϊδεατισμού, γνώρισε στο πετσί του τον πόλεμο και την προσφυγιά».

Από την πλευρά της, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, πράγματι αρκέστηκε σε μια φραστική αποδοκιμασία, δηλώνοντας ότι η τοποθέτηση του Σ. Κάρμαντζη δεν εκφράζει την Περιφέρεια και έτσι ουσιαστικά τον «έβγαλε λάδι».

Για τα 40 χρόνια από τη μεγάλη απεργία στα Μεταλλεία του Σκαλιστήρη

Εκδήλωση αφιερωμένη στα 40 χρόνια από τη μεγάλη απεργία στα Μεταλλεία του Σκαλιστήρη, κάτω από τον τίτλο «Ταξική σύγκρουση που στέλνει μήνυμα στο σήμερα: 'Η με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες», διοργανώνουν οι ΚΟ Εύβοιας του ΚΚΕ, αύριο Σάββατο, στις 7 μ.μ. στο κλειστό γήπεδο Μαντουδίου.

Θα μιλήσει ο Θανάσης Παππάς, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Αν. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Κώστας Γεωργατζής, ο οποίος το 1976 ήταν μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων Μεταλλείων.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα προβληθούν στιγμές της μεγάλης απεργίας από το ντοκιμαντέρ «Μαντούδι '76». Θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι.

Εκδήλωση για το «Μπλόκο» Κόκκινου Πύργου

Πολιτική εκδήλωση τιμής και διδαγμάτων με ιστορική αναφορά στο «Μπλόκο» από τους ναζί κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους στον Κόκκινο Πύργο Τρικάλων, το ματωμένο Απρίλη του 1944, οργανώνει την Κυριακή, 17 Απρίλη, στις 11 π.μ., στην πλατεία του Κόκκινου Πύργου, η Τομεακή Επιτροπή Τρικάλων του ΚΚΕ, στο πλαίσιο σειράς εκδηλώσεων προς την πορεία συμπλήρωσης των 100 χρόνων ζωής και δράσης του Κόμματος.

Συνεστίαση της ΕΔΥΕΘ και των Τοπικών Επιτροπών Ειρήνης

Την ετήσια συνεστίασή της διοργανώνει η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, την Κυριακή, 17 Απρίλη, στις 12.30 το μεσημέρι, στο κέντρο διασκέδασης «ΤΖΑΝΝΗΣ», στο δρόμο από Χαριλάου προς Θέρμη, στάση «Αστυνομία» της λεωφορειακής γραμμής 66 (από το τέρμα στο Πάρκο Νέας Ελβετίας, στη Χαριλάου).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ