ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Μάρτη 1998 - 2η έκδοση
Σελ. /3
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΔΡΑΧΜΗΣ - ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ
Απροκάλυπτη επίθεση στο λαό και τη χώρα

Χωρίς προηγούμενο οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες. Μέχρι και 14,5% η υποτίμηση. Σήμερα οι ανακοινώσεις Παπαντωνίου

Την ώρα που οι Ελληνες εργαζόμενοι μάθαιναν χτες βράδυ από τις Βρυξέλλες ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να εφαρμόσει ένα "τεράστιο και ομοιογενές" κύμα αντιλαϊκής λιτότητας και ξεπουλήματος του τόπου, την ίδια ώρα παρακολουθούσαν ένα πρωτοφανές σε θράσος διάγγελμα του πρωθυπουργού, ο οποίος έφτασε στο σημείο να ζητήσει από τον ελληνικό λαό να τον εμπιστεύεται, όπως τον εμπιστεύονται οι "εταίροι" του στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών.

Οπως προκύπτει από την ανακοίνωση της Νομισματικής Επιτροπής, που εκδόθηκε μετά την απόφαση για υποτίμηση της δραχμής, οι πολυεθνικές της ΕΕ έχουν κάθε λόγο να εμπιστεύονται τον Κ. Σημίτη, αφού η κυβέρνησή του δεσμεύτηκε στα εξής:

  • Προώθηση ενός "τεράστιου και ομοιογενούς" προγράμματος ευρύτατων ιδιωτικοποιήσεων, που θα αγγίξουν μεγέθη της τάξης του 1% του ΑΕΠ, δηλαδή θα κινηθούν μεταξύ 350-400 δισ. δραχμών.
  • Σύνταξη "νέου προγράμματος σύγκλισης" της ελληνικής οικονομίας στην πορεία προς την ΟΝΕ, με βάση τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η χτεσινή υποτίμηση, γεγονός που συνεπάγεται βαθύτερη υπαγωγή της χώρας στην ευρω-σύνθλιψη.
  • Επιβολή αθρόων μέτρων "ορθολογισμού" και "αποτελεσματικότητας" του δημόσιου τομέα, που ισοδυναμεί με προαναγγελία περιορισμού των κοινωνικών δαπανών, εκχώρηση κοινωνικών λειτουργιών στο μεγάλο κεφάλαιο και βεβαίως εγκαθίδρυση εργασιακού μεσαίωνα στη χώρα, που θα συμπαρασύρει από τη μονιμότητα στο δημόσιο τομέα μέχρι το 8ωρο.
  • Επιτάχυνση των διαδικασιών για κατάλυση κάθε έννοιας κοινωνικής προστασίας, με δραματικές επεμβάσεις "ακρωτηριασμού" του ασφαλιστικού συστήματος πριν την ολοκληρωτική κατάργησή του.
  • Επέκταση της πολιτικής λιτότητας που εξήγγειλε για το δημόσιο τομέα, στους μισθούς, στις συντάξεις και στα εισοδήματα των λαϊκών στρωμάτων "όλης της χώρας".

Ολα αυτά, όπως αναφέρει η ίδια η ανακοίνωση της Νομισματικής Επιτροπής, αποτελούν "δεσμεύσεις" που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να πιάσει το στόχο για το έλλειμμα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που πρέπει να κυμανθεί έναντι του ΑΕΠ στο 2,4% το '98 και 2,1% το '99.

Κατόπιν όλων αυτών ο πρωθυπουργός έφτασε στο σημείο, μέσω του διαγγέλματός του, να αναγορεύσει περίπου σε "εθνική νίκη" και ως ένδειξη "κοινωνικής ευαισθησίας" την υποτίμηση της δραχμής (!), ενώ σε ένα ρεσιτάλ θράσους, κάλεσε τους εργαζόμενους να "συμβάλουν όλοι ανεξαίρετα" στις νέες θυσίες που τις βάφτισε "αναγκαίο εισιτήριο" για την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ!

Η υποτίμηση

Μέχρι και 14,5% είναι τελικά η εφάπαξ υποτίμηση της δραχμής που ανακοινώθηκε χτες στις Βρυξέλλες. Παρά το γεγονός ότι ο Κ. Σημίτης δε χρησιμοποιεί τον όρο "υποτίμηση", η ανακοίνωση της Νομισματική Επιτροπής δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών. Η ισοτιμία της δραχμής έναντι του ECU ορίστηκε στις 357 δραχμές έναντι 313,7 που ήταν την Παρασκευή, ποσοστό υποτίμησης 13,8%. Ωστόσο έναντι αρκετών άλλων νομισμάτων η εφάπαξ υποτίμηση άγγιξε το 14,4%!

Οι νέες ισοτιμίες της δραχμής απέναντι στα κυριότερα ξένα νομίσματα, μετά τη χτεσινή συναπόφαση κυβέρνησης και Βρυξελλών για "προσαρμογή" του εθνικού μας νομίσματος στις αξιώσεις των πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου, είναι οι ακόλουθες (στην παρένθεση το ποσοστό ανατίμησης των νομισμάτων της ΕΕ που μετέχουν στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών απέναντι στη δραχμή μετά τη χτεσινή εφάπαξ υποτίμηση):

  • Μάρκο Γερμανίας 180,54 δραχμές από 157,81 χτες (14,4%)
  • Φράγκο Γαλλίας 53,83 δραχμές από 47,06 χτες (14,38%).
  • Λιρέτα Ιταλίας στις 100 μονάδες 18,20 από 16,37 χτες (11,1%).
  • Φράγκο Βελγίου 8,75 δραχμές από 7,65 (14,38%).
  • Κορόνα Δανίας 47,30 από 41,40 (14,25%).
  • Εσκούδο Πορτογαλίας 1,76 δραχμές από 1,54 (14,29%).
  • Πεσέτα Ισπανίας 2,12 δραχμές από 1,86 (13,97%).
  • Λίρα Ιρλανδίας 448,35 από 392,0 (14,38%).
  • Φιορίνι Ολλανδίας 160,23 από 139,99 (14,46%).
  • Σελίνι Αυστρίας 25,66 από 22,43 (14,4%).
  • Μάρκο Φινλανδίας 50,38 από 51,99 (- 3,09%).
Σήμερα η χιονοστιβάδα

Χτες το μεσημέρι συνήλθε σε πλήρη σύνθεση το Υπουργικό Συμβούλιο, στο οποίο ο Κ. Σημίτης παρουσίασε την κυβερνητική εκδοχή για τις διαπραγματεύσεις που έγιναν με τους "εταίρους", καθώς και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε για την προώθηση των λεγόμενων "διαρθρωτικών μέτρων και αλλαγών", στο όνομα δήθεν στήριξης της δραχμής και της οικονομίας. Σήμερα στις 12 το μεσημέρι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας αναμένεται να ανακοινώσει το νέο κοστούμι λιτότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των μέτρων που θα ανακοινωθούν περιλαμβάνονται:

Πρώτον, ένας ευρύς κύκλος ιδιωτικοποιήσεων ΔΕΚΟ και τραπεζών με ευνοϊκότερους ακόμα όρους για ιδιωτικό κεφάλαιο που θα ενδιαφερθεί να αγοράσει. Για τις μεν ΔΕΚΟ προβλέπεται πώληση μέχρι και του 49% του μετοχικού τους κεφαλαίου, καθώς και εκχώρηση της διοίκησης στους ιδιώτες, ενώ στον κατάλογο των προς ιδιωτικοποίηση τραπεζών περιλαμβάνεται πλέον και ο όμιλος της Ιονικής Τράπεζας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα ανακοινωθεί και η 3η φάση της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ.

Δεύτερον, η προώθηση του νομοσχεδίου για τη "διευθέτηση" του χρόνου εργασίας, με το οποίο μπαίνει η "ταφόπλακα" στο 8ωρο.

Τρίτον, αναμένεται η προώθηση του "μίνι" ασφαλιστικού νομοσχεδίου όπου προβλέπεται συγχώνευση ομοειδών ταμείων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ