ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Μάρτη 2001
Σελ. /40
Εύγλωττες αντιφάσεις

Γρηγοριάδης Κώστας

Οι αντιπολεμικές και φιλειρηνικές εκδηλώσεις είναι ουσιαστικά καθημερινό φαινόμενο στη χώρα μας, τα τελευταία δυο και πλέον χρόνια. Και απολύτως δικαιολογημένα, αφού η αμερικανο-ΝΑΤΟική νέα τάξη και η εμπρηστική πολιτική της έχει βάλει γερά το πόδι της στα Βαλκάνια και απειλεί να τα μετατρέψει σε φλεγόμενη πυριτιδαποθήκη. Σε όλες σχεδόν τις πόλεις της χώρας έχουν συγκροτηθεί αντιπολεμικές επιτροπές, από εκπροσώπους φορέων και παράγοντες της δημόσιας ζωής. Εδώ και μήνες, επίσης, έχει συγκροτηθεί και η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη», πάλι από παράγοντες διάφορων πολιτικών και κομματικών πεποιθήσεων, ενώ ανάλογες Επιτροπές έχουν δημιουργηθεί και σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Προφανώς, όμως, όλ' αυτά δεν ικανοποιούν κάποιους -τους ίδιους ακριβώς που κόπτονται για τη συνεργασία και την κοινή δράση των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων, όπως λένε- και προχώρησαν χτες το απόγευμα στην ίδρυση Κίνησης ειρήνης, οικολογίας, δικαιωμάτων και αλληλεγγύης, όπως προανάγγελλε η χτεσινή «Αυγή», από την πρώτη της σελίδα.

Δεν αμφισβητούμε το αναφαίρετο δικαίωμα του καθένα ή της όποιας ομάδας πρωτοβουλίας στη δημιουργία μιας κάποιας Κίνησης. Σημειώνουμε απλώς τις εύγλωττες αντιφάσεις. Οπως σημειώνουμε το γεγονός, πως η χτεσινή συγκέντρωση, για την ίδρυση της Κίνησης έγινε τη στιγμή, που δεκάδες χιλιάδες εργάτες, άλλοι εργαζόμενοι, αγρότες και νεολαίοι διαδήλωναν σε όλη τη χώρα, για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Τα υπόλοιπα, θα τα δείξει η ζωή, όπως έχει κάνει πάντα μέχρι σήμερα.

Ασχημο ξεκίνημα

Πολύ άσχημα ξεκίνησε τα καθήκοντά της ως εκπρόσωπος του Δ. Αβραμόπουλο η Ελ. Βόζεμπεργκ, «παραλείποντας» να προσκαλέσει στη χτεσινή «συνάντηση γνωριμίας» με τους δημοσιογράφους τον συντάκτη του «Ρ». Μάλιστα δε θα ήταν διόλου αβάσιμο να υποστηρίξει κάποιος ότι αυτή η παράλειψη έγινε συνειδητά και σχεδιασμένα, γιατί μόλις το προηγούμενο βράδυ - και ενώ είχαν ήδη ειδοποιηθεί όλοι οι συντάκτες - η Ε. Βόζεμπεργκ σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον συντάκτη του «Ρ», αν και έμμεσα ρωτήθηκε, «ξέχασε» να αναφέρει τη χτεσινή συνάντηση. Το χειρότερο είναι ότι η εκπρόσωπος - που άφησε να εννοηθεί ότι ως πρώτη γυναίκα εκπρόσωπος κόμματος θα έφερνε νέο ήθος - δεν μπορεί να επικαλεστεί ότι είναι καινούρια. Μάλλον κουβαλάει μαζί της τη σκουριά του ιδεολογικοπολιτικού χώρου της (πρώην και νυν) και τον αντικομμουνισμό.

«Υπάκουοι»... αγώνες

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση και ειδικά ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, καθοδηγούν τα κανάλια και τις εφημερίδες να μην προβάλλουν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Αλλά στην περίπτωση των εισπρακτόρων του ΤΕΒΕ ο υπουργός ξεπέρασε και τον εαυτό του. Ισχυρίστηκε, λοιπόν, ότι δεν πρέπει να προβάλλονται οι διαδηλώσεις τους, επειδή «δεν είναι σωστός ο τρόπος να προβάλλονται τα αιτήματα αυτά, γιατί ένα στοιχείο εκβιασμού ή ανυπακοής(!), πιστεύω ότι δεν είναι ο καλύτερος δρόμος για να φτάσει κάποιος στη διεκδίκηση και την προβολή των θεμάτων του». Και συνέχισε ακάθεκτος το κήρυγμα: «Σε τελευταία ανάλυση, δεν πρέπει όλοι οι άλλοι να υποθάλπουμε μια τέτοια νοοτροπία. Να ευνοούμε την εκδήλωση μιας τέτοιας πρακτικής, μιας τέτοιας στάσης, η οποία δεν έχει έρεισμα στη νομιμότητα»(!)

Μα αν οι αγώνες των εργαζομένων είχαν τα «στοιχεία» της υποταγής και της νομιμότητας, που επιθυμεί η κυβέρνηση, τότε δε θα γίνονταν ποτέ.

Συνέπεια αυταρχισμού...

Πάντως, ας μη στενοχωριέται ο κ. Ρέππας. Ολοι κατάλαβαν ότι οι προαναφερόμενες δηλώσεις του φανερώνουν πολύ περισσότερα απ' όσα επιτρέπει μια πρώτη ανάγνωσή τους. Γιατί, μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να περιορίζεται σήμερα σε ορισμένες... συμβουλές και... συστάσεις προς τους δημοσιογράφους, σχετικά με τους «παράνομους» αγώνες, αλλά το τι θα κάνουν αύριο, κι αυτός και η κυβέρνηση που εκπροσωπεί, γίνεται φανερό από τον «τρομονόμο», το σχέδιο νόμου κατά των διαδηλώσεων και όλα όσα αντιδημοκρατικά επεξεργάζονται ακόμη τα κυβερνητικά επιτελεία.

Κανείς, λοιπόν, δεν μπορεί να κατηγορήσει τη φορά αυτή την κυβέρνηση για διγλωσσία. Τα φασιστικά της μέτρα είναι απολύτως συνεπή με τις άκρως αυταρχικές της θεωρίες περί «ανυπάκουων» και «απείθαρχων».

Τα γεύματα

Στην αρχή ο πρωθυπουργός έφαγε με τους δικούς του στο «μυστικό δείπνο». Πριν, λέει, είχε φάει και ο Τσοχατζόπουλος με την Παπανδρέου. Μετά έφαγε ο Σημίτης με τον Λαλιώτη. Προχτές έφαγαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ της «τσοχατζοπουλικής» απόχρωσης, σε άλλο δείπνο.

Συμπέρασμα: Σε όσα περισσότερα γεύματα συμμετέχουν οι κύριοι του ΠΑΣΟΚ, τόσο περισσότερες πιθανότητες φαίνεται να έχει έκαστος εξ αυτών για να συμμετάσχει στο «λουκούλλειο» γεύμα του «εκσυγχρονισμού» και στο μέγα φαγοπότι της «κεντροαριστεράς»...


Τα πάντα ήταν προδιαγραμμένα!

Η μνήμη, ευτυχώς, δεν μπορεί να διαγράψει ούτε τα σημεία, ούτε τα τέρατα των τελευταίων χρόνων! «Σημεία και τέρατα», που, όχι μόνο δημιούργησε περίτεχνα η σημερινή κυβέρνηση, αλλά στάθηκε κιόλας πάνω τους, για να χτίσει το οικοδόμημα του ρατσιστικού νομοσχεδίου για τους μετανάστες, που με θράσος σήμερα αποκαλεί «Δεύτερη ευκαιρία»! Η μνήμη γυρνά πίσω, σχεδόν μια δεκαετία, και ξεθάβει απ' τα σεντούκια της γεγονότα αλησμόνητα. Ποιος μπορεί, δηλαδή, να ξεχάσει τη μαζική υστερία που δημιούργησε μεθοδευμένα η κυβέρνηση, με την ...άπλετη συνδρομή των ΜΜΕ, για τους αλλοδαπούς της χώρας; Ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι οι άνθρωποι αυτοί έγιναν ο αποδιοπομπαίος τράγος, που απελπισμένα ζητούσε η κυβέρνηση, για να δικαιολογήσει τα ποσοστά της ανεργίας, που όλο και αυξάνονταν, και της εγκληματικότητας; Και, πολύ περισσότερο, πώς θα μετατόπιζε την οργή και την αγανάκτηση του ελληνικού λαού για όλα αυτά τα φαινόμενα; «Δε φταίει η πολιτική μας, οι μετανάστες φταίνε», αποφάνθηκαν οι κυβερνώντες κι έβαλαν τα ΜΜΕ να διαμορφώσουν «κοινή γνώμη»...

Η ιστορία, λοιπόν, στήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, με επεξεργασμένη τακτική και μεθόδευση και με τον πιο ύπουλο τρόπο: Οι μετανάστες είναι αυτοί που παίρνουν το μεροκάματο απ' το άνεργο παιδί σου, οι μετανάστες είναι αυτοί που μπορεί να σκοτώσουν τη γυναίκα σου για ένα κατοστάρικο, οι μετανάστες είναι αυτοί που σε υποχρεώνουν να φοβάσαι να πεις «καλημέρα» στον διπλανό σου. Κι αφού το σκηνικό του παραλόγου στήθηκε καλύτερα από ποτέ, έρχεται τώρα το νομοσχέδιο - έκτρωμα και παρουσιάζεται ως η ...σωτηρία Ελλήνων και αλλοδαπών εργαζομένων. Μια «σωτηρία», που θα επιτευχθεί, καθώς φαίνεται, μέσω της ποινικοποίησης των αλλοδαπών - οι οποίοι θα εξακολουθούν να είναι παράνομοι και θύματα στυγνής, στυγνότατης εκμετάλλευσης - αλλά και της επιδίωξης μετατροπής όλης της ελληνικής κοινωνίας σε χαφιέδες. Και κανείς, μα κανείς, δε δικαιούται να υποστηρίξει πως τέτοια κατάληξη δεν μπορούσε να τη φανταστεί. Γιατί, απλούστατα, τα πάντα ήταν ήδη προδιαγραμμένα...

Το να σταθείς κριτικά απέναντι στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, είναι ίσως ό,τι λιγότερο μπορείς να κάνεις. Γιατί, απ' την αρχή έως το τέλος του, είναι ένα κείμενο που παραβιάζει κατάφωρα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, είναι ένα κείμενο που σε βασικά σημεία του παραπέμπει σε άλλες, αλησμόνητες εποχές που κάποιοι θεωρήσαμε ότι πέρασαν ανεπιστρεπτί. Κι όμως, ο φασισμός είναι ακόμα εδώ! Είναι στο άρθρο 19 του νομοσχεδίου, που υποχρεώνει τον αλλοδαπό να απασχολείται σε συγκεκριμένο εργοδότη και για συγκεκριμένο είδος εργασίας, δίκην εργαλείου και ιδιοκτησίας του. Δικαίωμα αλλαγής εργοδότη δεν υπάρχει! Τι κι αν το μεροκάματο είναι χαμηλό, τι κι αν δεν υπάρχουν ένσημα, τι κι αν το 8ωρο γίνεται 12ωρο, αλλά και 16ωρο, πολλές φορές; «Σκάσε και δούλευε, αλλιώς θα απελαθείς», είναι η φράση, που έγινε, με πιο κομψές εκφράσεις, νόμος...

Κι όμως, η κτηνωδία και η απανθρωπιά νομοθετείται, χειροκροτείται, επιδοκιμάζεται! Ακούστε «έμπνευση»: «Οι δημόσιες υπηρεσίες, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, οι οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι επιχειρήσεις Κοινής Ωφελείας και οι οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης υποχρεούνται να μην παρέχουν τις υπηρεσίες στους αλλοδαπούς»! (άρθρο 53). Τι να πεις; Η φράση, σε αφήνει άναυδο... Μόνο, που η ελληνική κυβέρνηση λογαριάζει χωρίς τον «ξενοδόχο». Κι ο «ξενοδόχος», στη συγκεκριμένη περίπτωση, είμαστε «εμείς», οι Ελληνες, κι «αυτοί», οι ξένοι εργάτες. Που, όσοι νόμοι κι αν ψηφιστούν, θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε στους ίδιους δρόμους, χέρι - χέρι, γιατί ίδια είναι τα προβλήματα, ίδιοι και οι οραματισμοί μας.


Μπέρρυ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗ


Τα... εσω(δι)κομματικά

Γρηγοριάδης Κώστας

ΒΡΗΚΕ ΑΦΟΡΜΗ και «βαράει» τώρα η Νέα Δημοκρατία! Καταιγιστικός... ήταν χτες ο αρχηγός της, Κώστας Καραμανλής, λέγοντας πως η κυβέρνηση αποσυντίθεται, αναφερόμενος προφανώς στις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ!

Λογική είναι, βέβαια, αυτή η κίνηση ως αντιπολιτευτική πρακτική, πλην, όμως, ποιος έχει συνέδριο σε λίγο καιρό; Οχι το ΠΑΣΟΚ πάντως. Οπως είναι φυσικό, βέβαια, οι... επικοινωνιολόγοι της κυβέρνησης την περιμένουν στη γωνία τη ΝΔ.

Οπότε θα ασχολούμαστε για καιρό με αυτή την αντιπαράθεση, όπως καταλαβαίνετε. Βεβαίως, τα δυο κόμματα θα συνεχίσουν παράλληλα να συμφωνούν σε όλα τα βασικά ζητήματα, όπως στον «τρομονόμο» και την αναθεώρηση του Συντάγματος, στην ΟΝΕ και τον ευρω-μονόδρομο, αλλά αυτά δεν περιλαμβάνονται στην τρέχουσα... ενημέρωση. Αλλωστε, αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τα εσωκομματικά τους.

Α, ΜΑΛΙΣΤΑ! Τώρα θα αρχίσει και τις περιοδείες στην επαρχία, όπως διαβάζουμε, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος! Καλά το έπαιζε άνετος μέχρι τώρα, όμως πια ξεκίνησε η ψηφοθηρική τρεχάλα!

Δεν ξέρουμε αν θα χρησιμοποιήσει το περίφημο ελικόπτερό του (ευγενική χορηγία της οικογένειας Λιβανού), αλλά δεν είναι κακή ιδέα να το κάνει. Στην ελληνική επαρχία, ως γνωστόν, αρέσκονται σε κάτι τέτοια και θα κάνουν πολλή πλάκα.

Τέτοια «εφέ» θα του χρειαστούν, άλλωστε, του δημάρχου γιατί από πολιτική ουσία δεν έχει και τίποτε να πει.

Εντυπωσιαστήκαμε, πάντως, ομολογουμένως από το γεγονός ότι το νέο κόμμα διαθέτει και υπεύθυνο ιδεολογικού τομέα. Είμαστε περίεργοι τι θα κάνει αυτός ο άνθρωπος και ποιο θα είναι το αντικείμενό του.

Γιατί αν η ιδεολογία του κόμματος είναι αυτά που ακούσαμε στην πρόσφατη συνέντευξη Αβραμόπουλου, όπου παρουσίασε το όνομα του κόμματός του, τότε μάλλον θα έχει άχαρο ρόλο. Πόση αοριστία πια μπορεί να γεννήσει ο ανθρώπινος νους;


Παπαγεωργίου Βασίλης



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ