ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΑΡΙΝΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ανοιξε ο νέος «κύκλος» της στρατηγικής της Λισαβόνας
  • Η επιτάχυνση στην υλοποίηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, βασικό γνώρισμα του νέου τριετούς κύκλου (2008 - 2010) της αντιλαϊκής επίθεσης
  • Η γνώση για τα μονοπώλια «πέμπτη ελευθερία» της ΕΕ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: (Του απεσταλμένου μας Παναγιώτη ΚΑΚΑΛΗ).--

Ενα νέο κύκλο στον ασίγαστο πόλεμο κατά των λαών «άνοιξαν» οι ηγέτες της ΕΕ, επιταχύνοντας τη στρατηγική επίθεση της Λισαβόνας.

Τα «χειροπιαστά» αποτελέσματα του πρώτου κύκλου της αναθεωρημένης στρατηγικής της Λισαβόνας άνοιξαν την όρεξη των κυβερνήσεων της ΕΕ, που εντείνουν την ολομέτωπη επίθεση κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ο «δεύτερος κύκλος» (2008 - 2010) αυτής της επίθεσης θα κινηθεί στην ίδια στρατηγική και στόχους αλλά με πιο συγκεκριμένα μέτρα.

Το ζητούμενο είναι να διευρυνθούν και «μονιμοποιηθούν» οι ανατροπές των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων και να παραδοθεί η γνώση στα μονοπώλια. Παράλληλα, να διασφαλιστεί η επάρκεια των ενεργειακών πηγών της ΕΕ.

«Η ΕΕ πρέπει απαραιτήτως να αποφύγει τον εφησυχασμό και να συνεχίσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, μέσω της πλήρους εφαρμογής των εθνικών προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων και των ολοκληρωμένων κατευθυντήριων γραμμών για την ανάπτυξη και απασχόληση», τονίζεται στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου, ενώ υπογραμμίζεται ότι «πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την ολοκλήρωση και εμβάθυνση της εσωτερικής αγοράς».

Ο νέος κύκλος της Στρατηγικής της Λισαβόνας θα εστιαστεί στην εφαρμογή των αποφάσεων των προηγούμενων χρόνων, αλλά φυσικά δεν αφήνεται τίποτα στην τύχη ή στη διακριτική ευχέρεια των κρατών - μελών.

Γι' αυτό αποφασίστηκε ότι «τα κράτη - μέλη πρέπει να καθορίσουν λεπτομερείς και συγκεκριμένες δράσεις», για τον τρόπο που θα ανταποκριθούν στις «Ολοκληρωμένες Κατευθυντήριες Γραμμές» στις ανά χώρα συστάσεις (σ.σ. της Κομισιόν) και στα «σημεία που απαιτούν προσοχή» στο πλαίσιο των εθνικών τους προγραμμάτων μεταρρύθμισης και των ετήσιων εκθέσεων εφαρμογής.

Κάθε χρόνο τα υπερεθνικά όργανα της ΕΕ θα αξιολογούν την «πρόοδο» του κάθε κράτους - μέλους και θα «επικαιροποιούν» τις συστάσεις, με στόχο την πλήρη εφαρμογή των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από τώρα οι 27 ηγέτες της ΕΕ έσπευσαν να προειδοποιήσουν ότι η αντιλαϊκή επίθεση δεν έχει ημερομηνία λήξης: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι μετά το 2010 θα είναι απαραίτητη η ανάληψη συνεχιζόμενης δέσμευσης σε επίπεδο ΕΕ για διαρθρωτικές αλλαγές και βιώσιμη ανάπτυξη, προκειμένου να εδραιωθεί η πρόοδος που επιτεύχθηκε μέσω της ανανεωμένης Στρατηγικής της Λισαβόνας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στα συμπεράσματα, καλώντας μάλιστα την Κομισιόν και τους «εθνικούς συντονιστές» να αρχίσουν τη μελέτη «σχετικά με το μέλλον της στρατηγικής της Λισαβόνας για τη μετά το 2010 περίοδο».

Με όπλο τη flexicurity

Βασική προτεραιότητα της ΕΕ και στο νέο τριετή κύκλο της Λισαβόνας είναι «να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας», δηλαδή η κατεδάφιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της ανταγωνιστικότητας και της μείωσης του «κόστους εργασίας».

Η «ευελφάλεια» (Flexicurity) στις εργασιακές σχέσεις παραμένει. Είναι το αγαπημένο «εργαλείο» των κυβερνήσεων της ΕΕ, για να κυριαρχήσουν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης σε βάρος των θέσεων σταθερής και μόνιμης απασχόλησης.

«Η ευελιξία με ασφάλεια (Flexicurity) επιδιώκει την ισορροπία μεταξύ ευελιξίας και ασφάλειας στην αγορά εργασίας και βοηθά τόσο τους εργαζόμενους, όσο και τους εργοδότες να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που προσφέρει η παγκοσμιοποίηση», διαπιστώνουν περιχαρείς οι «27» και δεν έχουν κανένα πρόβλημα να αναγνωρίσουν «ότι δεν υπάρχει ένα και μοναδικό μοντέλο "ευελιξίας με ασφάλεια"». Ενθαρρύνουν, δηλαδή, όλες τις ελαστικές μορφές απασχόλησης: μερική, τηλεεργασία, ωρομίσθιοι κ.ο.κ., καθώς και τις ατομικές συμβάσεις σε βάρος των συλλογικών. Υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι η flexicurity πρέπει να ισχύει «καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής».

Παράλληλα, ενισχύουν συνεχώς την επιχειρηματικότητα με συγκεκριμένα φιλομονοπωλιακά μέτρα, όπως η μείωση του διοικητικού φόρτου από τη νομοθεσία της ΕΕ κατά 25%, η ενίσχυση του ανταγωνισμού στις βιομηχανίες δικτύου (ενέργεια, ηλεκτρονικές επικοινωνίες), ενώ θα καταβληθούν προσπάθειες ώστε «να εξασφαλιστεί αξιόπιστη πρόσβαση στην ενέργεια και σε στρατηγικής σημασίας πρώτες ύλες», αποκαλύπτοντας τις επεκτατικές βλέψεις που έχουν απέναντι σε λαούς εκτός ΕΕ.

Γνώση για τα μονοπώλια

Οργανικό κομμάτι της στρατηγικής της Λισαβόνας είναι η αντιδραστική αλλαγή στην Παιδεία και την έρευνα, ώστε να διασφαλιστεί ο έλεγχος της γνώσης από τα μονοπώλια.

Θέλοντας να αναδείξουν τη σημασία που αποδίδουν στον τομέα αυτό οι ηγέτες της ΕΕ ανακήρυξαν τη γνώση ως την «πέμπτη ελευθερία», η οποία έρχεται να προστεθεί στους τέσσερις βασικούς πυλώνες της ΕΕ (ελευθερία διακίνησης προσώπων, κεφαλαίων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών).

Τα κράτη - μέλη καλούνται «να άρουν τα εμπόδια στην ελεύθερη κυκλοφορία της γνώσης» δημιουργώντας μια «πέμπτη ελευθερία», τονίζεται στο κείμενο των συμπερασμάτων. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει «να ενισχυθεί η κινητικότητα των ερευνητών, των φοιτητών και του πανεπιστημιακού διδακτικού προσωπικού», να γίνει «πιο ανταγωνιστική η αγορά εργασίας για τους Ευρωπαίους ερευνητές» και να συνεχιστούν «οι μεταρρυθμίσεις στα πανεπιστήμια». Ειδικά για το τελευταίο τονίζεται ότι πρέπει «να δοθεί στα πανεπιστήμια η δυνατότητα ανάπτυξης εταιρικών σχέσεων με τον επιχειρηματικό κόσμο, ώστε να μπορούν να επωφελούνται συμπληρωματικής χρηματοδότησης από τον ιδιωτικό τομέα».

«Πόλεμος» για την ενέργεια

Ταυτόχρονα, στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος και πέρα από υποκριτικές διακηρύξεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου, η ΕΕ επιδιώκει αφενός την απελευθέρωση των αγορών ενέργειας στο «εσωτερικό» και, ταυτόχρονα, την αύξηση του μεριδίου στα παγκόσμια ενεργειακά αποθέματα και τον έλεγχο των αγωγών μεταφοράς τους. «Μια αποτελεσματική, πλήρως λειτουργική και διασυνδεόμενη εσωτερική αγορά ενέργειας αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για τον ασφαλή, βιώσιμο και ανταγωνιστικό ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης», αναφέρεται χαρακτηριστικά στα συμπεράσματα.

Αναφέρεται ακόμα ότι η «στρατηγική ανάλυση της ενεργειακής πολιτικής» που θα κατατεθεί το Νοέμβρη «θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού της ΕΕ». Δεν είναι τυχαίο βέβαια ότι την εισήγηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έκανε ο Χ. Σολάνα, ο οποίος στο όνομα των «δραματικών αλλαγών» που θα επέλθουν από το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ουσιαστικά προτείνει προληπτικές παρεμβάσεις σ' όλα τα σημεία του πλανήτη, για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των ευρωμονοπωλίων. Από την άλλη, κάτω από την κατακραυγή των λαών, δήλωσαν ότι επανεξετάζουν την πολιτική τους για την αύξηση της χρήσης των βιοκαυσίμων, καθώς και τα αποτελέσματά της είναι εφιαλτικά για τους λαούς (αύξηση τιμών τροφίμων, αποψίλωση δασών κ.ά.). Δεν πήραν κανένα συγκεκριμένο μέτρο, αλλά ο προεδρεύων δήλωσε ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να εξετάσουμε τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί».

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Πυγμή κατά των απεργών
  • Αφησε να αιωρείται η απειλή της επιστράτευσης, ενώ εμφανίστηκε αδιάλλακτος στην ψήφιση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου
  • «Νομιμοποίησε» την απροκάλυπτη παρέμβαση των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ

Eurokinissi

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του απεσταλμένου μας).--

Σε νέα επίδειξη πυγμής προς τους απεργούς, απειλώντας τους με επιστράτευση προχώρησε ο Κ. Καραμανλής παραμένοντας ταυτόχρονα αδιάλλακτος στην προώθηση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Αποδεικνύοντας στην πράξη τη στοχοπροσήλωσή του στη Στρατηγική της Λισαβόνας, ο πρωθυπουργός από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ εμφανίστηκε αποφασισμένος να ψηφίσει δίχως αλλαγή το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Αφησε μάλιστα σαφώς να εννοηθεί ότι υπολογίζει τους αγώνες των εργαζομένων και μάλιστα ότι δε θα διστάσει να καταφύγει και στον αυταρχισμό για να τους χτυπήσει.

«Κανείς δε δικαιούται να κάνει κατάχρηση της επαγγελματικής του θέσης σε βάρος του κοινωνικού συνόλου» δήλωσε όταν ρωτήθηκε αν θα προχωρήσει στην επίταξη των απεργών, αρνούμενος στη συνέχεια να απαντήσει σ' όλες τις ερωτήσεις που έγιναν για το Ασφαλιστικό.

Νωρίτερα, πάντως, αναφερόμενος στις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής είχε εκφράσει τη βούληση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων και η κατεδάφιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και των Ταμείων ισχυριζόμενος μάλιστα ότι «η ελληνική οικονομία έχει ωφεληθεί σημαντικά από τις μεταρρυθμίσεις, που υιοθετήσαμε, στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Λισαβόνας». «Η έμφαση πλέον - συμπλήρωσε - είναι στην επιτάχυνση της υλοποίησης» (σ.σ. των μεταρρυθμίσεων).

Παράλληλα εστίασε στις αντιδραστικές αλλαγές στην Παιδεία, τονίζοντας ότι «οφείλουμε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, από κοινού με τον ιδιωτικό τομέα, για να επενδύσουμε στην έρευνα και στην εκπαίδευση».

Επίθεση και προς τα έξω

Προέκταση της επιθετικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση προς τα μέσα ήταν οι θέσεις που πήρε και στα ανοιχτά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό διεκδίκησε ενεργότερο ρόλο στο Κόσσοβο, ενώ «νομιμοποίησε» την απροκάλυπτη επέμβαση των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση συμμετάσχει στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Κόσσοβο από τη σκοπιά «της διασφάλισης της σταθερότητας και της ευρωπαϊκής προοπτικής» της περιοχής, ενώ αναφορικά με τη στάση στο θέμα της αναγνώρισης της ανεξαρτητοποίησης οι επιφυλάξεις που εξέφρασε ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα: «Δεν έχουμε κανένα λόγο να βιαστούμε» είπε, συμπληρώνοντας ότι «κύριος γνώμονας είναι τα εθνικά μας συμφέροντα».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ αποδέχτηκε ασμένως την αμερικανική παρέμβαση, όπως αυτή εκδηλώθηκε την προηγούμενη μέρα με τη συνάντηση Ντ. Μπακογιάννη - Ν. Γκρουέφσκι παρουσία της Αμερικανίδας πρέσβειρας στο ΝΑΤΟ Β. Νούλαντ.

«Οποιος μπορεί να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος είναι ευπρόσδεκτος» είπε, επαναλαμβάνοντας ότι «ούτε πιέσεις υπάρχουν, ούτε πιέσεις δεχόμαστε». Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα αποφάνθηκε ότι η «τριμερής» συνάντηση των Βρυξελλών (Μπακογιάννη - Γκρουέφσκι - Νούλαντ) εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. «Εξυπηρετούμε τα συμφέροντα της χώρας με τέτοιες κινήσεις» (!), υποστήριξε.

Επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης για λύση σύνθετης ονομασίας «έναντι όλων», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι πρόσφατες εξελίξεις στην ΠΓΔΜ δε θα χρησιμοποιηθούν ως άλλοθι «για ψευδεπίγραφες προσεγγίσεις».

Κατά τα λοιπά υπερασπίστηκε την επιλογή των διμερών συνομιλιών με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την κατάργηση της βίζας, ενώ επικρότησε την πρόταση Σαρκοζί για τη δημιουργία της Ενωσης για τη Μεσόγειο.

Εκδηλώσεις Επιτροπών Ειρήνης

Η Επιτροπή Ειρήνης Περιστερίου, αύριο Κυριακή 16 Μάρτη στις 11 π.μ. στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου (Αγ. Αντώνης), διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια». Θα μιλήσει ο Δ. Καλτσώνης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.

Η Επιτροπή Ειρήνης Γαλατσίου, τη Δευτέρα 17 Μάρτη στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, διοργανώνει εκδήλωση με θέμα τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν. Θα μιλήσουν ο Αντ. Κακαράς, αρχιπλοίαρχος ε.α., μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα, και η δημοσιογράφος Αννα Μπαλή.

Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου, την Τετάρτη 19 Μάρτη, στις 7 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Εθνική άμυνα και εξωτερική πολιτική της Ελλάδας», με ομιλητή τον Αντ. Κακαρά, αρχιπλοίαρχο ε.α. μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα.

Η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας, την Παρασκευή 21 Μάρτη, στις 7.30 μ.μ., διοργανώνει ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία Ταχυδρομείου με θέμα «Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια», όπου θα μιλήσει η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ.

ΒΟΛΟΣ
Πανθεσσαλικό «όχι» στη ΝΑΤΟική αρμάδα

Φιλειρηνικό αντιπολεμικό συλλαλητήριο διοργανώνουν το Σάββατο 22 Μάρτη, στις 11 π.μ. στο Βόλο, οι Επιτροπές Ειρήνης της Θεσσαλίας, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην επίσκεψη της ΝΑΤΟικής Δύναμης της Μεσογείου στο λιμάνι του Βόλου. Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Ελευθερίας στην πόλη του Βόλου και στη συνέχεια θα γίνει πορεία στο λιμάνι.

Αντιπολεμικές εκδηλώσεις

Αντιπολεμικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται τις μέρες αυτές σε όλη τη χώρα:

-- Αγρίνιο στις 15 Μάρτη.

-- Ηράκλειο στις 17 Μάρτη.

-- Καρδίτσα στις 20 Μάρτη.

-- Ελευσίνα στις 26 Μάρτη.

-- Λευκάδα στις 30 Μάρτη.

ΕΕΔΥΕ - ΠΑΜΕ - ΕΕΔΔΑ - ΟΓΕ
Αντιπολεμικό συλλαλητήριο και πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία

Την Πέμπτη, 20 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ. στα Προπύλαια

Πρόσκληση σε όλους τους αγωνιστές της ειρήνης, στους εργαζόμενους και τη νεολαία να πάρουν μέρος στο αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο που διοργανώνουν την Πέμπτη 20 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ. στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, και ακολούθως στην πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία, απευθύνουν η ΕΕΔΥΕ, η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ, η ΕΕΔΔΑ και η ΟΓΕ. Το σύνθημα της κινητοποίησης είναι «Εμπρός με τους αγωνιζόμενους λαούς ενάντια στους ιμπεριαλιστές ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ» και διοργανώνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 9 χρόνων από τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας από το NATO, το Μάρτη του 1999, και 6 χρόνων από την επίθεση και εισβολή των ΗΠΑ και των προθύμων συμμάχων, με την ανοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο Ιράκ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ