ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 19 ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ
Πρωτοπόρα δράση από το ΠΑΜΕ

Με καθημερινές εξορμήσεις, περιοδείες και άλλες πολύμορφες δράσεις, όπως η χτεσινή κατάληψη του ΤΕΑΥΦΕ, οι ταξικές δυνάμεις προετοιμάζουν την κορυφαία αναμέτρηση της Τετάρτης

Με πολύμορφες δράσεις, που αναδεικνύουν την αναγκαιότητα του ξεσηκωμού ενάντια στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης και τη συνολική αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου και των κομμάτων του, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κλιμακώνουν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας στις 19 του Μάρτη και των απεργιακών συγκεντρώσεων, με κεντρική αυτή της Αθήνας, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Ομόνοιας. Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Χτες, με μια δυναμική και αιφνιδιαστική ενέργεια, εργαζόμενοι στο Φάρμακο, με πρωτοβουλία της ταξικής Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου της Αθήνας, με τη συμπαράσταση των ταξικών συνδικάτων και του ΠΑΜΕ, πραγματοποίησαν κατάληψη στα κεντρικά γραφεία του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (Ταμείο Φαρμακοϋπαλλήλων - ΤΕΑΥΦΕ), η οποία κράτησε μέχρι το μεσημέρι. Με ένα τεράστιο πανό, που κάλυπτε το κτίριο των γραφείων, οι εργαζόμενοι έδωσαν το στίγμα τους: «Κάτω τα χέρια από το ΤΕΑΥΦΕ. Ολοι στον αγώνα να μην περάσουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης. Να καταργηθούν τώρα οι νόμοι Σιούφα - Ρέππα».

Είναι ενδεικτικό ότι με το νέο νομοσχέδιο το επικουρικό μέρος της σύνταξης των εργαζομένων στο Φάρμακο μειώνεται κατά 69,2% στην τριακονταετία, ενώ, για περισσότερα χρόνια εργασίας, η μείωση είναι ακόμη μεγαλύτερη! Επιπλέον, το κράτος χρωστά στο Ταμείο των Φαρμακοϋπαλλήλων πάνω από 25 δισ. δραχμές! Και ενώ τα στοιχεία βοούν, η υπουργός Απασχόλησης επιχείρησε και χτες, μετά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να παρουσιάσει το «μαύρο άσπρο», κάνοντας μάλιστα λόγο για «κοινωνική συνοχή» και «αλληλεγγύη», ενώ επιτέθηκε και στους απεργούς.

Από τη χτεσινή κατάληψη του ΤΕΑΥΦΕ
Από τη χτεσινή κατάληψη του ΤΕΑΥΦΕ
Για την ερχόμενη Δευτέρα, προγραμματίζονται στην Αθήνα περιοδείες του ΠΑΜΕ στις επιχειρήσεις ΕΔΕΛ, ΘΕΡΜΟΣΩΛ, ΕΥΡΩΚΑΜΠΤΙΚΗ, ΕΛΦΟΝ, ΣΒΑΜΠΕ, ΖΟΓΟΜΕΤΑΛ, ΙΝΟΜΑΚ. Την Τρίτη, σε ΕΥΡΩΚΑΛ και σε συνεργεία αυτοκινήτων της Λεωφόρου Βουλιαγμένης. Παράλληλα με τις εξορμήσεις στους τόπους δουλειάς, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ συνεχίζουν τις περιοδείες και στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, προωθώντας την κοινή δράση των νέων φοιτητών και σπουδαστών με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Για τη Δευτέρα έχουν προγραμματιστεί περιοδείες στις παρακάτω σχολές, στις 11 π.μ.: Πολυτεχνείο, Ιατρική, Νομική, ΑΣΟΕΕ, Γεωπονική, Πάντειο, ΣΕΥΠ, ΣΤΕΦ Αθήνας, ΣΔΟ Αθήνας, ΣΔΟ Πειραιά, Τροφίμων Αθήνας.

Στον Πειραιά

Υπόθεση μιας σειράς συνδικάτων έχει γίνει η προετοιμασία της απεργίας και στον Πειραιά, όπου η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ορίστηκε για τις 10.30 το πρωί στον Ηλεκτρικό Σταθμό της πόλης. Απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει και στη Σαλαμίνα στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Φλαμίγκο).

Τα Σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, τη Δευτέρα 17 Μάρτη, έχουν αποφασίσει αποχή από τις υπερωρίες και κοινή Γενική Συνέλευση όλων των ειδικοτήτων στις 4 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Τη Δευτέρα και την Τρίτη θα γίνουν περιοδείες σε όλα τα εργοστάσια ελαιουργοσαπουνοποιίας (ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ, ΜΙΝΕΡΒΑ, ΚΟΛΓΚΕΪΤ κλπ.) και Γενικές Συνελεύσεις.

Στον αντίποδα, οι συμβιβασμένες δυνάμεις της ΠΝΟ, στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής, αποφάσισαν για τις 19 του μήνα μόνο μια στάση εργασίας 8 με 1 το μεσημέρι! ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, με δελτίο Τύπου, επισημαίνουν ότι αναδεικνύεται η επιτακτική ανάγκη οι ναυτεργάτες «να οργανωθούν, να αγωνιστούν για την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης στο ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα», «να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους, να μετατρέψουν τα συνδικάτα τους σε όργανα πάλης και υπεράσπισης των συμφερόντων τους».

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ
Θρασύτατη επίθεση από τους μεγαλοξενοδόχους

Απολύθηκε ο πρόεδρος του ταξικού σωματείου των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Κορυφώνεται η επίθεση της εργοδοσίας και των μεγαλοξενοδόχων της Ζακύνθου σε βάρος της εργατικής τάξης και συνδικαλιστικών στελεχών του ταξικού κινήματος στο νησί, με την παράνομη και καταχρηστική απόλυση του Θεόδωρου Σαρακίνη, προέδρου του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου και μέλους του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου. Οι απολύσεις αυτές αποτελούν συνέχεια του κύματος διώξεων σε βάρος 12 συνδικαλιστικών στελεχών και λαϊκών αγωνιστών στο νησί, μεταξύ αυτών και του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου Τάκη Στρούζα, που έχει εξαπολύσει τον τελευταίο χρόνο η μεγαλοεργοδοσία.

Συγκεκριμένα, η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου «ΖΑΝΤΕ ΠΑΡΚ», Ζαχαρούλα Τετράδη, πρόεδρος των ξενοδόχων στον Λαγανά και μέλος του ΔΣ του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, απέλυσε τον Θ. Σαρακίνη για «συκοφάντηση της επιχείρησης» και διότι «διαταράξατε επανειλημμένα τις εργασίες της επιχειρήσεώς μου, συμμετέχοντας σε παράνομες καταλήψεις της επιχειρήσεώς μου κατά το χρόνο λειτουργίας της». Μια εβδομάδα πριν, ο όμιλος ξενοδοχείων «ΛΟΥΗΣ» απέλυσε την Βούλα Καρακώστα, ταμία του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Ακαριαία, το ΕΚ Ζακύνθου και το Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων συναντήθηκαν με τον Επόπτη της Επιθεώρησης Εργασίας και τον εισαγγελέα του νησιού για να καταγγείλουν την παράνομη απόλυση και να απαιτήσουν άμεση ανάληψη ενεργειών για την επαναπρόσληψη του συνδικαλιστή. Στο πλαίσιο αυτό ο Επόπτης αποφάσισε να καλέσει τριμερή συνάντηση την ερχόμενη Τρίτη 18 Μάρτη και ο εισαγγελέας ζήτησε τα πρακτικά της συνάντησης αυτής ώστε να κινηθεί ανάλογα.

Την παράνομη και καταχρηστική απόλυση του Θ. Σαρακίνη καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Σερβιτόρων και Εργατών Ξενοδοχείων Ζακύνθου και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ»
Διέξοδος στην πάλη με τους εργάτες

Σε αγώνα για να μην περάσει το αντιασφαλιστικό έκτρωμα και ενάντια στους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καλεί τους εμπόρους η «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων». Τους προτρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες στα σωματεία τους για αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία στις 19 του Μάρτη, να συμπορευτούν με το αγωνιζόμενο ριζοσπαστικό κίνημα των εργαζομένων, των αγροτών, της νεολαίας και των γυναικών, να συσπειρωθούν στην Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για το Ασφαλιστικό.

Η παράταξη περιγράφει τις συνέπειες του νομοσχεδίου σε βάρος των ΕΒΕ και του Ταμείου τους και καταγγέλλει τις παρατάξεις της πλειοψηφίας στο ΔΣ της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου για τη στάση και την τακτική τους. Επισημαίνει ότι αυτές οι παρατάξεις, ακόμη και μετά τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου, στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΕΕ στις 11 του Μάρτη, αντιτάχθηκαν σε όλα τα αιτήματα που έθεσε η παράταξη υπέρ των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, για αύξηση των συντάξεων και των παροχών, μείωση των ορίων ηλικίας, αιρετή διοίκηση στο Ταμείο, μείωση των εισφορών, βελτίωση των όρων διαδοχικής ασφάλισης και σε πολλά ακόμη.

Προσθέτει ότι η πλειοψηφία προτείνει τη δημιουργία επικουρικού Ταμείου με επιπλέον χαράτσωμα των ασφαλισμένων κατά 6% επί των εισφορών, στηρίζει τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ που δήλωσε ότι το σχέδιο νόμου «αποτελεί θετικό βήμα», συνέπλευσε με τον ΣΕΒ και αρνήθηκε να εξαγγείλει απεργία στις 19 του Μάρτη.

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Για την απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας στις 19 του Μάρτη, έχουν καθοριστεί οι παρακάτω προσυγκεντρώσεις, όλες στις 10 π.μ.:

  • Πλατεία Κλαυθμώνος: Συνδικάτα και εργαζόμενοι Δημόσιου τομέα, ΟΤΑ, Εκπαιδευτικοί, Συντονιστικές Επιτροπές και άλλοι μαζικοί φορείς Ανατολικών και Νοτιοανατολικών συνοικιών.
  • Πλατεία Κάνιγγος: Συνδικάτο Οικοδόμων.
  • Πλατεία Καραϊσκάκη: Συντονιστικές Επιτροπές και άλλοι μαζικοί φορείς Δυτικών συνοικιών.
  • Πλατεία Βικτώριας: Συντονιστικές Επιτροπές και άλλοι μαζικοί φορείς των Βορείων και των Βορειοδυτικών συνοικιών και των 5ου και 6ου Διαμερισμάτων της Αθήνας.
  • Μοναστηράκι: Συντονιστικές Επιτροπές και άλλοι μαζικοί φορείς Νότιων συνοικιών.
  • Πλατεία Βάθης: Συνδικάτα και εργαζόμενοι ιδιωτικού τομέα και στη δημόσια Υγεία, εργαζόμενοι στις πρώην ΔΕΚΟ, συνδικάτα και μαζικοί φορείς του υπολοίπου Αττικής και του Θριάσιου.
  • Προπύλαια: Σύλλογοι φοιτητών ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Απεργιακές συγκεντρώσεις

Δεκάδες είναι οι απεργιακές συγκεντρώσεις που θα διοργανώσει το ΠΑΜΕ την Τετάρτη, με κεντρικές τις παρακάτω:

  • Αθήνα, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Ομόνοιας.
  • Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.
  • Πειραιάς, 10.30 π.μ., στην πλατεία Λουδοβίκου (Ηλεκτρικός Σταθμός).


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ