ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Φλεβάρη 2022
Σελ. /28
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΟΙ ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Κλιμακώνουν τον αγώνα στα μπλόκα για τα δίκαια αιτήματά τους

Ενίσχυση των μπλόκων και συντονισμένες δράσεις αποφασίστηκαν στην πανελλαδική σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή με τη συμμετοχή 29 μπλόκων

Ενίσχυση των μπλόκων αποφασίστηκε στην πανελλαδική σύσκεψη
Ενίσχυση των μπλόκων αποφασίστηκε στην πανελλαδική σύσκεψη
Κόντρα στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι παραμένουν ακλόνητοι στα μπλόκα και προχωράνε σε κλιμάκωση της πάλης, με στήσιμο νέων μπλόκων, αποκλεισμούς εθνικών δρόμων, συλλαλητήρια, συγκεντρώσεις μέσα στις πόλεις κι άλλες αγωνιστικές δράσεις.

Με αυτόν τον τρόπο αυξάνουν διαρκώς την αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν βγήκαν στα μπλόκα για να ζητιανέψουν κυβερνητικά ψίχουλα, αλλά για να αγωνιστούν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που αποδεκατίζει το εισόδημά τους, να διεκδικήσουν την ικανοποίηση συγκεκριμένων αιτημάτων που αφορούν στην επιβίωσή τους.

Το στίγμα της κλιμάκωσης επιβεβαίωσε η πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, στη Νίκαια της Λάρισας, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι 29 μπλόκων και δεκάδων Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών από όλη τη χώρα.

Οι αποφάσεις της πανελλαδικής σύσκεψης

1. Να ενισχυθούν με επιπλέον τρακτέρ τα υπάρχοντα μπλόκα και να στηθούν κι άλλα σε περιοχές όπου υπάρχουν οι δυνατότητες, καθώς υπάρχουν ακόμα αρκετές εφεδρείες στα χωριά που πρέπει να αξιοποιηθούν.

2. Να οργανωθούν, κατά τακτά διαστήματα, πανελλαδικά συντονισμένες δράσεις: Σήμερα, Τρίτη, το άνοιγμα των διοδίων στις εθνικές οδούς, αύριο, Τετάρτη, αποκλεισμοί εθνικών οδών. Ταυτόχρονα να στηριχτούν οι όποιες δράσεις αποφασιστούν από τις συνελεύσεις των μπλόκων σε κάθε περιοχή.

Από τον αποκλεισμό της Εθνικής οδού στη Νίκαια της Λάρισας
Από τον αποκλεισμό της Εθνικής οδού στη Νίκαια της Λάρισας
3. Να σταλεί πρόσκληση στους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων να επισκεφτούν τα μπλόκα και να εκφράσουν τη στήριξή τους στα αιτήματα και στον αγώνα.

4. Να ζητηθεί από την κυβέρνηση απάντηση για την ικανοποίηση των συγκεκριμένων αιτημάτων, όπως έχουν καθοριστεί από τις συνελεύσεις των μπλόκων. Σε αυτό το πλαίσιο ζητάνε συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό.

Αποφασίστηκε, επίσης, να απευθυνθεί κάλεσμα στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα να δυναμώσουν περισσότερο την εργατική - λαϊκή στήριξη στα δίκαια αιτήματα και στον αγώνα επιβίωσης των βιοπαλαιστών αγροτών.

«Αυτό που φοβούνται είναι η οργάνωσή μας και ο πανελλαδικός συντονισμός...»

Παρουσιάζοντας την εισήγηση στη σύσκεψη της Κυριακής, ο Ρίζος Μαρούδας, εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου Νίκαιας και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, τόνισε την ανάγκη της παραπέρα κλιμάκωσης του αγώνα, επισημαίνοντας ότι ήδη η κυβέρνηση νιώθει έντονα την αγωνιστική πίεση των μπλόκων και αυτό φανερώνεται από τις επιθέσεις που τους εξαπολύει.

«Αυτό που φοβάται πολύ η κυβέρνηση είναι η ενότητα, η οργάνωση και ο πανελλαδικός συντονισμός», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση ίσως και να ελπίζει ότι οι αγρότες θα κουραστούμε ν' αγωνιζόμαστε, θ' απογοητευτούμε και θα τα παρατήσουμε. Μάταια το ελπίζει. Την προειδοποιούμε ότι όχι μόνο δεν πρόκειται να υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για ν' αυξήσουμε την αγωνιστική πίεση, αναγκάζοντάς την να ικανοποιήσει τα αιτήματα επιβίωσής μας».

Μόνος «υποκινητής» τα προβλήματα της αγροτιάς

Από την κινητοποίηση στα Τρίκαλα
Από την κινητοποίηση στα Τρίκαλα
Σε σχέση με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για «κατ' επάγγελμα διαδηλωτές», τόνισε πως «εμείς δίνουμε μια μάχη για να μπορούμε να καλλιεργούμε και αύριο, για να έχουν οι οικογένειές μας μιαν αξιοπρεπή ζωή. Ομόνος υποκινητής των κινητοποιήσεών μας είναι τα άλυτα προβλήματα της αγροτιάς. Αυτά μας έβγαλαν μαζικά στους δρόμους ενωμένους και αποφασισμένους».

Σε σχέση με τα μέτρα που έχει εξαγγείλει μέχρι τώρα η κυβέρνηση τόνισε ότι «δεν ανταποκρίνονται στα συγκεκριμένα αιτήματα που προβάλλουμε, δεν λύνουν κανένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε».

Στις παρεμβάσεις που έγιναν από εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων και μπλόκων από πολλές περιοχές της χώρας, τονίστηκε η ανάγκη παραπέρα κλιμάκωσης του αγώνα, κόντρα στην κυβερνητική αδιαλλαξία, αλλά και στις ύπουλες επιθέσεις που εκδηλώνονται από διάφορες πλευρές εναντίον του οργανωμένου αγροτικού κινήματος. Παράλληλα, αναφέρθηκαν σε πολύμορφες δράσεις που ήδη έχουν κάνει και θα συνεχιστούν αυτές τις μέρες.

Με την αποφασιστική τους στάση απέκλεισαν την ΠΑΘΕ

Αμέσως μετά τη σύσκεψη οι αγρότες συγκεντρώθηκαν στο μπλόκο της Νίκαιας και με την αποφασιστική τους στάση ανάγκασαν τις αστυνομικές δυνάμεις να υποχωρήσουν. Οι αγρότες ανέβηκαν στην Εθνική οδό φωνάζοντας το σύνθημα: «Τώρα με τα πόδια μετά με τα τρακτέρ, αν δεν δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ».

«Διεκδικούμε λύσεις στα προβλήματα που έχουμε. Διαβεβαιώνουμε από την Εθνική οδό ότι δεν υποχωρούμε, ότι δεν πρόκειται να γυρίσουμε στα χωριά αν δεν ικανοποιηθούν βασικά αιτήματά μας», τόνισε ο Κώστας Τζέλλας, από τη Συντονιστική Επιτροπή του μπλόκου της Νίκαιας, μιλώντας στους αγρότες την ώρα του αποκλεισμού της Εθνικής οδού.

Πολύμορφες δράσεις σε όλη τη Θεσσαλία

Για την προετοιμασία των πολύμορφων δράσεων που θα γίνουν σήμερα και αύριο, συνεδρίασε χτες η Συντονιστική Επιτροπή του μπλόκου Νίκαιας. Αμέσως μετά δόθηκε συνέντευξη Τύπου, όπου οι εκπρόσωποί της κατήγγειλαν ξανά την αστυνομοκρατία αλλά και το «πέπλο της σιωπής» που έχει πέσει από τα κεντρικά ΜΜΕ. Εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής, ο Γιώργος Καραΐσκος κάλεσε τον πρωθυπουργό «να πάψει να κρύβεται και να δώσει λύσεις στα προβλήματα. Καλούμε όλα τα κόμματα να πάρουν θέση πάνω σε αυτά. Δεν μπορεί ο κλάδος μας να οδηγηθεί σε αφανισμό. Θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους».

Παράλληλα, σε μια σειρά από πολύμορφες δράσεις προχώρησαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας την Κυριακή και χτες Δευτέρα, έχοντας πάντα στο πλευρό τους εργατικά σωματεία και μαζικούς φορείς της περιοχής.

Συγκεκριμένα:

Την Κυριακή, στο μπλόκο του Τυρνάβου, οι κτηνοτρόφοι της περιοχής ενώθηκαν με τους αγρότες, προχώρησαν σε αποκλεισμό του δρόμου και σε ένδειξη διαμαρτυρίας έχυσαν γάλα στο οδόστρωμα. Με αυτόν τον τρόπο ανέδειξαν πως το υψηλό κόστος παραγωγής εξανεμίζει το, έτσι κι αλλιώς, χαμηλό εισόδημά τους.

Στο μπλόκο στο Γερακάρι Αγιάς, οι αγρότες απέκλεισαν την επαρχιακή οδό Αγιάς - Λάρισας, μοιράζοντας ταυτόχρονα μήλα στους οδηγούς που είχαν αποκλειστεί.

Χτες, μαζική και δυναμική μηχανοκίνητη πορεία πραγματοποίησαν οι βιοπαλαιστές αγρότες του Πηλίου και των περιοχών Βελεστίνου και Αλμυρού Μαγνησίας, σηκώνοντας στο πόδι την πόλη του Βόλου. Οι αγρότες, που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στα χωριά τους, συναντήθηκαν γύρω στις 11 π.μ. επί του Περιφερειακού και αφού συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία αγροτών από το μπλόκο του Ριζόμυλου, ξεκίνησαν πορεία στους δρόμους του Βόλου, με κατάληξη τη ΔΕΗ.

Μπροστά στη ΔΕΗ έγινε ομιλία από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Μαγνησίας, Θοδωρή Γεωργαδάκη, ο οποίος επισήμανε μεταξύ άλλων πως «ζητάμε την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και συνολικά τη μείωση του ρεύματος κατά 50%, για να μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε. Το αίτημα αυτό αφορά όλα τα λαϊκά νοικοκυριά, για τα οποία ζητάμε φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα».

Η Μαρία Μαμούχα, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νότιου Πηλίου, τόνισε ότι οι αγρότες έχουν να πάρουν σοδειά εδώ και τρία χρόνια, λόγω παγετού, ενώ πληρώνουν πανάκριβα τα αγροεφόδια και την Ενέργεια.

Ο Απόστολος Τσακανίκας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλίας, τόνισε ότι στηρίζει τον αγώνα των αγροτών.

Μηχανοκίνητη πορεία στα Τρίκαλα

Μηχανοκίνητη πορεία με δεκάδες τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα πραγματοποιήθηκε χτες από αγρότες στα Τρίκαλα, τα οποία παρέταξαν έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας, και στη συνέχεια, με πορεία, κινήθηκαν στη λαϊκή αγορά της πόλης, όπου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση. Ακολούθησε πορεία που κατέληξε σε συμβολικό αποκλεισμό του κτιρίου της ΠΕ Τρικάλων, με τους βιοπαλαιστές αγρότες να φωνάζουν συνθήματα όπως «Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, με την αγροτιά αντίσταση και πάλη», «Ρεύμα φθηνό για όλο τον λαό» και «Αγρότη πολέμα, δε θα σου μείνει στρέμμα».

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Λάμπρος Τσέκας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη», ο οποίος μετέφερε αγωνιστικούς χαιρετισμούς από το μαχητικό πανθεσσαλικό μπλόκο της Νίκαιας, καλώντας παράλληλα τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της περιοχής που δεν έχουν κάνει ακόμα το βήμα, να δυναμώσουν τα μπλόκα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Δέκα μέρες τώρα είμαστε στον δρόμο, μαζί μας είναι χιλιάδες συνάδελφοι απ' άκρη σ' άκρη με μπλόκα και άλλες μορφές πάλης σε όλη την Ελλάδα, διεκδικώντας το δίκιο μας. Να μπορούμε να καλλιεργούμε τα χωράφια μας, να εκτρέφουμε τα ζώα μας, να μπορούμε να βάζουμε ένα πιάτο φαΐ στο τραπέζι, να έχουμε θέρμανση και φως στα σπίτια μας». Ο ίδιος κατήγγειλε την κυβέρνηση και «τα διάφορα παπαγαλάκια και καλοθελητές για τη συκοφάντηση του αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών αλλά και την προσπάθεια τρομοκρατίας τους μέσω της καταστολής και των "αγροτοδικείων"».

Νωρίτερα, στη συγκέντρωση απηύθυναν χαιρετισμούς εκπρόσωποι σωματείων και μαζικών φορέων: Η Ειρήνη Πετράκη, από τον Σύλλογο Γυναικών Τρικάλων (μέλος ΟΓΕ), η Βασιλική Τσίτσα, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ ν. Τρικάλων, και ο Δημήτρης Αρμάγος, γραμματέας του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Τρικάλων, εκφράζοντας τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους στον δίκαιο αγώνα.

Μπλόκα και κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Από την κινητοποίηση στην Κοζάνη
Από την κινητοποίηση στην Κοζάνη
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους δηλώνουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στα μπλόκα που έχουν στήσει σε όλη τη χώρα, μετά και τις αποφάσεις στην πανελλαδική σύσκεψη της Νίκαιας.

Στην Εύβοια, χτες το πρωί αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι από τη Βόρεια Εύβοια και το μπλόκο της Στροφυλιάς, μαζί με συναδέλφους τους από άλλες περιοχές του νησιού, προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα μπροστά από το κτίριο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στη Χαλκίδα. Ρίχνοντας γάλα και άλλα αγροτικά προϊόντα στην είσοδο του κτιρίου, διαδήλωσαν τις διεκδικήσεις τους για μέτρα ουσιαστικής στήριξης μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου.

Κινητοποίηση χτες πραγματοποίησε και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Νότιας Καρυστίας, με αγρότες και κτηνοτρόφους που συγκεντρώθηκαν με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα στην είσοδο της Καρύστου και κατευθύνθηκαν με μηχανοκίνητη πορεία στο δημαρχείο, όπου επέδωσαν τα αιτήματά τους στον δήμαρχο, ενώ έκαναν και τηλεφωνική παρέμβαση στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, απαιτώντας λύσεις στα προβλήματά τους. Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε στη ΔΕΗ.

Σε αποκλεισμό της κυκλοφορίας στον δρόμο Λαμίας - Καρπενησίου προχώρησαν το μεσημέρι του Σαββάτου 12/2 αγρότες και κτηνοτρόφοι της Δυτικής Φθιώτιδας, που έχουν στήσει το μπλόκο τους στον οικισμό Παλιούρι Μακρακώμης.

Χορευτική παράσταση στο μπλόκο του Αιγίου
Χορευτική παράσταση στο μπλόκο του Αιγίου
Στο ύψος του «Δρούγου» έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους αγρότες από χωριά του Δομοκού, ενώ νέα κινητοποίηση και αποκλεισμό της κυκλοφορίας πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι και οι αγρότες της Λιβαδειάς, που έχουν στήσει το μπλόκο τους στην παλιά Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας, στο ύψος του Αγίου Ιωάννη. Αγρότες από τη Θήβα και τα Βάγια έχουν συγκροτήσει ξεχωριστά μπλόκα στον δρόμο Θήβας - Λιβαδειάς και σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Στην Κεντρική Μακεδονία

Με «αναμμένες τις μηχανές» παραμένουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών Βασιλικά και Επανομή Θεσσαλονίκης και Γαλάτιστα Χαλκιδικής, όπου οι αγρότες αποφάσισαν αύριο Τετάρτη να κινηθούν προς την αερογέφυρα της Θέρμης στην Ανατολική Θεσσαλονίκη.

Στη Νάουσα, ο Αγροτικός Σύλλογος «Μαρίνος Αντύπας» καλεί τους φορείς και τα σωματεία της περιοχής σε συγκέντρωση συμπαράστασης στον αγώνα των αγροτών αύριο Τετάρτη, στις 6 μ.μ., στο μπλόκο της διασταύρωσης στην οδό Βέροιας - Εδεσσας.

Στην Πέλλα, το μπλόκο Γυψοχωρίου παραμένει με δυνάμεις από τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Πέλλας «Ενότητα», και προετοιμάζει μαζικές περιοδείες και εξορμήσεις στα χωριά και στον λαό της περιοχής.

Σε Δυτική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία - Θράκη

Δυναμική κινητοποίηση στο κέντρο της Κοζάνης πραγματοποίησαν το Σάββατο αγρότες και κτηνοτρόφοι, και πιο συγκεκριμένα στο δημαρχείο Κοζάνης, όπου κατέφθασαν με αγροτικά μηχανήματα και συναντήθηκαν με εργαζόμενους, που τους υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον δίκαιο αγώνα που δίνουν. Στο μεταξύ, μπλόκο από τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους στήθηκε την Κυριακή στην Αγία Κυριακή Βοΐου. Ενώ σήμερα Τρίτη αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν προγραμματίσει σύσκεψη στο Πολιτιστικό Κέντρο Πύργων Εορδαίας στις 6.30 μ.μ., προκειμένου να οργανώσουν κι αυτοί τη συμμετοχή τους στον πανελλαδικό αγώνα.

«Ενισχύουμε τον ενιαίο πανελλαδικό αγώνα επιβίωσής μας» είναι το μήνυμα που στέλνουν οι αγρότες και από τον Εβρο, οι οποίοι χτες έστησαν μπλόκο στην είσοδο της πόλης.

Στην Ηπειρο

Στην Πρέβεζα, το Σάββατο το πρωί πραγματοποιήθηκε μαζική αγροτική συγκέντρωση στο Λούρο και στήθηκε μπλόκο, μετά από πρόσκληση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού. Στην Αρτα ήταν δεκάδες οι εργατοϋπάλληλοι που ανταποκρίθηκαν την Κυριακή το απόγευμα στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου για αυτοκινητοπομπή στο κέντρο της πόλης και πορεία αλληλεγγύης στο μπλόκο του Σκοπευτηρίου.

Στα Γιάννενα, με δεκάδες τρακτέρ και αγροτικά οχήματα αγροτοκτηνοτρόφοι από όλο τον νομό πραγματοποίησαν χτες το πρωί συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης, διεκδικώντας άμεσα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής και στήριξης του εισοδήματός τους. Είχαν προηγηθεί δύο προσυγκεντρώσεις, η μία στον κόμβο της Ελεούσας έξω από τη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» και η άλλη στον κόμβο της Ανατολής.

Σε Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο

Με νέες δυνάμεις ενισχύθηκε τις προηγούμενες μέρες το μπλόκο στο Χαλίκι Αιτωλοακαρνανίας, ενώ χτες οι αγρότες προχώρησαν σε αποκλεισμό της Ιόνιας Οδού στο ύψος του κόμβου «Χαλίκι», ξεπερνώντας και τις δυσκολίες που προέβαλε το πλήθος των αστυνομικών δυνάμεων που είχαν παραταχθεί στον χώρο, για ακόμα μία φορά και με ΜΑΤ, σπάζοντας ουσιαστικά και τον «τσαμπουκά» που επιδεικνύει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Αύριο Τετάρτη οι παραγωγοί και κτηνοτρόφοι από το μπλόκο της Μαραθιάς Ηλείας πραγματοποιούν συγκέντρωση με τρακτέρ και οχήματα και στο Πελόπιο, στις 11.30 π.μ.

Στο Αίγιο, στο πλαίσιο της πλούσιας δράσης που αναπτύσσει το μπλόκο στη γέφυρα «Μεγανίτη», που έστησε ο Αγροτικός Σύλλογος «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», το περασμένο Σάββατο βρέθηκε το Χορευτικό Τμήμα του δήμου Πατρέων, στηρίζοντας με μουσική και χορό τα δίκαια αιτήματα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, που παλεύουν και βρίσκονται στον χώρο για μια βδομάδα.

Με μια μαχητική μηχανοκίνητη πορεία στους δρόμους της Σπάρτης, με συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία και αποκλεισμό της Περιφερειακής Ενότητας, συνέχισαν χτες τις δράσεις τους οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι της Λακωνίας, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Σπάρτης και του αντίστοιχου της Λακωνίας, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους. Μαζί τους βρέθηκαν αντιπροσωπείες από τα Σωματεία Συνταξιούχων και Πωλητών Λαϊκών Αγορών, η Ομάδα Γυναικών Σπάρτης (μέλος της ΟΓΕ) και η Επιτροπή Αγώνα κατοίκων του Ευρώτα.

Καθημερινή είναι η δραστηριότητα των αγροτών και στο μπλόκο στον δρόμο των αρχαιοτήτων στην Αργολίδα, όπου την Κυριακή πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση με τη συμμετοχή σωματείων και φορέων της περιοχής. Ταυτόχρονα, οι αγρότες προχώρησαν στο κλείσιμο του δρόμου για δυο ώρες, ενώ σήμερα Τρίτη στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση.

Σταθεροί και αμετακίνητοι στις θέσεις τους στα μπλόκα στον πρώην σταθμό του ΟΣΕ στη Μεσσήνη και στο Σουληνάρι παραμένουν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι της Μεσσηνίας, που μετά και την Κυριακή αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Αύριο Τετάρτη θα πραγματοποιήσουν μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα στην Καλαμάτα, με απόφαση των επιτροπών των δύο μπλόκων του νομού, διατρανώνοντας τη θέλησή τους να μην κάνουν πίσω από την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Σε νησιά του Ιονίου

Πολύμορφες δράσεις πραγματοποιούνται και στο μπλόκο της Κολώνας στο Ληξούρι Κεφαλονιάς, όπου την Κυριακή δόθηκε συναυλία αλληλεγγύης με τους Στ. Μαγαλιό και Θ. Μαρούλη.

Σε συγκέντρωση με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους οχήματα καλεί τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους της Ζακύνθου ο νεοσυσταθείς Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος, την Πέμπτη 17/2 στις 10 π.μ. στη Λούμπα.

Στην Κρήτη και σε νησιά του Αιγαίου

Στο μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια στα Χανιά πραγματοποιήθηκαν μεγάλη συγκέντρωση και αποκλεισμός της Εθνικής Οδού την Κυριακή. Χτες το βράδυ έγινε συνέλευση, όπου ενημερώθηκαν για την πανελλαδική σύσκεψη και συζήτησαν για τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα.

Σε κινητοποίηση στον κόμβο των Πεζών προχώρησαν το Σάββατο οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ηρακλείου και Αστερουσίων.

Σήμερα γίνεται παλλεσβιακό συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στην Καλλονή, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου.

Επισκέψεις αλληλεγγύης στα μπλόκα της αγροτιάς

Καθημερινές είναι οι εκδηλώσεις στήριξης του αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών από σωματεία εργαζομένων και άλλους μαζικούς φορείς, με ανακοινώσεις, επισκέψεις στα μπλόκα, παράδοση ειδών πρώτης ανάγκης.

Το απόγευμα του Σαββάτου, στο μπλόκο της Νίκαιας βρέθηκαν αντιπροσωπείες των Εμπορικών Συλλόγων Καρδίτσας και Λάρισας, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στον αγώνα επιβίωσης που δίνουν οι αγρότες. Μέσα από τις συζητήσεις αναδείχτηκε πως τα προβλήματα είναι κοινά, με πιο χαρακτηριστικό αυτό των μεγάλων αυξήσεων στην Ενέργεια, που εξανεμίζει το εισόδημα των αυτοαπασχολουμένων στην πόλη και την ύπαιθρο.

Οι αντιπροσωπείες των Εμπορικών Συλλόγων ανέδειξαν πως, όπως και στους αγρότες, το κράτος δίνει ψίχουλα για να στηριχτούν, ενώ την ίδια στιγμή δισεκατομμύρια μοιράζονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, απ' τον «αναπτυξιακό» και άλλους νόμους στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Σήμερα, Τρίτη, στο μπλόκο της Νίκαιας θα βρεθούν εργατικά σωματεία και φοιτητικοί σύλλογοι της Λάρισας.

Ζωτικά τα αιτήματα των βιοπαλαιστών αγροτών

29 μπλόκα συμμετείχαν στη σύσκεψη της Κυριακής

Στην πανελλαδική σύσκεψη της περασμένης Κυριακής επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά η συμφωνία με το πλαίσιο των αιτημάτων, όπως αυτά έχουν αποφασιστεί στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στις 19 Δεκέμβρη και στις συνελεύσεις των μπλόκων:

-- Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

-- Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%.

-- Τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν αντιπροσωπείες από 29 μπλόκα από όλη τη χώρα, και πιο συγκεκριμένα:

Νίκαιας, Τυρνάβου, Αγιάς, Ελασσόνας, Ριζόμυλου, Μεγάλα Χωράφια Χανίων, Στροφυλιάς Εύβοιας, Αιγίου, Αμυνταίου, Μαραθιάς Ηλείας, Παλιουρίου Φθιωτίδας, Δυτικής Λοκρίδας, Μεσσήνης και Σουληνάρι, Ξηροκαμπίων Λακωνίας, Μεσημερίου, Κρύας Βρύσης, Γυψοχωρίου, Λιβαδειάς, Χαλικίου Αιτωλοακαρνανίας, Καναλακιού Πρέβεζας, Λούρου Πρέβεζας, Στίβου Θεσσαλονίκης, Αρτας, Κοζάνης, Πελασγίας Φθιώτιδας, Διασταύρωσης Νάουσας, Αργολίδας, Δεσκάτης Γρεβενών, Αργους Ορεστικού.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ