ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Αποκαλύψεις για το «ψυχροπολεμικό» πυρηνικό οπλοστάσιο της Ιαπωνίας...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Νέα επίσημα έγγραφα που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα φανερώνουν πως στη διάρκεια της λεγόμενης ψυχροπολεμικής περιόδου, ενώ οι ΗΠΑ δημοσίως διατείνονταν πως δε διατηρούσαν πυρηνικά όπλα στην Ιαπωνία, τα αποθήκευαν μυστικά όχι μόνον στη γνωστή αμερικανική βάση της νήσου Οκινάουα αλλά και στα νησιά Τσιτσι-τζίμα και Αϊο Τζίμα. Τα επίσημα - και άλλοτε απόρρητα κρατικά έγγραφα - φανερώνουν επιπλέον πως οι ΗΠΑ ήταν έτοιμες να κάνουν το ίδιο και σε άλλες 11 τοποθεσίες στην Ιαπωνία.

Τα στοιχεία αυτά αλλά και άλλα τα οποία περιγράφουν πώς οι ΗΠΑ χρησιμοποιούσαν την Ιαπωνία όσον αφορά στα σχέδια πυρηνικού πολέμου, αναφέρονται σε άρθρο του τελευταίου τεύχους της διμηνιαίας επιθεώρησης «Δελτίο Ατομικών Επιστημόνων», το οποίο αναδημοσιεύτηκε σε πλειάδα του αμερικανικού ημερήσιου Τύπου.

«Με βάση αυτά τα έγγραφα, τώρα μπορούμε να δούμε για πρώτη φορά μια πολύ πιο πλήρη εικόνα σε σχέση με τον τρόπο που η Ιαπωνία "ενσωματώθηκε" στο αμερικανικό πυρηνικό σύστημα», υπογραμμίζει σε σημείο του σχετικού άρθρου ο Γουίλιαμ Αρκιν, ειδικός αναλυτής για θέματα πυρηνικών όπλων και ένας από τους ανθρώπους που συνέταξαν το άρθρο, στο τεύχος Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου του παραπάνω διμηνιαίου περιοδικού. Στο ίδιο άρθρο, σημειώνεται πως παρά τις δημόσιες ανακοινώσεις ότι η Ιαπωνία είναι ένα μη - πυρηνικό κράτος, στην ουσία είχε μετατρέψει μεγάλες εκτάσεις της «σε τεράστιες πυρηνικές εγκαταστάσεις... οι οποίες με κανέναν τρόπο δεν ήταν μικρότερες ή λιγότερο εξελιγμένες από άλλους συμμάχους των ΗΠΑ».

Στο άρθρο του «Δελτίου Ατομικών Επιστημόνων» επισημαίνεται πως στην περίοδο 1956 έως και το 1966, οι ΗΠΑ, προφανώς με τη συναίνεση της Ιαπωνίας, διατηρούσαν πυρηνικά όπλα και στα επόμενα χρόνια και τμήματα πυρηνικών βομβών στις τοποθεσίες Αϊο Τζίμα και Τσιτσι-τζίμα, περίπου 800 έως 1000 χλμ. νοτιοανατολικά του Τόκιο. Υπογραμμίζεται επιπλέον πως οι ΗΠΑ κρατούσαν μυστικά πυρηνικά όπλα και στην ιαπωνική νήσο Οκινάουα έως το 1972, και, όταν η αμερικάνικη κατοχή της νήσου τερματίστηκε τον ίδιο χρόνο, το αμερικανικό Πεντάγωνο εξακολούθησε να αποθηκεύει τμήματα πυρηνικών βομβών τόσο εκεί όσο και σε άλλα ιαπωνικά νησιά αλλά και στις αεροπορικές βάσεις της Μισάουα και Ιταζούκι. Ακολούθως, προστίθεται πως τα αμερικανικά πλοία του πολεμικού ναυτικού που στάθμευαν στους λιμένες του Σασέμπο και της Γιοκοσούκα ήταν... οπλισμένα με πυρηνικά όπλα.

Παρ' όλα αυτά, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, ισχυρίστηκε πως το άρθρο δε λοιδορεί την Ουάσιγκτον για παραβίαση των νομικών υποχρεώσεών της έναντι της Ιαπωνίας. «Η θέση μας είναι ότι δεν έχουν γίνει παραλείψεις στις υποχρεώσεις μας έναντι της Ιαπωνίας όσον αφορά στις συμφωνίες ασφαλείας και στους σχετικούς διακανονισμούς», υποστήριξε σε δηλώσεις του προς τον Τύπο ο Γουόλτερ Σλόκομπ, γραμματέας αμυντικής πολιτικής του αμερικανικού Πενταγώνου. Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συμπλήρωνε χρησιμοποιώντας τη γνωστή φράση-κλισέ:«Εδώ και χρόνια η πολιτική μας είναι να μην αποκαλύπτουμε, ούτε να σχολιάζουμε θέματα, όπως πού και τι είδους πυρηνικά όπλα αποθηκεύονται ή αποστέλλονται στο εξωτερικό». Κανείς ωστόσο αξιωματούχος της κυβέρνησης Κλίντον δεν αμφισβήτησε τα στοιχεία που παρουσιάζονται στο άρθρο του «Δελτίου Ατομικών Επιστημόνων», περιοριζόμενοι να προσθέσουν πως...«οι αποστολές πυρηνικών όπλων έχουν μειωθεί σήμερα σε ποσοστό γύρω στο 10% σε σχέση με ό,τι γινόταν τα τελευταία 10 ή 15 χρόνια».

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ - Α.ΤΙΜΟΡ
Θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου οι στρατηγοί;
ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Ο Ινδονήσιος Πρόεδρος με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ

Associated Press

Ο Ινδονήσιος Πρόεδρος με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ
Θα καθίσουν, τελικά, οι Ινδονήσιοι στρατηγοί στο εδώλιο του κατηγορουμένου για την πρόσφατη αιματοχυσία στο Ανατολικό Τιμόρ; «Ναι! Υπό την προϋπόθεση πως τα στοιχεία και οι δικαστικές έρευνες τους συνδέσουν άμεσα με όσα δραματοποιήθηκαν εκεί», απάντησε χτες σε ερώτηση δημοσιογράφου της ημερήσιας εφημερίδας «Τζακάρτα Ποστ» ο Ινδονήσιος Πρόεδρος, Αμπντουραχμάν Ουαχίντ.

Ο Ινδονήσιος Πρόεδρος εξήγησε πως ο ίδιος δε θα αναμειχθεί στο έργο της Δικαιοσύνης και δη στη νομική διαδικασία που απαιτείται σχετικώς, υπογραμμίζοντας πως δε θα εμποδίσει τα δικαστήρια να καθορίσουν την τύχη των στρατηγών. Και ο Πρόεδρος Ουαχίντ συνέχισε, λέγοντας: «Δε θα αμφιταλαντευτώ ούτε θα ενδώσω σε κανέναν πειρασμό. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να αποδεχτούμε την απόφαση του δικαστηρίου».

Ο Πρόεδρος της Ινδονησίας έκανε τα παραπάνω σχόλια μία περίπου βδομάδα, αφότου ο υπουργός Αμυνας, Τζουγόνο Σουνταρσόνο, δήλωσε πως οι στρατηγοί θα αποφύγουν την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη, «καθώς ενεργούσαν διεκπεραιώνοντας την πολιτική της πολιτείας». Ο ίδιος υπουργός είχε, επιπλέον, καταστήσει σαφές πως στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν μόνον όσοι κατώτεροι αξιωματικοί και στρατιώτες διέπραξαν πραγματικά εγκλήματα.

Εντούτοις, ερευνητές διορισμένοι από το ινδονησιακό κράτος, που μελετούν τις υποθέσεις παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ανατολικό Τιμόρ, ανακοίνωσαν τελευταία πως οι στρατιωτικοί ηγέτες θα πρέπει να είναι υπόλογοι για το κύμα βίας που σάρωσε προ μηνών το Ανατολικό Τιμόρ, μια που τα στοιχεία και οι καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων αποδεικνύουν πως «ήξεραν ό,τι και όπου συνέβαινε, αλλά δεν έκαναν τίποτε για να τα εμποδίσουν». Μεταξύ των ανώτερων στρατιωτικών αξιωματούχων, είναι φυσικά και ο στρατηγός Γουιράντο, ο άνθρωπος που ήταν υπουργός Αμυνας επί της κυβέρνησης του πρώην Προέδρου Χαμπίμπι και είχε το γενικό πρόσταγμα για ό,τι απεχθές συνέβη στο Α. Τιμόρ μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του νησιού στις 30 Αυγούστου. Σήμερα ο στρατηγός Γουιράντο παραμένει στην εξουσία, εκτελώντας χρέη υπουργού Ασφαλείας και Πολιτικών Υποθέσεων.

Τρεις νεκροί από συγκρούσεις στο Μαλούκου

Νέες βίαιες συγκρούσεις μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων ξέσπασαν χτες στα χωριά Χουαλόι και Σεριχόλο στη νήσο Σεράμ της επαρχίας Μαλούκου, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον τριών ατόμων και τον τραυματισμό άλλων τεσσάρων. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, το χωριό Σεριχόλο μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, όταν κάτοικοι του παρακείμενου χωριού Χουαλόι, οπλισμένοι με αιχμηρά αντικείμενα, όπλα και αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ επιτέθηκαν στους κατοίκους του Σεριχόλο, καίγοντας εκατοντάδες σπίτια. Η αφορμή για τις συγκρούσεις δεν έγινε άμεσα γνωστή. Τα χτεσινά επεισόδια σημειώθηκαν δύο 24ωρα, αφότου είχαν ολοκληρώσει την επίσκεψή τους στην πρωτεύουσα της επαρχία Μαλούκου, Αμπόν, ο Πρόεδρος Ουαχίντ και η αντιπρόεδρος Μεγκαβάτι. Και οι δύο είχαν απευθύνει έκκληση προς τους μουσουλμάνους και χριστιανούς της επαρχίας να σταματήσουν τις μεταξύ τους συγκρούσεις, οι οποίες από την αρχή του χρόνου έχουν προκαλέσει το θάνατο πολλών εκατοντάδων ατόμων.

Οι στρατηγοί προειδοποιούν τους αντάρτες στο Ατσέι...

Ινδονήσιοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν χτες τους αντάρτες του «Κινήματος για Ελεύθερο Ατσέι» πως κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους, με στόχο την ανεξαρτησία της επαρχίας Ατσέι, παρά τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις, που έδωσαν πρόσφατα στη διάρκεια μυστικής συνάντησής τους με τον Πρόεδρο Ουαχίντ. Οι στρατηγοί, που εξακολουθούν να πιέζουν τον Πρόεδρο Ουαχίντ να κηρύξει στην επαρχία Ατσέι στρατιωτικό νόμο, θεώρησαν χτες τους αντάρτες υπεύθυνους για τις τελευταίες επιθέσεις, που προκάλεσαν το θάνατο αρκετών Ινδονήσιων στρατιωτών και πολιτών του Ατσέι.

ΡΩΣΙΑ
Δημιουργία Συντονιστικού Συμβουλίου Εργαζομένων

Στις 26-27 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε στο συγκρότημα χαρτοβιομηχανίας του Βίμποργκ η Συνδιάσκεψη εκπροσώπων των εργατικών κολεκτίβων, ηγετών και στελεχών των συνδικάτων και του εργατικού κινήματος. Οι μετέχοντες στη Συνδιάσκεψη υιοθέτησαν μια σειρά αποφάσεις: «Για τη δημιουργία Συντονιστικού Συμβουλίου των επιχειρήσεων της Ρωσίας», «Για την κατάσταση και τις προοπτικές του αγώνα των εργατικών κολεκτίβων για εργατικό έλεγχο, αυτοδιοίκηση και απο-ιδιωτικοποίηση», «Για τις ιδιωτικοποιήσεις και την ιδιοκτησία», «Για την υποστήριξη του αγώνα της εργατικής κολεκτίβας του συγκροτήματος χαρτοβιομηχανίας του Βίμποργκ για τα δικαιώματά της», «Για τα σχέδια του νέου Κώδικα Εργασίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας», καθώς και δήλωση καταδίκης της προετοιμαζόμενης από τις ΗΠΑ στρατιωτικής επέμβασης στην Κολομβία και Εκκληση της Συνδιάσκεψης των εργατικών οργανώσεων της Ρωσίας στην Ανοιχτή Παγκόσμια Διάσκεψη για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας των συνδικάτων και τα δημοκρατικά δικαιώματα, που πραγματοποιήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο.

Η Συνδιάσκεψη των εργατικών κολεκτίβων αποτελεί, ως αποτέλεσμα των σημαντικών βημάτων στο μαζικό αγώνα, ένα από τα στάδια οργάνωσης του εργατικού κινήματος, που άρχισε το 1992 με το Συνέδριο των Εργατών, Αγροτών, Ειδικών και Υπαλλήλων της Ρωσίας. Υποστηρίζοντας την πρωτοβουλία των συνδικάτων του συγκροτήματος χαρτοβιομηχανίας του Βίμποργκ, του Εργοστάσιο μετάλλων του Λένινγκραντ, του συγκροτήματος έγχρωμης εκτύπωσης και σειράς επιχειρήσεων του Λένινγκραντ και της περιοχής Λένινγκραντ, για το συντονισμό της δράσης προς το συμφέρον των εργαζομένων, η Συνδιάσκεψη αποφάσισε να δημιουργήσει το Συντονιστικό Συμβούλιο των Εργαζομένων των βιομηχανικών επιχειρήσεων της Ρωσίας. Η συμμετοχή στο Συντονιστικό Συμβούλιο θα γίνεται με βάση τις οργανωτικές μορφές του εργατικού κινήματος (συνδικαλιστικές επιτροπές, απεργιακές επιτροπές, σοβιέτ των εργατών των επιχειρήσεων, σοβιέτ των εργατικών κολεκτίβων των επιχειρήσεων του βιομηχανικού και αγροτικού τομέα της οικονομίας) και με βάση την παραδοχή των αποφάσεων της Συνδιάσκεψης.

Τα άμεσα καθήκοντα του Συντονιστικού Συμβουλίου είναι τα εξής: Δημιουργία δικτύου επιτελικής ανταλλαγής πληροφοριών, συγκρότηση επιτελείου και ομάδας ειδικών για την παροχή άμεσης και συστηματικής υποστήριξης στις εργατικές κολεκτίβες, οι οποίες αγωνίζονται για τον εργατικό έλεγχο και την αυτοδιοίκηση (νομική, οικονομική, προπαγανδιστική κ.λπ.), οργάνωση κινητοποιήσεων αλληλεγγύης, υποστήριξη των υποψήφιων βουλευτών για την Κρατική Δούμα που προέρχονται από τις κολεκτίβες εργαζομένων, προτάσεις προς τη νέα σύνθεση της Δούμας νέων νομοσχεδίων που θα αποβλέπουν στην προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, επεξεργασία, δημοσίευση μεθοδολογικών οδηγιών και ενημέρωση των εργατικών κολεκτίβων σχετικά με τη διοργάνωση κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας, τον εργατικό έλεγχο και την αυτοδιοίκηση στις επιχειρήσεις και στις περιοχές, έκδοση και διάδοση δελτίου του Συντονιστικού Συμβουλίου σαν μέσου συλλογής πληροφοριών για τη λειτουργία του Συντονιστικού Συμβουλίου, ρύθμιση της συνεργασίας με εκπροσώπους της διανόησης - εκπαιδευτικούς, ιατρούς, καθώς και της διεθνούς αλληλεγγύης, εξασφάλιση οικονομικής, νομικής και πολιτικής μόρφωσης στις αγωνιζόμενες εργατικές κολεκτίβες, δημιουργία ταμείου εργατικής αλληλοβοήθειας και συστηματική δουλιά για την προσέλκυση στις κινητοποιήσεις των εργατικών κολεκτίβων της νεολαίας και των συνταξιούχων.

Η βαθύτατη κοινωνικοοικονομική κρίση στη χώρα έπληξε σοβαρά τα δικαιώματα και τη ζωή των ανθρώπων του μόχθου. Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, οι απεργίες, οι απεργίες πείνας, ο πόλεμος των σιδηροτροχιών, τα χρόνια αγώνων για καθαρά οικονομικά αιτήματα, την καταβολή των μισθών, ενάντια στην ανεργία έδειξαν ότι οι προσωρινές υποχωρήσεις και οι ελεημοσύνες από μέρους των αρχών και των νέων αφεντικών δεν αλλάζουν την κατάσταση πραγμάτων στην κοινωνία. Η Συνδιάσκεψη διαπίστωσε ότι στη χώρα διαγράφεται ένα νέο στάδιο αγώνα - το πέρασμα στην πάλη για τη μετατροπή των εργατικών κολεκτίβων σε πραγματικούς αφέντες των επιχειρήσεών τους, των συνοικιών, των πόλεων και προοπτικά όλης της χώρας. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι εργαζόμενοι έχουν αναλάβει τις επιχειρήσεις, αλλάζοντας τις διοικήσεις και τους ιδιοκτήτες, όταν οι επιχειρήσεις έχουν αρπαχτεί παράνομα και οδηγούνται στην καταστροφή. Παράδειγμα, οι εργαζόμενοι της χαρτοβιομηχανίας του Βίμποργκ (περιοχή Λένινγκραντ) κ. ά. Η Συνδιάσκεψη κάλεσε τους εργάτες να περάσουν από τα στενά οικονομικά αιτήματα στη δημιουργία οργάνων αυτοδιοίκησης και εργατικού ελέγχου, ικανά να διευθύνουν τις επιχειρήσεις, να επιδιώξουν την επιστροφή στις εργατικές κολεκτίβες της ιδιοκτησίας που ιδιωτικοποιήθηκε παράνομα, που αξιοποιείται αναποτελεσματικά ή έχει καταληστευτεί. Να είναι έτοιμες για την οργάνωση απεργιών συμπαράστασης σε περιπτώσεις κυνικής καταπάτησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, να ζητούν από την εισαγγελία, τους βουλευτές όλων των επιπέδων να λάβουν δραστικά μέτρα για την αναχαίτιση των επιθέσεων των νεόφερτων ιδιοκτητών, οι οποίοι ενεργούν παρακάμπτοντας τους νόμους και προς ζημιά του κράτους και των εργαζομένων. Η Συνδιάσκεψη θεωρεί ότι η επιτυχία του αγώνα των εργατών και όλων των εργαζομένων συνδέεται με τη ριζική αλλαγή του υπάρχοντος πολιτικού και οικονομικού συστήματος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ