ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2023
Σελ. /28
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Ισραηλινό έγκλημα διαρκείας στα αποκλεισμένα νοσοκομεία της Γάζας

Ενώ εντείνονται οι βομβαρδισμοί και στον νότο

Copyright 2023 The Associated

Ο ισραηλινός κατοχικός στρατός κλιμάκωσε χθες, 39η μέρα της επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας, τον εγκληματικό κλοιό γύρω από τα νοσοκομεία της βόρειας Γάζας, με πρώτα τα Νοσοκομεία «Aλ Σίφα» και «Aλ Κουντς», μετατρέποντάς τα σε παγίδες θανάτου και νεκροταφεία, καθώς έχουν μείνει πλέον εδώ και μέρες χωρίς καύσιμα, νερό και βασικά ιατροφαρμακευτικά υλικά.

Στήριξη και σε αυτό το έγκλημα έσπευσαν να δώσουν οι ΗΠΑ, αναπαράγοντας πλήρως την προπαγάνδα του κράτους - δολοφόνου, με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι να δηλώνει χθες ότι οι ΗΠΑ έχουν «πληροφορίες» ότι «η Χαμάς και η παλαιστινιακή "Ισλαμική Τζιχάντ" χρησιμοποιούν ορισμένα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας - μεταξύ τους και το "Αλ Σίφα" - και σήραγγες κάτω από αυτά για να κρύψουν και να υποστηρίξουν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις και την κράτηση ομήρων».

Η προκλητική στήριξη του Ισραήλ από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ συνεχίζεται την ίδια ώρα που οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν σκοτώσει πάνω από 11.451 Παλαιστίνιους, μεταξύ τους 4.630 παιδιά.

Στους 31.700 έφτασαν οι τραυματίες, ενώ οι αγνοούμενοι ξεπερνούν τους 3.500.

Δολοφονούν αρρώστους, τραυματίες και νεογνά

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι ισραηλινές επιθέσεις και ο αποκλεισμός σταμάτησαν τη λειτουργία 22 εκ των 36 νοσοκομείων της Λωρίδας της Γάζας.

Copyright 2023 The Associated

Εκπρόσωπος του ΠΟΥ ζήτησε άμεση παύση πυρός, τονίζοντας ότι ακόμα και τα 14 νοσοκομεία που παραμένουν ανοιχτά «μετά βίας έχουν αρκετές προμήθειες για να πραγματοποιήσουν σοβαρές εγχειρήσεις ή να παράσχουν υπηρεσίες σε ΜΕΘ».

Το αραβικό δίκτυο «Al Jazeera» μετέδωσε χαρακτηριστικά ότι σε μέρος του περιβόλου του Νοσοκομείου «Αλ Σίφα» δημιουργήθηκε ανοιχτός τάφος ώστε να ταφούν οι σοροί 179 ανθρώπων, αφού ο ισραηλινός στρατιωτικός αποκλεισμός δεν επιτρέπει την κανονική ταφή τους. Μέχρι το απόγευμα είχαν προστεθεί οι θάνατοι άλλων 40 ατόμων.

Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκεται η ζωή δεκάδων νεογνών στο ίδιο νοσοκομείο, καθώς η παντελής έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος έχει καταστήσει τις θερμοκοιτίδες άχρηστες. Ο κατοχικός στρατός, που αποκλείει τη Γάζα και αποκλείει κάθε πρόσβαση στα νοσοκομεία, επιχειρώντας να συγκαλύψει κάπως το έγκλημα ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμος να στείλει θερμοκοιτίδες για τη μεταφορά των νεογνών που θέτει σε θανάσιμο κίνδυνο...

Στο Νοσοκομείο «Αλ Αχλί», ο ορθοπεδικός χειρουργός Fadel Naim λέει ότι ασθενείς με τραυματισμούς «μέχρι μέτριου επιπέδου» πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση χωρίς αναισθησία, λόγω έλλειψης ιατρικών προμηθειών, βιώνοντας απίστευτο πόνο.

Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τη συστηματική χρήση πυρός όχι μόνο γύρω από τα νοσοκομεία αλλά ακόμα και στον περίβολο του «Αλ Σίφα», στέλνοντας χθες τηλεκατευθυνόμενο αεροπλάνο τύπου sniper, το οποίο τραυμάτισε τουλάχιστον 20 αμάχους.

Για να δικαιολογήσουν όλα αυτά τα εγκλήματα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι επέμειναν και χθες στους ισχυρισμούς ότι κάτω από το «Αλ Σίφα» «κρύβεται» διοικητικό κέντρο της Χαμάς. Ο Γάζι αλ Χάμαντ, ανώτερο στέλεχος της Χαμάς, το διέψευσε κατηγορηματικά, αποκαλώντας τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ψέματα και προπαγάνδα.

Μπροστά στην εντεινόμενη διεθνή κατακραυγή, η αμερικανική κυβέρνηση αναπαράγει αυτήν την ισραηλινή προπαγάνδα αλλά και προσπαθεί να εμφανιστεί «ευαίσθητη» για τους αμάχους. Ο Μ. Μίλερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν την ασφαλή απομάκρυνση των ασθενών από τα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας και θα υποστήριζαν την εμπλοκή τρίτων σε τέτοιες επιχειρήσεις. Σε συνέντευξη Τύπου ο Μίλερ τόνισε ότι η Ουάσιγκτον δεν θα ήθελε να δει αμάχους «και σίγουρα όχι μωρά σε θερμοκοιτίδες» να εγκλωβίζονται σε διασταυρούμενα πυρά.

Νέοι βομβαρδισμοί και στη νότια Γάζα

Μέσα σε αυτές τις 39 μέρες ισραηλινών επιθέσεων, η ΜΚΟ «Euro-Med Human Rights Monitor» κατήγγειλε χθες το Ισραήλ ότι χρησιμοποίησε πάνω από 25.000 τόνους εκρηκτικών στη Λωρίδα της Γάζας, που είναι ισοδύναμα με δύο πυρηνικές βόμβες. Οι τεράστιες ποσότητες εκρηκτικών εξηγούν τις δορυφορικές φωτογραφίες που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο μέρος του θύλακα να έχει ισοπεδωθεί, ενώ έχουν αχρηστευθεί εδώ και μέρες βασικές υποδομές σε ηλεκτρικό ρεύμα, τρεχούμενο νερό, τηλεπικοινωνίες, εργοστάσια επεξεργασίας λυμάτων και αφαλάτωσης νερού κ.λπ.

Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός εντείνει τις φονικές επιδρομές και στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου υποτίθεται ότι θα ήταν «ασφαλείς» οι πάνω από 1,2 εκατ. άμαχοι Παλαιστίνιοι που έχουν εκτοπιστεί προς τον νότο.

Ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε χθες κατοικίες στη νότια πόλη Χαν Γιούνις, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 13 αμάχων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων.

Το «Al Jazeera» μετέδωσε χθες το πρωί ότι βομβαρδίστηκαν δύο φορές δυτικά και ανατολικά προάστια της πόλης. Στον πρώτο βομβαρδισμό, που έγινε σε ανατολικές συνοικίες, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 άνθρωποι, ενώ σε επιδρομή που έγινε σε δυτικές συνοικίες σκοτώθηκαν άλλοι 3 και τραυματίστηκαν αρκετοί ακόμα.

Αντιμέτωποι και με τις ισχυρές βροχοπτώσεις οι εκτοπισμένοι

Οι εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι ήρθαν χθες αντιμέτωποι και με τις συνέπειες από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που έπληξαν τη Γάζα. Οι σκηνές και τα λιγοστά τους υπάρχοντα βρέθηκαν μέσα στις λάσπες.

Η έναρξη της περιόδου των βροχών και το ενδεχόμενο πλημμυρών αυξάνουν τους φόβους ότι το υπό κατάρρευση αποχετευτικό σύστημα του θύλακα θα επιβαρυνθεί περαιτέρω, αυξάνοντας τον κίνδυνο επιδημιών και άλλων ασθενειών στον άμαχο πληθυσμό.

Σε πρόχειρο καταφύγιο του ΟΗΕ στη Χαν Γιούνις της Γάζας η βροχή προκάλεσε απόγνωση στους εκτοπισμένους ανθρώπους, που έμειναν μέσα στις λάσπες, με βρεγμένα ρούχα και κουβέρτες.

«Οι μουσαμάδες, η τέντα και τα ξύλα δεν θα αντισταθούν σε οποιαδήποτε πλημμύρα... Οι άνθρωποι κοιμούνται στο πάτωμα, τι θα κάνουν; Πού θα πάνε; Ο χειμώνας είναι βροχερός και κρύος στη Γάζα και ο θύλακας πλήττεται πολλές φορές από πλημμύρες», έλεγαν κάτοικοι σε δημοσιογράφους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε ανησυχία σχετικά με την προοπτική η βροχή να προκαλέσει πλημμύρες, επιβαρύνοντας το ήδη κατεστραμμένο αποχετευτικό σύστημα: «Εχουμε ήδη εξάρσεις διαρροϊκών ασθενειών»...

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του ΠΟΥ στη Γενεύη, Μάργκαρετ Χάρις, έχουν ήδη καταγραφεί περισσότερα από 30.000 κρούσματα διάρροιας σε μια περίοδο που ο ΠΟΥ ανέμενε μέχρι 2.000 κρούσματα.

«Οι ζημιές στις υποδομές είναι πολύ μεγάλες. Υπάρχει έλλειψη καθαρού νερού. Ανθρωποι συνωστίζονται όλοι μαζί. Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο εκλιπαρούμε για μια εκεχειρία τώρα», επεσήμανε.

Ο Αχμέντ Μπαϊράμ, εκπρόσωπος της ΜΚΟ «Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων», είπε ότι «οι ισχυρές βροχοπτώσεις θα σημάνουν καθυστερήσεις στη μετακίνηση των ανθρώπων και των ομάδων διάσωσης (...) Θα καταστεί δυσκολότερο να διασωθούν άνθρωποι που βρίσκονται εγκλωβισμένοι κάτω από τα χαλάσματα ή να ταφούν οι νεκροί».

Ισραηλινός υπουργός ζητά «εθελοντικό» ξεριζωμό των Παλαιστινίων

Χθες ο Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών, Μπ. Σμότριτς, ζήτησε απροκάλυπτα την ...«εθελοντική μετανάστευση» των Παλαιστινίων της Γάζας σε άλλες χώρες που θα ήθελαν να τους δεχτούν, με οικονομικά ανταλλάγματα.

Σε διαδικτυακή ανάρτησή του είπε ότι η «εθελοντική μετανάστευση» των κατοίκων της Γάζας «είναι η σωστή ανθρωπιστική λύση» (!), υποστηρίζοντας το άρθρο που δημοσίευσαν από κοινού στην αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal» οι βουλευτές Ραμ Μπεν Μπάρακ και Ντάνι Ντανόν, οι οποίοι «ενθάρρυναν» δυτικές χώρες να δεχτούν οικογένειες από τη Γάζα που έχουν εκφράσει επιθυμία να μετεγκατασταθούν.

Ο Σμότριτς πρόσθεσε για τη Λωρίδα της Γάζας ότι μια τόσο μικρή περιοχή «χωρίς φυσικούς πόρους» δεν θα μπορούσε να επιβιώσει μόνη της, καθώς πέραν των άλλων το κράτος του Ισραήλ «δεν θα μπορεί πλέον να δεχτεί την ύπαρξη μιας ανεξάρτητης οντότητας στη Γάζα».

Τις παραπάνω δηλώσεις κατήγγειλε το υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, χαρακτηρίζοντάς τες «μέρος του αποικιακού, ρατσιστικού σχεδίου του Ισραήλ» για τους Παλαιστίνιους. Ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Οσάμα Χαμντάν, απέρριψε με τη σειρά του τα σχόλια του Σμότριτς, λέγοντας ότι «είμαστε εδώ για να μείνουμε».

«Οποιαδήποτε προσπάθεια δικαιολόγησης και ενθάρρυνσης του εκτοπισμού Παλαιστινίων εκτός της Λωρίδας της Γάζας απορρίπτεται πλήρως από την Αίγυπτο και διεθνώς», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Κινητοποίηση συγγενών των ομήρων στο Ισραήλ

Στο μεταξύ, οι συγγενείς των 240 ομήρων και αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα ξεκίνησαν χθες πορεία από το Τελ Αβίβ με σκοπό να φτάσουν τις επόμενες μέρες στο γραφείο του Νετανιάχου στη Δυτική Ιερουσαλήμ.

Σε δηλώσεις που έκαναν συγγενείς των ομήρων απαίτησαν από την ισραηλινή κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε συμφωνία για την απελευθέρωσή τους.

Χθες πάντως ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε τον θάνατο της 19χρονης Ισραηλινής δεκανέα Νόα Μαρσιάνο, η οποία κρατούνταν αιχμάλωτη της Χαμάς στη Γάζα.

Λίγες ώρες αργότερα ο κατοχικός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο άλλων δύο Ισραηλινών στρατιωτών σε συγκρούσεις στη Γάζα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στρατιωτών από την έναρξη της χερσαίας επίθεσης σε 46.

Ακόμα, οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν χθες ότι ταυτοποίησαν τις σορούς 859 πολιτών από τους περίπου 1.200 Ισραηλινούς που σκοτώθηκαν στις 7 Οκτωβρίου, στις επιθέσεις της Χαμάς και στις συγκρούσεις που ακολούθησαν.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πριν λίγες μέρες οι ισραηλινές αρχές έκαναν λόγο για 1.400 νεκρούς, μέχρι να αποκαλυφθεί ότι σ' αυτόν τον αριθμό περιλαμβάνονταν πολλοί Παλαιστίνιοι μαχητές, ενώ πολλοί άμαχοι σκοτώθηκαν από τα καταιγιστικά πυρά του ισραηλινού στρατού.

Οι κατοχικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι κατά τις συγκρούσεις της 7ης Οκτωβρίου σκοτώθηκαν περίπου 1.500 Παλαιστίνιοι μαχητές.

ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Φονική ισραηλινή εισβολή στην Τουλκαρέμ

Ο κατοχικός στρατός γκρεμίζει ακόμα και μνημεία του Γ. Αραφάτ...

Copyright 2023 The Associated

Ο ισραηλινός κατοχικός στρατός συνεχίζει τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε παλαιστινιακές πόλεις της Δυτικής Οχθης.

Ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν χάσει τη ζωή τους από ισραηλινά πυρά από τις 7 Οκτώβρη είναι τουλάχιστον 196.

Επίκεντρο των χτεσινών επιχειρήσεών του ήταν η πόλη Τουλκαρέμ. Η εισβολή ξεκίνησε τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες με άρματα μάχης, χερσαίες δυνάμεις και τη συνδρομή αεροπλάνου που πραγματοποίησε επιδρομές.

Σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά τουλάχιστον 7 Παλαιστίνιοι (5 άμαχοι και 2 μαχητές), τραυματίστηκαν τουλάχιστον 12, ενώ δεκάδες υπέστησαν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα λόγω εκτεταμένης χρήσης δακρυγόνων και άλλων χημικών. Επιπλέον, τουλάχιστον 2 τραυματίες απήχθησαν από τον στρατό κατά τη μεταφορά τους με ασθενοφόρο.

Παράλληλα - όπως γίνεται εδώ και βδομάδες και σε άλλες πόλεις της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης - ο στρατός κατέστρεψε δρόμους και μνημεία αφιερωμένα στον ιστορικό ηγέτη της PLO (Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης) Γιάσερ Αραφάτ, καθώς και δρόμους, πλατείες, δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτρισμού.

Καταστράφηκαν ολοσχερώς ή υπέστησαν σοβαρές υλικές ζημιές πάνω από 70 κτίρια, τα περισσότερα σπίτια, και ένα Κέντρο Υγείας της Οργάνωσης Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).

Παράλληλα έγιναν δεκάδες νέες συλλήψεις Παλαιστινίων (πάνω από 30) σε διάφορες πόλεις της Δυτικής Οχθης (Ανατολική Ιερουσαλήμ, Χεβρώνα, Ραμάλα κ.α.), ανεβάζοντας τον αριθμό τους σε πάνω από 2.570 από τις 7 Οκτώβρη.

Νέες κυρώσεις ΗΠΑ - Βρετανίας κατά της Χαμάς

Περιοδείες Αμερικανών και Γάλλων αξιωματούχων στη Μέση Ανατολή

Παρέχοντας συνεχώς πλήρη στήριξη στο Ισραήλ και «νομιμοποίηση» στο έγκλημα του κατοχικού στρατού στη Γάζα, ΗΠΑ και Βρετανία προχώρησαν χτες στην επιβολή νέας σειράς κυρώσεων κατά των παλαιστινιακών οργανώσεων Χαμάς και «Ισλαμική Τζιχάντ», σε βάρος στελεχών τους και ατόμων που συνδέονται μαζί τους, δίχως να λείπουν οι αναφορές στον ρόλο του Ιράν.

Πρόκειται για την τρίτη δέσμη αμερικανικών κυρώσεων κατά της Χαμάς μετά τις 7 Οκτωβρίου.

«Η στήριξη του Ιράν, κυρίως μέσω των Φρουρών της Επανάστασης, επιτρέπει στη Χαμάς και στην «Ισλαμική Τζιχάντ» να επιδίδονται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες, κυρίως με τη μεταφορά (οικονομικών) πόρων και την παροχή όπλων και εκπαίδευσης», ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν σε ανακοίνωσή του.

Μεταξύ των προσώπων που πλήττονται από αυτές τις κυρώσεις είναι ο εκπρόσωπος της «Ισλαμικής Τζιχάντ» στο Ιράν, ο Νάσερ Αμπου Σαρίφ, ένας Παλαιστίνιος, στέλεχος της ίδιας οργάνωσης, ο Ακρα αλ Ατζούρι, καθώς και ένα ανταλλακτήριο συναλλάγματος στον Λίβανο, το Nabil Chouman & Co, που φέρεται ότι εκτελεί τις συναλλαγές μεταξύ Χαμάς και Τεχεράνης.

Το ίδιο 24ωρο, ο στρατηγός ε.α. Μπρετ Μακ Γκουρκ, ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ για θέματα Μέσης Ανατολής, ξεκινά περιοδεία στην περιοχή για συνομιλίες με αξιωματούχους σε Ισραήλ, κατεχόμενη Δυτική Οχθη, Κατάρ, Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες.

«Στο Ισραήλ, θα συζητήσει τις ανάγκες της χώρας στον τομέα της ασφάλειας, την προστασία των πολιτών κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων, καθώς και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων και την αναγκαιότητα να χαλιναγωγηθούν οι εξτρεμιστές έποικοι στη Δυτική Οχθη», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Σταθερά με το... «δικαίωμα αυτοάμυνας» η Γερμανία

Ο δε Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, μετά τη χτεσινή του συνάντηση στο Βερολίνο με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη, επανέλαβε πως το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται τους πολίτες του «στο πλαίσιο του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου». Στη συνέχεια ζήτησε υποκριτικά να υπάρξουν «ανθρωπιστικές παύσεις», ώστε οι κάτοικοι της Γάζας να έχουν πρόσβαση σε βοήθεια.

Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις υποστήριξης της Χαμάς από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν, τον οποίο θα συναντήσει την Παρασκευή στο Βερολίνο, ο Σολτς είπε πως «για εμάς η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση που κρατάει σε ομηρία ανθρώπους», χαρακτήρισε «ωμή πράξη βαρβαρότητας» τις επιθέσεις της Χαμάς, ενώ υπενθύμισε πως η γερμανική κυβέρνηση έχει απαγορεύσει τις δραστηριότητες της παλαιστινιακής οργάνωσης. Χαρακτήρισε επίσης τα σχόλια του Τούρκου ηγέτη «παράλογα».

«Διορθωτικές» δηλώσεις του Μακρόν μετά τη συνομιλία με τον Χέρτζογκ

Σε παλινωδίες προχώρησε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν, καθώς στη διάρκεια της τελευταίας τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Ισαάκ Χέρτζογκ, ανακάλεσε τις δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή σε βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι για τους βομβαρδισμούς εναντίον αμάχων από το Ισραήλ.

Σύμφωνα με δήλωση της ισραηλινής προεδρίας, ο Μακρόν κατέστησε σαφές ότι δεν θεωρεί το Ισραήλ υπεύθυνο για σκόπιμη βλάβη αθώων πολιτών στην εκστρατεία του στη Γάζα...

Βέβαια, οι παλινωδίες του Μακρόν - ο οποίος αρχικά τάχθηκε ακόμα και υπέρ της «διεύρυνσης» του ΝΑΤΟικού «συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους» ώστε να πολεμήσει ενάντια στη Χαμάς - σχετίζονται και με τις «ισορροπίες» που επιχειρεί να κρατήσει το Παρίσι, για τα συμφέροντα του γαλλικού κεφαλαίου σε αραβικές και άλλες μουσουλμανικές χώρες.

Χαρακτηριστικά, η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» αποκάλυψε ότι τουλάχιστον 10 Γάλλοι πρέσβεις σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής έγραψαν κοινό υπόμνημα στο οποίο εκφράζουν τη διαφωνία τους με τη θέση του Μακρόν για τις εξελίξεις στη Γάζα. Οι Γάλλοι διπλωμάτες εκφράζουν δυσαρέσκεια για την ανοιχτά φιλοϊσραηλινή στάση του Μακρόν, επισημαίνοντας ότι η πολιτική του προκαλεί «ανησυχίες» σε αραβικές κυβερνήσεις, κάτι που θα αποτελέσει πλήγμα στα συμφέροντα της Γαλλίας στην περιοχή.

Στο φόντο αυτό, χτες ανακοινώθηκε νέα περιοδεία του Γάλλου υπουργού Αμυνας Σ. Λεκορνί. Θα ξεκινήσει από την Αίγυπτο (όπου μεταβαίνει Γάλλος υπουργός Αμυνας για πρώτη φορά από το 2000) και θα συνεχίσει σε χώρες του Κόλπου (που δεν κατονομάστηκαν), με τελευταίο σταθμό το Ισραήλ.

Προβληματισμοί και από Αμερικανούς διπλωμάτες

Αντίστοιχοι προβληματισμοί, για τα συμφέροντα των ΗΠΑ σε αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, καταγράφονται και από Αμερικανούς διπλωμάτες.

Την περασμένη βδομάδα το «Politico» επικαλέστηκε σημείωμα διπλωματών που καλούσε τις ΗΠΑ «να επικρίνουν δημόσια τις παραβιάσεις των διεθνών κανόνων από το Ισραήλ», ενώ το CNN παρουσίασε τηλεγραφήματα Αμερικανών διπλωματών σε αραβικές χώρες όπου προειδοποιούσαν την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι με την υποστήριξή της στην «καταστροφική και θανατηφόρα στρατιωτική εκστρατεία» του Ισραήλ στη Γάζα «χάνει τους Αραβες πολίτες για μια ολόκληρη γενιά».

Το τηλεγράφημα υπογραμμίζει τη βαθιά ανησυχία των Αμερικανών αξιωματούχων για την αυξανόμενη οργή εναντίον των ΗΠΑ.

«Χάνουμε κατά κράτος τη μάχη στο μέτωπο των μηνυμάτων», αναφέρεται σε τηλεγράφημα της προηγούμενης Τετάρτης από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ομάν, η οποία επικαλείται συνομιλίες με «ένα ευρύ φάσμα έμπιστων και νηφάλιων επαφών».

Αλλο τηλεγράφημα, που επικαλείται το CNN, από την αμερικάνικη πρεσβεία στο Κάιρο, μετέφερε στην Ουάσιγκτον το κλίμα που επικρατεί στην κοινή γνώμη της Αιγύπτου, ότι «η σκληρότητα και η περιφρόνηση του Προέδρου Μπάιντεν για τους Παλαιστίνιους ξεπέρασαν αυτές όλων των προηγούμενων Προέδρων των ΗΠΑ».

Επιπλέον, ρεπορτάζ του αμερικανικού ειδησεογραφικού ιστότοπου «Axios» επικαλέστηκε πεντασέλιδο υπόμνημα που υπογράφουν 100 διπλωμάτες και στελέχη της οργάνωσης «αρωγής» του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, USAID, με αποδέκτη την πολιτική ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι Αμερικανοί διπλωμάτες στηλιτεύουν την άκρατα φιλοϊσραηλινή στάση του Μπάιντεν και τον κατηγορούν ότι «διέδωσε παραπληροφόρηση» για τον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς στις 10 και 27 Οκτώβρη μέσα από δημόσιες δηλώσεις του. Επισημαίνουν δε ότι το Ισραήλ διαπράττει «εγκλήματα πολέμου» στη Γάζα.

Νέες αντιδράσεις σε Ιράν και Τουρκία

Στην Τεχεράνη, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν κάλεσε ξανά τη «διεθνή κοινότητα» να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ ώστε να σταματήσει την αιματοχυσία στη Γάζα. Ζήτησε επίσης εκεχειρία άνευ όρων και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα.

Προηγήθηκε, τη Δευτέρα στην Αγκυρα, τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, και της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας «Σαμπάχ», συζήτησαν «το κρίσιμο ζήτημα της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα» και αντάλλαξαν θέσεις «για περιφερειακά ζητήματα».

ΛΙΒΑΝΟΣ - ΥΕΜΕΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Συνεχής κλιμάκωση των συγκρούσεων

Εντονη ανησυχία για ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση των συγκρούσεων στη μεθόριο Ισραήλ - Λιβάνου εξέφρασε χτες βράδυ ο επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL), στρατηγός Αρόλδο Λάθαρο Σάενθ.

Ο στρατηγός Σάενθ είπε ότι ανησυχεί για την κατάσταση στον νότιο Λίβανο και «την πιθανότητα οι εχθροπραξίες να επεκταθούν και να εντατικοποιηθούν», επισημαίνοντας ότι η προτεραιότητα της αποστολής κυανοκράνων «προς το παρόν είναι να εμποδίσει την κλιμάκωση, να διαφυλάξει τη ζωή των αμάχων και την ασφάλεια των κυανόκρανων που προσπαθούν να παρέμβουν».

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά τη συνάντηση που είχε ο Σάενθ στη Βηρυτό με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, και τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Ναμπίχ Μπέρι.

Από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, στις 7 Οκτώβρη, σχεδόν καθημερινά ο ισραηλινός στρατός και ένοπλες οργανώσεις με πρώτη τη Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν πυρά στα σύνορα. Θέσεις της UNIFIL έχουν πληγεί κατ' επανάληψη από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, με πιο χαρακτηριστικό περιστατικό τον τραυματισμό ενός κυανόκρανου στα τέλη Οκτώβρη, όταν έπεσε μια οβίδα στο Αρχηγείο της αποστολής στη Νακούρα.

Τουλάχιστον 88 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον νότιο Λίβανο, εκ των οποίων οι 65 ήταν μαχητές της Χεζμπολάχ και τουλάχιστον 9 άμαχοι και ένας εικονολήπτης του πρακτορείου «Ρόιτερς», σύμφωνα με τον απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου. Από την ισραηλινή πλευρά, οι νεκροί είναι 9, 6 εκ των οποίων ήταν στρατιώτες.

Πάντως και χτες αυξήθηκαν η ένταση και ο κίνδυνος γενίκευσης του πολέμου σε όλη την περιοχή. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν μια σειρά από τοποθεσίες που ανήκουν στη Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, ως απάντηση στις επιθέσεις στη μεθόριο που δέχθηκε νωρίτερα.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το ηγετικό στέλεχος των Υεμενιτών Σιιτών Χούθι ανήγγειλε χτες πως οι επιθέσεις κατά του Ισραήλ θα ενταθούν το επόμενο διάστημα και πως οι δυνάμεις τους αναζητούν «ισραηλινά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα» και στα στενά Μαμπ αλ Μαντίμπ.Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ