ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Οχτώβρη 2022 - Κυριακή 16 Οχτώβρη 2022
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Παλεύουν για μέτρα επιβίωσης απέναντι στα οξυμένα προβλήματα

Κλιμακώνουν τον αγώνα με μεγάλο συλλαλητήριο το Σάββατο 22 Οκτώβρη στην «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη

Στους δρόμους με τα τρακτέρ τους βγαίνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες
Στους δρόμους με τα τρακτέρ τους βγαίνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους είναι οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι με οργανωτές τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες που συντονίζονται με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, οργανώνουν εδώ και μέρες πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις, όπως παραστάσεις διαμαρτυρίας σε Περιφέρειες, στον ΕΛΓΑ αλλά και συλλαλητήρια με τρακτέρ, διεκδικώντας αιτήματα που αφορούν την επιβίωσή τους, που θα τους επιτρέψουν να ζουν με αξιοπρέπεια από τον μόχθο τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι προγραμματισμένες νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες τις επόμενες μέρες, ενώ σημαντικός σταθμός αναμένεται να είναι το συλλαλητήριο το Σάββατο 22 Οκτώβρη στις 12 μ. στη Θεσσαλονίκη, στην έκθεση «Agrotica».

Οξύνονται τα ζωτικά προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων

Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι βγαίνουν για άλλη μια φορά στους δρόμους, γιατί βλέπουν το έτσι κι αλλιώς ισχνό εισόδημά τους να μειώνεται κι άλλο από το υπέρογκο κόστος παραγωγής.

Το ηλεκτροσόκ έχει γίνει πια μόνιμο με το άνοιγμα των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, αφού εδώ κι έναν χρόνο φορτώνονται για τα καλά τη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής, που όχι μόνο δεν καταργήθηκε, αλλά «ζει και βασιλεύει», παραμένοντας ενσωματωμένη στους λογαριασμούς. Ενδεικτικά, η τιμή του αγροτικού ρεύματος από 0,07 ευρώ/KWh το καλοκαίρι του 2021 έχει σήμερα τριπλασιαστεί φτάνοντας τα 0,21 ευρώ/KWh.

Παρόμοια προβλήματα προκύπτουν από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, με την τιμή να βρίσκεται εδώ και μήνες κοντά στα 2 ευρώ, ενώ αυξημένες είναι και οι τιμές σε ζωοτροφές, αγροτικά μέσα και εφόδια, για να αυγαταίνουν τα κέρδη των μονοπωλίων που τα παράγουν και τα διακινούν.

Την ίδια ώρα, προϊόντα όπως φρούτα και οπωροκηπευτικά πουλιούνται σε εμπόρους και βιομηχάνους που κυριαρχούν στην αγορά, σε εξευτελιστικές τιμές, πολλές φορές κάτω από το κόστος παραγωγής, ή παραδίδονται με το αίσχος των ανοιχτών τιμών, χωρίς να ξέρουν οι παραγωγοί πόσο και πότε θα πληρωθούν.

Αιτία η πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις

Τα παραπάνω προβλήματα ούτε προσωρινά είναι, ούτε συγκυριακά, ούτε «εισαγόμενα». Αποτελούν μόνιμο βραχνά για τους αγρότες με όλες τις κυβερνήσεις, κάνοντας όλο και πιο δύσκολη την επιβίωσή τους.

Τα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών οξύνονται, αφού όλες οι κυβερνήσεις, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, διαχρονικά έχουν για πυξίδα τους τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ της ΕΕ.

Είναι ο μεγαλύτερος έλεγχος της αγροτικής παραγωγής από τους μεταποιητές, τους διάφορους μεσάζοντες και τις τράπεζες, που από τη μία εντείνει την καταλήστευση του μόχθου των αγροτοκτηνοτρόφων και από την άλλη έχει θύμα συνολικά τον λαό, που πληρώνει πανάκριβα τη διατροφή του.

Είναι ο ανταγωνισμός για το κέρδος εντός της ΚΑΠ της ΕΕ, που επιταχύνει τη συγκέντρωση και τη συγκεντροποίηση της παραγωγής, της γης προς όφελος των μεγαλοαγροτών και των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον αγροτοδιατροφικό τομέα και παράλληλα προωθεί το ξεκλήρισμα των πιο αδύναμων οικονομικά συναδέλφων τους, την ερήμωση των χωριών τους.

Αλλά και οι μεγάλες αυξήσεις στην Ενέργεια, που προϋπήρχαν του πολέμου στην Ουκρανία, είναι το αποτέλεσμα της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και της «πράσινης μετάβασης».

Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν απαντάνε στις ανάγκες των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων

Η κυβέρνηση - όπως και όλες οι προηγούμενες - πετάει ψίχουλα στους αγρότες και κτηνοτρόφους, επικαλούμενη τις «σφικτές δημοσιονομικές συνθήκες». Την ίδια ώρα όμως προσφέρει πακτωλό χρημάτων και προνομίων στους επιχειρηματικούς ομίλους, επιβεβαιώνοντας ότι οι δημοσιονομικές συνθήκες έχουν δύο μέτρα και σταθμά!

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα με την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο κίνησης για αγροτική χρήση. Η κυβέρνηση, για μια και μόνο χρονιά και κάτω από την πίεση των μπλόκων, έδωσε 68 εκατομμύρια ευρώ στους αγρότες. Αυτό το ποσό δεν καλύπτει την αύξηση στην τιμή του πετρελαίου τους τελευταίους 10 μήνες, είναι πολύ μικρότερο από τα χρήματα που δίνονταν πριν καταργηθεί η επιστροφή φόρου το 2016 (με το 3ο μνημόνιο, που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), με πολύ χαμηλότερη τη μέση τιμή του ντίζελ. Συγκεκριμένα, μέχρι το 2016 δίνονταν περίπου 180 εκατομμύρια και η τιμή του πετρελαίου ήταν περίπου 1 ευρώ/λίτρο. Την ίδια ώρα, κάθε χρόνο δίνονται 370 εκατομμύρια ευρώ σε εφοπλιστές, κλινικάρχες, ξενοδόχους για αφορολόγητο πετρέλαιο και επιστροφή ΕΦΚ στα καύσιμα.

Ψίχουλα μπορούν να χαρακτηριστούν και τα 60 εκατομμύρια ευρώ για ενίσχυση στα λιπάσματα, όταν φέτος η τιμή τους διπλασιάστηκε και αυτά τα χρήματα καλύπτουν 3 σακιά λίπασμα στον καθένα.

Στον συλλογικό και οργανωμένο αγώνα η διέξοδος

Η οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση, αντίσταση και σύγκρουση με αυτήν την πολιτική, η μαζικοποίηση των Αγροτικών Συλλόγων και η κοινή δράση των αγροτών με τους εργατοϋπαλλήλους και τα άλλα λαϊκά στρώματα μπορούν να στριμώξουν ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση, ώστε να ικανοποιηθούν δίκαια αιτήματα.

Αυτός είναι ο δρόμος που δίνει διέξοδο και όχι οι λογικές της αναμονής και των «λύσεων από τα πάνω», μέσα από κυβερνητικές εναλλαγές.

Μέσα από αυτόν τον δρόμο κατάφεραν στο παρελθόν να αποσπάσουν συγκεκριμένα μέτρα, που τους έδωσαν «ανάσα ζωής», ή να καθυστερήσουν μέτρα που είχαν σχεδιαστεί και δρομολογηθεί σε βάρος τους. Αποτέλεσμα της αγωνιστικής τους πίεσης είναι, για παράδειγμα, η κατάκτηση του αφορολόγητου με τα μπλόκα το 2016.

Η πείρα από τις κινητοποιήσεις των προηγούμενων χρόνων, το πλαίσιο πάλης που επεξεργάστηκε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και η καθοριστική συμβολή Συλλόγων και Ομοσπονδιών στην οργάνωση της πάλης είναι τα «εφόδια» με τα οποία κλιμακώνουν τον αγώνα για τις ανάγκες τους.

Δίκαια αιτήματα για να συνεχίσουν να παράγουν

Μεταξύ των άμεσων διεκδικήσεων που προβάλλει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, βρίσκονται αιτήματα που θα τους εξασφαλίσουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν την παραγωγή, να μπορέσουν να ζουν από τον μόχθο τους. Αιτήματα τα οποία αφορούν ευρύτερα τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, που βλέπουν να μένουν αναξιοποίητες οι τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα για την τροφοδοσία τους με φθηνά και ποιοτικά προϊόντα. Ηδη στα ράφια, τα προϊόντα πωλούνται 5 - 10 φορές ακριβότερα από την τιμή που τα πουλάει ο παραγωγός, εξαιτίας του κυνηγιού του κέρδους από εμπόρους και μεσάζοντες.

Συγκεκριμένα, οι βιοπαλαιστές αγρότες - κτηνοτρόφοι διεκδικούν:

-- Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια.

-- Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

-- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για τα προϊόντα που υπάρχει πρόβλημα στη διάθεσή τους.

-- Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.

Πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις

Τις επόμενες μέρες οργανώνονται οι εξής κινητοποιήσεις :

-- Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Θεσσαλονίκης καλεί σε μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα στην περιοχή Σφαγεία στα Βασιλικά την Κυριακή 16 Οκτώβρη στις 11 το πρωί.

-- Συντονισμένες κινητοποιήσεις σε όλους τους νομούς όπου παράγονται σταφίδα και σταφύλια στην Πελοπόννησο, θα γίνουν την Πέμπτη 20 Οκτώβρη, με βάση την απόφαση της σύσκεψης που οργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, την προηγούμενη Τετάρτη.

Συμμετοχή από τη Φθιώτιδα

Τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση που προγραμματίζεται για τις 22 Οκτώβρη στην έκθεση «Αgrotica» της Θεσσαλονίκης, αποφάσισαν αγρότες και κτηνοτρόφοι της Φθιώτιδας σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 13 Οκτώβρη στη Λαμία.

Συγκεκριμένα στη σύσκεψη που κάλεσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν με εκπρόσωπο τους Αγροτικοί Σύλλογοι από την Ανατολική και Δυτική Φθιώτιδα, τη Δυτική Λοκρίδα, το Δομοκό, την περιοχή της Αταλάντης, ο Σύλλογος Αγελαδοτρόφων Φθιώτιδας και γειτονικών Νομών, ενώ συμμετείχαν εκπρόσωποι αγροτών από την Ανθήλη αλλά και παλιοί συνδικαλιστές του χώρου από την περιοχή της Λαμίας.

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής σχεδιάζουν την κλιμάκωση της πάλης με συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση στις 9 Νοέμβρη και στη συγκέντρωση στο νοσοκομείο Λαμίας στις 20 Οκτώβρη, στο πλαίσιο της πανυγειονομικής απεργίας.

Στον ανήφορο των προβλημάτων, πιανόμαστε από το «χέρι» της συλλογικής δράσης

Ανακοίνωση της ΟΓΕ για την Παγκόσμια Μέρα Αγρότισσας

Στο συλλαλητήριο που οργανώνεται με αφορμή την «Αgrotica» στις 22 Οκτώβρη στη Θεσσαλονίκη καλεί και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, ενώ με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Αγρότισσας (15 Οκτώβρη) η ΟΓΕ απευθύνεται σε κάθε γυναίκα της μικρομεσαίας αγροτιάς: Στην αγρότισσα που δουλεύει «από ήλιο σε ήλιο», που μένει ανασφάλιστη «γιατί δεν φτάνουν τα χρήματα της οικογένειας» για τη δική της ασφαλιστική κάλυψη, που πληρώνει πανάκριβα το πετρέλαιο, το ρεύμα, τα λιπάσματα «ενώ οι μεγαλοεπιχειρηματίες τα έχουν μισοτιμής», που αναγκάζεται να πουλά τα προϊόντα της «σε τιμές που δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής» και να «αγοράζει πανάκριβα τα προϊόντα πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης».

«Απευθυνόμαστε σε κάθε γυναίκα της μικρομεσαίας αγροτιάς που βλέπει πως στην καθημερινότητά της έχει να ανέβει ένα βουνό που είναι δύσβατο και κακοτράχαλο», σημειώνει η ΟΓΕ καλώντας «να πιαστεί από το "χέρι" του συλλόγου, της ομάδας γυναικών, από το "χέρι" του αγροτικού συλλόγου της περιοχής της, για να μπορέσει να παλέψει για την επιβίωση της ίδιας και της οικογένειάς της. Να πυκνώσει το ποτάμι της συλλογικής διεκδίκησης ενάντια στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κυβερνήσεων που την καταδικάζουν στην ενεργειακή φτώχεια, χωρίς μέτρα προστασίας της μητρότητας και των παιδιών της, που της στερεί ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο γι' αυτήν και την οικογένειά της».

Η ΟΓΕ στηρίζει το σύνολο των αιτημάτων των αγροτών για μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατώτατες εγγυημένες τιμές, μέτρα στήριξης του εισοδήματος κ.ά. Επιπλέον, διεκδικεί μια σειρά από αιτήματα για την κοινωνική προστασία της μητρότητας, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, με αναβαθμισμένες και σύγχρονες υποδομές και υπηρεσίες, σύγχρονους δημόσιους βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ