ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Οχτώβρη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Η Γαλλία έστειλε πλοία στην κυπριακή ΑΟΖ

Η φρεγάτα «Lafayette» συμμετείχε την Κυριακή σε γαλλο-κυπριακή στρατιωτική άσκηση, ενώ στη Λάρνακα κατέπλευσε και η φρεγάτα «Auvergne»

Από γαλλο-κυπριακή στρατιωτική άσκηση τον περασμένο Ιούνη
Από γαλλο-κυπριακή στρατιωτική άσκηση τον περασμένο Ιούνη
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΓΚΥΡΑ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Κοινή στρατιωτική άσκηση έκαναν την Κυριακή η Κύπρος και η Γαλλία, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, σε μία περίοδο που κλιμακώνονται οι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί και τα παζάρια σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η φρεγάτα «Lafayette» συμμετείχε στα γαλλο-κυπριακά γυμνάσια, ενώ στο λιμάνι της Λάρνακας κατέπλευσε και η φρεγάτα «Auvergne», δείχνοντας ότι το Παρίσι παίρνει τα μέτρα του για να είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να υπερασπιστεί το ρόλο του στην περιφέρεια, όπως αναδεικνύουν και οι αντιδράσεις του για τις στρατιωτικές εξελίξεις στη Συρία (βλέπε σχετικό θέμα). Η «κινητικότητα» που ενισχύεται στρατιωτικά αλλά και διπλωματικά γύρω από την Κύπρο αποτελεί μέρος ευρύτερων ανταγωνισμών, σε μια περίοδο που φουντώνει η διαπραγμάτευση και μεταξύ Ευρωπαίων και Τούρκων για πολλά μέτωπα, όπως οι όροι συνεργασίας για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της περιοχής. Θυμίζουμε ότι εδώ και μέρες έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην Ευρώπη η άφιξη του τουρκικού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στο «οικόπεδο» 7 της κυπριακής ΑΟΖ (για την εκμετάλλευση του οποίου η κυπριακή κυβέρνηση έχει υπογράψει συμφωνία με κοινοπραξία της γαλλικής «Total» και της ιταλικής «Eni»), ωστόσο και η χτεσινή συνεδρίαση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ (βλ. σχετικό θέμα) επιβεβαίωσε ότι ζητούμενο δεν είναι η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου ούτε φυσικά των συμφερόντων των δύο λαών.

Η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, δήλωσε για τις ασκήσεις ότι «θέλουμε να επιτρέψουμε στην Κύπρο, κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να έχει τη δυνατότητα να ασκήσει τις ευθύνες της εντός των υδάτων που ανήκουν στην κυριαρχία της».

Ο Κύπριος υπουργός Αμυνας, Σάββας Αγγελίδης, υποστήριξε ότι η παρουσία του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) «δείχνει τη στήριξη προς την Κυπριακή Δημοκρατία για την άσκηση νόμιμων δικαιωμάτων της εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης», ενώ απαντώντας σε ερώτημα για την έλευση και ιταλικής φρεγάτας στην κυπριακή ΑΟΖ είπε πως «είμαστε σε επαφή και σε απόλυτο συντονισμό και με τη Γαλλία αλλά και με την Ιταλία».

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι παρά τις προσπάθειες της κυπριακής (όπως και της ελληνικής) κυβέρνησης να καλλιεργήσει την εντύπωση ότι η ανάμειξη των Ευρωπαίων προμηνύει κάτι θετικό για τους λαούς, το αντίθετο συμβαίνει. Είναι ενδεικτική η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της «Eni», Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, που σημείωσε πως δεν ανησυχεί για την εμφάνιση του «Γιαβούζ», προσθέτοντας όμως ότι «αν κάποιος εμφανίζεται με πολεμικά πλοία, δεν κάνω γεωτρήσεις (...) Σίγουρα δεν θέλω να ξεσπάσουν πόλεμοι για να κάνω γεωτρήσεις».

Θυμίζουμε ότι εδώ και μήνες έχει αποκαλυφθεί πως ειδικά η «Eni» (αλλά και άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα ανοιχτά της Κύπρου, όπως και αμερικανικές) βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή» και με το ψευδοκράτος, εξετάζοντας «εναλλακτικές» και περιθώρια για διάφορες συνεργασίες στην Ενέργεια.

Γι' αυτό άλλωστε και ο «ΥΠΕΞ» του ψευδοκράτους, Κ. Οζερσάι, έσπευσε να χαρακτηρίσει «θετική εξέλιξη» τη δήλωση Ντεσκάλτσι, αναφέροντας πως «η εταιρεία συνειδητοποίησε ότι η Τουρκία μιλάει σοβαρά για το ζήτημα και ότι κι εμείς ως τουρκοκυπριακή πλευρά είμαστε έτοιμοι για ένα συμβιβασμό αν αυτές οι έρευνες διεξαχθούν πριν από μια λύση (του Κυπριακού). Ελπίζω όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών εταιρειών, να αρχίσουν να δίνουν στην ελληνοκυπριακή ηγεσία τα σωστά μηνύματα για το φυσικό αέριο. Μια αποφασιστική στάση με αποτρεπτικότητα στην εξωτερική πολιτική μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη αποτελεσμάτων...».

Οπως είναι φυσικό, η δήλωση Ντεσκάλτσι θορύβησε τη Λευκωσία, ωστόσο ακόμα και οι «εξηγήσεις» που έδωσαν στελέχη της «Eni» δεν άλλαξαν κάτι. Ο υπουργός Ενέργειας, Γ. Λακκοτρύπης, προσπάθησε να αντιστρέψει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι ο Ντεσκάλτσι εννοούσε ότι «δεν θέλουν να προκληθεί οποιοδήποτε επεισόδιο» και πρόσθεσε ότι η «δέσμευση της "Eni" στην Κύπρο είναι δεδομένη», οι προετοιμασίες για το ερευνητικό πρόγραμμα προχωρούν κανονικά και ήδη έχουν υπογραφεί και οι συμβάσεις για το γεωτρύπανο που θα κάνει τις γεωτρήσεις των «Total» - «Eni».

Να σημειωθεί πάντως ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις, με νέα NAVTEX που εξέδωσε δεσμεύοντας μέρος της κυπριακής ΑΟΖ για άσκηση που προγραμμάτιζε τη Δευτέρα, από τις 4 π.μ. μέχρι τις 5 μ.μ., εντός των «οικοπέδων» 1, 5, 6 και 7, σύμφωνα πάντα με τα σχετικά δημοσιεύματα.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Υποκρισία για την τουρκική εισβολή στη Συρία

Η δήθεν αλληλεγγύη στην Κύπρο προκάλυμμα για την προώθηση της συνδιαχείρισης των ενεργειακών πόρων στη ΝΑ Μεσόγειο

Στη γνωστή λογική των «ισορροπιών» κινείται το κείμενο Συμπερασμάτων των ΥΠΕΞ της ΕΕ (όπου συμμετείχε ο Ν. Δένδιας), που συνεδρίασαν χτες στο Λουξεμβούργο, σε δύο από τα βασικά θέματα του Συμβουλίου, αυτό της επέμβασης της Τουρκίας στη Συρία και των παράνομων εξορυκτικών δραστηριοτήτων της Τουρκίας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Στο πρώτο θέμα σημειώνεται ότι «η ΕΕ καλεί την Τουρκία να σταματήσει τη μονομερή στρατιωτική δράση στη βορειοανατολική Συρία και να αποσύρει τις δυνάμεις της». Οι υπουργοί δεν μιλάνε καν για επέμβαση της Τουρκίας, αλλά για «στρατιωτική δράση», που την «καταδικάζουν» γιατί «υπονομεύει σοβαρά τη σταθερότητα και την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής, με αποτέλεσμα περισσότεροι πολίτες να υποφέρουν, να εγκαταλείπουν τις εστίες τους και δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια. Κάνει πιο δύσκολες τις προοπτικές της πολιτικής διαδικασίας του ΟΗΕ για την επίτευξη ειρήνης στη Συρία. Και επίσης υπονομεύει σημαντικά την πρόοδο που έχει πετύχει ο Διεθνής Συνασπισμός για την ήττα του "Ισλαμικού Κράτους" και διατηρεί την απειλή του ΙΚ για την ευρωπαϊκή ασφάλεια όπως και για την ασφάλεια της Τουρκίας, την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια».

Αυτά λέγονται από τους εκπροσώπους της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, που συνέβαλε μαζί με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στην ιμπεριαλιστική επέμβαση που αιματοκύλισε τη Συρία, βύθισε στη φτώχεια και την προσφυγιά τον λαό της.

Και η υποκρισία συνεχίζεται στα Συμπεράσματα, λέγοντας ότι τάχα η ΕΕ είναι υπέρ «της ενότητας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας». Επίσης, σημειώνεται, για να μην υπάρχουν παρερμηνείες, ότι «η Τουρκία είναι βασικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και σημαντικός παράγοντας στη συριακή κρίση και στην περιοχή» και ότι «οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια στη βορειοανατολική Συρία πρέπει να αντιμετωπιστούν με πολιτικά και διπλωματικά μέσα, όχι με στρατιωτική δράση και σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο». Με αυτόν τον τρόπο εκφράζεται η ανοχή στη νέα σφαγή που είναι σε εξέλιξη και κατά τα άλλα ζητούνται «επειγόντως οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας ώστε να σταματήσουν οι στρατιωτικές μονομερείς ενέργειες».

Επίσης, υποτίθεται υπήρξε δέσμευση από κράτη - μέλη για σταμάτημα της εξαγωγής όπλων προς την Τουρκία, αλλά δεν επιβλήθηκε ευρωπαϊκό εμπάργκο.

Τέλος, οι υπουργοί δηλώνουν ότι δεν πρόκειται η ΕΕ «να συμβάλει στη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη βοήθειας σε περιοχές όπου παραβιάζονται ή αγνοούνται τα δικαιώματα των ντόπιων πληθυσμών», μια σαφή προειδοποίηση ότι δεν θα χρηματοδοτήσει το σχέδιο της λεγόμενης ελεύθερης ζώνης όπου θέλει η κυβέρνηση της Τουρκίας να στείλει τους Σύρους πρόσφυγες που έχει στο έδαφός της.

Στόχος η συνδιαχείριση

Σε ό,τι αφορά την επιθετικότητα της Τουρκίας με τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, οι υπουργοί μιλούν για «παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» και επιβεβαιώνουν «την πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο όσον αφορά τον σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». Και το Συμβούλιο υπενθυμίζει παλιότερα συμπεράσματα της 15ης Ιούλη 2019, που ουσιαστικά προβάλλουν το ζήτημα της συνδιαχείρισης των πόρων της κυπριακής ΑΟΖ και της περιοχής, «αφού η οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και της υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να γίνει μέσω καλόπιστου διαλόγου και διαπραγματεύσεων, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας».

Ετσι υποτίθεται ότι το Συμβούλιο συμφωνεί για «τη θέσπιση καθεστώτος - πλαισίου περιοριστικών μέτρων έναντι φυσικών και νομικών προσώπων που ευθύνονται για τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο ή εμπλέκονται σε αυτές και καλεί την ύπατη εκπρόσωπο και την Επιτροπή να υποβάλουν σχετικές προτάσεις το ταχύτερο». Δηλαδή, οι όποιες κυρώσεις αφήνονται να καταληχθούν μετά από παζάρι μεταξύ των αστικών τάξεων και ανάλογα με τα συμφέροντά τους με την Τουρκία και τη δράση των μονοπωλιακών τους ομίλων.

Αργότερα, το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία χαρακτηρίζει τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ «παράνομες» και «μεροληπτικές».

Δηλώσεις Ακιντζί και αυστηρές προειδοποιήσεις από Ερντογάν

Στο μεταξύ, έντονα συζητιέται η τοποθέτηση του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για την τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, για την οποία είπε ότι «παρόλο που την αποκαλούμε "Πηγή Ειρήνης", δεν είναι νερό που χύνεται, αλλά αίμα. Γι' αυτό και η μεγαλύτερη επιθυμία μου είναι να ξεκινήσει ο διάλογος και η διπλωματία όσο το δυνατόν συντομότερα». Μάλιστα, έκανε παραλληλισμούς και με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, λέγοντας ότι «όταν ήμουν 27 χρονών το 1974, υπηρέτησα όπως κάθε νεαρός Τούρκος στη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας, η οποία προκλήθηκε από τη φασιστική ελληνική χούντα. Φίλοι μου πέθαναν στο πλευρό μου στις μάχες της Λευκωσίας. Οπως οι περισσότεροι από εμάς, είδα τι σημαίνει πόλεμος. Αν και την επέμβαση της Τουρκίας τότε την αποκαλούσαμε "Ειρηνευτική Επιχείρηση", ήταν ένας πόλεμος στον οποίο χύθηκε αίμα...».

Οι δηλώσεις Ακιντζί φέρνουν στην επιφάνεια βαθύτερες αντιθέσεις που μαίνονται εδώ και καιρό στο εσωτερικό της τουρκικής αστικής τάξης (είναι ενδεικτική και η αναδιάταξη του αστικού πολιτικού χάρτη της Τουρκίας).

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ακιντζί έκρινε σκόπιμο να σημειώσει και ότι «πρέπει να δημιουργήσουμε μια κατάσταση όπου η Συρία μπορεί να φροντίσει τα δικά της σύνορα και η Τουρκία να μπορεί να νιώσει ασφαλής. Για αυτό πιστεύω ότι θα ήταν μεγάλο όφελος να δούμε εκ νέου τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Συρίας. Πέρα από αυτό, είναι η μεγαλύτερη επιθυμία μου να δω τις σχέσεις της Τουρκίας με άλλες χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου (να βελτιώνονται). Σε συνεργασία με την ΕΕ, μια Τουρκία που θα είναι καλύτερη για όλους». Σχολίασε ακόμα ότι «μερικές φορές το να είσαι σιωπηλός δεν είναι επειδή δεν έχεις λόγια να πεις. Μερικές φορές τα πράγματα είναι τόσο περίπλοκα που είναι αδύνατο να πεις "ναι" ή "όχι". Εάν δεν μπορείτε να δείτε την ευκαιρία να επηρεάσετε την κατάσταση με αυτά που λέτε, μπορεί επίσης να χρειαστεί να μείνετε σιωπηλός».

Η τουρκική κυβέρνηση του ΑΚΡ αντέδρασε έντονα, με τον Πρόεδρο (χώρας και κόμματος) Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει ανοιχτά ότι (ο Ακιντζί) «έχει τελείως ξεπεράσει τα όρια», αλλά και ότι «την κατάλληλη στιγμή, θα του δώσουμε την απάντηση που αρμόζει».

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, είπε ότι ο Ακιντζί «στερείται ιστορικής συνείδησης και γνώσης. Πιστεύω ότι αυτή η ατυχής δήλωση δεν αντικατοπτρίζει τη γνώμη των Τουρκοκυπρίων».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Καταγγέλλει την εισβολή στη Συρία

Η Επιτροπή Ειρήνης της Τουρκίας καταδικάζει την εισβολή στη Βόρεια Συρία, καταγγέλλοντας ότι «παραβιάστηκε η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας» και ζητώντας «να γυρίσει αμέσως πίσω ο στρατός μας, να γίνουν σεβαστά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Συρίας». Προσθέτει δε ότι «οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις πρέπει να αποσυρθούν από τη Συρία και τη Μέση Ανατολή, αυτό είναι βασική προϋπόθεση για να έρθει ειρήνη. Οι Σύροι να καθορίζουν μόνοι τους το μέλλον της χώρας τους».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ