ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ «ΡΑΜΠΟ» ΣΤΟΝ ΠΕΡΣΙΚΟ
Κατέλαβαν και τρομοκράτησαν το πλήρωμα ελληνόκτητου δεξαμενόπλοιου

Καταγγέλλουν το γεγονός, με κοινή τους ανακοίνωση, τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ

Αμερικανικό πολεμικό πλοίο, τη νύχτα της περασμένης Δευτέρας, ακινητοποίησε το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο «GENIE» με σημαία Παναμά, που έπλεε στον Περσικό Κόλπο. Με «τσαμπουκά», δεκατρείς μισθοφόροι εισέβαλαν στο γκαζάδικο και με προτεταγμένα τα όπλα κατατρομοκράτησαν το πλήρωμα!

Η όλη επιχείρηση ήταν καθαρά πολεμική. Οι «Ράμπο» ούρλιαζαν και σημάδευαν στο ψαχνό. Μια ομάδα από αυτούς κράτησε ακινητοποιημένο το μεγαλύτερο μέρος του πληρώματος, παρατάσσοντας τους ναυτεργάτες στο κατάστρωμα και αναγκάζοντάς τους να κοιτάνε προς τη θάλασσα! Αλλοι, πάντα με την απειλή των όπλων, ανάγκασαν αξιωματικούς ναυτεργάτες να τους ...ξεναγήσουν στο πλοίο! Ο έλεγχος που διενεργήθηκε από τους μισθοφόρους ήταν εξονυχιστικός. Εψαξαν όλες τις καμπίνες, έκαναν πλιάτσικο στα προσωπικά είδη των ναυτεργατών, φωτογράφισαν έγγραφα, τις καμπίνες και τα πρόσωπα ορισμένων αξιωματικών, κατέγραψαν όλα τα στοιχεία που ηλεκτρονικού υπολογιστή του πλοίου! Ακόμα και ανάκριση έκαναν σε μέλη του πληρώματος, υποβάλλοντας ερωτήσεις για τον ...Μπιν Λάντεν!

Η επιχείρηση ξεκίνησε το βράδυ της 12ης Οκτώβρη και ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 13ης Οκτώβρη. Το περιστατικό καταγγέλθηκε μέσα από το πλοίο και επιβεβαιώνεται από την Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού. Ερχεται να δώσει μια «πρόγευση» του νέου καθεστώτος που σχεδιάζουν να επιβάλουν οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στις θάλασσες, «βομβαρδίζοντας» τα κατοχυρωμένα δικαιώματα και ελευθερίες των ναυτεργατών, συνολικά της εργατικής τάξης.

Το «GENIE» έπλεε κοντά στο λιμάνι της Φουτζέιρα. Το πολεμικό πλοίο εμφανίστηκε περίπου στις 8 το βράδυ της 12ης Οκτώβρη και ακολουθούσε το γκαζάδικο με σταθερή ταχύτητα. Ξαφνικά, ανέπτυξε ταχύτητα και έκανε μία κυκλική κίνηση γύρω από το πλοίο. Ταυτόχρονα, οι μισθοφόροι μέσω του vhf επικοινώνησαν με το πλήρωμα, ρωτώντας για τα στοιχεία των ναυτεργατών, αν μεταφέρει το πλοίο τρομοκράτες και παράνομο φορτίο, αν και ήταν εμφανές ότι το πλοίο ήταν κενό φορτίου. Από το πλήρωμα δόθηκαν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες, όμως οι «Ράμπο» απαίτησαν να επαληθεύσουν τις απαντήσεις με την επιβίβασή τους στο πλοίο. Η επιβίβαση έγινε στις 11.30 τη νύχτα με φουσκωτό που καθελκύστηκε από το πολεμικό και αφού πρώτα πρώτα έκανε μία βόλτα γύρω από το γκαζάδικο με αναμμένους προβολείς.

Η ΠΕΜΕΝ και ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, με κοινή τους ανακοίνωση, καταγγέλλουν «τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, γιατί, αξιοποιώντας τη συναίνεση των συμμάχων τους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ» με τυχοδιωκτική επιχείρηση έθεσαν «σε κίνδυνο τη ζωή των ναυτεργατών των μελών του πληρώματος του πλοίου» και παραβίασαν τη διεθνή νομοθεσία. Τα σωματεία τονίζουν με τις επιχειρήσεις αυτές «παραβιάζονται κατάφωρα κατοχυρωμένα δικαιώματα και ελευθερίες της εργατικής τάξης, εντείνεται η κρατική τρομοκρατία για την εξασφάλιση των κερδών και τη διαιώνιση της κυριαρχίας των ιμπεριαλιστών και της πλουτοκρατίας».

«Είναι επιτακτική ανάγκη - τονίζεται - οι ναυτεργάτες να καταδικάσουν και να αντιδράσουν ενάντια σ' αυτές τις άθλιες ενέργειες, με όλους τους τρόπους που έχουν μέσα από τα καράβια. Χρειάζεται οι ναυτεργάτες, η εργατική τάξη, να αξιοποιήσουν όλες τις μορφές της ταξικής πάλης, για να ενισχυθεί το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα στη χώρα μας και σε διεθνή κλίμακα», απαιτώντας να σταματήσουν οι επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών, να επαναπατριστούν τα ελληνικά στρατεύματα και τα πολεμικά πλοία, να φύγουν οι βάσεις και τα πυρηνικά από τη χώρα μας, να φύγουν τα εκστρατευτικά στρατεύματα από τα Βαλκάνια, το Αφγανιστάν και το Ιράκ. «Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των λαών να καθορίζουν το μέλλον τους για κοινωνική πρόοδο και προκοπή».

Σήμερα στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 20.00 την εκπομπή «Ματιές στον κόσμο». Η Αννα Μπαλλή συζητά με τους Αγάπιο Παπανεοφύτου, καθηγητή πανεπιστημίου, Αθανάσιο Βένη, αντιναύαρχο ε.α., πρώην εκπρόσωπο της Ελλάδας σε ΝΑΤΟ και ΔΕΕ και Νίκο Παπαναστάση, στρατιωτικό, μέλος της κίνησης για την Εθνική Αμυνα, με θέμα: «Οι λεγόμενες ειρηνευτικές αποστολές και η συμμετοχή του ελληνικού στρατού».
ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ... ΑΠΑΝΤΑΜΕ

Ποιες είναι οι συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής στους ΕΒΕ;

H ΠΟΛΙΤΙΚΗ της ΟΝΕ, που με ευλάβεια εφαρμόζει η κυβέρνηση, συμβάλλει μέσα από την «απελευθέρωση της αγοράς», στη μεγαλύτερη συγκέντρωση κεφαλαίων και παραγωγής σε όλο και λιγότερα χέρια. Το μερίδιο αγοράς που κατέχουν οι μικρές επιχειρήσεις συνεχώς συρρικνώνεται. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο τομέας του λιανικού εμπορίου τροφίμων. Εδώ έχουμε κυριαρχία των σούπερ μάρκετ σε ποσοστό 85%. Τέσσερις μόνο αλυσίδες ελέγχουν το 60% και άλλες 8-10 το 25% και μένει μόνο το 15% για όλους τους άλλους μικρούς.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις, προκειμένου να εκτοπίσουν τους ΕΒΕ από την αγορά και να πάρουν το μερίδιό τους, έριξαν τις τιμές κάτω του κόστους σε ορισμένα προϊόντα «δολώματα» για τους καταναλωτές, κάνουν παρατεταμένες εκπτώσεις και προσφορές, «άτοκες» δόσεις, ενώ παρατείνουν το ωράριο λειτουργίας. Ηδη, με το πρόσχημα της Ολυμπιάδας του 2004, προωθείται από την κυβέρνηση η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και η κατάργηση της αργίας της Κυριακής.

ΣΤΗΝ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ 1999-2003, η κυβέρνηση, προκειμένου να αντλήσει περισσότερα φορολογικά έσοδα, έβαλε στο στόχαστρό της τους ΕΒΕ. Οι εξοντωτικοί φορολογικοί έλεγχοι τους στοίχισαν το πιο πάνω διάστημα (πρόσθετοι φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις) περίπου 5,15 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια της φορολόγησης του εισοδήματός τους με τα λεγόμενα «αντικειμενικά» κριτήρια, αντιμετώπισαν την επιβολή συστήματος «αντικειμενικού» ΦΠΑ, ρύθμιση για συμπληρωματικές δηλώσεις για εισόδημα και ΦΠΑ για τα έτη 1999-2001 (η λεγόμενη «συνάφεια»), ρύθμιση για περαίωση φορολογικών υποθέσεων ανέλεγκτων χρήσεων 1993-1998. Μόνο οι δύο προηγούμενες ρυθμίσεις (συνάφεια και περαίωση χωρίς έλεγχο της εξαετίας 1993-1998) στοίχισαν στους ΕΒΕ περί τα 650 εκατομ. ευρώ. Την ίδια ώρα, το μεγάλο κεφάλαιο μένει στο απυρόβλητο.

Οι συνέπειες για τις ΜΜΕ και τους ΕΒΕ από την πιο πάνω κυβερνητική πολιτική είναι τραγικές. Αλλοι οδηγούνται στο κλείσιμο, άλλοι «φυτοζωούν» και άλλοι αναγκάζονται να γίνουν παραρτήματα μεγάλων μονοπωλιακών επιχειρήσεων, πέφτοντας θύματα σκληρής εκμετάλλευσης.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, απέναντι στη χειροτέρευση της κατάστασης των ΕΒΕ, απαντά με δύο κυρίως μέτρα. Με το Ν. 3066/2002 προχώρησε στην ίδρυση του «Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων ΑΕ» (ΤΕΜΠΜΕ), με στόχο τη διευκόλυνση δήθεν της πρόσβασης των ΕΒΕ στον τραπεζικό δανεισμό με ευνοϊκούς όρους (μη απαίτηση εμπράγματων εγγυήσεων από πλευράς του δανειολήπτη για τη σύναψη και εκταμίευση του δανείου, εγγύηση από το Ταμείο και τις τράπεζες σε ποσοστό 60-70% του ύψους του δανείου). Επιπλέον, στα πλαίσια του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα», προωθεί ειδικά προγράμματα της ΕΕ, που απευθύνονται στις «μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Οσον αφορά στο ΤΕΜΠΜΕ, ενώ εμφανίζεται ότι έρχεται να ικανοποιήσει ένα πάγιο αίτημα των ΕΒΕ, έτσι όπως προωθείται, στην ουσία έρχεται να περιορίσει ή και να εξαφανίσει το ρίσκο των Τραπεζών για τη δανειοδότησή τους και μάλιστα με χρήματα του Δημοσίου και της ΕΕ. Δηλαδή, «δώρο άδωρο» ο δήθεν ευνοϊκός δανεισμός.

Τα δε προγράμματα της ΕΕ είναι χωρίς αντίκρισμα για τη συντριπτική πλειοψηφία των ΕΒΕ. Τα κριτήρια τζίρου και απασχόλησης θέτουν εκ των προτέρων εκτός χρηματοδότησης, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, το 90% των επιχειρήσεων.

Η ΚΝΕ σε συναντήσεις της ΠΟΔΝ

Αναχωρεί σήμερα για τη Βουδαπέστη ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων, προκειμένου να εκπροσωπήσει την Οργάνωση σε δραστηριότητες της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ) που θα λάβουν χώρα εκεί. Συγκεκριμένα, στη Βουδαπέστη πραγματοποιείται Συνάντηση της Περιφέρειας Ευρώπης και Βορείου Αμερικής της ΠΟΔΝ στις 16 και 17 Οκτώβρη και Συντονιστικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας στις 18 και 19 Οκτώβρη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ