Σε όλα τα πανεπιστήμια οργανώνονται διαμαρτυρίες σε πρυτανείες, κοσμητείες, προέδρους Τμημάτων, με την απαίτηση να μην εφαρμόσουν τις διαγραφές, να εξασφαλιστεί εμβόλιμη εξεταστική και να πραγματοποιηθούν ενισχυτικά μαθήματα προετοιμασίας για την εξεταστική.
Φέτος ειδικά, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες προσέρχονται στην εξεταστική υπό το βάρος των προθέσεων της κυβέρνησης να εφαρμόσει από τον Σεπτέμβρη τη διάταξη του καταδικασμένου στις συνειδήσεις νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη. Αντιδράσεις απέναντι στο μέτρο εκφράζονται από όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα, από συλλόγους διδασκόντων σε πανεπιστήμια, ενώ 120 φοιτητικοί σύλλογοι σε κοινό ψήφισμά τους ζητούν να μην εφαρμοστεί η ρύθμιση, διεκδικώντας παράλληλα να εξασφαλιστούν εμβόλιμη εξεταστική για όλους τους φοιτητές, μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια που εκτοξεύει το κόστος σπουδών και ζωής, ειδικά μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών (εργαστήρια σε κατάλληλο ωράριο, ενισχυτική διδασκαλία στο πλαίσιο του πανεπιστημίου, εξασφάλιση φοιτητικών αδειών).
Οπως τονίζουν οι φοιτητικοί σύλλογοι, το μέτρο δεν συνιστά «εκκαθάριση» του μητρώου των ιδρυμάτων αλλά αφορά όσους ήδη σπουδάζουν και που θα ήθελαν να πάρουν γρήγορα το πτυχίο τους, καθώς η διαδρομή μέχρι το πανεπιστήμιο και σε κάθε έτος σημαίνει προσπάθειες και θυσίες και των ίδιων και των οικογενειών τους, κόντρα σε μια πολιτική που βάζει συνεχώς εμπόδια στην ολοκλήρωση των σπουδών.
Ενας στους δύο φοιτητές εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο κόστος ζωής και σπουδών, ειδικά αν σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους. Ερευνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δείχνουν πως το 20% των φοιτητών δηλώνουν ότι η εργασία είναι βασικός λόγος καθυστέρησης των σπουδών. Και διεθνώς σε αντίστοιχες έρευνες σε ΕΕ και ΗΠΑ οι κοινωνικοοικονομικοί λόγοι αναδεικνύονται κυρίαρχοι, ειδικά σε χώρες όπου είναι διαδεδομένα τα δίδακτρα, ενώ καταγράφονται ως αιτίες εγκατάλειψης ή καθυστέρησης των σπουδών οι όροι και συνθήκες φοίτησης και η έλλειψη κινήτρων. Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα χαρακτηρίζεται πολυπαραγοντικό και συμπεραίνεται πως η αντιμετώπισή του βρίσκεται στα χέρια της πολιτείας και των διοικήσεων των ιδρυμάτων, που καλούνται να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα.
Αυτός ωστόσο δεν είναι ο προσανατολισμός της κυβέρνησης, που εκτοξεύει εντυπωσιακά νούμερα «λιμναζόντων» φοιτητών προκειμένου να αποσπάσει τη συναίνεση της κοινωνίας σε ένα μέτρο που, αν είχε εφαρμοστεί, πάνω από τους μισούς που πήραν πτυχίο τα δύο προηγούμενα έτη θα είχαν διαγραφεί σύμφωνα με τους προέδρους των μαθηματικών τμημάτων.
Για τους φοιτητικούς συλλόγους, ο αγώνας ενάντια στις διαγραφές αποτελεί κομμάτι του καθημερινού αγώνα για πραγματικά αναβαθμισμένες σπουδές, απέναντι σε μια πραγματικότητα που μόλις τις τελευταίες μέρες αναδείχτηκε με εξεταστικές υπό το φως των κινητών, πλημμυρισμένες σχολές, χαλασμένο φαγητό στις λέσχες. Είναι συνέχεια των διεκδικήσεων για μέτρα στήριξης ώστε να μπορούν απρόσκοπτα όλοι να ολοκληρώνουν τις σπουδές τους, για μετεγγραφές όσων έχουν ανάγκη, για σίτιση και στέγαση, για γενναία χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, για πτυχία με αξία.
Τα παραπάνω αναδεικνύουν και στο κοινό πανελλαδικό τους ψήφισμα οι 120 φοιτητικοί σύλλογοι, τονίζοντας: «Οι φοιτητές δεν είμαστε "λιμνάζοντες" αλλά "αβοήθητοι"». Και επισημαίνουν πως υπεύθυνη για την παράταση των σπουδών είναι η πολιτική της κυβέρνησης, εξαιτίας της οποίας «δεν υπάρχουν δωρεάν και επαρκείς φοιτητικές εστίες για να σπουδάσουμε χωρίς το άγχος της επιβίωσης όταν αναγκαζόμαστε να χρυσοπληρώνουμε ενοίκια και λογαριασμούς. Ενας στους δύο εργαζόμαστε και γινόμαστε "λάστιχο" από τη δουλειά στη σχολή και παλεύουμε να τα βγάλουμε πέρα, χωρίς καμία πραγματική υποστήριξη. Δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε εργαστήρια γιατί οι "θέσεις" είναι ελάχιστες, ή να δηλώσουμε απαραίτητα μαθήματα και πτυχιακές εργασίες επειδή δεν υπάρχουν καθηγητές. Μας λένε να περιμένουμε πάνω από 1 χρόνο για να κάνουμε - τζάμπα κατά βάση - πρακτική, επειδή δεν υπάρχει κανένα σχέδιο από την πολιτεία. Πολλοί από εμάς έχουμε να αντιμετωπίσουμε διάφορα προβλήματα και καθυστερήσεις για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων θέματα υγείας».
«Την στιγμή που περνάνε εκατομμύρια μπροστά από τα μάτια μας για ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, για πολεμικό εξοπλισμό και συνολικότερα για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και την εμπλοκή της χώρας στους πολέμους που διεξάγονται, οι ανάγκες μας για άλλη μια φορά μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα! Βλέπουμε το πώς με μια βροχή πλημμυρίζουν αίθουσες, καταστρέφεται εξοπλισμός και δεν υπάρχει καμία συνθήκη ασφάλειας και υγιεινής για φοιτητές και εργαζόμενους.
Καταγγέλλουμε το απαράδεκτο γεγονός ότι οι υποδομές της σχολής μας έχουν αφεθεί στη μοίρα τους, φτάνοντας στο τραγικό σημείο ένας καθηγητής μας σήμερα να οδηγείται στο νοσοκομείο επειδή γλίστρησε από τα νερά! Αυτή η κατάσταση είναι απόρροια της υποχρηματοδότησης των σχολών μας, της πολιτικής που θεωρεί κόστος την ασφάλεια των φοιτητών και εργαζομένων! Απαιτούμε εδώ και τώρα να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία της σχολής μας!», τονίζουν οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ», που καλούν σε κινητοποίηση σήμερα στις 11 π.μ. στο κτίριο της Διοικούσας Επιτροπής.
Αμεση λύση στα μεγάλα κτιριακά προβλήματα που αντιμετωπίζει το σχολείο τους απαιτούν οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ στην πόλη της Ζακύνθου, οι οποίοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, προχωρώντας και σε κατάληψη του σχολικού συγκροτήματος, ενώ χθες πραγματοποίησαν πορεία και παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο.
Οπως επισημαίνουν, από τις συναντήσεις που είχαν οι εκπρόσωποί τους με τη δημοτική αρχή δεν δόθηκαν λύσεις στα προβλήματα που ανέφεραν, και απαιτούν άμεσα έργα.
Σε ένα από τα παλαιότερα κτιριακά συγκροτήματα στο νησί, όπου με διαχρονική ευθύνη κυβερνήσεων, περιφερειακών και δημοτικών αρχών δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι αναγκαίες ουσιαστικές παρεμβάσεις, οι μαθητές απαιτούν: Την επισκευή του γηπέδου ποδοσφαίρου, που είχε δοθεί η υπόσχεση ότι θα γινόταν μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων, καθώς το γήπεδο είναι ακατάλληλο και έχουν υπάρξει αρκετές καταγγελίες για τραυματισμούς παιδιών. Αντικατάσταση του απαρχαιωμένου καυστήρα. Να τοποθετηθούν κλιματιστικά σε όλες τις τάξεις, ειδικά σε αυτές όπου γράφουν πανελλήνιες, και να γίνει συντήρηση των ήδη υπαρχόντων. Να τοποθετηθούν επιτέλους κάδοι ανακύκλωσης και σκουπιδιών στους χώρους του σχολείου. Να τοποθετηθούν παγκάκια στους χώρους του σχολείου και να επισκευαστούν τα ήδη υπάρχοντα. Να επισκευαστεί το ταβάνι του Α2 τμήματος, το οποίο καταρρέει.
Τη στήριξή του στις κινητοποιήσεις των μαθητών εκφράζει το Τομεακό Συμβούλιο Ζακύνθου της ΚΝΕ, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι «στο "τουριστικό θαύμα της Ζακύνθου" οι ανάγκες των μαθητών για ασφαλή κτίρια και στοιχειώδεις παροχές αντιμετωπίζονται ως πολυτέλεια από την κυβέρνηση, που έχει πετσοκόψει τη χρηματοδότηση στα σχολεία, και από τη δημοτική αρχή, που έχει θέσει την Εκπαίδευση ως μία από τις τελευταίες της προτεραιότητες. Ο αγώνας των μαθητών δίνει ελπίδα και αποδεικνύει ότι είναι ο μόνος δρόμος για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους».
Στο πλευρό των μαθητών βρίσκονται η ΕΛΜΕ και το Εργατικό Κέντρο.
Μέτρα για την προστασία των μαθητών από την επιβάρυνση που προκαλεί η λειτουργία του εργοταξίου του Fly Over και η διέλευση Βαρέων Οχημάτων στον συνοικισμό των Κωνσταντινοπολίτικων στην Πυλαία Θεσσαλονίκης ζητά ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Πυλαίας.
Οπως αναφέρει, το 3o Δημοτικό Πυλαίας και το 2ο Γυμνάσιο - Λύκειο Πυλαίας βρίσκονται εντός του συνοικισμού, περίπου 350 μέτρα μακριά από το εργοτάξιο. Κατά τις σχολικές ώρες περνάνε τουλάχιστον 30-40 βαρέα οχήματα με προορισμό ή προέλευση το εργοτάξιο.
Αναφέρει τις συνέπειες της διέλευσης βαρέων οχημάτων από το αστικό οδικό δίκτυο στην ποιότητα ζωής και υγεία των κατοίκων, και ιδιαίτερα όταν αυτά αφορούν εργοταξιακά οχήματα και μηχανήματα για χωματουργικές ή συναφείς εργασίες που κινούνται κοντά σε ένα σχολείο.
«Τα βαρέα οχήματα και ειδικά όσα μεταφέρουν χύδην φορτίο (π.χ. υλικά εκσκαφής) εκπέμπουν υψηλά επίπεδα σωματιδίων (PM2.5, PM10), οξειδίων του αζώτου (NOx) και άλλων αερίων», που σχετίζονται με προβλήματα στους πνεύμονες (συχνότερη επίπτωση είναι το άσθμα), καρδιαγγειακές παθήσεις και πρόωρους θανάτους, σημειώνει μεταξύ άλλων και προσθέτει ότι «η παρουσία βαρέων οχημάτων σε περιοχές με αυξημένη κίνηση πεζών, όπως γύρω από σχολεία, αυξάνει σοβαρά τον κίνδυνο ατυχημάτων».
Ο Σύλλογος Γονέων ζητά άμεσα: Να υπάρξουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις για την αποτροπή της κίνησης βαρέων οχημάτων πλησίον του σχολείου με καθορισμό εναλλακτικών διαδρομών μακριά από τις σχολικές ζώνες. Λήψη περιοριστικών μέτρων διέλευσης βαρέων οχημάτων στις ώρες λειτουργίας του σχολείου. Να υπάρξει τακτική μέτρηση της ποιότητας του αέρα και του θορύβου πλησίον του σχολείου για εκτίμηση της επιβάρυνσης της υγείας των μαθητών.