ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Απρίλη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο μάτι του κυκλώνα ο λαός

Στο μάτι του κυκλώνα έχει μπει ο λαός, καθώς η χώρα έχει μετατραπεί σε βάση εφόρμησης για τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς και στόχο των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Χαρακτηριστικά, με την επιστροφή στις ελληνικές θάλασσες του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Χάρι Τρούμαν» με πλοία συνοδείας του και καθώς προχτές εντοπίστηκε να πλέει μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης, ταυτόχρονα βόρεια της Κρήτης και συγκεκριμένα στα διεθνή ύδατα στα ανοικτά της Σούδας εντοπίστηκαν δυο ρωσικά αντιτορπιλικά.

Το αεροπλανοφόρο συνέχισε την πορεία του προς το Καστελόριζο και την Κύπρο, ενώ παράλληλα χτες, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, σηκώθηκε από την Ελευσίνα ελληνικό ιπτάμενο ραντάρ τύπου EMB-145 AEW&C και πέταξε σε αποστολή δυτικά της Κρήτης, αναζητώντας ρωσικές μονάδες που πλέουν στην ευρύτερη περιοχή, αναμεταδίδοντας σχετική εικόνα στα κεντρικά του ΝΑΤΟ.

Την ίδια ώρα, χτες ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κων. Φλώρος συνόδευαν Αμερικανούς γερουσιαστές (με επικεφαλής τον S. Carbajal και τον R. Larsen της επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων και T. Gonzales της επιτροπής Πιστώσεων) στη βάση των Αμερικανών στη Σούδα, παρουσία και του πρέσβη τους στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ, ο οποίος έσπευδε ξανά να κάνει λόγο για το «στολίδι στο στέμμα της διμερούς αμυντικής συνεργασίας», τονίζοντας παράλληλα και «όσα κάνουμε μαζί για να προωθήσουμε τους κοινούς στρατηγικούς μας στόχους στην Ανατολική Μεσόγειο και ακόμα παραπέρα, ενισχυμένοι από την MDCA», τη νέα Συμφωνία για τις Βάσεις.

Στην παρουσία τους στη Σούδα ενημερώθηκαν από τον διοικητή του ΝΑΤΟικού ΚΕΝΑΠ (Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής) για την αποστολή και τη λειτουργία του «Συμμαχικού πολυεθνικού και διακλαδικού κέντρου εκπαιδεύσεως». Στην ομιλία, δε, που απηύθυνε ο Παναγιωτόπουλος επεσήμανε τη «σημασία της στρατηγικής σχέσεως ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, η οποία βασίζεται σε κοινές ιστορικές και πολιτικές αξίες». Προέβη, επίσης, σε σύντομη παρουσίαση της «καταστάσεως ασφαλείας» στην Ανατολική Μεσόγειο και των «υποστηρικτικών ενεργειών» της κυβέρνησης προς την Ουκρανία.

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα αποτελεί τον αδιαμφισβήτητο πυλώνα ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, γεγονός που αποδεικνύεται από τη συνέπεια στις υποχρεώσεις της απέναντι στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ», επιβεβαιώνοντας βασικά τον ρόλο ευρωατλαντικού χωροφύλακα που έχει αναλάβει η ντόπια αστική τάξη.

Σε ανάλογο φόντο, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στην «αυξανόμενη συχνότητα και διάρκεια κοινών δράσεων, συνεργασιών και επιχειρησιακών εκπαιδεύσεων μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών» και την «εποικοδομητική συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων, σε επίπεδο Διεθνών Οργανισμών, που εκφράζεται με την ενεργό συμμετοχή τους στις δράσεις και επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και του ΟΗΕ», με πιο πρόσφατο παράδειγμα την αποστολή ανδρών μέχρι και στη Μοζαμβίκη, στο πλαίσιο ευρωενωσιακής επιχείρησης.

Στο μεταξύ, στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου επιχειρούσε χτες άλλη μια φορά ανεπιτυχώς να καλλιεργήσει τον γνωστό εφησυχασμό μετά και τις αποκαλυπτικές δηλώσεις του υπουργού Αμυνας προχτές στη Βουλή, που έλεγε ότι «δεν είναι η καλύτερη εποχή να λες πράγματα εναντίον της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, γιατί οι σύμμαχοι θέλουν να εξασφαλίσουν ότι αυτή θα παραμείνει προσδεδεμένη στο άρμα του ΝΑΤΟ», σημειώνοντας ότι «εμείς θα αιτιολογούμε πάντα τις ενστάσεις μας και θα ζητάμε να μεταβάλει η Τουρκία τη συμπεριφορά της» ζητώντας... λιγότερες παραβιάσεις, αλλά πως «υπάρχει και η γενικότερη εικόνα», στην προκειμένη περίπτωση η ΝΑΤΟική συνοχή...

Ο Οικονόμου έσπευσε να απορρίψει ότι η τοποθέτηση αυτή συνιστά κάποια παραδοχή από πλευράς της κυβέρνησης ότι η γειτονική χώρα έχει αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά στο πλαίσιο της συμμαχίας και σημείωνε ότι «δεν έχει αλλάξει τίποτα σε ό,τι αφορά τη χώρα μας για τις προκλητικές και παράνομες κινήσεις της Τουρκίας».

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
«Ευήκωα ώτα» στις τουρκικές προτάσεις για «δίκαιη μοιρασιά»

Αρχισε να... αποδίδει το ταξίδι Νούλαντ

«Εμείς έχουμε υποστηρίξει τον δίκαιο καταμερισμό και τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο από την αρχή. Οι χώρες που δεν προσέγγισαν αυτήν την πρόταση συνεργασίας στράφηκαν σε πολώσεις που απέκλειαν την Τουρκία και δημιουργήθηκαν ομάδες. Αλλά από τότε φάνηκε ότι καμία από αυτές δεν ήταν πρακτική...», δήλωσε χτες ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επανερχόμενος στα παζάρια που φουντώνουν με φόντο τη διαφύλαξη της «συμμαχικής συνοχής» που ιεραρχούν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, μετά και τη δρομολόγηση των σχετικών διευθετήσεων με το ταξίδι Νούλαντ στην περιοχή.

Ο Τσαβούσογλου - ο οποίος ανέφερε ότι τον Μάη θα έχει επίσημες επαφές στο Ισραήλ - θύμισε την πρόταση της κυβέρνησης Ερντογάν για να γίνει Διάσκεψη όλων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και χωρών που αντιπροσωπεύουν επενδυτικούς ομίλους με δράση στην περιοχή, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση κερδίζει έδαφος και σχολιάζοντας πάλι ότι «το σχέδιο (για τον αγωγό φυσικού αερίου) "East Med" δεν είναι βιώσιμο» και τόνισε: «Οσο συνεχίζεται ο πόλεμος όλοι θέλουν να διαφοροποιήσουν τους ενεργειακούς τους πόρους (...) Βλέπουμε ότι και το Ισραήλ έχει πλούσια αποθέματα. Αλλες χώρες της περιοχής μπορεί επίσης να βρουν πόρους, κοιτάσματα». Επανέλαβε ότι «η Τουρκία είναι η πιο οικονομική οδός για να φτάσουν στις διεθνείς αγορές», αλλά και ότι «βέβαια πρέπει να περάσει από την Κύπρο για να έρθει στην Τουρκία», καλώντας την ΕΕ «να πείσει την ελληνοκυπριακή πλευρά» να έρθει «πιο κοντά» με την άλλη πλευρά. «Μπορούν να γίνουν βήματα προς την ισότιμη κατανομή. Και εδώ ο καθένας μπορεί να κερδίσει», είπε, αναφέροντας ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά λέει "θα έρθουμε με νέες ιδέες". Ας δούμε όμως τι ιδέες θα έχουν».

Στο μεταξύ σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, ο Κύπριος πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης έσπευσε να πει ότι «αν πραγματικά θέλει να συνομιλούμε, πριν και πάνω από όλα θα πρέπει να αναγνωρίσουν την Κυπριακή Δημοκρατία». Ζήτησε ακόμα να γίνει διάλογος για να καθοριστούν μεταξύ τους οι ΑΟΖ Τουρκίας και Κύπρου «ή να προσφύγουμε σε επιδιαιτησία» και κατέληξε ότι τότε «τα πάντα μπορεί να είναι στο τραπέζι, αν και εφόσον οι μελέτες δείξουν ότι μπορεί να είναι προσφορότερη μια ανάλογη λύση».

Ο Αναστασιάδης παραβρέθηκε και σε εκδήλωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ μαζί με τον ηγέτη του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, λέγοντας ότι του πρότεινε «πως καλό θα ήταν να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση (...) να μπουν κάτω οι ανησυχίες της κάθε πλευράς για να δούμε πώς μπορεί να τις αντιμετωπίσουμε», αλλά «επιμένουν στην απαράδεκτη θέση ότι θα πρέπει πρώτα να αναγνωριστεί η κυριαρχική ισότητα και εν συνεχεία να αποπειραθούμε να δούμε αν υπάρχει έδαφος για λύση». Στις αρχές της βδομάδας ο Αναστασιάδης συνάντησε και τον βοηθό γενικό γραμματέα του ΟΗΕ για Ευρώπη, Ασία και Αμερική, Μιροσλάβ Γιέτζια, με τον οποίο είχε μια «πολύ ειλικρινή, πολύ ανοικτή και εποικοδομητική συνάντηση», μεταξύ άλλων για την ανάγκη να αξιοποιηθούν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που έχει προτείνει και - σύμφωνα με ρεπορτάζ - είναι αρκετά «τολμηρά».

Στο μεταξύ, χτες, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, υποδέχτηκε στην Αγκυρα τον «πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους Φαΐζ Σουκιούογλου και δήλωσε ότι «οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν άλλα 50 χρόνια να χάσουν ή να δαπανήσουν σε τραπέζια διαπραγματεύσεων ή άλλες κυρώσεις».

Με τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων συναντήθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων Γιώργο Καταπόδη, με αφορμή τη λήξη της θητείας του.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επεσήμανε την αλλαγή του χαρακτήρα της Αρχής - με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας - την οποία είχε καταψηφίσει το ΚΚΕ στη Βουλή, καθώς και τα μεγάλα προβλήματα αδιαφάνειας και υποστελέχωσης της Αρχής, με αποτέλεσμα την αδυναμία διεξαγωγής ουσιαστικών προληπτικών και δειγματοληπτικών ελέγχων, όπως και εξέτασης έγγραφων καταγγελιών.

ΝΕΟΙ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΟΙ
Λένε όχι στην εμπλοκή

Καθημερινά συνεχίζουν να φτάνουν επιστολές νέων στρατευμένων στο «Alt.gr», μέσω των οποίων καταδικάζουν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και εκφράζουν την αντίθεσή τους στην εμπλοκή της χώρας μας. Ο σμηνίτης Μιχάλης Παππάς από την 116 Πτέρυγα Μάχης στον Αραξο σημειώνει:

«Ο πόλεμος γεννιέται απ' την ειρήνη τους / Καθώς ο γιος από τη μάνα.

Με αυτή τη φράση είχε σχολιάσει τον πόλεμο ο Μ. Μπρεχτ πριν πολλά χρόνια και δυστυχώς επιβεβαιώνεται και σήμερα. Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες ενός νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου. Η απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η στενότερη σύνδεση της χώρας μας στο άρμα του ΝΑΤΟ έχει φέρει τη χώρας μας σε επικίνδυνα μονοπάτια, με τη Ρωσία ήδη να απειλεί τις χώρες που έστειλαν βοήθεια στην Ουκρανία. Οι απειλές συνεχίστηκαν και μετά τις απελάσεις Ρώσων αξιωματούχων από την Ελλάδα. Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για δήθεν υπεράσπιση της "δημοκρατίας" γκρεμίστηκαν μετά και την ομιλία στη Βουλή εκ μέρους του ναζιστικού τάγματος Αζόφ, στα πλαίσια της ομιλίας του Ζελένσκι, που μόνο οργή μπορεί να προκαλέσει. Επιπλέον ενώ παντού ακούμε για τον κίνδυνο χρήσης πυρηνικών σε περίπτωση γενίκευσης του πολέμου, ξανανοίγει η συζήτηση περί μεταφοράς 12 πυρηνικών κεφαλών στον Αραξο, γεγονός που μας θορυβεί ακόμη πιο πολύ και βαθαίνει την εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Τα γεγονότα αυτά δεν αφήνουν ανεπηρέαστους και εμάς τους νέους που υπηρετούμε τη θητεία μας. Δηλώνω ότι είμαι αντίθετος σε οποιαδήποτε συμμετοχή της μονάδας μου στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας και σε τέτοια πιθανότητα επιθυμώ εγώ προσωπικά να μην συμμετέχω. Οι Ελληνες φαντάροι και οι αξιωματικοί δεν έχουμε δουλειά πέρα από τα σύνορα.

Επιπλέον γεννούν ερωτηματικά τα γεγονότα της προηγούμενης βδομάδας, όπου την ώρα που η πλειοψηφία των βουλευτών χειροκροτούσαν τον Ζελένσκι και τους στρατιώτες του ναζιστικού τάγματος Αζόφ, ταυτόχρονα απεργοί στη Θεσσαλονίκη βρίσκονταν στα κρατητήρια επειδή διαδήλωσαν ενάντια στην ακρίβεια και στην εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο. Η αναίτια επίθεση στους απεργούς ενάντια στην παρουσία ΝΑΤΟικών οχημάτων δείχνει την τυφλή υπεράσπιση της κυβέρνησης των συμφερόντων του ΝΑΤΟ.

Η μεγάλη απεργία στις 6 Απρίλη μου έδωσε κουράγιο, αλλά και ελπίδα για την ανασφάλεια που νιώθω για το τι θα κάνω μόλις απολυθώ.

Την ακρίβεια τη ζούμε καθημερινά στα στρατόπεδα. Πλέον αδυνατούμε πλήρως να καλύψουμε τα έξοδά μας, ακόμα και τα στοιχειώδη, για νερό, για μεταφορικά κ.λπ. Είναι άλλωστε "κανονικότητα" να δουλεύουμε στις εξόδους για να συμπληρώσουμε το οικογενειακό εισόδημα. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι είμαστε 30 άτομα σε έναν και μόνο θάλαμο με μια (!!!) τουαλέτα για όλους μας σε συνθήκες πανδημίας. Είναι επίσης απαράδεκτο το γεγονός οι φαντάροι να απαγορεύεται να σιτιζόμαστε στο εστιατόριο της πτέρυγας (λόγω κορονοϊού) και να τρώμε είτε στα κρεβάτια μας, είτε όρθιοι, είτε να καθόμαστε κάτω!

Αντί λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση να μεριμνήσει για τους φαντάρους, συνεχίζει να κλείνει τη μία μετά την άλλη τις συμφωνίες δισεκατομμυρίων για αμυντικές δαπάνες».Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ