ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Αυγούστου 2011
Σελ. /16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Ηχοι και φωνές στην Αίγινα

Ντόρα Μπακοπούλου
Ντόρα Μπακοπούλου
«Μ' ένα τραγούδι πάντα ανοίγει ο δρόμος για τους ουρανούς» (στίχος του Νίκου Γκάτσου), τιτλοφορείται το 6o Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας, το οποίο φέτος δίνει περισσότερη έμφαση στο τραγούδι, το οποίο θα υπάρχει στις περισσότερες συναυλίες του. Το Φεστιβάλ, με καλλιτεχνική διευθύντρια τη διάσημη σολίστ πιάνου Ντόρα Μπακοπούλου, ξεκίνησε 12 στις Αυγούστου και θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου. Οι εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν σε τέσσερις χώρους του νησιού: στην παραλία της Αύρας, μπροστά από τον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας, στο αμφιθέατρο της οικίας Seegy στην Παχεία Ράχη και για πρώτη φορά φέτος στο ναό της Αφαίας και στο Μουσείο Καπράλου.

Αναλυτικότερα: Σήμερα, Παραλία Αύρας: Αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ν. Γκάτσου με τραγούδια Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Μούτση, Ξαρχάκου κ.α. με ερμηνευτές την Μαρία Φαραντούρη και τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, την Ντόρα Μπακοπούλου (πιάνο) και μικρό ορχηστρικό σύνολο. 17/8 Οικία Seegy, Παχεία Ράχη: Συναυλία μουσικής δωματίου με τους Α. Σακαρέλλο (βιολί), Κ. Γαϊτάνου (βιόλα), Ι. Σειρά (τσέλο). 19/8 Παραλία Αύρας: Αμερικάνικες μπαλάντες των Τζορτζ Γκέρσουιν και Κολ Πόρτερ με τους Ελλη Πασπαλά (τραγούδι) και Τάκη Φαραζή (πιάνο). 20/8 Μουσείο Καπράλου: Εργα Ντβόρζακ, Ραχμάνινοφ και Μπιτλς από το Κουαρτέτο Εγχόρδων «L' Αnima» (Σ. Τσάνη, Ε. Μ.Μάλλου, Γκ. Σινάι, Λ. Κολοβού) και την Ελενα Χούντα (πιάνο). 26/8 Μουσείο Καπράλου: Βραδιά με Λήντερ του Σούμαν με τους Χ. Γιαννακοπούλου (σοπράνο), Θ. Μπάκα (μέτζο σοπράνο), Θ. Αποστολόπουλο (πιάνο). 28/8 Οικία Seegy, Παχεία Ράχη: Εργα των: Μ. Ντε Φάγια, Εν. Γρανάδος, Ν. Καπουστίν, Κ. Μπαλμπάστρ, Μ. Καστελνουόβο - Τεντέσκο, Α. Ε. Τζιναστέρα από το Duo «Melis» (κιθάρα). 30/8 Μουσείο Καπράλου: Ρεσιτάλ τραγουδιού - Αριες και ντουέτι από έργα των Πουτσίνι, Ντβόρζακ, Γκουνό, Λεονκαβάλλο, Βέρντι, Ντονιτσέτι. Ερμηνεύουν: Celia Costea (υψίφωνος), Δ. Σούρμπης (βαρύτονος), Δ. Γιάκας (πιάνο). 2/9 Παραλία Αύρας: Συναυλία Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών σε έργα Ροσίνι, Μότσαρτ. Σολίστ: Ειρήνη Καράγιαννη (μεσόφωνος), Δημήτρης Σέμσης (βιολί). Μουσική διεύθυνση: Βασίλης Χριστόπουλος.


Μαρία Φαραντούρη
Μαρία Φαραντούρη

Κυριακή
  • Γιώτα Νέγκα
    Γιώτα Νέγκα
    Η «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, στο Πόρτο Ράφτη, με τους: Θύμιο Καρακατσάνη (Λυσιστράτη), Βασίλη Τσιβιλίκα (Μυρίνη), Βάσια Τριφύλλη (Κλεονίκη), Γιώργο Παρτσαλάκη (Κινησίας), Γιώργο Κωνσταντίνου (Πρόβουλος) και τον Κώστα Βουτσά (Λαμπιτώ). Σκηνοθεσία Θύμιου Καρακατσάνη, μετάφραση Κ. Χ. Μύρη.
  • Ο Χρήστος Νικολόπουλος εμφανίζεται στην πλατεία Δήμητρας Γρεβενών, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δήμητρας Γρεβενών. Μαζί του οι Γεράσιμος Ανδρεάτος, Γιώτα Νέγκα, Μαρία Σταφυλοπάτη και Γιώργος Αιγιώτης.
Τρίτη
  • Στο πλαίσιο του 11ου Φεστιβάλ Νάξου με τίτλο Lessismore, γίνεται ένα αφιέρωμα στην τέχνη και τεχνική του θεατρικού μονολόγου. «Μαράν Αθά» (16/8) του Θωμά Ψύρρα, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη με την Γιασεμί Κηλαηδόνη. «Camille Claudel: Το κύμα της τρέλας» (19/8) ο Στέλιος Κρασανάκης με την Λυδία Φωτοπούλου αναζητούν τρόπους σκηνικής αναπαράστασης της επιστολογραφίας ενός ιδιαίτερου θεατρικού είδους.
  • Η «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Θύμιου Καρακατσάνη, στο Θέατρο «Ερωφίλη» στο Ρέθυμνο.
Τετάρτη
  • Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει τον «Ηρακλή μαινόμενο» του Ευριπίδη, στο Αρχαίο Θέατρο Θάσου. Σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινός. Παίζουν: Νίκος Καραθάνος, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μηνάς Χατζησάββας, Θοδωρής Αθερίδης, Στεφανία Γουλιώτη, Θεοδώρα Τζήμου, Γιώργος Γάλλος, Γιάννης Βογιατζής, κ.ά.
  • Η «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Θύμιου Καρακατσάνη (σήμερα και αύριο), στο Θέατρο «Ν. Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο.
  • Ο Γιάννης Χαρούλης θα δώσει συναυλία, στις 21.30, στο Φρούριο Ιτζεδίν στο Καλάμι του Δήμου Χανίων στα πλαίσια της καλοκαιρινής του περιοδείας, σε ένα πρόγραμμα με τραγούδια από τον καινούριο του δίσκο και τη συνεργασία του με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου, τραγούδια από τα προηγούμενα προσωπικά του album και αγαπημένους του ήχους από το εξωτερικό.
Πέμπτη
  • «Μαράν Αθά»
    «Μαράν Αθά»
    Ο Μίλτος Πασχαλίδης θα δώσει συναυλία στο Ανοιχτό Θέατρο του Αλσους Βεΐκου την Πέμπτη 18 Αυγούστου στο πλαίσιο του 9ου Φεστιβάλ του Δήμου Γαλατσίου, έχοντας μαζί του τη νεαρή τραγουδίστρια Φρόσω Στυλιανού και εξαιρετικούς μουσικούς ως σταθερούς συνοδοιπόρους.
  • Τρεις καταπληκτικές φωνές επί σκηνής, η Γιώτα Νέγκα και η Στέλλα και η Λουκία Βαλάση, θα μας ταξιδέψουν μουσικά σε μία συναυλία που θα δώσουν στα Φάρσαλα στην πλατεία Λαού.
Παρασκευή
  • Οι Δημήτρης Μητροπάνος, Γιάννης Κότσιρας και Δημήτρης Μπάσης δίνουν συναυλία στη Σαντορίνη, στο Οινοποιείο Santo Wines. Οι τρεις καλλιτέχνες, για πρώτη φορά μαζί, ξετυλίγουν ένα πρόγραμμα με απρόβλεπτες επιλογές, εκρηκτικές ερμηνείες, αυτοσχεδιασμό και πάνω από όλα σεβασμό και αγάπη στο τραγούδι.
  • Το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης παρουσιάζει, στην Βραυρώνα, την «Ανθρώπινη φωνή» του Ζαν Κοκτώ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη. Πρωταγωνιστεί η Κερασία Σαμαρά και συμμετέχει ο Αλέξανδρος Νταβρής. Στο πιάνο συνοδεύει ο Νικόλας Μπράβος.
  • Η «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Θύμιου Καρακατσάνη, στην Ιεράπετρα.
Σάββατο
  • «Το γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη, με πρωταγωνίστρια την Αννα Βαγενά, σε σκηνοθεσία της ίδιας, θα παρουσιαστεί στη Ζαχάρω. Παίζουν επίσης: Δημήτρης Πατσής, Βασίλης Παλαιολόγος, Ηλιάνα Αραβή.
  • Γεράσιμος Ανδρεάτος
    Γεράσιμος Ανδρεάτος
    «Τα μάγια της πεταλούδας» του Λόρκα παρουσιάζεται από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, στην Παραμυθιά. Μετάφραση του Δημήτρη Τσεκούρα, σκηνοθεσία Ρηνιώς Κυριαζή και Ορέστη Τάτση. Παίζουν: Κώστας Βασαρδάνης, Δήμητρα Γκλιάτη, Βίκυ Καλπάκα, Ρηνιώ Κυριαζή, Μιχάλης Μπίζιος, Αρης Τσαμπαλίκας, Μαρία Τσιμά.
  • Ο Σωκράτης Μάλαμας συνεχίζει με επιτυχία τις καλοκαιρινές του συναυλίες και δίνει το ραντεβού με το κοινό του σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα θα είναι στην Παραλία Τσαμπίκα, στη Ρόδο. Μαζί του η Μαρίνα Δακανάλη (τραγούδι).
  • Η «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Θύμιου Καρακατσάνη, στο θέατρο «Τάφρου», στα Χανιά.
  • Τον «Αλλαντίν» παρουσιάζει η Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Τέχνης, στο Αργοστόλι, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Δεγαΐτη, διασκευή Ανδρης Θεοδότου. Παίζουν: Κώστας Βελέντζας, Ανδρη Θεοδότου, Βασίλης Λέμπερος, Σαμψών Φύτρος, Ειρήνη Στρατηγοπούλου, κ.ά.
  • Η Νατάσσα Μποφίλιου θα δώσει συναυλία στα Ανω Πεδινά Ζαγορίου.

Μητροπάνος, Κότσιρας, Μπάσης
Μητροπάνος, Κότσιρας, Μπάσης

Μίλτος Πασχαλίδης
Μίλτος Πασχαλίδης


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ