ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Μετά τις ΗΠΑ, και η Γαλλία εξοπλίζει τους Κούρδους

Η κυβέρνηση Ομπάμα έστειλε άλλους 130 στρατιωτικούς «συμβούλους» στο Βόρειο Ιράκ, ενώ έκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ γίνεται αύριο Παρασκευή

Το δράμα των προσφύγων του Ιράκ (εδώ σε καταυλισμό στη Συρία) από την προέλαση των μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους» αξιοποιείται από τους ιμπεριαλιστές
Το δράμα των προσφύγων του Ιράκ (εδώ σε καταυλισμό στη Συρία) από την προέλαση των μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους» αξιοποιείται από τους ιμπεριαλιστές
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Η Γαλλία, όπως προ ημερών και οι ΗΠΑ, εκμεταλλευόμενη στο έπακρο τη χαοτική κατάσταση που προκαλεί στο Βόρειο, Κεντρικό και Δυτικό Ιράκ η εγκληματική δράση των μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους», προχώρησε χτες και αυτή επίσημα στον εξοπλισμό της αυτόνομης κυβέρνησης των Κούρδων του Ιράκ, έχοντας εξασφαλίσει τυπικά τη συναίνεση της κεντρικής ιρακινής κυβέρνησης στη Βαγδάτη.

Το έδαφος είχε προετοιμάσει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος είχε συναντηθεί με την ηγεσία των Κούρδων του Βόρειου Ιράκ στο πλαίσιο αιφνιδιαστικής επίσκεψης που πραγματοποίησε την Κυριακή. Οι εξαγωγές γαλλικών όπλων, αδιευκρίνιστου τύπου και αριθμού, που ουσιαστικά είναι ένας καλός μποναμάς για το γαλλικό μεγάλο κεφάλαιο και τις πολεμικές βιομηχανίες, αναμένονταν κιόλας έως χτες βράδυ, οπότε είχαν προγραμματιστεί οι πρώτες αποστολές όπλων στο Ερμπίλ, που είναι η πρωτεύουσα του αυτόνομου Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ.

Νωρίτερα, στο Ερμπίλ κατέφθασαν κι άλλοι 130 (πέρα από τους περίπου 700 που έχουν σταλεί από τα μέσα Ιούνη στο Ιράκ) Αμερικανοί στρατιωτικοί «εκπαιδευτές» και «σύμβουλοι», στο πλαίσιο νέας απόφασης της κυβέρνησης Ομπάμα να ενισχύσει τους Κούρδους στο Βόρειο Ιράκ έναντι των μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους», που οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές και αραβικές ιμπεριαλιστικές χώρες είχαν, στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας, εξοπλίσει, εκπαιδεύσει και ενθαρρύνει, ως εργαλείο ανατροπής «μη αρεστών» κυβερνήσεων σε Λιβύη και Ιράκ και πρόσφατα στη Συρία.

Ωστόσο, φαίνεται πως δεν θα είναι μόνον τα βιομηχανικά συμπλέγματα της πολεμικής βιομηχανίας ΗΠΑ και Γαλλίας που θα επωφεληθούν από τη σημερινή σύρραξη στο Ιράκ, αλλά και άλλων χωρών, κυρίως της ΕΕ. Οπως διαφάνηκε από την προχτεσινή συνάντηση των πρεσβευτών των χωρών - μελών της ΕΕ, που συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Ιράκ, εν μέσω έντονων διαφωνιών και ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων σχετικά με τις επόμενες κινήσεις και το βαθμό εμπλοκής της κάθε χώρας ξεχωριστά αλλά και της ΕΕ γενικότερα στην ιρακινή κρίση, και άλλες χώρες ενδιαφέρονται να εξοπλίσουν τους Κούρδους του Ιράκ.

Παράλληλα, ορισμένες (Γαλλία, Ιταλία) πιέζουν για την πραγματοποίηση έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών ΕΕ που θα γίνει αύριο Παρασκευή κυρίως σχετικά με τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στο Ιράκ. Ωστόσο, δεν αποκλείεται στην ατζέντα να προστεθούν και άλλα ζητήματα που σχετίζονται με τις εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας και την Ουκρανία...

Στο μεταξύ, ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Αμποτ, που βρέθηκε χτες στο Λονδίνο στο πλαίσιο επίσκεψης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξαναστείλει η χώρα του στρατεύματα στο Ιράκ, αν και αργότερα, ο Αυστραλός υπουργός Αμυνας, Ντέιβιντ Τζόνσον, προσπάθησε να υποβαθμίσει λέγοντας πως επί του παρόντος οι Αυστραλοί έχουν δεσμευτεί «μόνο για την παροχή δύο μεταγωγικών αεροσκαφών τύπου C1340 στο πλαίσιο ανθρωπιστικής επιχείρησης τις επόμενες δύο - τρεις μέρες». Ως γνωστόν, η Αυστραλία είχε υποστηρίξει το 2003 την ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ στέλνοντας 2.000 στρατιώτες.

Επιπλέον, χτες, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, αναγκάστηκε να διακόψει τις διακοπές στην Πορτογαλία και να επιστρέψει στο Λονδίνο, προκειμένου να συμμετάσχει σε συνεδρίαση της έκτακτης κυβερνητικής επιτροπής ΚΟΜΠΡΑ με θέμα τη σύγκρουση στο Ιράκ.

Πιθανή επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων

Παράλληλα με τις αποστολές όπλων και τις ρίψεις «ανθρωπιστικής βοήθειας» στις ορεινές περιοχές του Βόρειου Ιράκ, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν την οργάνωση επιχείρησης για την «επείγουσα» απομάκρυνση των πληθυσμών που έχουν παγιδευτεί στα βουνά του Βόρειου Ιράκ από την επέλαση των ενόπλων του «Ισλαμικού Κράτους». Οπως ανακοίνωσε χτες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, από τα Νησιά Σολομώντα στον Ειρηνικό Ωκεανό όπου βρέθηκε το περασμένο 24ωρο, η επιχείρηση αυτή φαίνεται πιθανή έπειτα από έκκληση που απηύθυναν στελέχη του ΟΗΕ που είναι αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, προκειμένου να πραγματοποιηθεί «επειγόντως δράση για να εμποδιστεί πιθανή γενοκτονία κατά της μειονότητας των Γεζίντι στο Ιράκ».

Επιμένει ο Μάλικι

Μέσα σε αυτό το κλίμα και με δεδομένη την πρόσφατη υποστήριξη ΗΠΑ, ΕΕ, Ιράν, ΟΗΕ και άλλων χωρών στο πρόσωπο του νέου εντολοδόχου σιίτη πρωθυπουργού, Χαϊντάρ αλ Αμπάντι, ο Ιρακινός απερχόμενος πρωθυπουργός, Νούρι αλ Μάλικι, εξέφρασε χτες την αποφασιστικότητά του να παραμείνει στην εξουσία μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου στο οποίο προσέφυγε μετά το διορισμό του εντολοδόχου πρωθυπουργού.

«Επιβεβαιώνω πως η (απερχόμενη) κυβέρνηση παραμένει και δεν θα αντικατασταθεί χωρίς απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου», δήλωσε κατά την εβδομαδιαία τηλεοπτική ομιλία του, επαναλαμβάνοντας ότι «ο διορισμός του Χάιντερ αλ Αμπάντι παραβιάζει το Σύνταγμα και δεν έχει καμιά αξία».

Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με χτεσινό ρεπορτάζ της ιρακινής τηλεόρασης, ο Αμπάντι αγνοεί τις αντιδράσεις του Μάλικι και ήδη εργάζεται για το σχηματισμό νέου Υπουργικού Συμβουλίου και την εκπόνηση ενός κυβερνητικού προγράμματος σε συμφωνία με άλλους πολιτικούς συνασπισμούς.

Χτες πάντως βομβιστική επίθεση με καμικάζι σημειώθηκε κοντά στο σπίτι του νέου πρωθυπουργού στη Βαγδάτη. Η επίθεση αυτοκτονίας έγινε σε σημείο ελέγχου κοντά στο σπίτι του Χάιντερ αλ Αμπάντι, ενώ δεν δόθηκαν πληροφορίες για ανθρώπινες απώλειες.

ΣΥΡΙΑ
Κατάληψη πόλεων στη μεθόριο με την Τουρκία από το «Ισλαμικό Κράτος»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Στελέχη συριακών αντιπολιτευόμενων κομμάτων δήλωσαν χτες, σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες» και το «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», ότι μισθοφόροι του «Ισλαμικού Κράτους» κατέλαβαν σημαντικές κωμοπόλεις και χωριά κοντά στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία στα περίχωρα της επαρχίας Χαλέπι, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για περαιτέρω προέλαση προς τα δυτικά.

Σύμφωνα με το «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», που εδρεύει στο Λονδίνο, οι μισθοφόροι του «Ισλαμικού Κράτους», που ελέγχουν ήδη εκτενείς περιοχές της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας, κατέλαβαν χτες τις πόλεις Τουρκμέν Μπαρέχ και Ακχταρίν, 50 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Χαλεπίου.

Οπως φαίνεται, η προέλαση του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία έχει ενισχυθεί ιδιαίτερα από τότε που η οργάνωση ανέλαβε τον έλεγχο της Μοσούλης στο Ιράκ, τον Ιούνη, ιδρύοντας ένα υποτιθέμενο «χαλιφάτο» σε περιοχές των δύο χωρών που έχει υπό τον έλεγχό της, σε μία προσπάθεια να ξαναγράψει τα σύνορα της Μέσης Ανατολής. Παρ' όλα αυτά, το «Παρατηρητήριο» ανακοίνωσε πως τις τελευταίες μέρες διαδραματίζονται σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στους ενόπλους του «Ισλαμικού Κράτους» και το συριακό στρατό, με επίκεντρο περιοχή κοντά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ράκα, τελευταία θέση που παραμένει υπό κυβερνητικό έλεγχο.

Επιπλέον, το «Συριακό Παρατηρητήριο» ανέφερε ότι προχτές βράδυ οι ισλαμιστές σταύρωσαν δύο ακόμη άτομα στο Ντέιρ αλ Ζορ, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των ατόμων που εκτέλεσαν τις τελευταίες ημέρες σε τουλάχιστον 27.

Η προέλαση του «Ισλαμικού Κράτους» στη βορειοανατολική επαρχία του Χαλεπίου εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να καταλάβει μία εδαφική ζώνη κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, γι' αυτό και το «Παρατηρητήριο» εκτιμά ότι οι επόμενοι στόχοι της ένοπλης εγκληματικής οργάνωσης θα είναι οι πόλεις Αζαζ και Μάρεα στα δυτικά.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Συστάσεις για το Ιράκ

Ανακοίνωση εξέδωσε προχτές βράδυ το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τη μετάβαση και παρουσία Ελλήνων πολιτών σε περιοχές του Βορείου Ιράκ. Με αυτή συστήνει σε Ελληνες πολίτες που σχεδιάζουν να μεταβούν στο Ιράκ να αποφύγουν να επισκεφτούν τις βόρειες περιοχές, αλλά και όσες άλλες αποτελούν πεδία συγκρούσεων και τρομοκρατικών ενεργειών. Καλεί επίσης όσους Ελληνες βρίσκονται στην περιοχή να έχουν διαρκή επικοινωνία με την ελληνική πρεσβεία στη Βαγδάτη (τηλ. 00964-7903642046, 7801372165, 7722609949) και την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών (τηλ. 210-368 1350 / 1730, e-mail: mdk@mfa.gr).

ΛΙΒΥΗ
Ζητούν ξένη επέμβαση «για την προστασία των πολιτών»

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Tην πρόταση για την πραγματοποίηση ξένης επέμβασης στη Λιβύη, αυτή τη φορά για «την προστασία των πολιτών στη χώρα κυρίως στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη», επανέφερε χτες με απόφασή του το Λιβυκό Κοινοβούλιο, έχοντας τις ψήφους 111 εκ των 124 παρόντων βουλευτών.

Η Λιβύη αποτελεί από τα μέσα Ιούλη πεδίο φονικών συγκρούσεων ανάμεσα σε διάφορες πολιτοφυλακές φυλάρχων στην Τρίπολη, την πρωτεύουσα, και τη Βεγγάζη, στα ανατολικά, μισθοφόρων ισλαμιστών που παίζουν διάφορα παιχνίδια, με κύριο στόχο τον τεράστιο ενεργειακό πλούτο της χώρας, που οι ιμπεριαλιστές θέλησαν να διαμελίσουν το 2011.

Από το βράδυ της Τρίτης ως τουλάχιστον χτες τα ξημερώματα σημειωνόταν μπαράζ εκρήξεων και συγκρούσεων στα δυτικά προάστια της λιβυκής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον πέντε αμάχων και τον τραυματισμό πολλών άλλων. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πολλές οικογένειες υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, όταν ρουκέτες έπληξαν συνοικίες της Δυτικής Τρίπολης στη διάρκεια συγκρούσεων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ