ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Διαμαρτυρία ενάντια στο κλείσιμο καταστημάτων, στους εκβιασμούς, στις απολύσεις

Το κλείσιμο καταστημάτων, τους εκβιασμούς και τις απολύσεις εργαζομένων κατήγγειλε το Σωματείο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα Αττικής με παράσταση διαμαρτυρίας χτες το μεσημέρι στη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς. «Κλείνουν καταστήματα και μας εκβιάζουν, μόνο απολύσεις ξέρουν να μοιράζουν», φώναξαν οι εργαζόμενοι και απαίτησαν να μπει τέρμα στις εργοδοτικές πιέσεις και απειλές.

Στις τράπεζες η εργοδοσία προχωρά σε κλείσιμο δεκάδων καταστημάτων, προγράμματα «εθελούσιων» για το προσωπικό, πιέσεις και εκβιασμούς στους εργαζόμενους για να «αποχωρήσουν» ...οικειοθελώς, αλλά και απολύσεις. Στο φόντο αυτό, και στην Πειραιώς έχει ενταθεί η πίεση στους εργαζόμενους να δεχτούν «εθελοντικά» την απόλυσή τους, ενώ όπως καταγγέλλει το Σωματείο «ιδιαίτερος στόχος τρομοκρατίας και εκβιασμού γίνονται οι συνάδελφοι ΑμεΑ».

Το Σωματείο κατήγγειλε τη στάση της εργοδοσίας, που όχι μόνο δεν συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του, αλλά «υποδέχτηκε» τους εργαζόμενους με κατεβασμένα ρολά, κλειστές πόρτες και με παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στον χώρο. Οπως ξεκαθάρισε, η απάντησή του στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας θα δοθεί με συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα.

«Διακαής και διαχρονικός στόχος είναι να μειώσουν οι τράπεζες το λειτουργικό τους κόστος», αναφέρει το Σωματείο. «Αυτήν τη μείωση την πληρώνουμε πάντα εμείς, με όποιο κόστος. Στον βωμό αυτής της μείωσης κόστους έγιναν απολύσεις, εθελούσιες και ευθέως πια, κλείσιμο καταστημάτων, αποσχίσεις», σημειώνει. Η μετάβαση στην ψηφιοποίηση των τραπεζικών εργασιών, που συνδέεται με την εκταμίευση της χρηματοδότησης προς το τραπεζικό σύστημα μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, σηματοδοτεί επίθεση στις θέσεις εργασίας και στα δικαιώματα χιλιάδων εργαζομένων. «Αντί η "ψηφιακή μετάβαση" να εξασφαλίζει λιγότερες ώρες σταθερής δουλειάς για τους τραπεζοϋπαλλήλους, αφού πια υπάρχουν η τεχνολογία και η επιστήμη, αντί να μειώνει την εντατικοποίηση της εργασίας, να αναδιανέμεται το προσωπικό σε άλλες υπηρεσίες ή άλλες κοντινές περιφέρειες για την επαρχία, κάνουν το αντίθετο! Ξεφορτώνονται το προσωπικό με συγκροτημένα δικαιώματα και ό,τι ανάγκη προκύπτει την καλύπτουν με ελαστικά εργαζόμενους», καταγγέλλει το Σωματείο.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΟΑΕΕ
Σταθερά σε αγωνιστική πορεία για τα δικαιώματα των συνταξιούχων

186 ψήφοι και 21 έδρες στον συνδυασμό της «Αγωνιστικής Ενότητας»

Τη συνέχιση της αγωνιστικής πορείας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων (ΠΟΣ) ΟΑΕΕ επιβεβαίωσαν οι εργασίες του 13ου εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου της, που πραγματοποιήθηκε στην Αττική στις 7 και 8 Ιούλη.

Στο συνέδριο, στο οποίο πήραν μέρος 281 αντιπρόσωποι, από 303 που είχαν εκλεγεί στις εκλογοαπολογιστικές διαδικασίες 76 πρωτοβάθμιων σωματείων της ΠΟΣ, επικυρώθηκαν ο αγωνιστικός προσανατολισμός και η δράση της Ομοσπονδίας το προηγούμενο διάστημα και η σταθερή συμπόρευση και συνεργασία με τις άλλες 9 Ομοσπονδίες Συνταξιούχων στο πλαίσιο της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, στον κοινό αγώνα για την υπεράσπιση των συνταξιουχικών δικαιωμάτων. Οι αποφάσεις του συνεδρίου αποτελούν όπλο στα χέρια των συνταξιούχων στην πάλη τους για την ανακούφιση από τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι (Υγεία, συντάξεις) και για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

Με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκε ο απολογισμός, καθώς και το πρόγραμμα δράσης του επόμενου διαστήματος.

Από τους 281 αντιπροσώπους που ψήφισαν στις εκλογές: Ενα ψηφοδέλτιο βρέθηκε άκυρο. Ο συνδυασμός της «Αγωνιστικής Ενότητας» έλαβε 186 ψήφους και 21 έδρες, ενώ ο δεύτερος συνδυασμός, της «Ανανέωσης», έλαβε 94 ψήφους και 10 έδρες. Για το ΔΣ του ΕΦΚΑ τη μία έδρα κατέλαβε ο συνδυασμός της «Αγωνιστικής Ενότητας», ενώ για το ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ οι δύο συνδυασμοί έλαβαν από μία έδρα. Για τη Γενική Συνέλευση της ΓΣΕΒΕΕ η «Αγωνιστική Ενότητα» εξέλεξε 5 αντιπροσώπους και η «Ανανέωση» 3 αντιπροσώπους.

Επόμενος αγωνιστικός σταθμός της ΠΟΣ ΟΑΕΕ το πανελλαδικό συλλαλητήριο όλων των συνταξιούχων στις 8 Οκτώβρη 2021, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα για την Τρίτη Ηλικία.

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΞΕΝΑΓΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Στον «αέρα» η πρακτική τους εκπαίδευση

«Στον αέρα» βρίσκονται οι ώρες της απαραίτητης πρακτικής εκπαίδευσης, προκειμένου να ολοκληρώσουν με ουσιαστικό και ολοκληρωμένο τρόπο τη φοίτησή τους, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι σπουδαστές και σπουδάστριες της Σχολής Ξεναγών Αθήνας. Σε ανοιχτή τους επιστολή οι τελειόφοιτοι της κρατικής μεταδευτεροβάθμιας επαγγελματικής Σχολής, η οποία λειτουργεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Τουρισμού, αναδεικνύουν το καθεστώς ομηρίας στο οποίο έχουν βρεθεί, επισημαίνουν την προσπάθεια υποβάθμισης των σπουδών τους και διεκδικούν να δοθεί άμεσα λύση.

Με βάση το πρόγραμμα σπουδών, τα περισσότερα από τα μαθήματα της Σχολής περιλαμβάνουν ώρες πρακτικής εκπαίδευσης. Οι ώρες αυτές «συνίστανται στην πραγματοποίηση εκπαιδευτικών εκδρομών και επισκέψεων σε μουσεία, μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικούς τόπους» και «αποτελούν το πλέον ουσιαστικό σκέλος της εκπαιδευτικής διαδικασίας». Παρ' όλα αυτά, για τους δευτεροετείς σπουδαστές μέχρι στιγμής «έχει πραγματοποιηθεί λιγότερο από το 1/3 των προβλεπόμενων πρακτικών εκπαιδευτικών ωρών στην έδρα της σχολής (Αθήνα) και καμία ώρα πρακτικής εκπαίδευσης στην υπόλοιπη Ελλάδα».

Η επίκληση των ...επιδημιολογικών δεδομένων από τη Διοίκηση της Σχολής, προκειμένου να παραπέμψει τις εκπαιδευτικές εκδρομές σε κάποια απροσδιόριστη μεταγενέστερη χρονική στιγμή, χαρακτηρίζεται από τους σπουδαστές ως «πρόφαση», η οποία «προσκρούει στην πραγματικότητα». Ετσι η πρακτική τους εκπαίδευση παραμένει ...στον πάγο, παρά το γεγονός ότι έχει μεσολαβήσει το άνοιγμα του τουρισμού, η επαναλειτουργία της εστίασης, η αύξηση της πληρότητας στα τουριστικά πούλμαν, η αύξηση των ξεναγουμένων σε ανοιχτούς και κλειστούς αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.

Παρά τα επανειλημμένα ερωτήματα και αιτήματά τους τόσο στη Διοίκηση της Σχολής όσο και στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, εξακολουθούν να μην έχουν «καμία ενημέρωση, κανένα χρονοδιάγραμμα και καμία διαβεβαίωση για το αν, πότε και πώς θα πραγματοποιηθεί το πρακτικό αυτό σκέλος». Αντίθετα, στην αντίληψή τους έχει υποπέσει η πρόθεση των αρμοδίων «να μειώσουν δραματικά ή ακόμη και να προβούν στην ολοσχερή εξάλειψη των πρακτικών εκπαιδευτικών ωρών». Την ανησυχία αυτή ενισχύει η ανακοίνωση της Σχολής για την πραγματοποίηση εξεταστικής για το σύνολο των μαθημάτων του έτους, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που περιλαμβάνουν πρακτικές ώρες που δεν έχουν πραγματοποιηθεί. Με την εξέλιξη αυτή, η Διοίκηση της Σχολής τούς ζητάει στην πράξη, όπως υπογραμμίζουν, «να συναινέσουμε στην υποβάθμιση των σπουδών μας».

ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΕΛΛΑΣ
Απαιτούν κατώτατη εγγυημένη τιμή για το βιομηχανικό ροδάκινο

«Για άλλη μια χρονιά οι βιομήχανοι επιχειρούν να κερδοσκοπήσουν εκμεταλλευόμενοι τον ιδρώτα μας. Για άλλη μια χρονιά ξεκίνησαν να παραλαμβάνουν συμπύρηνα ροδάκινα με ανοιχτές τιμές». Τα παραπάνω σημειώνουν μεταξύ άλλων σε κοινή τους ανακοίνωση οι Αγροτικοί Σύλλογοι Σκύδρας, Κρύας Βρύσης «Ομόνοια» και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Πέλλας «Ενότητα».

Οπως τονίζουν στην ανακοίνωση, η Ενωση Κονσερβοποιών Ελλάδας επιχειρεί να καθορίσει την τιμή του ροδάκινου με βάση την κερδοφορία των βιομηχάνων και του ανταγωνισμού που οι ίδιοι συναντούν στις διεθνείς αγορές, παραλαμβάνοντας την παραγωγή με ανοιχτή τιμή.

Από την άλλη, επισημαίνεται, οι αγρότες που παράγουν το προϊόν αντιμετωπίζουν δυσβάσταχτα κόστη, που δεν καθορίζονται από τα κέρδη των βιομηχάνων αλλά από τις τιμές των γεωργικών εφοδίων, του πετρελαίου κ.λπ., όπως και του ΕΦΚΑ, ειδικά με το νέο Ασφαλιστικό που φέρνει η κυβέρνηση. Κόστη που χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται, ανεξάρτητα από τις τιμές στις οποίες πωλούνται τα προϊόντα.

«Εκεί ο παραγωγός δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει ανάλογα με την τιμή που θα πουλήσει το προϊόν», συνεχίζει η ανακοίνωση. «Δεν έχουμε τη δυνατότητα να παίρνουμε πετρέλαιο με ανοιχτή τιμή, ούτε λιπάσματα, ούτε τίποτα».

Προσθέτουν δε οι Σύλλογοι πως η κυβέρνηση και όσοι συμμετέχουν στις διεπαγγελματικές οργανώσεις, εκπροσωπώντας δήθεν τους παραγωγούς, «δεν μπορούν να συνεχίσουν να παίζουν με τον ιδρώτα μας», ειδικά σε μια χρονιά όπως η φετινή, που η παραγωγή είναι μειωμένη κατά 80% έως και 90% εξαιτίας των παγετών της άνοιξης.

Και καταλήγει: «Επιβάλλεται να οριστεί τιμή που θα καλύπτει το κόστος καλλιέργειας και θα μας αφήνει ένα εισόδημα, προκειμένου να ζήσουμε τις οικογένειές μας και να συνεχίσουμε να παράγουμε. Το αίτημα για κατώτατη εγγυημένη τιμή στα προϊόντα που παράγουμε είναι επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε. Την τιμή του ιδρώτα μας την καθορίζουμε εμείς και μόνο εμείς, παζάρια δεν χωράνε».

Απολυμένοι από την IRIS εδώ και 4 χρόνια παραμένουν απλήρωτοι

Απλήρωτοι παραμένουν εργαζόμενοι που έχουν απολυθεί εδώ και χρόνια από την εταιρεία «IRIS Εκτυπώσεις», χωρίς όμως να λάβουν αποζημιώσεις, ασφαλιστικές εισφορές και δεδουλευμένα, και ενώ υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που τους δικαιώνουν. Την ίδια ώρα έρχονται αντιμέτωποι με τράπεζες, που έχουν ασκήσει έφεση κατά απόφασης Πρωτοδικείου η οποία αναγνωρίζει το δικαίωμα των απολυμένων να πάρουν κάποια χρήματα από το ποσό πώλησης ακινήτου της εταιρείας ως εξόφληση ενός μέρους όσων τους χρωστούν.

Οι απολύσεις αυτές έγιναν το 2017, απόρροια εξελίξεων οι οποίες - όπως σημείωνε τότε σε ανακοινώσεις του το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου - ήταν μέρος «του γενικότερου σχεδίου αναδιάταξης στον χώρο του Τύπου» που βρισκόταν σε εξέλιξη. «Βιομήχανοι του κλάδου», σημείωνε, «απαξιώνουν τα εργοστάσια για να επενδύσουν τα χρήματά τους σε άλλους τομείς της οικονομίας και μπαίνουν στην αγορά νέοι επενδυτές, που ταυτόχρονα συμμετέχουν και στο εφοπλιστικό ή τραπεζικό κεφάλαιο. Αυτό ακριβώς συμβαίνει με την "Ιριδα", τον ΔΟΛ ή τον "Πήγασο", όπου οι ίδιοι εργοδότες, αφού ξεζουμίσανε τους εργαζόμενους, αφού με τη δουλειά εκατοντάδων εργατών βγάλανε εκατομμύρια, αφού επιδοτήθηκαν άλλα τόσα εκατομμύρια από το κράτος και τις τράπεζες, τώρα "την κάνουν" για νέες πιο κερδοφόρες αγορές».

Σημειώνεται ότι από τότε η εργοδοσία της «Ιριδας», με την κάλυψη της κυβέρνησης, εξωθούσε τους εργαζόμενους να παραιτηθούν ή να απολυθούν, με στόχο - όπως είχε καταγγείλει το Συνδικάτο από την πρώτη στιγμή - να απαλλαγεί από όσους αντιδρούσαν στην απλήρωτη εργασία και στην εργασιακή ανασφάλεια. Οπως τόνιζε το Σωματείο, ήθελαν «να βρουν τον νομικό τρόπο να κάνουν "επανεκκίνηση του εργοστασίου", απαλλαγμένοι από κατοχυρωμένα δικαιώματα και χρέη προς τρίτους».

Το Συνδικάτο εξακολουθεί να στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των απολυμένων, ώστε να πάρουν μετά από τόσα χρόνια τα δεδουλευμένα τους.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Εκδήλωση για τα νέα μέλη στις 18 Ιούλη

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί σε εκδήλωση την Κυριακή 18 Ιούλη, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Μητροπόλεως, τους εργαζόμενους του κλάδου που έκαναν το βήμα και οργανώθηκαν στο σωματείο την τελευταία περίοδο. Οσες και όσους έδωσαν αίτηση εγγραφής, «σήκωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην κυβερνητική και εργοδοτική ασυδοσία και δεν αποδέχονται τη βαρβαρότητα που ζούμε».

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει συζήτηση για τα συμπεράσματα από τους πρόσφατους απεργιακούς αγώνες και μουσικό πρόγραμμα.

Στο κάλεσμα σημειώνεται: «Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας συμπληρώνει 130 χρόνια ζωής και δράσης! Ο πιο σπουδαίος τρόπος για να τιμήσουμε σήμερα την πολυετή δράση του είναι να τον δυναμώσουμε με δεκάδες νέα μέλη από κάθε εργασιακό χώρο. Αντλούμε δύναμη από την οργάνωση, τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Καλεί σε μαζική συμμετοχή στη σημερινή Γενική Συνέλευση

Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί σήμερα Τετάρτη το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, στις 7.30 μ.μ. στο Πάρκο Τεσσάρων Εποχών στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, με θέματα τις επιπτώσεις του νέου αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου για τις επικουρικές συντάξεις, τον απολογισμό και τον σχεδιασμό της δράσης του Σωματείου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ