ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Απρίλη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Παρέμβαση για το Μουσείο Τεριάντ

Εργο του Θεόφιλου
Εργο του Θεόφιλου
Τη λήψη άμεσων μέτρων για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων των εργαζομένων αλλά και των συλλογών του Μουσείου Τεριάντ στη Λέσβο απαιτεί από την κυβέρνηση το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο (ΠΕΚ).

Σε επιστολή του προς αρμοδίους - υπουργεία και κρατικούς φορείς - το ΠΕΚ σημειώνει ότι «οι εργαζόμενοι στο "Μουσείο Βιβλιοθήκη Στρ. Ελευθεριάδη - TERIADE" είναι απλήρωτοι εδώ και οκτώ μήνες! Τα εξαιρέσιμα - Κυριακές, αργίες, επίδομα αδείας - τους οφείλονται από το 2009». Ολη αυτή η απαράδεκτη αντιμετώπιση των εργαζομένων, εκτός του ότι αντανακλά την απαξίωση των ανεκτίμητων έργων τέχνης αυτού του μουσείου από την πολιτεία, «διαφαίνεται και η τάση να κλείσει και αυτό», όπως έκλεισε το διπλανό «Μουσείο Θεοφίλου». Τα έργα σχεδιάζεται να μεταφερθούν και να κοσμήσουν μουσεία εκτός Μυτιλήνης, μουσεία «προσιτά σε κατευθυνόμενο τουρισμό, μέσω των μονοπωλιακών ομίλων στο χώρο του τουρισμού». Επισημαίνει, επίσης, ότι «αυτή τη στιγμή τρεις φύλακες και ο διευθυντής του Μουσείου κάνουν κάθε προσπάθεια να κρατήσουν ανοιχτό το μουσείο για τους επισκέπτες».

Το ΠΕΚ αναφέρει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι (ανάμεσά τους και πολύτεκνοι) και ότι αυτά επιδεινώνονται από τη μη πληρωμή και σημειώνει ότι «όλα αυτά αναγκάζουν τους εργαζόμενους να προβούν σε επίσχεση εργασίας, αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα (...)».

Το ΠΕΚ ζητά από το ΥΠΠΟ-Τ να πάρει άμεσα μέτρα: Πληρωμή των εργαζομένων. Αμεση εξόφληση όλων των οφειλών και εξασφάλιση της απρόσκοπτης μισθοδοσίας. Διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα και ομαλή λειτουργία του Μουσείου. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για τη φύλαξη επί 24ωρο των ανεκτίμητης αξίας έργων τέχνης. Ανοιγμα του Μουσείου Θεοφίλου. Συντήρηση των έργων στη Μυτιλήνη και εξασφάλιση της έκθεσής τους σε κατάλληλο περιβάλλον για τη σωστή τους διατήρηση.

Η διοίκηση του ΠΕΚ δηλώνει ότι «δεν είναι διατεθειμένη να παρακολουθεί από μακριά την απαξίωση και τον κίνδυνο καταστροφής της λαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, θα πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ενημέρωσης των εργαζομένων, και γενικά του λαού μας, στην κατεύθυνση να πιέσει όσους έχουν την ευθύνη να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα».

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Παραχωρεί σε ιδιώτες το «Αλκαζάρ»

Από εκδήλωση της ΚΝΕ στο «Αλκαζάρ»
Από εκδήλωση της ΚΝΕ στο «Αλκαζάρ»
Σε ιδιώτες παραχωρεί το Κηποθέατρο «Αλκαζάρ», με τη μορφή ενοικίασης, η Δημοτική Αρχή Λάρισας (ΝΔ), με τη σύμφωνη γνώμη των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ και της «Δημοκρατικής Συμμαχίας».

Η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να παραχωρήσει το «Αλκαζάρ», όπου φιλοξενούνται πλήθος θεατρικών παραστάσεων, συναυλιών και πολιτιστικών εκδηλώσεων διαφόρων φορέων, συζητήθηκε στο ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας, που ανέβαλε την οριστική απόφασή του σε νέα συνεδρίαση - με το πρόσχημα «της γενικότερης προσπάθειας για περιστολή δαπανών λόγω και της οικονομικής κρίσης, που επηρεάζει άμεσα τα οικονομικά του Δήμου», όπως αναφέρεται στην εισήγηση του προέδρου του ΔΣ.

Η επινοικίαση του «Αλκαζάρ» σημαίνει ότι για να το χρησιμοποιούν διάφοροι πολιτιστικοί και άλλοι φορείς της πόλης και του νομού θα πληρώνουν χρηματικό αντίτιμο στον ιδιώτη που θα το εκμεταλλεύεται. Οσοι αδυνατούν να πληρώσουν δε θα μπορούν να παρουσιάσουν το έργο τους. Ιδιαίτερα θα πληγούν οι ερασιτεχνικοί και άλλοι φορείς - λ.χ. πολιτικές νεολαίες - που μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαν αυτό το δημοτικό χώρο, που δημιουργήθηκε επί δημαρχίας του αείμνηστου Αρ. Λαμπρούλη.

Η παραχώρηση του κηποθεάτρου εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική αντίληψη και πρακτική της Δημοτικής Αρχής, που δε διστάζει να παραδώσει τα πάντα στους ιδιώτες ή να συνεργάζεται μαζί τους, σε βάρος των δημοτών. Μαζί της συμφωνούν - όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση - οι παρατάξεις των άλλων κομμάτων. Η μόνη που εναντιώνεται είναι η «Λαϊκή Συσπείρωση», που στηρίζει το ΚΚΕ.

Επαναπατρισμός εικόνων

Σήμερα (10 π.μ.) στο Βυζαντινό Μουσείο θα παρουσιαστούν έξι μεταβυζαντινές εικόνες που κλάπηκαν από ναούς και επαναπατρίστηκαν χτες το βράδυ από το Λονδίνο.

Τις εικόνες παρέδωσε (11/4) η αγγλική αστυνομία στην ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο. Εντοπίστηκαν στην γκαλερί του Ρίτσαρντ Ντεμπλ, ο οποίος ανακρινόμενος ισχυρίστηκε ότι αγόρασε αυτές τις εικόνες από Ελληνες ιδιώτες, χωρίς να γνωρίζει ότι είχαν κλαπεί από εκκλησίες.

Πρόκειται για τις εικόνες: «Η υπαπαντή του Χρηστού» (της Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου, στο Βυσικό Καλουτά Νομού Ιωαννίνων), «Ο Αγιος Γεώργιος» (18ος αιώνας, του ναού των Αγίων Αποστόλων Τσαγκαράδας Πηλίου), «Οι άγιοι Πέτρος και Παύλος» (του 1800, περίπου, από το ναό του Αγίου Τρύφωνα Βίκου, Νομού Ιωαννίνων), «Η Παναγία οδηγήτρια» (17ος αιώνας, του ναού Αγίου Νικολάου Ηλιοχωρίου, Δήμου Τίμφυς Νομού Ιωαννίνων), «Τα Θεοφάνια» (του ναού Αγίων Αποστόλων Τσαγκαράδας Πηλίου) και «Η γέννηση του Χριστού» (του 1824, περίπου, του ναού Αγίου Τρύφωνα, Βίκου Νομού Ιωαννίνων).

Ξεχωριστές προσκλήσεις

Ο μουσικός, συνθέτης και συγγραφέας Gilad Atzmon και ο μουσικός - συνθέτης Αλέκος Βρέτος εμφανίζονται σήμερα (10.30μμ), στην «Αυλαία» (Αγ. Ορους 15 και Κωνσταντινουπόλεως 115, Βοτανικός, 210-3474074). Ανατολίτικοι ρυθμοί και σόλο σε μια τζαζ βραδιά, από δύο καλλιτέχνες που μας υπενθυμίζουν ότι στη μουσική δεν υπάρχουν όρια και στιλιστικές επιβολές. Μαζί τους οι: Μάνος Σαριδάκης - Πιάνο, Γιώργος Γεωργιάδης - Μπάσο, Σεραφείμ Μπέλος - Κρουστά.

  • Τα 15χρονά του γιορτάζει το πολυφωνικό σύνολο «Χαονία», αύριο (15/4), στην «Αλλη Οχθη» (Αρτεμωνος 9, Ν. Κόσμος), με ηπειρώτικα πολυφωνικά τραγούδια της αγάπης, της ξενιτιάς, της άνοιξης, της Ιστορίας και διφωνίες από το Βώλακα Δράμας και την Κάτω Ιταλία. Συνοδεύουν οι εξαίρετοι δεξιοτέχνες Θωμάς Λώλης (κλαρίνο), Ηλίας Μούτσο (ντέφι).
  • Στον ίδιο χώρο, το Σάββατο οι Κρίστη Στασινοπούλου και Στάθης Καλυβιώτης, σε τοπία από ακουστικά έως ηλεκτρονικά, παίζουν παραδοσιακά τραγούδια από όλη την Ελλάδα και δικά τους. Το «Greekadelia folktronic» είναι αποτέλεσμα των πειραματισμών του Στάθη Καλυβιώτη με το «live looping», τη ζωντανή ηχογράφηση και ρυθμική επανάληψη μουσικών φράσεων και ρυθμών. Λαούτο, κιθάρες, ινδικό αρμόνιο, ragini, μπεντίρ και μικρά κρουστά υφαίνoνται με τραγούδια και αυτοσχεδιασμούς.
Το ΕΕΤΕ υπέρ των μοντέλων της ΑΣΚΤ

Το ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, με ανακοίνωσή του δηλώνει τη συμπαράστασή του στον αγώνα των μοντέλων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών για άμεση πρόσληψή τους.

Το ΕΕΤΕ επισημαίνει: «Βρισκόμαστε δύο μήνες πριν το τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς και οι σπουδαστές της Σχολής στερήθηκαν από την αρχή της χρονιάς, με ευθύνη της κυβέρνησης, το μάθημα σχεδίου από μοντέλο. Το μάθημα "σχεδίου εκ του φυσικού" από μοντέλο, δηλαδή η μελέτη του ανθρωπίνου σώματος είναι το βασικότερο στοιχείο γνώσης που απαιτείται για έναν νέο εικαστικό καλλιτέχνη.

Μετά την ανεκδιήγητη επιβολή από την κυβέρνηση πρόσληψης των μοντέλων μέσω ΑΣΕΠ, η ταλαιπωρία συνεχίζεται με την καθυστέρηση υπογραφής της διορθωτικής ρύθμισης από τους αρμόδιους υπουργούς.

Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των μοντέλων των ΑΣΚΤ και καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στις διαδικασίες πρόσληψής τους».

Σήμερα το θέατρο «ΣΥΝ ΚΑΤΙ», σύνολο τέχνης, παρουσιάζει, στο «Χώρο» (Μεθώνης 46, 1ος όροφος, Εξάρχεια), την ποιητική συλλογή «Ο σταθμός» της Λέλης Μπέη. Σκηνοθεσία - δραματουργική επεξεργασία Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου. Ηχος - φως: Γιαννακάκη Ελενα. Παίζουν: Αδάμ Ηλίας, Βασιλοπούλου Μαρία, Γούλα Μαρία, Κωσταράς Γιάννης, Μακρομαρίδου Βέρα, Μπαρμπούρης Κωσταντής, Ντρέγκα Ρωμαλέα, Πεσκετζή Λουκία, Χολόγκιτας Νικήτας. Αφηγητής: Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος. Είσοδος ελεύθερη.

Ο πολυχώρος πολιτισμού «Μύλος» (Ανδρέου Γεωργίου 56, Θεσσαλονίκη) παρουσιάζει την παράσταση «Io, Leonardo» που απευθύνεται σε μαθητές όλων των βαθμίδων και παρουσιάζει τη ζωή και τα επιτεύγματα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Κείμενο - σκηνοθεσία: Δημήτρης Βαλσαμίδης. Σκηνικά - κοστούμια: Κωνσταντία Δίγκα. Μουσική επιμέλεια: Ηρα Κατσούδα. Παίζουν: Κατερίνα Γραμμενίδου, Ηλιάνα Δημόνη, Ηρα Κατσούδα, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Κλειώ Τσελούδη, Δημήτρης Τζίτζιρας, Αναστασία Χαριτίδου, κ.ά. Δευτέρα έως Παρασκευή στις 11 π.μ.

Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει (έως 30/4) στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» έργα οκτώ εικαστικών φοιτητών από διαφορετικά εργαστήρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, με την ομαδική έκθεση «Συνειρμοί». Συμμετέχουν οι: Αλέξανδρος Βέργης, Κωνσταντίνα Γαζέτη, Θωμάς Γαλάτος, Δήμητρα - Ελένη Γεωργίου, Μaka Iashvili, Χρυσάνθη Μπαϊράμι, Βαλίνια Σβορώνου, Νικόλαος Σταθόπουλος.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ