ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Την Κυριακή 22 Μάρτη η δημοσίευση της Απόφασης για το σοσιαλισμό

Η δημοσίευση της Απόφασης του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ στο δεύτερο θέμα: «Εκτιμήσεις και συμπεράσματα από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στον 20ό αιώνα με επίκεντρο την ΕΣΣΔ και η αντίληψη του ΚΚΕ για το σοσιαλισμό», θα γίνει σε ειδικό ένθετο στον «Ριζοσπάστη» την Κυριακή 22 Μάρτη 2009 και όχι αυτή την Κυριακή 15 Μάρτη, λόγω της παναγροτικής κινητοποίησης στο Κιλελέρ.


ΤΣΕΧΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΕ
Αγεται και φέρεται από τον αντικομμουνισμό

ΚΚΕ: Θέλουν να πλήξουν τις δυνάμεις της αντίστασης και της λαϊκής αντεπίθεσης

Ούτε λεπτό δεν αποσύρει το βλέμμα της από τις αντικομμουνιστικές της στοχεύσεις η - γνωστών αντιδραστικών αντιλήψεων - τσέχικη Προεδρία της ΕΕ, που αναλαμβάνει και νέα πρωτοβουλία στην κατεύθυνση εξίσωσης του κομμουνισμού με το φασισμό - ναζισμό. Πρόκειται για προσπάθεια που προσθέτει έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα με τις σχετικές απόπειρες σύσσωμης της ιμπεριαλιστικής Ευρωπαϊκής Ενωσης, που επιθυμεί διακαώς να ξαναγράψει την ιστορία στα δικά της μέτρα, να αμαυρώσει το σοσιαλισμό, έτσι ώστε να υπονομεύσει τη σοσιαλιστική προοπτική, που κερδίζει έδαφος στις συνειδήσεις εργαζομένων, και κυρίως νέων ανθρώπων.

Η τσέχικη Προεδρία σε συνεργασία με το αντικομμουνιστικό συνονθύλευμα που συγκεντρώθηκε πέρυσι τον Ιούνη στην Πράγα και συνέταξε τη λεγόμενη Διακήρυξη της Πράγας, διοργανώνει στις 18 Μάρτη σε αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, ημερίδα με θέμα: «Ευρωπαϊκή συνείδηση και Εγκλήματα του Ολοκληρωτικού Κομμουνισμού: 20 χρόνια μετά»!

Ομιλητές θα είναι αντικομμουνιστές που έχουν διαπρέψει στο είδος, φτιάχνοντας και ιδρύματα του τύπου «Ινστιτούτο για τη μελέτη των ολοκληρωτικών καθεστώτων», «Διεθνής Επιτροπή για την αξιολόγηση των εγκλημάτων των ναζί και της σοβιετικής κατοχής στη Λιθουανία» κ.ά. Με την εκδήλωσή τους αυτή γιορτάζουν και τα 20χρονα από την «απελευθέρωση από τον κομμουνισμό», πανηγύρια που προφανώς και δε συμμερίζονται οι λαοί των χωρών που οικοδόμησαν σοσιαλισμό και υφίστανται σήμερα στο πετσί τους την καπιταλιστική παλινόρθωση.

Η τσέχικη Προεδρία στην ΕΕ δε σταματά εδώ, αλλά διοργανώνει και διεθνή διάσκεψη με θέμα: «Αντίσταση και αντιπολίτευση στο κομμουνιστικό καθεστώς στην Τσεχοσλοβακία και την Κεντρική Ευρώπη» στις 15-16 Απρίλη στην Πράγα, στο πλαίσιο της οποίας θα... εκθέσουν όλες τις μεθόδους και τις δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν για την ανατροπή του σοσιαλισμού από το 1948 και μετά στην Τσεχοσλοβακία.

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση για τις αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις της τσεχικής Προεδρίας της ΕΕ:

«Οι αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις που οργανώνει το Μάρτη και τον Απρίλη του 2009 η τσεχική Προεδρία της ΕΕ, εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού και λίγους μήνες πριν τις ευρωεκλογές, είναι συνέχεια παρόμοιων, επικίνδυνων για τους λαούς παρεμβάσεων, όπως το αντικομμουνιστικό Μνημόνιο, που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης το 2005-2006, τοποθετήσεις ευρωβουλευτών και πολιτικών δυνάμεων στο Ευρωκοινοβούλιο, αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς και η τάση άμεσης εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου στην αντικομμουνιστική υστερία.

Η ολοένα και πιο άμεση εμπλοκή της ΕΕ και των οργάνων της (Προεδρία, Συμβούλιο) στα αντικομμουνιστικά μέτρα είναι νέο και επικίνδυνο στοιχείο των εξελίξεων. Οι παρεμβάσεις αυτές συμβαδίζουν με την ένταση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και στοχεύουν στο να ξαναφέρουν στο προσκήνιο την προσπάθεια εξίσωσης του κομμουνισμού με το ναζισμό, να ξαναγράψουν την Ιστορία και να χειραγωγήσουν τις συνειδήσεις, κυρίως των νέων γενιών. Δεν προσβλέπουν μόνον στη συκοφαντία και στη διαγραφή της προσφοράς του σοσιαλισμού, του επαναστατικού κινήματος, προσβλέπουν στο μέλλον.

Από τη μια η ανιστόρητη αυτή προσπάθεια επιδιώκει την άσκηση ιδεολογικής και πολιτικής πίεσης στα ΚΚ που υποστηρίζουν τις αρχές της ταξικής πάλης και μάχονται τον ιμπεριαλισμό με οδηγό την επιστημονική θεωρία του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Από την άλλη οι εργαζόμενοι οφείλουν να γνωρίζουν πως η επιδίωξη, που εκδηλώνεται μέσα στην ΕΕ (σε χώρες της οποίας ήδη έχουν τεθεί εκτός νόμου αρκετά ΚΚ), για την αναγόρευση του κομμουνισμού και της ταξικής πάλης σε έγκλημα, δεν έχει στόχο μόνο τους κομμουνιστές. Εχει την εργατική τάξη, τα άλλα λαϊκά στρώματα και τα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα κι ελευθερίες. Προαναγγέλλει νέες επιθέσεις σε βάρος της Σοσιαλιστικής Κούβας και των άλλων λαών που αντιστέκονται στον ιμπεριαλισμό.

Θέλουν να χτυπήσουν την πρωτοπορία του λαϊκού κινήματος, που αναπτύσσεται ενάντια στα αντιλαϊκά σχέδια και την προσπάθεια να μεταφέρουν τα βάρη της παγκόσμιας κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων. Θέλουν να χτυπήσουν την αμφισβήτηση του εκμεταλλευτικού τους συστήματος, την προοπτική μιας άλλης δίκαιης κοινωνίας, που εκφράζει η ιδεολογία και οι αγώνες των κομμουνιστών. Με την αντικομμουνιστική υστερία, με το ψέμα και τις διώξεις, επιχειρούν να πλήξουν τις δυνάμεις της αντίστασης και της λαϊκής αντεπίθεσης.

Οι λαοί έχουν πληρώσει ακριβά τον αντικομμουνισμό και οι ενέργειες αυτές της Προεδρίας της ΕΕ πρέπει να τύχουν δυναμικής αντίδρασης από το εργατικό, λαϊκό κίνημα και μπροστά στις ευρωεκλογές του Ιούνη».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ