ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κάλυψε πολιτικά την επικίνδυνη παρέμβαση Σανιδά

Πίσω από τη δήθεν ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης οχυρώθηκε, για μια ακόμη φορά, ο αρμόδιος υπουργός, απαντώντας χτες σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Κρίκο στην αλυσίδα της ποινικοποίησης των εργατικών αγώνων αποτελεί η απαράδεκτη παρέμβαση Σανιδά και η κάλυψη που του παρέχει η κυβέρνηση
Κρίκο στην αλυσίδα της ποινικοποίησης των εργατικών αγώνων αποτελεί η απαράδεκτη παρέμβαση Σανιδά και η κάλυψη που του παρέχει η κυβέρνηση
Στα χνάρια της απαράδεκτης εγκυκλίου Σανιδά, που στόχο έχει να χτυπήσει τους αγώνες των εργαζομένων έξω από τα καταστήματα της πολυεθνικής «Τζάμπο» για την ανάκληση της απόλυσης του Νίκου Νικολόπουλου και να ποινικοποιήσει συνολικά τους εργατικούς αγώνες, κινήθηκε χτες στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Δένδιας, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης οχυρώθηκε πίσω από τη δήθεν ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και απέφυγε να καταδικάσει την εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προς τους υφισταμένους του, με την οποία χαρακτηρίζει «εγκλήματα», και μάλιστα «τελεσθέντα», τους εργατικούς αγώνες και ζητάει την αυτόφωρο ποινικοποίηση και την καταστολή τους.

Ο υπουργός, καλύπτοντας ουσιαστικά τον Γ. Σανιδά και την επικίνδυνη εγκύκλιο, ισχυρίστηκε: «Δεν μπορώ και δε μου επιτρέπεται να διατυπώσω κρίση για το περιεχόμενό της, διότι αν διατυπώσω κρίση - οποιαδήποτε, θετική ή αρνητική - τότε δικαίως θα μου μιλήσετε περί αμέσου ή εμμέσου παρεμβάσεως. Δεν έχω δικαίωμα εκφοράς κρίσεως για το περιεχόμενο του συγκεκριμένου εγγράφου». Η προκλητική πολιτική κάλυψη στην εγκύκλιο Σανιδά συνεχίστηκε από τον υπουργό, που επαναλάμβανε μονότονα ότι «δεν πρέπει να εισέλθω επί της ουσίας του εγγράφου», ενώ επικαλούμενος την οικονομική κρίση ζήτησε ουσιαστικά από τους εργαζόμενους να «σκύψουν το κεφάλι» αφού, όπως είπε, προέχει «η διατήρηση της κοινωνικής μας συνοχής».

Προδικάζει και δίνει εντολές

«Συζητάμε για μια προκλητική, απαράδεκτη και πρωτοφανή ενέργεια ενός ανώτατου δικαστικού λειτουργού, του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, του διορισμένου από την κυβέρνηση, ο οποίος με το συγκεκριμένο του έγγραφο ουσιαστικά επιδιώκει την ποινικοποίηση των αγώνων», τόνισε στην παρέμβασή του εκ μέρους του ΚΚΕ ο βουλευτής του Κόμματος Α. Κανταρτζής. Ο εισαγγελέας, είπε, υιοθετώντας πλήρως τους ισχυρισμούς της εταιρείας «Τζάμπο» και του Συνδέσμου Επιχειρηματιών, δίνει κατευθύνσεις στους δικαστικούς λειτουργούς και μιλά για «τελεσθέντα εγκλήματα» από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων έξω από τα καταστήματα της συγκεκριμένης εταιρείας. Προδικάζει, συνέχισε, τις κρίσεις των κατώτερων δικαστών και σπεύδει να δώσει οδηγίες για «να κινηθεί γη και ουρανός» για να αντιμετωπιστούν οι αγώνες των εργαζομένων.

Το αποτέλεσμα, τόνισε ο Α. Κανταρτζής, της εγκυκλίου είναι εκατοντάδες εργαζόμενοι να βρίσκονται σήμερα υπό δίωξη, αφού υπάρχουν πάνω από 40 εγκλήσεις και η κατάσταση θυμίζει τα «αγροτοδικεία» και τα «μαθητοδικεία». «Αύριο θα έχουμε τα "Τζαμπο-δικεία", γιατί δυστυχώς μέσα από το έγγραφο Σανιδά επιβεβαιώνεται η γνωστή ρήση "αι χείρες, χείρες Ησαύ, η φωνή, φωνή Ιακώβ"», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής εννοώντας ότι η εγκύκλιος Σανιδά γράφτηκε στα μέτρα της εταιρείας. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μίλησε σαν εκπρόσωπος της «Τζάμπο», συνέχισε ο Α. Κανταρτζής, και υπογράμμισε: «Δεν είναι μόνο μια ενέργεια που επιδιώκει την τρομοκράτηση των εργαζομένων. Πριν από όλα επιδιώκει την τρομοκράτηση των δικαστών με τις συγκεκριμένες οδηγίες που δίνει, αφού είναι ο ίδιος που πριν λίγους μήνες παρέπεμπε στο πειθαρχικό τον πρόεδρο της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, ο οποίος ευτυχώς απαλλάχθηκε».

Η πρόκληση του Σανιδά, τόνισε, δε σταματάει εδώ. Εχουμε, είπε, έναν εργαζόμενο στα «Τζάμπο», τον Ν. Νικολόπουλο, που απολύεται γιατί αρνείται να πουληθεί για 50.000 ευρώ. Που αρνείται να πουληθεί για να εγκαταλείψει τη συνδικαλιστική του δράση και υποβάλλει μήνυση στην Εισαγγελία. «Ξέρετε ποια είναι η τύχη της μήνυσης Νικολόπουλου, που υποβλήθηκε στις 20 Ιανουαρίου. Ενέργεια; Καμία. Ελέγξτε το», κατήγγειλε ο Α. Κανταρτζής, και ανέφερε ότι, αντίθετα, η μήνυση των εργοδοτών κατά του Νικολόπουλου μετά από 15 μέρες κινήθηκε ταχύτατα και ήδη προχτές ο Νικολόπουλος κλήθηκε στον ανακριτή για να απολογηθεί.

Προκλητική η ανταπόκριση της Δικαιοσύνης

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της ενέργειας του Γ. Σανιδά, συνέχισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, και κατήγγειλε: «Πριν λίγο καιρό, στις 24 Ιανουαρίου, είχαμε τις κινητοποιήσεις έξω απ' τα "Τζάμπο". Στις 9 Απριλίου δικάζονται δύο εργαζόμενοι για τη συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις έξω από τα καταστήματα. Ας το ακούσουν οι εργαζόμενοι: Ο λαός περιμένει δύο και τρία χρόνια για να δικαστεί μια υπόθεσή του. Αν δε λέγεσαι "Τζάμπο" δεν έχεις το δικαίωμα να προσφύγεις στη Δικαιοσύνη. Μόνο εάν λέγεσαι "Τζάμπο", μόνο αν έχεις όλα αυτά τα προνόμια και στην ασυδοσία μπορείς να βρεις το δίκιο σου. Δικαιολογημένα αναρωτιούνται οι εργαζόμενοι: Μήπως ιδιωτικοποιήθηκε η Δικαιοσύνη; Μήπως την πήρε το "Τζάμπο" και δεν καταλάβαμε; Εκεί οδηγήσατε τα πράγματα και οφείλετε να πάρετε θέση. Το οφείλετε απέναντι στους εργαζόμενους».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι η κυβέρνηση οφείλει να πάρει θέση απέναντι στον εργαζόμενο που, «σε αντίθεση με τον σάπιο κόσμο που υπερασπίζεται ο Γ. Σανιδάς, δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι "εγώ, κύριοι, δεν πουλιέμαι, δεν αγοράζομαι, δεν πουλάω τις αξίες μου, θα συνεχίσω να παλεύω για το δίκαιο της τάξης μου, για το δίκαιο των εργαζομένων"». Ο Α. Κανταρτζής κατέθεσε στα πρακτικά την επιστολή του Γ. Σανιδά «για να βρίσκεται στο αρχείο για τους ιστορικούς του μέλλοντος» και ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει θέση και για τους δικαστικούς λειτουργούς που βρίσκονται κάτω από τη «δαμόκλειο σπάθη» του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος κουνά το δάκτυλό του και τους απειλεί. «Σταματήστε να κρύβεστε πίσω από τη δήθεν μη παρέμβαση και πάρτε θέση», κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, αλλά ο Ν. Δένδιας έκανε πως δεν άκουγε οχυρωμένος πίσω από τη «δήθεν» ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.

«ΑΤΤΙΚΑ» - ΚΗΦΙΣΙΑ
Απολύθηκε επειδή αρνήθηκε τον εξευτελισμό

Στην απόλυση εργαζόμενης προχώρησε η εργοδοσία της επιχείρησης «ΑΤΤΙΚΑ» στο πολυκατάστημα «Γκόλντεν Χολ», στην Κηφισίας, διότι η εργαζόμενη αρνήθηκε να υποβληθεί σε έλεγχο από την εταιρεία σε προσωπικά της είδη, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Το επιχείρημα που πρόβαλε η εργοδοσία ήταν ότι η συγκεκριμένη εργαζόμενη δεν ήταν «συνεργάσιμη». Ο Σύλλογος υπογραμμίζει ότι η «απόλυση αυτή αποδεικνύει για άλλη μια φορά την άμεση και έμμεση τρομοκρατία που ασκεί η εργοδοσία στους εργαζόμενους, όπως και τα όρια της αστικής δημοκρατίας που επιτρέπουν μόνο την ασύδοτη δράση του κεφαλαίου με την παράλληλη καταστρατήγηση δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών της εργατικής τάξης». Ο σύλλογος καλεί τους εργαζόμενους στο εμπόριο να απαντήσουν στην κρατική και εργοδοτική τρομοκρατία με τη μαζική τους συμμετοχή στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 17 Μάρτη και στην 24ωρη απεργία στις 2 Απρίλη.

Καταδικάζουν την απαράδεκτη εγκύκλιο

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις από φορείς του μαζικού κινήματος

Συνεχίζονται και εντείνονται οι αντιδράσεις Σωματείων και φορέων για την απαράδεκτη εγκύκλιο Σανιδά. Τη μεθοδευμένη, όπως χαρακτηρίζει, εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καταγγέλλει με ψήφισμά του ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Διοικητικών Δικαστηρίων Αθήνας. Οπως υπογραμμίζει «η εξέλιξη αυτή είναι ένας κρίκος της συνολικής, επίθεσης της πλουτοκρατίας απέναντι στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, με τις πλάτες των κομμάτων του ευρωμονόδρομου». Και όπως σημειώνει «δε θα μείνει αναπάντητη».

Με ανακοίνωσή της, η «Αγωνιστική Συμπαράταξη Δικηγόρων» καταγγέλλει τη μεθόδευση που ακολουθήθηκε, με αποτέλεσμα να μη συγκληθεί τελικά το Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, όπου θα συζητιόταν το θέμα της παρέμβασης Σανιδά μετά από αίτημα της παράταξης. Οπως καταγγέλλει, «όλως περιέργως, με την απουσία και μάλιστα την αιφνίδια αποχώρηση του προέδρου του ΔΣ, Δ. Παξινού, δεν κατέστη εφικτή η απαρτία για τη σύγκληση του συμβουλίου. Με τον τρόπο αυτό, αποφεύχθηκε "τεχνηέντως" το να μη συζητηθεί, να μην παρθεί θέση για την ωμή παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην υπόθεση αυτή, να μη γίνει γνωστό ευρύτερα στους δικηγόρους και φυσικά να μην καταγγελθεί η μεθοδευμένη και επαναλαμβανόμενη ενέργεια του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά».

Ψήφισμα ενάντια στην παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου καταθέτει στα ΔΣ των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων σε όλα τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας. Στις σχολές της Πελοποννήσου, μέχρι στιγμής το ψήφισμα έχουν υιοθετήσει οι εξής σύλλογοι φοιτητών: Μηχανικών Η/Υ, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Χημικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων, Πολιτικών Μηχανικών, Φυσικού, Χημικού, Γεωλογικού, Ιατρικής, Φαρμακευτικής, Οικονομικού, Παιδαγωγικού και Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Πάτρας καθώς και ο σύλλογος σπουδαστών ΤΕΙ Πύργου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ