ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2020
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Αποτυπώθηκε ανάγλυφα η απαξίωση των εργατοπατέρων

Η απαξίωση των εργατοπατέρων στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου αποτυπώθηκε στις εργασίες του προχτεσινού ετήσιου συνεδρίου του.

Οπως σχολιάζει η ΔΑΣ, «ο ξεπεσμός της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΕΚΗ στα μάτια των εργαζομένων και των αντιπροσώπων» εκφράστηκε στα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό, που υπερψηφίστηκαν για πρώτη φορά με ποσοστά λίγο πάνω από το 50% των αντιπροσώπων.

Συγκεκριμένα, τον διοικητικό απολογισμό υπερψήφισαν μόλις το 54,5% των αντιπροσώπων (85 αντιπρόσωποι), ενώ στο προηγούμενο συνέδριο, το 2018, είχε ψηφιστεί από το 77,5% των αντιπροσώπων (100 αντιπρόσωποι). Αντίθετα, καταψήφισαν 68 αντιπρόσωποι και άλλοι 2 ψήφισαν λευκό (από 28 κατά και 1 λευκό το 2018).

Αντίστοιχα, ο οικονομικός απολογισμός καταψηφίστηκε από 65 αντιπροσώπους (από 29), έναντι 88 αντιπροσώπων (από 99) που ψήφισαν υπέρ, ενώ υπήρχαν επίσης 3 λευκά (από 1).

Με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας εκφράστηκε έντονη αποδοκιμασία για τις πρακτικές και τη δράση της πλειοψηφίας της διοίκησης, σημειώνει η ΔΑΣ και υπενθυμίζει τη στάση και το ρόλο που ανέλαβε ο εργατοπατερισμός «στην υπονόμευση και στο ξεπούλημα των εργατικών αγώνων», τις νοθείες στις οποίες επιδίδονται, αλλά και τις πρόσφατες μηνύσεις σε βάρος συνδικαλιστών της ΔΑΣ.

Καταγγελία για τις εκφυλιστικές διαδικασίες και την παρουσία εργοδοτών

Οπως καταγγέλλει μάλιστα η ΔΑΣ, το προεδρείο του Συνεδρίου, «με τη στήριξη του προέδρου Στ. Βοργιά»,αρνήθηκε να προχωρήσει σε νομιμοποίηση του σώματος των συνέδρων, όπως ορίζει το καταστατικό, προκειμένου να αποφύγει τη συζήτηση για τα σοβαρά ζητήματα που έθεσε η ΔΑΣ και τα οποία αφορούν τέσσερα σωματεία.

Συγκεκριμένα:

-- Το Σωματείο Μαγείρων πρόσφατα άλλαξε το καταστατικό του «ώστε να γίνονται μέλη "οι φίλοι του κλάδου"(!) και "οι συνταξιούχοι"!», ενώ οι υποτιθέμενοι παρόντες στην «καταστατική Γενική Συνέλευση» είναι το ίδιο το μητρώο των εκλογών που είχαν γίνει μήνες πριν. «Αντέγραψαν δηλαδή τα ονόματα από τις αρχαιρεσίες στο παρουσιολόγιο της "γενικής συνέλευσης" με την ίδια σειρά και υπέγραψαν αντί όλων των εργαζομένων», καταγγέλλει η ΔΑΣ.

-- Στο Σωματείο Εργαζομένων «Σκλαβενίτη»«τις εκλογές οργάνωσε και παρακολουθούσε ο Περιφερειακός Διευθυντής Κρήτης, ο οποίος ψήφισε κιόλας!», όπως και άλλα διευθυντικά στελέχη. Μάλιστα ήταν μέσα στη διαδικασία της ψηφοφορίας και μόνο μετά από παρέμβαση της ΔΑΣ απομακρύνθηκε από το χώρο, για να μεταφέρει τον εκλογικό του μηχανισμό παραπέρα.

-- Το Σωματείο στις ασφαλιστικές εταιρείες λειτουργεί σε πανελλαδικό επίπεδο και είναι το σωματείο που «κόπηκε» από το Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, για τη σωρεία εργοδοτών που είναι μέλη του. Μόνο στο Ηράκλειο «ψήφισαν 27 ασφαλιστές σε σύνολο 113 ψηφισάντων, που είναι είτε αυτοαπασχολούμενοι είτε εργοδότες», καταγγέλλει η ΔΑΣ.

-- Ο Σύνδεσμος σταφυλεργατών - σταφυλεργατριών έχει γίνει ξαφνικά «το 3ο μεγαλύτερο σωματείο του νομού, με 800 ψηφίσαντες», ενώ στις πρόσφατες αρχαιρεσίες οι ψηφίσαντες μειώθηκαν κατά 500 άτομα, καθώς η παρουσία της ΔΑΣ χάλασε τη σούπα της νοθείας.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι κανένας αντιπρόσωπος από αυτά τα σωματεία δεν θίχτηκε, δεν πήρε το λόγο να αντικρούσει αυτές τις καταγγελίες», υπογραμμίζει η ΔΑΣ.

Οσον αφορά τις εργασίες, η ΔΑΣ καταγγέλλει ότι σε μια προσπάθεια να μη γίνει ουσιαστική συζήτηση το προεδρείο «ξεκίνησε την ψηφοφορία χωρίς παραβάν και χωρίς φακέλους, κατά παράβαση του καταστατικού, και προτού καν ξεκινήσουν οι ομιλίες των συνέδρων». Οι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ κατήγγειλαν τον εκφυλισμό της διαδικασίας και τελικά αποχώρησαν.

Οι δυνάμεις της ΔΑΣ ξεκαθαρίζουν πως «δε θα σταματήσουν να παλεύουν για ένα Εργατικό Κέντρο απαλλαγμένο από εργοδότες και καρεκλοκένταυρους συνδικαλιστές. Για ένα Εργατικό Κέντρο πραγματικό αποκούμπι των σωματείων, οργανωτή της πάλης, μπροστάρη στη μαζικοποίησή τους και στους αγώνες που έρχονται», ενώ καλούν τα συνδικάτα να πάρουν μέρος στην απεργία στις 18/2 και στη συγκέντρωση στις 10 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.

Στοιχισμένη με την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ η πλειοψηφία του ΕΚ Ρόδου

Στο μεταξύ, τη στάση ανοιχτής απεργοσπασίας της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου καταγγέλλει η Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ.

Στην προχτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου, οι εκλεγμένοι της ΔΑΣ πρότειναν τη συμμετοχή στην απεργία στις 18/2, η πρότασή τους όμως απορρίφθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες.

Επισημαίνοντας ότι με τη στάση της η πλειοψηφία του ΕΚΡ ταυτίζεται με την ηγεσία της ΓΣΕΕ, που χαρακτηρίζει το νέο αντιασφαλιστικό έκτρωμα ...«πολύ κακό για το τίποτα», η Γραμματεία του ΠΑΜΕ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας για να δικαιολογήσουν την αντιαπεργιακή στάση τους είπαν πως... «δεν θέλουν να αθροίζονται στον "Ριζοσπάστη" ανάμεσα στα Εργατικά Κέντρα που έχουν πάρει απόφαση για απεργία»!

Την ίδια στιγμή, «τα μοναδικά θέματα που υπήρχαν στην ημερήσια διάταξη ήταν η ανασύνθεση του προεδρείου και η έγκριση των εισηγήσεων για το ετήσιο απολογιστικό συνέδριο, οι οποίες δεν έχουν ακόμα γραφτεί, οπότε και δεν παρουσιάστηκαν καν, ωστόσο η πλειοψηφία τις ενέκρινε!», σημειώνει επίσης η Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ, αναδεικνύοντας το βάθος του εκφυλισμού που επικρατεί με ευθύνη της πλειοψηφίας της διοίκησης του ΕΚΡ.

«Καθημερινότητα» οι προσφυγές ενάντια στις αποφάσεις του Συνεδρίου του ΕΚΑ!

Στο μεταξύ, απτόητες και σε καθημερινή πλέον βάση συνεχίζουν οι ηγεσίες του εργατοπατερισμού τις επίμονες προσπάθειές τους να ανατρέψουν μέσω δικαστηρίων τις σημαντικές αποφάσεις που πήρε με μεγάλη πλειοψηφία το Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας για τον αποκλεισμό εργοδοτικών μηχανισμών που λανσάρονται ως «σωματεία».

Οι εν λόγω μηχανισμοί είναι τόσο εξόφθαλμοι που ήδη και οι τρεις προσφυγές που κατέθεσαν αυτήν τη βδομάδα, για προσωρινές διαταγές ενάντια στις αποφάσεις του Συνεδρίου του ΕΚΑ, έχουν απορριφθεί. Χωρίς να πτοούνται, όμως, οι ηγεσίες των μηχανισμών με τις ονομασίες «Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Εταιρειών» και «Πανελλήνιος Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων» ζητούν σήμερα, για 2η και 3η φορά αντίστοιχα μέσα σε λίγες μέρες (!), τη δικαστική ανατροπή των αποφάσεων του Συνεδρίου του ΕΚΑ...


Μαχητική κινητοποίηση των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία

Από τη συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας
Από τη συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας
Την απόσυρση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου και την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, τη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, την αύξηση των συντάξιμων αποδοχών και την ένταξη στα ΒΑΕ όσων εργάζονται σε ανθυγιεινές συνθήκες απαίτησαν χτες οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, στο πλαίσιο παναττικής στάσης εργασίας, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας.

Αμέσως μετά, τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», ΚΑΤ και «Θριάσιο», καθώς και συνδικαλιστές από πολλά νοσοκομεία της Αττικής, διαδήλωσαν έως την Επιθεώρηση Εργασίας, όπου αντιπροσωπεία των 72 απλήρωτων εδώ και τρεις μήνες εργολαβικών εργαζομένων στη σίτιση του «Ευαγγελισμού» απαίτησαν άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων τους. Η Επιθεώρηση ενημέρωσε ότι έχει γίνει έλεγχος και η εργολαβική εταιρεία δεσμεύτηκε να πληρώσει τα δεδουλευμένα μέχρι και το Γενάρη, έως τις 27/2. Αυτό όμως πρακτικά σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι στη σίτιση θα είναι εκ νέου απλήρωτοι από τις αρχές Μάρτη. Η Επιθεώρηση δεσμεύτηκε ότι θα επικοινωνήσει ξανά με την εργολαβική εταιρεία προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες πληρωμής.

Ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Υγείας. Σε συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των εργαζομένων με στέλεχος της ηγεσίας του υπουργείου, τέθηκαν:

-- Το ζήτημα των δεδουλευμένων των εργολαβικών εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό». Από πλευράς υπουργείου διατυπώθηκε η πρόταση για άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων με την έγκριση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων και όχι κατόπιν της νομιμοποίησης των δαπανών ανά τρίμηνο. Η τελική απάντηση θα δοθεί τις επόμενες μέρες, ενώ δεδομένη είναι για την κυβέρνηση η παραμονή των εργολαβιών.

-- Οι αυθαίρετες μετακινήσεις νοσηλευτών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο προκειμένου να στελεχωθούν ΜΕΘ και ΜΑΦ. Το στέλεχος του υπουργείου έκανε λόγο για απόφαση με προσωρινή ισχύ, λόγω κορονοϊού, ενώ επανέλαβε τα περί προσλήψεων νοσηλευτών, αποσιωπώντας το ότι οι προσλήψεις που αφορούν τα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ είναι μόλις 270, όταν π.χ. μόνο στο ΚΑΤ οι κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτών είναι 300...

-- Οι καθυστερούμενες αποζημιώσεις στις υπερωρίες προσωπικού και οι απλήρωτες εφημερίες γιατρών που εκκρεμούν από το Δεκέμβρη. Από πλευράς υπουργείου, το μπαλάκι πετάχτηκε... στην απειρία των νέων διοικητών, ενώ αναφέρθηκε ότι το θέμα θα λυθεί τις επόμενες μέρες, οπότε θα δοθούν οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αρνείται να αναιρέσει τα μέτρα που χτυπούν τους διήμερους αποσταγματοποιούς

Μετά την άρνηση της ΝΔ να συναντηθεί την Τρίτη στη Βουλή με την αντιπροσωπεία της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για να τοποθετηθεί στα δίκαια αιτήματα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, ήταν η σειρά των παραδοσιακών διήμερων αποσταγματοποιών να εισπράξουν την άρνηση της κυβέρνησης να πάρει πίσω την απόφαση απαγόρευσης της χρήσης των ονομάτων «τσίπουρο» και «τσικουδιά» για τα χύμα προϊόντα τους.

Κατά τη συνάντησή τους, την Τετάρτη, με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και τον γγ Εμπορίου, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Τυρνάβου και Δαμασίου και ο Σύλλογος Αμβυκούχων της περιοχής κατέθεσαν μια σειρά από επιχειρήματα και στοιχεία για να τεκμηριώσουν το αίτημά τους. Διευκρίνισαν ότι απουσιάζει οποιαδήποτε διάταξη νόμου που να εξουσιοδοτεί το υπουργείο να προβεί σε τέτοια απαγόρευση. Απαίτησαν άμεση και ουσιαστική επανεξέταση του τεχνικού φακέλου που υποβλήθηκε από το Γενικό Χημείο του Κράτους (χωρίς κανέναν προγενέστερο διάλογο) προς την ΕΕ, ως προς την περιγραφή των προϊόντων Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης, καθότι η περιγραφόμενη σε αυτόν διαδικασία φέρεται να αποκλείει τους παραδοσιακούς διήμερους αποσταγματοποιούς, ορίζοντας ως προστατευόμενα αποκλειστικά τα εμφιαλωμένα προϊόντα. Με στοιχεία που παρέθεσαν τόνισαν ότι το παραδοσιακό χύμα τσίπουρο και η τσικουδιά δεν πάσχουν ούτε ως προς την ονομασία τους ούτε ως προς την ποιότητά τους ούτε ως προς την ιχνηλασιμότητά τους για λόγους τόσο φορολογικούς όσο και προστατευτικούς της υγείας των καταναλωτών.

Το υπουργείο, από την πλευρά του, απάντησε με ασάφειες και χωρίς τεκμηρίωση, επιβεβαιώνοντας στην πραγματικότητα ότι το επίμαχο μέτρο - όπως και οι υπόλοιπες αποφάσεις ΕΕ και κυβερνήσεων ενάντια στους «διήμερους» - στηρίζει μόνο τα συμφέροντα των μεγαλοποτοποιών.

Σε ανακοίνωσή τους μετά τη συνάντηση οι Αγροτικοί Σύλλογοι σημειώνουν πως αναμένουν να ληφθούν άμεσα πολιτικές αποφάσεις και καλούν την κυβέρνηση «να σταματήσει να στηρίζει μονόπλευρα και μονοπωλιακά τους μεγαλοποτοποιούς, δηλαδή τα πέντε - δέκα άτομα που κατέχουν ούτως ή άλλως το 90% της αγοράς και παρά ταύτα επιχειρούν με κάθε είδους μεθοδεύσεις να εξαφανίσουν από την αγορά αποσταγμάτων εμάς, τους παραδοσιακούς "καζανάρηδες", που αντιπροσωπεύουμε μόλις το 10% του όγκου συναλλαγών, αλλά είμαστε 380.000 νοικοκυριά μικρών αμπελουργών/αγροτών και επιπλέον είμαστε οι μόνοι πραγματικοί θεματοφύλακες της αληθινής παραδοσιακής απόσταξης και οι μόνοι γνήσιοι και πραγματικοί φορείς της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του παραδοσιακού αποστάγματος. Η κυβέρνηση, με την απόφασή της και την εμμονή της σε αυτήν, εξυπηρετεί ξεκάθαρα τα συμφέροντα δέκα μεγάλων ποτοποιών, καταστρέφοντας δεκάδες χιλιάδες οικογένειες αμπελοκαλλιεργητών. Είμαστε στο σημείο μηδέν και η ανάκληση της απόφασης είναι μονόδρομος».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org