Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Μαχητική κινητοποίηση των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία

Από τη συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας
Από τη συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας
Την απόσυρση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου και την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, τη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, την αύξηση των συντάξιμων αποδοχών και την ένταξη στα ΒΑΕ όσων εργάζονται σε ανθυγιεινές συνθήκες απαίτησαν χτες οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, στο πλαίσιο παναττικής στάσης εργασίας, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας.

Αμέσως μετά, τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», ΚΑΤ και «Θριάσιο», καθώς και συνδικαλιστές από πολλά νοσοκομεία της Αττικής, διαδήλωσαν έως την Επιθεώρηση Εργασίας, όπου αντιπροσωπεία των 72 απλήρωτων εδώ και τρεις μήνες εργολαβικών εργαζομένων στη σίτιση του «Ευαγγελισμού» απαίτησαν άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων τους. Η Επιθεώρηση ενημέρωσε ότι έχει γίνει έλεγχος και η εργολαβική εταιρεία δεσμεύτηκε να πληρώσει τα δεδουλευμένα μέχρι και το Γενάρη, έως τις 27/2. Αυτό όμως πρακτικά σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι στη σίτιση θα είναι εκ νέου απλήρωτοι από τις αρχές Μάρτη. Η Επιθεώρηση δεσμεύτηκε ότι θα επικοινωνήσει ξανά με την εργολαβική εταιρεία προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες πληρωμής.

Ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Υγείας. Σε συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των εργαζομένων με στέλεχος της ηγεσίας του υπουργείου, τέθηκαν:

-- Το ζήτημα των δεδουλευμένων των εργολαβικών εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό». Από πλευράς υπουργείου διατυπώθηκε η πρόταση για άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων με την έγκριση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων και όχι κατόπιν της νομιμοποίησης των δαπανών ανά τρίμηνο. Η τελική απάντηση θα δοθεί τις επόμενες μέρες, ενώ δεδομένη είναι για την κυβέρνηση η παραμονή των εργολαβιών.

-- Οι αυθαίρετες μετακινήσεις νοσηλευτών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο προκειμένου να στελεχωθούν ΜΕΘ και ΜΑΦ. Το στέλεχος του υπουργείου έκανε λόγο για απόφαση με προσωρινή ισχύ, λόγω κορονοϊού, ενώ επανέλαβε τα περί προσλήψεων νοσηλευτών, αποσιωπώντας το ότι οι προσλήψεις που αφορούν τα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ είναι μόλις 270, όταν π.χ. μόνο στο ΚΑΤ οι κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτών είναι 300...

-- Οι καθυστερούμενες αποζημιώσεις στις υπερωρίες προσωπικού και οι απλήρωτες εφημερίες γιατρών που εκκρεμούν από το Δεκέμβρη. Από πλευράς υπουργείου, το μπαλάκι πετάχτηκε... στην απειρία των νέων διοικητών, ενώ αναφέρθηκε ότι το θέμα θα λυθεί τις επόμενες μέρες, οπότε θα δοθούν οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ