ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Από Δευτέρα οι 200 διαθεσιμότητες στη «Χαλυβουργική»

Επικαλείται την κρίση και πιέζει να μειωθεί το κόστος της Ενέργειας

Οι εγκαταστάσεις της «Χαλυβουργικής» στην Ελευσίνα
Οι εγκαταστάσεις της «Χαλυβουργικής» στην Ελευσίνα
Με ανακοίνωσή της, η «Χαλυβουργική» επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να βγάλει σε διαθεσιμότητα τους 200 από τους 263 εργαζόμενους στο εργοστάσιο της Ελευσίνας, επικαλούμενη τη μείωση της παραγωγής εξαιτίας της κρίσης και το υψηλό ενεργειακό κόστος, που - όπως λέει - πλήττει την ανταγωνιστικότητά της. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, η διαθεσιμότητα θα διαρκέσει έξι εβδομάδες - από 17 Φλεβάρη έως 31 Μάρτη - αν και η πείρα από ανάλογες περιπτώσεις δείχνει ότι οι εργαζόμενοι μπαίνουν σε ένα «μαγκανοπήγαδο» που δεν έχει τελειωμό.

Στην ίδια ανακοίνωση, η εργοδοσία αποκαλύπτει ότι τα σχέδιά της «έχουν ήδη γίνει αντικείμενο πολύμηνων διαβουλεύσεων με το προσωπικό της και το ΔΣ του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Χαλυβουργικής ΑΕ».

Θυμίζουμε ότι το σωματείο, μαζί με την πλειοψηφία της ΠΟΕΜ και άλλα εργοδοτικά σωματεία έσερναν και σέρνουν τους εργαζόμενους να διεκδικούν φτηνότερη Ενέργεια για τις επιχειρήσεις του κλάδου. Από αυτή τη σκοπιά, έχουν τεράστια ευθύνη, επειδή κάνουν τους εργαζόμενους «μπαλάκι» στους ανταγωνισμούς των βιομηχάνων με τη ΔΕΗ και τα άλλα μονοπώλια της Ενέργειας, τα οποία, σαν καπιταλιστικές επιχειρήσεις, προσπαθούν κι αυτά να ενισχύσουν την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητά τους σε βάρος των εργαζομένων.

Στην ανακοίνωσή της η «Χαλυβουργική» αναφέρει ότι από το 2008 μέχρι σήμερα «η ζήτηση προϊόντων χάλυβα στην Ελλάδα έχει μειωθεί δραματικά. Συγκεκριμένα από 2.500.000 τόνους ετησίως προ κρίσης, η ζήτηση έχει καταβαραθρωθεί στο επίπεδο των 300.000 τόνων, ήτοι οκτώ φορές λιγότερο. Αντίστοιχα μειώνονται η παραγωγή των προϊόντων της εταιρείας, οι πωλήσεις και ο τζίρος της, ενώ οι ζημιές έχουν αυξηθεί και ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα η εξαγωγική δραστηριότητα καθίσταται ολοένα και πιο ζημιογόνος, εξαιτίας πολλών παραγόντων, ιδιαίτερα δε λόγω του ενεργειακού κόστους».

«Ευήκοα ώτα» από την κυβέρνηση

Σε άλλο σημείο επαναφέρει το αίτημα για μείωση του κόστους Ενέργειας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Το εργοστάσιο της Χαλυβουργικής διαθέτει τεχνολογία αιχμής και χαρακτηρίζεται ως μια από τις πλέον σύγχρονες μονάδες στον κόσμο. Παρά ταύτα και πέραν από την παραπάνω δυσμενέστατη οικονομική συγκυρία, το υψηλό ενεργειακό κόστος (ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο), με το οποίο ως βιομηχανία εντάσεως ενέργειας, επιβαρύνεται η χαλυβουργία στη χώρα μας, ακυρώνει τα παραπάνω πλεονεκτήματα της εταιρείας και την καθιστά κατ' εξοχήν μη ανταγωνιστική ιδιαίτερα στην αγορά εκτός Ελλάδος, όπου θα μπορούσαμε να απευθυνθούμε με εξαγωγική πολιτική».

Με αφορμή τις εξελίξεις στη «Χαλυβουργική», υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης δήλωσε χτες ότι αυτό που έγινε ήταν κάτι που «φοβόμασταν ότι θα συμβεί» και ακόμη ότι το ενεργειακό κόστος αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο στο δρόμο προς την ανάπτυξη, που «πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα». Σύμφωνα με το κυβερνητικό στέλεχος, ήδη έχουν γίνει αναφορές προς την τρόικα, η οποία όμως «δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της κατάστασης».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσει η Διυπουργική Επιτροπή, στην οποία μετέχουν τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και ΠΕΚΑ.

ΠΑΣΕΒΕ
Προετοιμάζει τη 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη

Στη 2η Πανελλαδική της Συνδιάσκεψη προχωρά η ΠΑΣΕΒΕ την Κυριακή 23/2, με στόχο τον απολογισμό της δράσης που ανέπτυξε στα τέσσερα προηγούμενα χρόνια, το σχεδιασμό των αγωνιστικών της πρωτοβουλιών, την ανάπτυξη αιτημάτων και στόχων πάλης. Στην τελική ευθεία, θα γίνει την Κυριακή 16/2 η Συνδιάσκεψη της Παναττικής Γραμματείας. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 9 π.μ., στην αίθουσα του Συνδέσμου Εγκαταστατών Υδραυλικών Αθήνας (οδός Σαλαμινίας και Πέτρου Ράλλη, Ταύρος). Τις εργασίες θα χαιρετίσουν εκπρόσωποι από το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΟΓΕ και το ΜΑΣ. Επίσης, τη Δευτέρα 17/2 θα γίνει η Συνδιάσκεψη της Γραμματείας Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΕΒΕ, στις 6 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο (Ολύμπου και Αριστοτέλους, 1ος όροφος). Θα ακολουθήσει η Συνδιάσκεψη της Γραμματείας της Ξάνθης, την Τετάρτη 19/2, στις 8 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Δημόκριτος».

Η ΟΓΕ με τους απεργούς της «Coca-Cola»

Στο εργοστάσιο της «COCA-COLA» στη Θεσσαλονίκη, στο πλευρό των εργαζομένων του εργοστασίου, που φτάνουν τους 5 μήνες απεργίας, βρέθηκε πολυπληθής αντιπροσωπεία των συλλόγων της ΟΓΕ στη Θεσσαλονίκη. Εξέφρασαν συμπαράσταση στον αγώνα που δίνουν για να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο και παρέδωσαν χρηματικό ποσό ενίσχυσης των απεργών και παιδικά παιχνίδια που συγκέντρωσαν οι σύλλογοι.

Χτες, έγινε στάση εργασίας στο εργοστάσιο της Πάτρας, με αίτημα να πάρει πίσω η εργοδοσία τις αντεργατικές της αποφάσεις για κλείσιμο του εναπομείναντος τμήματος αποθήκευσης και διανομής και την κατάργηση 30 θέσεων εργασίας. Το Κλαδικό Συνδικάτο Ποτών - Τροφίμων Νομού Αχαΐας κήρυξε για σήμερα νέα στάση εργασίας.

Τέλος, η Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση συμπαράστασης στους απεργούς της «Coca-Cola», που θα πραγματοποιηθεί έξω από το εργοστάσιο της «Coca-Cola» στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, σήμερα Παρασκευή, στις 12.30 μ.μ. Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους απεργούς διοργανώνει και η Λαϊκή Επιτροπή Θέρμης, την Κυριακή, στις 11 π.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Τριαδίου.

Ιστορικός περίπατος στο Λαύριο

Σύλλογοι γονέων και μαθητών από το Σαρωνικό θα συμμετέχουν στο δεύτερο ιστορικό περίπατο που διοργανώνει το Σάββατο το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, στην προσπάθειά του να αναδείξει την ιστορία των ταξικών αγώνων στην περιοχή. Η ξενάγηση θα ξεκινήσει από τον Αγιο Κωνσταντίνο (Καμάριζα), στις 9.45 π.μ. και θα έχει σταθμούς τα αρχαία μεταλλεία και πλυντήρια και τις εγκαταστάσεις της Γαλλικής εταιρείας.

Ο

ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ: Μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι οι σχολικοί φύλακες, που χτες το πρωί ξεκίνησαν με αυτοκινητοπομπή από την Αλεξανδρούπολη, στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης η οποία θα καταλήξει σήμερα στην Αθήνα περνώντας από διάφορες πόλεις της χώρας. Η αυτοκινητοπομπή, φτάνοντας στη Θεσσαλονίκη, σταμάτησε στο Δημαρχείο Παύλου Μελά. Εκεί τους υποδέχθηκαν συνάδελφοί τους από τους δήμους και εργαζόμενοι άλλων κλάδων. Η μηχανοκίνητη πορεία πέρασε από τις οδούς Λαγκαδά, Εγνατία, Εθνικής Αμύνης και Τσιμισκή και στη συνέχεια βγήκε από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό τη Λάρισα, όπου θα διανυκτέρευαν. Συμπαράσταση δηλώνουν το ΠΑΜΕ ΟΤΑ Ν. Μαγνησίας και το Συνδικάτο ΟΤΑ Ν. Λάρισας.

ΚΙΟΛΕΪΔΗΣ: Με εξώδικο προς τον πρόεδρο της Εργοστασιακής Επιτροπής, που συγκροτήθηκε πρόσφατα, η εταιρεία «Κιολεΐδης» στο Βόλο, του ζητάει να επιστρέψει στην εργασία του και να σπάσει την επίσχεση εργασίας που κάνουν από τις 10 Φλεβάρη οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, διεκδικώντας δεδουλευμένα. Με κοινή τους ανακοίνωση, το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» και η Εργοστασιακή Επιτροπή των εργαζομένων της επιχείρησης κάνουν λόγο για «απαράδεκτη ενέργεια» και σημειώνουν: «Η απάντηση του Συνδικάτου Μετάλλου και της Εργοστασιακής Επιτροπής θα είναι η αγωνιστική κλιμάκωση των ενεργειών μέχρι την πλήρη εξόφληση».

ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ: Με μαζική συγκέντρωση έξω από το κατάστημα της Εδεσσας απάντησαν χτες το απόγευμα οι εργαζόμενοι του «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ» στην Πέλλα στην απόφαση της εργοδοσίας να κλείσει τα καταστήματα στο νομό. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα τους με 48ωρη πανελλαδική απεργία σήμερα και αύριο, διεκδικώντας δεδουλευμένα και διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Στη Θεσσαλονίκη, απεργιακές συγκεντρώσεις θα γίνουν σήμερα στις 10 π.μ. στο κατάστημα στη Σταυρούπολη (οδός Λαγκαδά) και αύριο στις 10 π.μ. στο κατάστημα Καρόλου Ντηλ.

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ: Συγκέντρωση έξω από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έκαναν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς της Αττικής, στο πλαίσιο 24ωρης απεργίας. Την ίδια ώρα, εκδικαζόταν η προσφυγή ενάντια στην αύξηση του ωραρίου του παιδαγωγικού προσωπικού των παιδικών σταθμών που αποφάσισε η κυβέρνηση. Η απόφαση αναμένεται εντός δύο μηνών. Μαζική ήταν η παρουσία του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής με πανό και σημαίες. Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν και να διεκδικήσουν: Οχι στο αυξημένο ωράριο κατά 10 ώρες την εβδομάδα. Οχι στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Οχι σε ελαστικά ωράρια.

ΔΗΜΟΣΙΟ: Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29), σήμερα Παρασκευή, στη 1 μ.μ., διοργανώνει η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, ενάντια στις νέες περικοπές που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στο εφάπαξ των δημοσίων, για τρίτη συνεχόμενη φορά.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ