ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Χωρίς βιβλιάρια υγείας 350.000 συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ

Κινδυνεύουν να χάσουν στοιχειώδεις παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης

Από παλιότερη διαμαρτυρία των συνταξιούχων
Από παλιότερη διαμαρτυρία των συνταξιούχων
Χωρίς βιβλιάρια υγείας κινδυνεύουν να μείνουν 350.000 συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ καθώς στο τέλος Γενάρη έληξε η ισχύς τους. Παλιά οι συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ, του ΤΑΕ και του ΤΣΑ - Ταμεία που ενοποιήθηκαν στον ΟΑΕΕ - καλύπτονταν υγειονομικά από το ΙΚΑ. Μετά τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, απ' την 1/1/2012, οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ μεταφέρθηκαν σε αυτόν. Οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ, όμως, διατήρησαν τα βιβλιάρια υγείας και έχουν νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη απ' τον ΕΟΠΥΥ, αλλά πρόσθετη περίθαλψη (π.χ. γυαλιά) απ' το ΙΚΑ.

Στο τέλος του 2013, ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος εξέδωσε εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία τα βιβλιάρια υγείας των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ θα είχαν ισχύ μέχρι το τέλος Δεκέμβρη 2013. Μετά τις έντονες αντιδράσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, αποφασίστηκε ότι όλα τα βιβλιάρια θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι την 31/1/2014. Η συμφωνία προέβλεπε, ακόμα, ότι και όσα βιβλιάρια είχαν ακυρωθεί απ' τις υπηρεσίες του ΙΚΑ, θα επανεκδοθούν, ενώ δόθηκε η δυνατότητα να μπαίνει στο σώμα του βιβλιαρίου ασθένειας των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ προσθήκη με την ένδειξη: «Ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ ή ΕΟΠΥΥ».

Σε νέα σύσκεψη παραγόντων του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ, αποφασίστηκε η παράταση της ισχύος των βιβλιαρίων υγείας μέχρι 31/5/2014. Για τη νέα, όμως, απόφαση δεν υπήρξε η σχετική εγκύκλιος, με αποτέλεσμα οι διοικητικές υπηρεσίες του ΙΚΑ - όπου απευθύνονται οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ για πρόσθετες παροχές - να μην αναγνωρίζουν ή και να ακυρώνουν τα βιβλιάρια των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ. Ετσι, οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ - που αποτελούν το 5,28% του συνόλου των συνταξιούχων - κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς και αυτές τις υποβαθμισμένες παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που παρέχονται μέσω του ΕΟΠΥΥ και του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Διαμαρτυρία στην Πάτρα

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου και στο γενικό γραμματέα Γ. Διδασκάλου έκαναν χτες η Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ και τη Συντονιστική Επιτροπή των συνταξιούχων, με αφορμή τις πολλές περιπτώσεις διακοπής συνταξιοδότησης αναπήρων, επειδή περιμένουν να εξεταστούν στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) και με ευθύνη της κυβέρνησης δεν λειτουργούν οι επιτροπές ελέγχου. Παρέμβαση έγινε και για τα εμβόλια που στερούνται τα παιδιά των ανέργων και ανασφάλιστων. Αποφασίστηκε να γίνει εκ νέου κινητοποίηση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση την Τετάρτη 19/2.

Μόνο για έναν στους έξι τα ψίχουλα του επιδόματος ανεργίας

Στο 28% η ανεργία το Νοέμβρη, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, από 26,3% τον ίδιο μήνα πέρσι

Από τους 1.069.341 εγγεγραμμένους άνεργους στον ΟΑΕΔ, μόνο οι 170.015 παίρνουν το «φιλοδώρημα» του επιδόματος ανεργίας
Από τους 1.069.341 εγγεγραμμένους άνεργους στον ΟΑΕΔ, μόνο οι 170.015 παίρνουν το «φιλοδώρημα» του επιδόματος ανεργίας
Εντελώς απροστάτευτοι από το κράτος μένουν όσοι χάνουν τη δουλειά τους, ενώ η ανεργία συνεχίζει να τραβάει την ανηφόρα. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσαν ο ΟΑΕΔ και η ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία και τους δικαιούχους του πενιχρού επιδόματος των 360 ευρώ που δίνει ο Οργανισμός, για περιορισμένο μάλιστα χρονικό διάστημα. Οι επιδοτούμενοι άνεργοι για το Δεκέμβρη του 2013 ήταν μόλις 170.015, σε σύνολο 1.069.341 εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ. Με άλλα λόγια, μόλις το 15,98%, δηλαδή περίπου ένας στους έξι ανέργους, δικαιούται τακτική ή εποχική επιδότηση από τον ΟΑΕΔ.

Από το σύνολο των ανέργων, οι 209.933 κατατάσσονται στους «μη αναζητούντες εργασία». Από αυτούς που αναζητούν εργασία, το 48,97% είναι μακροχρόνια άνεργοι (πάνω από 12 μήνες). Τα πρωτεία στην ανεργία κρατούν οι γυναίκες (58,87% των εγγεγραμμένων έναντι 41,13% των ανδρών). Το 62,78% των ανέργων ανήκει στην ηλικιακή κατηγορία από 30 έως 54 ετών, το 25,96% είναι νέοι κάτω των 25 ετών και μεγαλύτεροι των 55 ετών είναι το 11,26%.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό ανεργίας το Νοέμβρη του 2013 ανήλθε στο 28%, έναντι 26,3% το Νοέμβρη του 2012 και 27,7% τον Οκτώβρη του 2013. Η πραγματική εικόνα είναι ακόμα χειρότερη, αφού η ΕΛΣΤΑΤ εξαιρεί από τους ανέργους ακόμα κι εκείνους που έχουν δουλέψει έστω και μια ώρα τη βδομάδα της καταγραφής! Το Νοέμβρη του 2013 οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 112.752 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι (-3,1%). Αντίστροφα, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 78.041 σε σχέση με το Νοέμβρη του 2012 (6,0%).

Παράδοση μονάδων και διαθεσιμότητες στον ΕΟΠΥΥ

Με έγγραφη εντολή του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Δημήτρη Κοντού αρχίζουν τη διαδικασία παραλαβής και παράδοσης των δομών του Οργανισμού, ώστε να προχωρήσει η μετάβασή τους στις Υγειονομικές Περιφέρειες. Η νέα εντολή είναι συνέχεια προηγούμενων - πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο - για τη δημιουργία επιτροπών στις μονάδες του ΕΟΠΥΥ που θα καταγράψουν την περιουσία (ακίνητα, πανάκριβα μηχανήματα και αναλώσιμο υλικό).

Στον ΕΟΠΥΥ θα παραμείνουν 1.400 διοικητικοί υπάλληλοι, οι οποίοι κατανέμονται σε 57 περιφερειακές διευθύνσεις, εκ των οποίων οι εφτά βρίσκονται στην Αττική. Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, οι διευθυντές των 57 περιφερειών καλούνται να παραλάβουν, να διαφυλάξουν και να παραδώσουν στη συνέχεια στις ΥΠΕ περιουσία δισ. ευρώ. Μέχρι χτες το βράδυ κανένας διευθυντής στην Αττική δεν προχώρησε στη διαδικασία παραλαβής και παράδοσης.

Σήμερα κατά πάσα πιθανότητα θα εκδοθούν και οδηγίες για τη διαθεσιμότητα - κινητικότητα, η οποία, σύμφωνα με το νόμο, θα διαρκέσει ένα μήνα. Δηλαδή, για ένα - τουλάχιστον - μήνα, όλες αυτές οι υποδομές και το υλικό θα βρίσκονται υπό την εποπτεία 57 ανθρώπων, καθώς οι 8.000 γιατροί και εργαζόμενοι που θα βρίσκονται σε διαθεσιμότητα απαγορεύεται να εκτελούν «καθήκοντα κύρια και παρεπόμενα».

Ταυτόχρονα, ο ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε χτες την έναρξη κλινικών ελέγχων - για λογαριασμό του Οργανισμού - από Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρείες που έχουν προσληφθεί για αυτόν το σκοπό. Η ηγεσία του ΕΟΠΥΥ υποστηρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο θα επιταχυνθεί η εκκαθάριση των απαιτήσεων για το 2013 και ότι «δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι περιμένουν εξόφληση δαπανών υγείας που έχουν καταβάλει οι ίδιοι».

Δηλαδή επικαλούνται τα αποτελέσματα των χαρατσιών που προκάλεσαν συναινετικά οι ηγεσίες του ΕΟΠΥΥ, οι πλειοψηφίες των ηγεσιών των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των επιχειρηματιών, για να δικαιολογήσουν την παραπέρα εκχώρηση τομέων του ΕΟΠΥΥ σε ιδιώτες.

Διαμαρτυρία ναυτεργατών σε «Οίκο Ναύτου» και ΓΕΝΕ

Πάνω από 5.000 οι άνεργοι, ενώ οι εφοπλιστές κάνουν δουλειές με φούντες

Οι ναυτεργάτες κατευθύνονται με πορεία στον «Οίκο Ναύτου» και στο ΓΕΝΕ
Οι ναυτεργάτες κατευθύνονται με πορεία στον «Οίκο Ναύτου» και στο ΓΕΝΕ
Σύσκεψη με θέμα την ανεργία πραγματοποίησαν χτες τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Μαγείρων, Ρυμουλκών - Ναυαγοσωστικών, η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ και η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών. Στη σύσκεψη καταδικάστηκε η επίθεση εφοπλιστών - κυβέρνησης στις ΣΣΕ, με στόχο να εφαρμοστούν ατομικές συμβάσεις εργασίας, με τα κατώτερα διεθνή επίπεδα της Διεθνούς Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας (MLC2006).

Με βάση τα πλασματικά στοιχεία του ΓΕΝΕ, η ανεργία για το Γενάρη του 2014 έχει εκτοξευτεί στους 5.112 ναυτεργάτες, ενώ το εξευτελιστικό επίδομα (235 ευρώ άγαμος, 294 ευρώ έγγαμος) το παίρνουν μόλις 887 (17,3%)!

Την εισήγηση στη σύσκεψη έκανε ο Θανάσης Ευαγγελάκης, γραμματέας της ΠΕΜΕΝ. Στην ανάγκη για κοινό μέτωπο ναυτεργατών και λιμενεργατών αναφέρθηκε ο Γιώργος Παπαβασιλείου, συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ, μέλος της διοίκησης της ΟΜΥΛΕ, εκλεγμένος με την παράταξη «Δημοκρατική Ενότητα Λιμανιών», μπροστά και στην προωθούμενη από ΕΕ και κυβέρνηση ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και συνολικά των λιμανιών.

Μετά τη συζήτηση, έγιναν παρεμβάσεις στον «Οίκο Ναύτου» και στο ΓΕΝΕ, για το ζήτημα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Η δράση των ναυτεργατικών σωματείων, με αιχμή την προστασία των ανέργων, συνεχίζεται με τη συμμετοχή τους στη Μέρα Δράσης για την Υγεία που οργανώνουν σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές του Πειραιά στις 18 Φλεβάρη και στη συγκέντρωση των ταξικών συνδικάτων στις 6 Μάρτη, στην Ομόνοια.

Την ίδια ώρα που η ανεργία στους ναυτεργάτες τσακίζει κόκαλα, τα στοιχεία που καταγράφονται στην ετήσια έκθεση της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) για το 2013 συνιστούν κυριολεκτικά πρόκληση. Σύμφωνα με αυτά:

  • Το 16,25% του παγκόσμιου στόλου και το 46,7% του κοινοτικού (σε ποσοστό χωρητικότητας - dwt) κατέχεται από Ελληνες εφοπλιστές. Ειδικότερα, το 23,5% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενόπλοιων και το 18,5% του παγκόσμιου στόλου των φορτηγών χύδην φορτίων.
  • Για τους Ελληνες εφοπλιστές, «τρέχουν» ήδη παραγγελίες για την κατασκευή 372 νέων πλοίων.
  • Οι Ελληνες εφοπλιστές, μόνο για το 2013, επένδυσαν 18,1 δισ. δολάρια σε 690 πλοία, παραμένοντας στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης. Από αυτά, 319 πλοία αφορούν νέες ναυπηγήσεις και 371 αγορά από δεύτερο χέρι (second hand).

«Τα κέρδη των εφοπλιστών είναι από το αίμα και τον ιδρώτα των ναυτεργατών, των εργαζομένων, όσο θα παραμένει η αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου διαρκώς θα χειροτερεύει η κατάσταση της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, αποτελεί μονόδρομο η ανάπτυξη αγώνων, με οργάνωση - συσπείρωση δυνάμεων για την ολόπλευρη αντιμετώπιση των προβλημάτων μας» σημειώνουν σε κοινή ανακοίνωση τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Πανελλήνια Επαγγελματική Ενωση Μαγείρων, Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών - Ναυαγοσωστικών και ΠΕΣ/ΝΑΤ.

Απειλείται το μοναδικό δημόσιο παιδοψυχικό κέντρο

Ανάμεσα στις μονάδες του ΕΟΠΥΥ που βρίσκονται σε κίνδυνο, είναι και το Κέντρο Παιδοψυχικής Υγιεινής (ΚΠΥ), το μοναδικό δημόσιο στη χώρα, που λειτουργεί από το 1966. Κάθε χρόνο δέχεται 5.500 παιδιά και εφήβους των λαϊκών οικογενειών έχοντας ελάχιστο προσωπικό. Ασχολείται με περιστατικά που αφορούν μεταξύ άλλων δυσλεξία, κατάθλιψη κ.λπ. Επίσης κάθε χρόνο προσφέρει στήριξη και σε 6.500 παλιά περιστατικά. Τα χρόνια κατά τη διάρκεια της κρίσης αυξήθηκε η προσέλευση των περιστατικών κατά 40%, όταν πριν 15 χρόνια τα νέα περιστατικά δεν ξεπερνούσαν τα 350. Με την ανακοίνωση χτες της παράδοσης του κτιρίου στην Υγειονομική Περιφέρεια, αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ πήγε στο Κέντρο, ενώ σήμερα το πρωί θα κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας.

Παρεμβάσεις στους ΟΑΕΔ σε Αττική και Νάουσα

Συγκέντρωση από τα ταξικά συνδικάτα στις 6 Μάρτη, στις 10 π.μ. στην Ομόνοια

Από την κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ στο Αιγάλεω
Από την κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ στο Αιγάλεω
Παραστάσεις και εξορμήσεις σε υποκαταστήματα του ΟΑΕΔ οργάνωσαν για δεύτερη μέρα, χτες, σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές της Αττικής, καλώντας τους ανέργους να συσπειρωθούν στα συνδικάτα και τις Επιτροπές ανέργων, να διεκδικήσουν μαζί με το ταξικό κίνημα μέτρα για την ουσιαστική προστασία τους. Κινητοποιήσεις έγιναν χτες στα παραρτήματα του ΟΑΕΔ σε Αιγάλεω, Ηλιούπολη, Καλλιθέα και Περιστέρι.

Οι κινητοποιήσεις γίνονται στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης που έχουν αποφασίσει σε κοινή σύσκεψη για τα ζητήματα της ανεργίας και των Συλλογικών Συμβάσεων το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, τα Σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής.

Το πρόγραμμα θα κορυφωθεί με συγκέντρωση εργαζομένων και ανέργων στις 6 Μάρτη, στις 10 π.μ. στην Ομόνοια και πορεία στο υπουργείο Εργασίας.

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τον ΟΑΕΔ έγινε χτες και στη Νάουσα, από το Σωματείο Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων, το Σωματείο Εργατών Πριονιστηρίων Νάουσας, το Σωματείο «ΚΛΩΘΩ» και το Εργατικό Κέντρο Νάουσας. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον διευθυντή του Οργανισμού και κατέθεσε τα αιτήματα των σωματείων. Το Σωματείο Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων καλεί σε 24ωρη απεργία στις 27 Φλεβάρη και παράσταση διαμαρτυρίας στη Νομαρχία για τα ζητήματα του κλάδου.

Συγκέντρωση για την Υγεία χτες στον Πειραιά

Κινητοποίηση για την Υγεία, με αφορμή το πρόσφατο νομοσχέδιο για την ΠΦΥ αλλά και τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και τις δομές του ΕΟΠΥΥ στην περιοχή, οργάνωσαν χτες το απόγευμα σωματεία και μαζικοί φορείς του Πειραιά.

Στη συγκέντρωση που έγινε στο Εργατικό Κέντρο μίλησαν ο Νίκος Τζώρτζης, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά και η Μαρία Ταναΐνη, εργαζόμενη στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά ΜΕΤΑΞΑ και μέλος του ΔΣ του σωματείου. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης. Οι σχετικές πρωτοβουλίες συνεχίζονται με τη Μέρα Δράσης για την Υγεία που οργανώνουν οι Λαϊκές Επιτροπές του Πειραιά στις 18 Φλεβάρη.

Επίσης, στάση εργασίας την Τρίτη 18 Φλεβάρη (11 π.μ. έως τις 3 μ.μ.), και κινητοποίηση στις 12 μ. στο τοπικό Κέντρο Υγείας, αποφάσισε το ΕΚ Λαυρίου.

Νέο δελτίο τιμών για φάρμακα

Νέο δελτίο τιμών φαρμάκων εκδόθηκε χτες, με την ανακοστολόγηση 9.191 σκευασμάτων (6.154 γενόσημων, 3.037 πρωτότυπων και όσων έληξε η πατέντα και 290 καινοτόμων, που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά). Οι νέες τιμές θα ισχύουν από 10/3/2014. Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, η ανακοστολόγηση θα φέρει μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 4,7% και μείωση της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης περίπου 160 εκ. ευρώ για τον ΕΟΠΥΥ και 36 εκ.ευρώ για τα νοσοκομεία. Επίσης, εκδόθηκε υπουργική απόφαση έγκρισης της αναθεωρημένης θετικής λίστας (αποζημιούμενων φαρμάκων), από την οποία εξαιρέθηκαν 838 κωδικοί σκευασμάτων, γιατί οι εταιρείες τους δεν επέστρεψαν στον ΕΟΠΥΥ τα προϋπολογισθέντα rebate.

Το ΠΑΜΕ διεκδικεί για τους ανέργους
  • Εκτακτο επίδομα 1.000 ευρώ.
  • Επίδομα ανεργίας για όλη την περίοδο της ανεργίας.
  • Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ.
  • Κατάργηση της αύξησης κατά δύο χρόνια στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Μείωση των ορίων ηλικίας στα 50 και στα 55 χρόνια στις γυναίκες και τους άνδρες αντίστοιχα στα ΒΑΕ και στα 55 και 60 στους άλλους κλάδους.
  • Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων.
  • Σφράγισμα των βιβλιαρίων όλων των ανέργων. Οσο διαρκεί η ανεργία, οι άνεργοι και τα μέλη της οικογένειάς τους να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Κανένας πλειστηριασμός σε σπίτι λαϊκής οικογένειας.
  • Απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας.
  • Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.
  • Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες.
  • Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσο καιρό κάποιος είναι άνεργος.
  • Κατάργηση των χαρατσιών, κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, κατάργηση των δημοτικών τελών στους ανέργους και μείωσή τους στους υπόλοιπους εργαζόμενους.
  • Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του από το κράτος. Κρατική αγορά συγκέντρωσης και διάθεσης τροφίμων σε ανέργους.
  • Να αρθεί ο περιορισμός για τα παιδιά των ανέργων που δε γίνονται δεκτά σήμερα στους Παιδικούς Σταθμούς.
  • Να χορηγηθεί 1.000 ευρώ ετήσιο εφάπαξ βοήθημα για κάθε παιδί των εργαζομένων και των ανέργων, από 100 ευρώ που ισχύει σήμερα.
  • Ολα τα χρήματα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής τους, που εισρέουν στον ΟΑΕΔ για την επιχορήγηση των επιχειρήσεων, να διατεθούν για την κάλυψη των αναγκών των ανέργων.
  • Αύξηση της αποζημίωσης σε εργάτες και τεχνίτες λόγω απόλυσης, στο ύψος της αποζημίωσης που καταβάλλεται στους υπαλλήλους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 2112/1920. Κατάργηση των Προεδρικών Διαταγμάτων που ισοπέδωσαν τις αποζημιώσεις.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ουσιαστική προστασία και όχι ανακύκλωση των ανέργων

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για τα ποσοστά της ανεργίας που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Η εκτόξευση της ανεργίας στο 28% και στο 61,4% για τους νέους, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, που ανακυκλώνουν τους ανέργους, ούτε με τις ενεργητικές απασχόλησης που στηρίζουν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίες εκμεταλλεύονται την ανεργία για να στηρίξουν μεγαλοεπιχειρηματίες.

Αποδεικνύεται ότι το πρόβλημα της ανεργίας δεν μπορεί να λυθεί στο πλαίσιο ενός δρόμου ανάπτυξης όπου κυριαρχεί η αναρχία, η εκμετάλλευση και το κυνήγι του κέρδους, το οποίο οδηγεί τους κεφαλαιοκράτες να ανοιγοκλείνουν τις επιχειρήσεις τους και να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους εκεί που έχουν μεγαλύτερη κερδοφορία, με βάση και τις ελευθερίες της ΕΕ.

Χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας για την ουσιαστική προστασία και την άμεση ανακούφιση των ανέργων με αιτήματα που περιλαμβάνονται και στις προτάσεις νόμων του ΚΚΕ. Αυτός ο αγώνας πρέπει να καταλήγει σε ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης που, με το λαό κυρίαρχο στην οικονομία και την εξουσία, μπορεί να αξιοποιήσει τις μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και να εξασφαλίσει το δικαίωμα στη δουλειά για όλους».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ