ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΔΥΣΗΣ - ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΑΝΑΤ. ΕΥΡΩΠΗ
Με «μαζικές συνέπειες» απειλεί τη Ρωσία το G7

Αξιώσεις για «μη επέκταση του ΝΑΤΟ» στα ανατολικά δημοσίευσε το ρωσικό ΥΠΕΞ

Η Σύνοδος των ΥΠΕΞ του G7 «προειδοποίησε» τη Μόσχα με «μαζικές συνέπειες και μεγάλο κόστος»

AFP OR LICENSORS

Η Σύνοδος των ΥΠΕΞ του G7 «προειδοποίησε» τη Μόσχα με «μαζικές συνέπειες και μεγάλο κόστος»
Σε νέες «προειδοποιήσεις» και απειλές κατά της Ρωσίας σχετικά με την Ουκρανία προχώρησαν οι ΥΠΕΞ του G7 (ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία), ενώ παράλληλα κάλεσαν σε «διπλωματία» και «αποκλιμάκωση».

Οι ΥΠΕΞ του G7 συναντήθηκαν το Σάββατο στο Λίβερπουλ, λίγες μέρες μετά την τηλεδιάσκεψη μεταξύ των Προέδρων ΗΠΑ - Ρωσίας και ενώ η Μόσχα ζητά γραπτές νομικές εγγυήσεις για μη επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη.

Νωρίτερα το ρωσικό ΥΠΕΞ είχε «εξειδικεύσει» τις ρωσικές προτάσεις, καλώντας το ΝΑΤΟ να ακυρώσει τις δεσμεύσεις της Συνόδου του Βουκουρεστίου το 2008 για ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας. Επίσης, ζητά μια νομικά δεσμευτική συμφωνία για μη ανάπτυξη οπλικών συστημάτων που απειλούν τη Ρωσία από τις ΗΠΑ και άλλα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, σε γειτονικές χώρες, μέλη ή μη μέλη του ΝΑΤΟ, και να μην αναπτύξουν οι ΗΠΑ πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς στην Ευρώπη.

Η Ρωσία επαναφέρει και προηγούμενες προτάσεις της, όπως οι στρατιωτικές ασκήσεις των δύο πλευρών να γίνονται σε συμφωνημένη απόσταση από τη γραμμή επαφής ΝΑΤΟ - Ρωσίας, να οριστεί πλησιέστερο σημείο προσέγγισης πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και επανέναρξη του τακτικού διαλόγου μεταξύ των υπουργείων Αμυνας στο σχήμα Ρωσία - ΗΠΑ και Ρωσία - ΝΑΤΟ.

Η Μόσχα μέσω της διπλωματικής οδού θα επιδώσει αυτήν τη βδομάδα στις ΗΠΑ τις προτάσεις για τις «εγγυήσεις ασφαλείας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Οι ΥΠΕΞ του G7 δεν σχολίασαν δημόσια τις προτάσεις αυτές, ενώ οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει πως θα έχουν επαφές με ΝΑΤΟικούς «συμμάχους» ώστε να συζητηθούν οι «ρωσικές ανησυχίες».

«Η Ρωσία δεν θα πρέπει να έχει αμφιβολία ότι περαιτέρω στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας θα έχει μαζικές συνέπειες και μεγάλο κόστος», αναφέρεται στην τελική δήλωση των ΥΠΕΞ, οι οποίοι καταδίκασαν τη ρωσική στρατιωτική ανάπτυξη κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ισχυρίστηκε πως υπάρχει ακόμη ο δρόμος της διπλωματίας για αποκλιμάκωση των εντάσεων με τη Ρωσία.

«Αν επιλέξει να μην ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο, θα υπάρξουν μαζικές συνέπειες και σοβαρό κόστος», ανέφερε, ενώ ο τρόπος αντίδρασης του G7 «έχει σχεδιαστεί για να τεθεί σε εφαρμογή πολύ πολύ γρήγορα».

Εξάλλου, οι ΥΠΕΞ του G7 επικαλούνται το «δικαίωμα οποιουδήποτε κυρίαρχου κράτους να καθορίσει το μέλλον του», χωρίς να αναφέρονται ρητά σε ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Απαντώντας στις προειδοποιήσεις του G7, ο Ρώσος αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Σ. Ριάμπκοφ, προανήγγειλε στρατιωτικά μέτρα σε περίπτωση που ΗΠΑ και ΝΑΤΟ δεν παράσχουν εγγυήσεις ασφαλείας.

Πιο ενεργή συμμετοχή των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν πιο ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για τη «διευθέτηση» της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία, εκμεταλλευόμενες και την αδράνεια του σχήματος της Νορμανδίας, στο οποίο συμμετέχουν οι Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Ουκρανία.

Χτες, η Αμερικανίδα βοηθός ΥΠΕΞ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Κάρεν Ντόνφριντ, ξεκίνησε περιοδεία σε Κίεβο και Μόσχα, ενώ αύριο μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να συζητήσει τη διπλωματική πρόοδο για τον τερματισμό της σύγκρουσης στο Ντονμπάς με εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ.

Σε αυτό το φόντο, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, ανακοίνωσε την «πιθανότητα» ενός δημοψηφίσματος για το ζήτημα του Ντονμπάς και της Κριμαίας. Ο Ουκρανός πολιτικός αναλυτής Β. Ταράν εξέφρασε τις ανησυχίες του Κιέβου, γράφοντας πως «αν κρίνουμε από τη ρητορική και τις ενέργειες» μετά τις συνομιλίες Πούτιν - Μπάιντεν και Μπάιντεν - Ζελένσκι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα Ρωσία και ΗΠΑ να έχουν συμφωνήσει «να πιέσουν από κοινού την Ουκρανία να εφαρμόσει τις Συμφωνίες του Μινσκ», οι οποίες προβλέπουν σε πολιτικό επίπεδο κάποια αυτονομία του Ντονμπάς.

Το Κίεβο φέρεται να ανησυχεί ότι οι ηγέτες Ρωσίας - ΗΠΑ συμφώνησαν για την αυτονομία των περιοχών Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ, που ελέγχονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές, με «αντάλλαγμα» τη μείωση της έντασης στα σύνορα της Ουκρανίας.

Αυτήν τη βδομάδα, προγραμματίζεται συνάντηση στις Βρυξέλλες μεταξύ του Ουκρανού Προέδρου και του Γάλλου ομολόγου του, Εμ. Μακρόν, μαζί με τον νέο καγκελάριο της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς.

Συνεχίζεται ο εξοπλισμός της Ουκρανίας

Την ίδια στιγμή, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, κατήγγειλε ότι «η περιοχή, η ίδια η Ουκρανία, τροφοδοτείται με εξοπλισμούς» από τις χώρες του ΝΑΤΟ, κάνοντας λόγο για «απευθείας παραδόσεις και για συμβόλαια για το μέλλον, μάλιστα πρόκειται για συμβόλαια πολλών εκατομμυρίων και πολλών δισ. δολαρίων συνολικά».

Η ίδια ανέφερε ότι στην Ουκρανία αναπτύσσονται ένοπλοι μαχητές του ΝΑΤΟ «υπό την ιδιότητα των εκπαιδευτών».

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, είχε δηλώσει ότι η Ρωσία ανησυχεί ιδιαιτέρως για την πιθανή ανάπτυξη στην Ουκρανία στρατιωτικών μονάδων από δυτικές χώρες, μια κατάσταση «που αναγκάζει τη Μόσχα να λάβει μέτρα για την υπεράσπιση των συμφερόντων της».

Ο Πούτιν, ενώ είναι ανοιχτός σε μια κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, δεν έχει ιδιαίτερους λόγους να είναι αισιόδοξος μετά τη συνομιλία του με τον Μπάιντεν, επειδή εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ σοβαρές διαφορές αντίληψης μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, σημείωσε ο Πεσκόφ.

Σταθερά στο «κάδρο» ο αγωγός «Nord Stream 2»

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ, δήλωσε πως ο γερμανο-ρωσικός αγωγός «Nord Stream 2» δεν θα λάβει άδεια λειτουργίας σε περίπτωση νέας «κλιμάκωσης» στην Ουκρανία, όπως προβλέπει η συμφωνία ΗΠΑ - Γερμανίας, επί καγκελαρίας Αγκ. Μέρκελ.

«Θα ήταν μεγάλο λάθος να πιστέψουμε πως η παραβίαση των συνόρων μιας ευρωπαϊκής χώρας θα παρέμενε χωρίς συνέπειες», είπε ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, από την Πολωνία, αποφεύγοντας να κατονομάσει τον αγωγό.

Ο Σολτς επανέλαβε πως η Γερμανία παραμένει «δεσμευμένη στη διασφάλιση του ρόλου της Ουκρανίας ως διαμετακομιστικής διαδρομής αερίου στην Ευρώπη».

«Θα βοηθήσουμε επίσης την Ουκρανία να είναι μια χώρα που θα είναι σημαντική πηγή ανανεώσιμης Ενέργειας και της απαραίτητης παραγωγής που προέρχεται από αυτήν», πρόσθεσε ο Γερμανός καγκελάριος, καθώς Γερμανία και ΗΠΑ επιδιώκουν να σπρώξουν «πράσινες» επενδύσεις για μονοπωλιακούς ομίλους.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΠΟΛΩΝΙΑ
Στη Βαρσοβία για συνομιλίες ο Γερμανός καγκελάριος

Την Πολωνία επισκέφτηκε την Κυριακή ο νέος Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, ένα από τα πρώτα ταξίδια του μετά την ανάληψη καθηκόντων, σηματοδοτώντας τη μεγάλη βαρύτητα που έχει για ΕΕ και Γερμανία η Πολωνία, ένα από τα μεγαλύτερα και ισχυρότερα κράτη - μέλη, που διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο στη λυκοσυμμαχία.

Εν μέσω της αντιπαράθεσης για την υπεροχή του ευρωενωσιακού δικαίου, ο Ολ. Σολτς εξέφρασε στον Πολωνό πρωθυπουργό, Μ. Μοραβιέτσκι, την «ελπίδα» οι διαπραγματεύσεις Κομισιόν - Πολωνίας να οδηγήσουν σύντομα «σε μια πολύ καλή, ρεαλιστική λύση».

Είχε προηγηθεί την Παρασκευή επίσκεψη της ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ, στη Βαρσοβία, ξεκαθαρίζοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση θα επιδιώξει να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στη «διένεξη για το κράτος δικαίου».

Σημαντικό μέρος των συζητήσεων αφορούσε και την ένταση στα σύνορα Πολωνίας - Λευκορωσίας, με τον Γερμανό καγκελάριο να εκφράζει πλήρη στήριξη στην Πολωνία και την ωμή καταστολή σε βάρος προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε άθλιες συνθήκες. Εξάλλου, κατηγόρησε τη Λευκορωσία και τον Πρόεδρό της, Αλ. Λουκασένκο, για «υβριδικό πόλεμο».

Η ΕΕ κατηγορεί τη λευκορωσική κυβέρνηση ότι εκδίδει σκόπιμα βίζες σε μετανάστες και πρόσφυγες και τους μεταφέρει οργανωμένα στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Την Παρασκευή ακόμη μια ομάδα μεταναστών πέρασε τα σύνορα από τη Λευκορωσία και εισήλθε προσωρινά σε πολωνικό έδαφος. Ολοι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν πίσω στα σύνορα. Σύμφωνα δε με πολωνικές πηγές, άλλη μία ειδική πτήση με 400 μετανάστες πραγματοποιήθηκε από το αεροδρόμιο του Μινσκ με προορισμό το Ιράκ.

Η ΕΕ ενισχύει τη λευκορωσική αντιπολίτευση

Η ΕΕ ενισχύει τη στήριξή της στην αντιπολίτευση της Λευκορωσίας και θα χρηματοδοτήσει με 30 εκατ. ευρώ οργανώσεις της «κοινωνίας των πολιτών» και της νεολαίας, «ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, εξόριστες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πολιτιστικούς φορείς που το καθεστώς Λουκασένκο συνεχίζει να καταπιέζει», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Είχε προηγηθεί την Κυριακή συνάντησή της με την εμφανιζόμενη ως επικεφαλής της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, που είναι αυτοεξόριστη στη Λιθουανία.

Ταυτόχρονα η πρόεδρος της Κομισιόν υπενθύμισε ότι η ΕΕ έχει έτοιμο ένα οικονομικό και επενδυτικό πακέτο 3 δισ. ευρώ «για μια δημοκρατική Λευκορωσία», σε περίπτωση δηλαδή που ανατραπεί η κυβέρνηση Λουκασένκο και αντικατασταθεί από μια στοιχισμένη με τα συμφέροντα της ΕΕ κυβέρνηση.

«Πριν από τη Σύνοδο Κορυφής για την Ανατολική Εταιρική Σχέση (σ.σ. 15 Δεκέμβρη), η αύξηση της υποστήριξής μας είναι ακόμη ένα σαφές σημάδι ότι η ΕΕ συνεχίζει να συμπαραστέκεται σταθερά στον λευκορωσικό λαό, στον αγώνα του για ελευθερία», ανέφερε ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης της ΕΕ, Ολ. Βάρχελι.

Η συνολική βοήθεια που παρέχει η ΕΕ στην αντιπολίτευση και σε οργανώσεις της Λευκορωσίας από τον Αύγουστο του 2020 ανέρχεται σε περίπου 65 εκατ. ευρώ.

ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Επιτάχυνση κινήσεων που ενισχύουν «φυγόκεντρες» διεργασίες

Σε κινήσεις που επιταχύνουν «φυγόκεντρες» διεργασίες στο προτεκτοράτο της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, στο φόντο των εντεινόμενων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στα Βαλκάνια, προχωρά η πλευρά της Σερβικής Δημοκρατίας (Republika Srpska), δηλαδή το ένα από τα δύο «συστατικά» μέρη της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, όπου κυριαρχούν οι Σερβοβόσνιοι.

Ετσι, η Βουλή της Σερβικής Δημοκρατίας ενέκρινε την Παρασκευή την έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης από τις Ενοπλες Δυνάμεις, τη Δικαιοσύνη και τη φορολογική αρχή της ενιαίας ομοσπονδιακής οντότητας, όπως ίσχυε έως τώρα, με βάση και τη Συμφωνία του Ντέιτον (φθινόπωρο 1995).

Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων Μ. Ντόντικ δήλωσε ότι «η Βοσνία οδεύει προς μια κατεύθυνση για την οποία δεν είχαμε συμφωνήσει υπογράφοντας την ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον» και πως «έχει έρθει η ώρα η Σερβική Δημοκρατία να κερδίσει την ελευθερία».

Πριν τη συνεδρίαση σχολίασε ότι «εάν δεν έχουμε τώρα τα πολιτικά αντανακλαστικά (...) σε δύο χρόνια δεν θα έχουμε πια τίποτε για να υπερασπισθούμε» και ότι «οι άνθρωποι που ηγούνται της Σερβικής Δημοκρατίας είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν».

Αντιδρώντας στα παραπάνω, σε κοινή τους ανακοίνωση, οι πρεσβείες ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας αλλά και η αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Σαράγεβο προειδοποίησαν ότι «τα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού στη βουλή της Σερβικής Δημοκρατίας (ΣΔ) πρέπει να γνωρίζουν ότι το να συνεχίζουν σε αυτό το αδιέξοδο μονοπάτι της πρόκλησης του πλαισίου της Συμφωνίας του Ντέιτον καταστρέφει τις οικονομικές προοπτικές της οντότητας (ΣΔ), απειλεί τη σταθερότητα της χώρας και όλης της περιοχής και θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης στην ΕΕ».

Αναφέρουν ότι Σαράγεβο και Μπάνια Λούκα (πρωτεύουσα της Σερβικής Δημοκρατίας) «έχουν ευκαιρίες να επαναλάβουν το διάλογο και βρουν επειγόντως λύση», ενώ ενθαρρύνουν «όλους τους ηγέτες (σ.σ. της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης) να οικοδομήσουν αμοιβαία εμπιστοσύνη εγκαταλείποντας αμέσως τη διαιρετική και εμπρηστική ρητορική και να επιστρέψουν πλήρως στους κρατικούς θεσμούς, όπου μπορούν επίσης να συζητήσουν ζητήματα διαφωνίας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ