ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ
Επεκτείνονται τα δίκτυα προπαγανδιστών στα ελληνικά πανεπιστήμια

«Παραμάγαζο» της πρεσβείας και στο Πάντειο εγκαινίασε ο Πάιατ

Επεκτείνεται το δίκτυο προπαγανδιστών της αμερικάνικης πρεσβείας στην Ελλάδα, με ένα νέο πρόγραμμα «αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης», που παρουσιάστηκε την Παρασκευή 10 Δεκέμβρη στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου.

Τo πρόγραμμα «Disinfohacks» χρηματοδοτείται από το Global Engagement Center του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την αμερικάνικη πρεσβεία, ενώ δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το δίκτυο «Digital Communication Network (DCN)», τη ΜΚΟ «YET» και το «ADPR Lab».

Πρόκειται για ένα «εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αποσκοπεί στην ενημέρωση ενδιαφερόμενων φορέων όχι μόνο από τον χώρο των ΜΜΕ σχετικά με την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης με τη χρήση πολλαπλών εργαλείων», το οποίο, όπως είπε ο πρόεδρος του DCN και καθηγητής στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, Ν. Παναγιώτου, κατά την εκδήλωση παρουσίασής του, προβλέπει τη συνεργασία Μέσων Ενημέρωσης, δημοσιογράφων, επικοινωνητών, infuencers, ειδικών στο digital, νέων, φοιτητών, επιχειρηματιών κ.ά., ώστε «να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες νέες δεξιότητες και αντιλήψεις, να εφεύρουν νέες πρακτικές και λύσεις ώστε να καταπολεμηθούν προσπάθειες και δράσεις παραπληροφόρησης».

Παράλληλα, το πρόγραμμα «Disinfohacks» παρουσιάστηκε ως «μια εργαλειοθήκη, μια αποκλειστική ψηφιακή πλατφόρμα, αναρτήσεων ιστολογίου, ενημερωτικών δελτίων, podcast και πολλά άλλα για να ενισχύσει και να επεκτείνει το δίκτυο όσων συμμερίζονται τις ίδιες ανησυχίες».

Οι «ανησυχίες» τέθηκαν γλαφυρά από τον Αμερικανό πρέσβη, Τζ. Πάιατ, που μίλησε στην εκδήλωση στο Πάντειο. Αναφερόμενος στη σημασία που δίνουν οι ΗΠΑ στον τομέα της «αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης», παρέπεμψε στις δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ κατά την παρουσία του στην υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπου έκανε λόγο για «μια μαζική ρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης» που βρίσκεται σε εξέλιξη, για να προσπαθήσει να πείσει το κοινό ότι η Ουκρανία αποτελεί απειλή για τη Ρωσία και επιδιώκει κατά κάποιον τρόπο αντιπαράθεση με τον πολύ μεγαλύτερο γείτονά της». Και πρόσθεσε: «Αυτή η παραπληροφόρηση είναι μέρος της "εργαλειοθήκης" του Κρεμλίνου για να δικαιολογήσει την επιθετικότητα και μια πιθανή εισβολή».

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε πως η δημιουργία του «Disinfohacks» δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρη, λόγω της επιρροής στην Ελλάδα της παραπληροφόρησης γύρω από την πανδημία, αλλά και συνδέοντάς το με τη «Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία» που καλεί ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζ. Μπάιντεν, σημειώνοντας πως «το "DisinfoHacks" είναι επίσης ένα σημαντικό εργαλείο για την υποστήριξη της δημοκρατίας. Μέσα από τέτοιες προσπάθειες θα μπορέσουμε να απωθήσουμε την παραπληροφόρηση και την κακόβουλη δραστηριότητα στον κυβερνοχώρο και την κακοήθη επιρροή. Είναι ένας από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ενωθούμε για να υπερασπιστούμε τον αυταρχισμό, να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά και να προωθήσουμε τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο μανδύας των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και της δήθεν προστασίας της δημοκρατίας φοριέται συχνά στις διάφορες οργανώσεις και τα προγράμματα που λειτουργεί εδώ και δεκαετίες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προκειμένου να προωθήσει την εξωτερική πολιτική των αμερικανικών κυβερνήσεων μέσα από διάφορα κανάλια. Τα τελευταία χρόνια, η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που συνεχώς οξύνονται, όπως τώρα στην Ουκρανία, έχει συνδυαστεί με τον πολλαπλασιασμό τέτοιων δραστηριοτήτων στα ελληνικά πανεπιστήμια αλλά και αλλού.

ΗΠΑ - ΝΟΤΙΑ ΝΤΑΚΟΤΑ
Εκπαιδευτικοί στα γόνατα διαγκωνίζονται να συγκεντρώσουν χρήματα για τα σχολεία τους!

«Οχι στα σχολεία-επιχειρήσεις - Οχι δάσκαλοι -ζητιάνοι», σχολιάζει το ΠΑΜΕ που ανάρτησε βίντεο από την εξευτελιστική... «φιλανθρωπική δράση»

Μια «φιλανθρωπική δράση», πλήρως αποκαλυπτική για τον εξευτελισμό που ακολουθεί την εμπορευματοποίηση της Εκπαίδευσης, έλαβε χώρα το περασμένο Σάββατο στη Νότια Ντακότα των ΗΠΑ, στο ημίχρονο ενός αγώνα χόκεϊ:

Η εταιρεία στεγαστικών δανείων «CU Mortgage Direct» «δώρισε» 5.000 δολάρια, που στρώθηκαν σε ένα χαλί στη μέση του παγο-γηπέδου και 10 εκπαιδευτικοί έπεσαν στο πάτωμα προσπαθώντας να μαζέψουν όσο περισσότερα χαρτονομίσματα μπορούσαν για τη χρηματοδότηση των σχολείων τους!

Στο διαδίκτυο κυκλοφόρησαν βίντεο από τη συγκεκριμένη δράση που συγκέντρωσαν πλήθος επικριτικών σχολίων, ενώ καταγγέλλοντας την πολιτική που κάνει τα σχολεία επιχειρήσεις και τους δασκάλους ζητιάνους, σχετικό βίντεο ανάρτησε και το ΠΑΜΕ (youtu.be/chSHy3mDVm0), σχολιάζοντας μεταξύ άλλων:

«Να πού καταλήγουν τα μέτρα που προωθούνται στα σχολεία μας, στα παιδιά μας, ως δήθεν εκσυγχρονιστικά και καινοτόμα, η πολιτική μετατροπής των σχολείων σε ΑΕ, με αναζήτηση "ευεργετών", "χορηγών" κ.τ.λ. Αυτή η πολιτική που έχει πλήρως εφαρμοστεί στις ΗΠΑ και έχει οδηγήσει στην πλήρη διάλυση της δημόσιας Εκπαίδευσης, σε κατηγοριοποίηση των σχολείων, σε χρεοκοπίες και κλεισίματα σχολικών μονάδων».

Συνδέοντας το παραπάνω χαρακτηριστικό παράδειγμα με την πολιτική που ασκείται και στη χώρα μας και ακόμα πιο έντονα θα δείξει το αποτύπωμά της με την «αυτονομία» των σχολικών μονάδων, το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Αυτό είναι το παράδειγμα για τους νέους ανθρώπους; Για τα παιδιά μας; Η απόλυτη γελοιοποίηση του εκπαιδευτικού που για τις ανάγκες των μαθητών του θα γίνει ανέκδοτο και θα εξευτελιστεί για χρήματα που έπρεπε να παρέχονται στα σχολεία!

Αυτό το μέλλον δεν θα το επιτρέψουμε για τα σχολεία των παιδιών μας.

Το επάγγελμα του εκπαιδευτικού είναι λειτούργημα και έχει αξίες και ιδανικά που δεν μπορούν να λερώνονται στις αρένες των δολαρίων.

Οχι στα σχολεία-επιχειρήσεις - Οχι δάσκαλοι-ζητιάνοι.

Τώρα γενναία χρηματοδότηση και στήριξη της δημόσιας Παιδείας, προσλήψεις εκπαιδευτικών».

100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΜΕΠ
Αύριο η εκδήλωση του ΚΣ της ΚΝΕ

Στο πλαίσιο της καμπάνιας της ΚΝΕ με αφορμή τα 100 χρόνια από την 1η έκδοση της «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης», του θεωρητικού και πολιτικού οργάνου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, το ΚΣ της ΚΝΕ οργανώνει πολιτική εκδήλωση αύριο Τετάρτη, στις 19.00, στο αμφιθέατρο «Νιαβή» του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας. Θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Παράλληλα, από 16 έως 20 Δεκέμβρη, στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, στην Αθήνα, θα λειτουργεί έκθεση για την 100χρονη ιστορία της «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης», με πρωτότυπο υλικό από το Αρχείο του ΚΚΕ.

Η «Κομμουνιστική Επιθεώρηση» ήταν και παραμένει ένα βασικό όπλο στην πάλη που δίνουν οι κομμουνιστές, από το πρώτο τεύχος έως σήμερα. Αποτελεί ένα σημαντικό ιδεολογικοπολιτικό εφόδιο για την πρωτοπορία, το ΚΚΕ, τον φορέα των σύγχρονων ιδεών, της επαναστατικής κοινωνικής προοπτικής, της κατάργησης της εκμετάλλευσης.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει περιήγηση σε ιστορικά τεύχη και εκθέματα από αυτήν την εκατοντάχρονη διαδρομή, στην οποία φωτίζονται όλες οι μεγάλες στιγμές της ταξικής πάλης και η μεγάλη εκδοτική δραστηριότητα που δεν σταμάτησε ποτέ!

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν και οργανωμένες ξεναγήσεις για τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ.

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν συνδρομητές της «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης», αξιοποιώντας την έκπτωση για νέους.

Ωρες λειτουργίας της έκθεσης: Πέμπτη 16/12, 14.00 - 17.00. Παρασκευή 17/12, 14.00 - 20.00. Σάββατο 18/12, 10.00 - 18.00. Κυριακή 19/12, 10.00 - 18.00. Δευτέρα 20/12 14.00 - 19.00.

ΓΟΝΕΙΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Διαμαρτυρίες ενάντια στις συγχωνεύσεις τμημάτων

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησαν χτες εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας, Ενώσεων και Συλλόγων Γονέων και Εκπαιδευτικών της Θεσσαλονίκης μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, ενάντια στις απαράδεκτες συγχωνεύσεις τμημάτων που αποτελούν άλλο ένα εμπόδιο στη μόρφωση των παιδιών.

Οι εκπρόσωποι των γονέων κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση προχωρά σε γενικευμένες συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία, προκειμένου να «κουκουλώσει» και να «εξαφανίσει» τα κενά εκπαιδευτικών και δυσχεραίνει την έτσι και αλλιώς εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μέσα στα σχολεία.

Με τις συγχωνεύσεις δημιουργούνται τμήματα των 25 έως 28 μαθητών, όπως στην περίπτωση του Γυμνασίου Τριλόφου, όπου μέσα στον Δεκέμβρη προχώρησε η συγχώνευση των 4 τμημάτων της Α' τάξης σε τρία, την ώρα που η πανδημία επιβάλλει αραίωση των μαθητών στις τάξεις, τόσο για λόγους ασφάλειας όσο και για ουσιαστικότερη επαφή εκπαιδευτικού - μαθητή και κάλυψη των τεράστιων κενών που δημιούργησε το προηγούμενο κλείσιμο των σχολείων.

Γονείς και εκπαιδευτικοί απαίτησαν: Καμία σύμπτυξη - συγχώνευση σχολείων και τμημάτων. Μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των κενών. 15 μαθητές ανά τμήμα. Ιδρυση νέων νηπιαγωγείων και σχολείων και αξιοποίηση οικοπέδων για ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων. Εκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη των οξυμένων άμεσων αναγκών των σχολείων. Κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή αλλά και εποπτικά μέσα για την κάλυψη όλων των αναγκών της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ενιαία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, με βάση τις κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας, για όλα τα παιδιά.

  • Αντίστοιχες διαμαρτυρίες με αιχμή την αντίθεση των γονιών στις συγχωνεύσεις και τη διεκδίκηση μέτρων για τη διασφάλιση των όρων προστασίας της υγείας και των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών πραγματοποιήθηκαν σε σχολεία όπου εφαρμόστηκαν συγχωνεύσεις, όπως σε Αττική, Αχαΐα και αλλού. Εκπρόσωποι από Ενώσεις Γονέων του κέντρου της Αθήνας έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Α' Αθήνας.
Από σήμερα οι αιτήσεις για κατ' εξαίρεση μετεγγραφές

Από σήμερα έως και τις 21 Δεκέμβρη υποβάλλονται οι αιτήσεις για χορήγηση κατ' εξαίρεση μετεγγραφής/μετακίνησης, για ιδιαίτερα σοβαρές και τεκμηριωμένα εξαιρετικές περιπτώσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 79 του Ν. 4692/2020 (ΦΕΚ 111 Α΄) και της με αριθμό 148236/Ζ1/30-10-2020 (Β΄ 4806) Υπουργικής Απόφασης.

Στην ειδική εφαρμογή https://transfer.it.minedu.gov.gr (κατ' εξαίρεση μετεγγραφές) υπάρχουν οδηγίες χρήσης. Από το υπουργείο επισημαίνεται ότι οι αιτήσεις για μετεγγραφή/μετακίνηση φοιτητών από τις πυρόπληκτες περιοχές του 2021 (1 Μάη 2021 έως 2 Σεπτέμβρη 2021) θα υποβληθούν σε διαφορετικές ημερομηνίες και διαφορετική πλατφόρμα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ