ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εσυραν σιδεροδέσμιο συνδικαλιστή, επειδή έτσι διέταξε ο εργοδότης

Αστυνομικοί έδρασαν ως υπάλληλοι του μεγαλοκαταστηματάρχη ΦΩΚΑ. Με χειροπέδες έσυραν στο τμήμα τον Γ. Πέρρο, γραμματέα του ΕΚΑ και στέλεχος του ΠΑΜΕ

Δεμένος πισθάγκωνα με χειροπέδες, από αστυνομικούς της ΕΛ.ΑΣ., σύρθηκε και κρατήθηκε χτες το πρωί στο Αστυνομικό Τμήμα Ακρόπολης, το στέλεχος του ΠΑΜΕ και γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας Γ. Πέρρος. Οι αστυνομικοί που τον συνέλαβαν τον έσυραν κυριολεκτικά στο τμήμα μετά από συνεννόηση με τους προϊσταμένους τους και μετά από αξίωση των ιδιοκτητών του μεγαλοκαταστήματος «ΦΩΚΑ» στην Ερμού. Μαζί του συνέλαβαν τη συνδικαλίστρια Μ. Παπαδογιάννη από το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και μία εργαζόμενη του «ΦΩΚΑ». Οι συνδικαλιστές είχαν πάει στο πολυκατάστημα μετά από αίτημα της εργαζόμενης, την οποία η εργοδοσία ήθελε παράνομα να μεταθέσει για να επιβάλει συνολικά ένα κλίμα τρομοκρατίας ως απάντηση στις πρόσφατες κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Στο ερώτημα των συνδικαλιστών γιατί συλλαμβάνονται, τα αστυνομικά όργανα δεν αρκέστηκαν να εκτελέσουν τις εντολές του εργοδότη, αλλά κατέφυγαν και σε απειλές κατά των συνδικαλιστών για δήθεν απείθεια!

Οι συνδικαλιστές σύρθηκαν στο τμήμα με την ψευδή κατηγορία της διατάραξης οικιακής ειρήνης! Οπως αποδείχτηκε στη συνέχεια δεν υπήρχε καν τέτοια μήνυση του εργοδότη, γεγονός που θέτει ευθέως την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. μπροστά στις ευθύνες της: Με ποιο δικαίωμα οι αστυνομικοί λειτουργούν και ως αυτόκλητοι «υπερασπιστές της οικιακής ειρήνης» εντός των χώρων δουλιάς και με άλλα λόγια, ως μπράβοι της εργοδοσίας; Γιατί ενώ σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον όρκο που έχουν δώσει αντί να υπερασπίσουν το νόμο - στην προκειμένη περίπτωση βρίσκονταν μπροστά σε μία κατάφωρη παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας από τον εργοδότη - αυτοί προχώρησαν και σε ωμή παραβίαση του νόμου 1264 για την προστασία της συνδικαλιστικής δράσης;

Η κατάσταση στο μεγαλοκατάστημα του ΦΩΚΑ είναι τεταμένη εδώ και καιρό, καθώς οι εργαζόμενες οργανώθηκαν στο σωματείο τους και διεκδίκησαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η εργοδοσία προσπαθεί να εκφοβίσει τις εργαζόμενες με τρομοκρατικές μεταθέσεις. Αντί να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων, εντείνει το κλίμα αυταρχισμού και τρομοκρατίας για να πάψουν οι... απαιτήσεις των εργαζομένων. Χτες, η επιχείρηση «ΦΩΚΑ» δεν άφησε για δεύτερη φορά μία εργαζόμενη να δουλέψει στο κατάστημα της Ερμού, ενώ θεώρησε ότι φέρνοντας την αστυνομία θα την έπειθε να πάει εκεί που τη μετέθεσαν. Οι συνδικαλιστές Γ. Πέρρος και Φ. Παπαδογιάννη παρέμβηκαν όπως και προχτές, όπως και κάθε φορά όταν διακυβεύονται τα συμφέροντα των εργαζομένων. Οταν όμως έφτασαν στο κατάστημα, αντί για λύση στο πρόβλημα, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους αστυνομικούς που είχε καλέσει η εργοδοσία και έναν μεγάλο αριθμό «μπράβων» του εργοδότη που παριστάνουν τους «σεκιούριτι». Ενας από τους αστυνομικούς πέρασε εν ψυχρώ χειροπέδες στον Γ. Πέρρο πριν προλάβει καν να ρωτήσει τι δουλιά έχει η αστυνομία μέσα στο χώρο δουλιάς.

Στο Τμήμα Ακρόπολης ο διοικητής υποχρεώθηκε να ομολογήσει ότι δε στοιχειοθετείται καμιά κατηγορία! Οπότε προέκυψε εκ νέου το ερώτημα: Γιατί συνέλαβαν τους συνδικαλιστές κι ακόμα χειρότερα γιατί πέρασαν χειροπέδες στον γραμματέα του ΕΚΑ; Ο ίδιος ο διευθυντής του «ΦΩΚΑ» δήλωσε αναρμόδιος και είπε πως αν είναι να κατατεθεί μήνυση, αυτό θα γινόταν από τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι όμως μέχρι και την απελευθέρωση των συνδικαλιστών δεν είχαν καν εμφανιστεί στο τμήμα. Οπότε και οι συνδικαλιστές αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων καταγγέλλει τη στάση της εργοδοσίας και «στέλνει μήνυμα στους εργοδότες ότι απέναντι τους δεν έχουν μόνο τους εργαζόμενους της επιχείρησης και το Σύλλογο, αλλά το σύνολο του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Τέτοιες μορφές τρομοκρατίας έχουμε περάσει και στο παρελθόν και ξέρουμε να τις αντιμετωπίζουμε και να τις χτυπάμε, πριν ακόμα εξελιχθούν». Συμπληρώνει επίσης: «Οι εργοδότες δεν είναι μόνοι τους, έχουν μαζί τους την κυβέρνηση, που με αντεργατικούς νόμους και την αντιλαϊκή πολιτική της ανοίγει την όρεξη του κάθε εργοδότη. Εμείς καλούμε τους εργαζόμενους, μαζικά, μέσα από τη συμμετοχή στα σωματεία και στα συνδικάτα οργανωμένα, ν' αντιπαλέψουμε αυτού του είδους τις πολιτικές και την τρομοκρατία».

«ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003»
Μεγάλη η απήχηση της πρωτοβουλίας για τη Διεθνή Διάσκεψη

Πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο, 16 και 17 Νοέμβρη, στη Θεσσαλονίκη

Απήχηση βρίσκει η πρωτοβουλία της Κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» να διοργανώσει Διεθνή Συνάντηση κομμάτων, οργανώσεων, κινημάτων και προσωπικοτήτων από την Ευρώπη και τα Βαλκάνια, με σκοπό το συντονισμό της δράσης τους ενόψει των εκδηλώσεων που προετοιμάζει κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, με κορύφωση τις μεγάλες διεθνείς διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνη του 2003.

Η Διεθνής Συνάντηση θα γίνει το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Νοέμβρη. Οι εργασίες της θα πραγματοποιηθούν στο πανεπιστήμιο Μακεδονία. Θα ξεκινήσουν στις 10 το πρωί του Σαββάτου και θα διακοπούν στις 6 το απόγευμα. Θα συνεχιστούν από τις 9 το πρωί της Κυριακής και θα ολοκληρωθούν το μεσημέρι με την έκδοση των συμπερασμάτων.

Ολοι οι συμμετέχοντες Ελληνες και ξένοι θα πάρουν μέρος στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία για την 29η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Μέχρι τώρα έχουν δηλώσει ότι θα συμμετέχουν αντιπρόσωποι κομμάτων, κινημάτων, φορέων κλπ. από Βέλγιο, Βουλγαρία, Γερμανία, Γιουγκοσλαβία, Δανία, Ιρλανδία, Κύπρο, Ρουμανία, Σλοβακία, Τουρκία.

Τη Συνάντηση χαιρετίζουν με μηνύματα που έχουν ήδη στείλει στη γραμματεία της Κίνησης, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας, το Εργατικό Συνδικάτο «ΖΑΣΙΤΑ» από τη Ρωσία και η Κοκκινο-Πράσινη Συμμαχία από τη Δανία.

Ο Κώστας Δρούτσας, εκπρόσωπος της κίνησης, θα ανοίξει τις εργασίες, ενώ αμέσως μετά ο Στέλιος Βαλανάς, μέλος της Γραμματείας της Κίνησης, θα παρουσιάσει το τι είναι και τι θέλει η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003».

Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από τους:

Μπάμπη Αγγουράκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα: «Η φιλοσοφία της Κίνησης και βασικά μέτωπα πάλης του ελληνικού λαού και της νεολαίας ενάντια στην ΕΕ - Γραμμή αντιπαράθεσης ενάντια στη λεγόμενη παγκοσμιοποίηση».

Γιώργο Μαυρίκο, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, με θέμα: «Το ΠΑΜΕ σαν ταξικό ρεύμα στο εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα και σαν συνιστώσα της «Δράσης: Θεσσαλονίκη 2003».

Θανάση Παφίλη, Γραμματέα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης με θέμα: «Το αντιπολεμικό κίνημα ενόψει του επικείμενου πολέμου κατά του Ιράκ και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνη του 2003».

Στο δεύτερο μέρος των εργασιών θα ακολουθήσουν ομιλίες και παρεμβάσεις από τους εκπροσώπους των ξένων αντιπροσωπειών, των κομμάτων, των κινημάτων, των φορέων.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι παρεμβάσεις του Δανού Rikke Carlsson, εκπροσώπου της κίνησης «stop the Union Copenhagen 2002» που διοργανώνει τις εκδηλώσεις - διαδηλώσεις το Δεκέμβρη κατά τη Σύνοδο Κορυφής στην Κοπεγχάγη, καθώς και του Ιρλανδού John Lowry από το Κόμμα Εργασίας για τον αγώνα τους σχετικά με το δημοψήφισμα στην Ιρλανδία για τη συνθήκη της Νίκαιας.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Προκαλούν με τον απροκάλυπτο αυταρχισμό

Κάτω από τον τίτλο «Οχι στην τρομοκρατία, όχι στις συλλήψεις συνδικαλιστών», το ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή του σημειώνει: «Η κυβέρνηση και η εργοδοσία στο εμπορικό κατάστημα "Φωκάς" προκαλούν με τον απροκάλυπτο αυταρχισμό τους. Σήμερα είχαμε άλλο ένα κυβερνητικό - εργοδοτικό αυταρχικό περιστατικό σε εργασιακό χώρο με τη σύλληψη και προσαγωγή των συνδικαλιστών Γ. Πέρρου, Φ. Παπαδογιάννη (μέλος ΔΣ του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας) και μιας ακόμα εργαζόμενης από το πολυκατάστημα "Φωκάς" στο Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως. Μάλιστα, στον έναν εκ των συλληφθέντων, στον συνάδελφο Γιώργο Πέρρο, στέλεχος του ΠΑΜΕ και γενικό γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, οι αστυνομικοί δε δίστασαν να φορέσουν χειροπέδες. Ολα αυτά έγιναν με προφανή σκοπό τον εκφοβισμό των εργαζομένων στην επιχείρηση. Η παρουσία των συνδικαλιστών στο χώρο σχετιζόταν με τη δικαιολογημένη απαίτηση να αναλάβει εργασία στο πόστο της συναδέλφισσα που διωκόταν για τη συνδικαλιστική της δράση. Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - εργοδοτών. Καταγγέλλει τον αυταρχικό κατήφορο και την επιδίωξή τους να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους. Ολοι σήμερα κατανοούν ότι εάν αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας με σύλληψη και χειροπέδες, τότε ο συνδικαλιστής του Πρωτοβάθμιου Σωματείου και ο απλός εργαζόμενος, τι δυνατότητες άσκησης συνδικαλιστικών δημοκρατικών δικαιωμάτων έχει; Η εκ των υστέρων διορθωτική κίνηση (μετά από διαμαρτυρίες) απελευθέρωσης των συνδικαλιστών σε τίποτα δε μειώνει τις ευθύνες της κυβέρνησης. Το ΠΑΜΕ διαβεβαιώνει τους εργαζόμενους στο κατάστημα "Φωκάς" ότι τα στελέχη του δεν πτοούνται από τέτοια φαινόμενα. Οι εργαζόμενοι είναι ανάγκη να βγάλουν συμπεράσματα και να δυναμώσουν τη συσπείρωσή τους και τον αγώνα τους μαζί με το Σωματείο τους».

  • Ανάλογη ανακοίνωση εκδόθηκε και από τη «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» στο ΕΚΑ.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ