ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να ακυρωθεί η Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για τις βάσεις!

  • Σήμερα οι παραστάσεις διαμαρτυρίας, στην αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα στις 7.30 μ.μ.
  • Στο αμερικάνικο προξενείο στη Θεσσαλονίκη στις 6.30 μ.μ.

Παραστάσεις διαμαρτυρίας στην αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα και στο αμερικάνικο προξενείο στη Θεσσαλονίκη διοργανώνει η ΚΝΕ σήμερα Πέμπτη, ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις.

Στην Αθήνα η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί στις 7.30 μ.μ., με προσυγκέντρωση στο Πάρκο Ελευθερίας, και στη Θεσσαλονίκη στις 6.30 μ.μ.

Σε ανακοίνωσή της και ενόψει της ανανέωσης της Συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ για τις βάσεις, με ισχύ 5ετίας και στη συνέχεια μετατροπή σε αορίστου διάρκειας, αλλά και την εγκατάσταση κι άλλων στρατιωτικών βάσεων σε πολλές περιοχές, η ΚΝΕ σημειώνει πως αυτό μεταφράζεται σε 6,6 δισ. ευρώ ή 3,82% του ΑΕΠ της χώρας για τους σκοπούς του ΝΑΤΟ, την ώρα που για νοσοκομεία, σχολεία και μισθούς «το ταμείον είναι μείον», σε 21 στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε όλη την Ελλάδα που με διάφορους τρόπους εξυπηρετούν αμερικανικές στρατιωτικές ανάγκες, μετατρέπουν τη χώρα μας σε ορμητήριο για τους πολέμους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ αλλά και σε στόχο.

Τονίζει ακόμα πως ενώ ελληνικά πολεμικά πλοία είναι ενταγμένα στον ευρωατλαντικό σχεδιασμό και περιπολούν μακριά από τα ελληνικά σύνορα, πυροβολαρχία πυραύλων «Πάτριοτ» στάλθηκε στη Σαουδική Αραβία κατά του Ιράν και μαχητικά «F-16» σε ΝΑΤΟική αποστολή περιπολούν για τη «φύλαξη» του εναέριου χώρου της Αλβανίας, της Β. Μακεδονίας και του Μαυροβουνίου από τη Ρωσία, τίποτα απ' αυτά δεν ωφέλησε τον ελληνικό λαό και τη νεολαία.

«Κανένας ιμπεριαλιστής δεν πρόκειται να σε προστατέψει!», σημειώνει η ΚΝΕ απευθυνόμενη στη νεολαία και τονίζει πως «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής, έξω από ΝΑΤΟ - ΕΕ!», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για «ενίσχυση της πάλης ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, την επιστροφή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων από το εξωτερικό, το ξήλωμα των αμερικανικών βάσεων».

«Το - επισημαίνει - ΚΚΕ έχει πρόταση: Η εξουσία στα χέρια του λαού, κοινωνική ιδιοκτησία, κεντρικός σχεδιασμός. Σ' αυτές τις συνθήκες, με αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, μπορούν να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες, να εξασφαλιστεί η ειρηνική πορεία της χώρας, να αναπτύξει αμοιβαία επωφελείς σχέσεις με άλλα κράτη και λαούς».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ
Εντείνεται η πολύμορφη δραστηριότητα ενάντια στην εμπλοκή

Σήμερα Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ., καλλιτεχνικό δρώμενο στην πλατεία Θησείου

Η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις, στο πλαίσιο των πολύμορφων δραστηριοτήτων κατά της εμπλοκής της χώρας μας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, οργανώνει καλλιτεχνικό δρώμενο σήμερα στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Θησείου, με τη συμμετοχή φοιτητών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών και του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Συμμετέχουν ακόμη οι μουσικοί Dasho Kurti και Βασίλης Προδρόμου.

Η Επιτροπή ήδη αναπτύσσει αυτές τις μέρες πλούσια δράση σε διάφορες γειτονιές της Αττικής: Την Τρίτη 12 Οκτώβρη μαζικοί φορείς πραγματοποίησαν στο Μπραχάμι εξόρμηση - παρέμβαση στις γειτονιές και στην αγορά της πόλης, ενημερώνοντας εργαζόμενους και κατοίκους με την ανακοίνωση της Επιτροπής ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις. Μέλη του Παραρτήματος του Συνδικάτου Οικοδόμων Νοτιοανατολικών, του Συλλόγου Δημοκρατικών Γυναικών Αγ. Δημητρίου και της Επιτροπής Ειρήνης Αγ. Δημητρίου ανέδειξαν την ανάγκη για κινητοποίηση του λαού ενάντια στην επικίνδυνη πολιτική της εμπλοκής, που υπηρετούν πιστά τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και τα άλλα αστικά κόμματα.

Παρέμβαση και μαζική εξόρμηση πραγματοποιήθηκε χτες στου Ζωγράφου στην πλατεία Τερζάκη, ενώ εξορμήσεις και ενημερώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε δήμους της Βορειοδυτικής Αττικής. Στο Μενίδι από το πρωί συνεργεία μοίραζαν την ανακοίνωση της Επιτροπής στην κεντρική πλατεία και στα μαγαζιά γύρω από αυτή, αντίστοιχη παρέμβαση έγινε το απόγευμα στον Πεζόδρομο της Ελευσίνας.

Αγ. Δημήτριος
Αγ. Δημήτριος
Μαζικές εξορμήσεις, πικετοφορίες και συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν και σήμερα, Πέμπτη 14/10: Στη Νίκαια, στις 12.30 μ.μ., εξόρμηση στο σταθμό του μετρό «Αγ. Νικόλαος», στην Αγία Παρασκευή, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αγ. Παρασκευής, στο Ιλιον, στις 6.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία (Γ. Γεννηματά), στο Χαλάνδρι, στις 6 μ.μ. στην πλατεία, στη Νέα Ιωνία, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Σημηριώτη, ο Σύλλογος Γυναικών Νέας Ιωνίας οργανώνει αντιπολεμική έκθεση ζωγραφικής από παιδιά, στο Νέο Ηράκλειο, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία ΗΣΑΠ, στο Μενίδι, στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία, στη Μεταμόρφωση, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία.

Ζωγράφου
Ζωγράφου
Μενίδι
Μενίδι
ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΣΑΧΕΛ
Κλιμακώνονται οι ιμπεριαλιστικές κόντρες και τα προσχήματα για επεμβάσεις

Το επικίνδυνο κουβάρι των εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και συγκρούσεων στη ζώνη του Σαχέλ στην Αφρική στην οποία προωθείται η αποστολή και ελληνικών στρατευμάτων βάσει της πρόσφατης ελληνογαλλικής συμφωνίας, αντανακλά νέα παρέμβαση του γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, για τα εντεινόμενα περιστατικά «εχθρικής συμπεριφοράς» έναντι των κυανοκράνων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Λίγες μόλις μέρες μετά την επιστολή του, με την οποία γνωστοποιούσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι το ΝΑΤΟ μελετά «επιλογές» για την εμπλοκή του στο Σαχέλ, ο Αντ. Γκουτέρες επανήλθε, με έκθεσή του προς το ΣΑ του Οργανισμού, στην οποία αναφέρει ότι τα περιστατικά «εχθρικής συμπεριφοράς» έναντι των κυανοκράνων στα οποία εμπλέκονται «δυνάμεις του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας» της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας καθώς και «προσωπικό ασφαλείας που έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας», συνεχίζονται κι έχουν φθάσει σε «απαράδεκτο επίπεδο».

Μεταξύ άλλων, ο Γκουτέρες καταγγέλλει «παρακώλυση της ελευθερίας της κίνησης περιπολιών της MINUSCA (σ.σ. της "ειρηνευτικής" αποστολής του ΟΗΕ), σύλληψη ή κράτηση μελών» της, διατύπωση «απειλών», «προσπάθειες να ερευνηθούν οχήματα ή οικήματα προσωπικού του ΟΗΕ», προαναγγέλλοντας επί της ουσίας και άλλες εξελίξεις.

Ολα τα παραπάνω εντάσσονται στο πλαίσιο του πολέμου που μαίνεται στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία από το 2013, μεταξύ του στρατού και διαφόρων οργανώσεων τζιχαντιστών, σε μια σύγκρουση άρρηκτα δεμένη με τις παρεμβάσεις και τον σκληρό ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό ανάμεσα στις ΗΠΑ, στη Γαλλία (με τα «παραδοσιακά» συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων της από την περίοδο της αποικιοκρατίας και έως σήμερα), στη Ρωσία, στην Κίνα κ.ά., για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στη χώρα και ευρύτερα στην περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο στην περιοχή του Σαχέλ επιχειρούν ήδη χιλιάδες κυανόκρανοι του ΟΗΕ, ισχυρές γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις, το ΝΑΤΟ εξετάζει την παραπέρα εμπλοκή του και η Ρωσία ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία (π.χ. η ρωσική εταιρεία «ασφάλειας» «Wagner Group», που επιχειρεί σε αρκετές χώρες της περιοχής παζαρεύοντας συμφωνία και με το Μάλι), ενώ η Κίνα επεκτείνει παραπέρα την οικονομική της επιρροή.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ